Za zadovoljstvo? Mislim, gro stvari nelogičnih i ja napravim, zato jer mogu, :D jer mi to pruža zadovoljstvo...
Maximalan broj OS-ova na jednom HDD-u
- poruka: 40
- |
- čitano: 15.145
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
pa evo, primjer skole odma da dam, skola je 4-godisnja, 4 smjera, svaki smjer svake godine ima po par predmeta koji zahtjevaju svoje programe, neki ne rade na nekim os-ovima, ovako je to sredjeno da na jednom racunalu rade svi moguci programi, i da je profesorima lakse odrzavat labos, a svaki os je fizicki odvojen od ostalih posto je onaj ostatak harda unallocated, ne? ima to dosta svojih prednosti..i da, svi os-ovi su spremljeni na jednoj particiji sa ghost alatom tako da se moze u bilo kojem trenutku u slucaju greske, kvara, ili bilocega svaka particija ako je potrebno formatirat i u roku 5 min je OS nanovo gore cist :D
Što da ti čovjek kaže. Bravo! To se zove primijenjena informatika. Ljude na faksevima uče o particijskim tablicama, a valjda nitko ili gotovo nitko ne radi ništa takvo s tim znanjem.
Ovakav nacin koristenja racunala i njegovih mogucnosti, kad se malo sjedne i promisli, moguce je iskoristiti ne samo u skolama nego i u tvrtkama koje imaju recimo vise zaposlenika po jednom racunalu ili vise smjena a svaka smjena radi nesto drugo, ima mogucnosti..a velika je, stvarno velika prednost, fizicka odvojenost..kvar il greska na jednom os-u nemoze utjecat na drugi..osim ukoliko se disk ne wipe-a ili napravi nova particija koja se ispreplice sa particijom na kojoj se nalaze image-i svih os-ova..ali to se da sve srediti da obicni korisnik ne moze do takvih ugrozavajucih radnji...
^.-
Znači Kinezi mogu imati 30.000 particija?
-abeceda nije naziv za kinesko pismo, engleska abeceda ili bi to trebalo nazvati IBM-PC-compatible abecedom? :)
-BIOS, MBR, standardi. Do 4 primarne particije, primarne particije=logički disk. Ili 1-2-3 prim i extended particija koja nije ograničena brojem logičkih diskova (ali postoje druga ograničenja). Može biti samo jedna extended. To su standardi, bez obzira dali neki utils može drugačije napraviti.
Bootloaderi kao grub neka od ograničenja zaobilaze, ipak standardi su tu da ih se pridržavamo.
(uz pomoć gruba, npr može se napraviti proizvoljan broj bootova za OS (zasigurno više od 100), problem je ako ih želiš koristiti istovremeno... iz istog razloga kao recimo količina fizičkih diskova, ako prvi disk ima oznaku sda, sdb, sdc... kolik diskova možemo označiti? -nema sdaa, sda2 je nešto drugo. abeceda.
- točan je i podatak 255 particija, preciznije logičkih diskova, već pogađaš, 8bit ograničenje, MBR-LBA, jednako kao i 15 (nibl) dostupnih particija po fizičkom disku. To su stara ograničenja koja (vjerojatno) nije bilo potrebno uklanjati pa (vjerojatno) i dalje vrijede.. (recimo SCSI lanac 0-7 ili 0-15) jednako kao što windowsi za svaki logički disk moraju dodjeliti slovo, pa je to ograničenje količine dostupnih diskova nasuprot mogućih particija koje nisu ograničene...
U slučaju ekhsibicijskog multiboota ima smisla, u slučaju normalnijeg korištenja nema, pa zato (vjerojatno) nije ni mijenjan standard.
uz win 98, je bilo i ograničenje na 512MB, zapravo to je za BX chipset 256MB ... ali je u to vrijeme MS odlučio malo konkretnije razdvojiti serverske OSove od userskih, pa je tako zaključao 98 na 512 (što u tom trenu i nije bilo ograničenje, jer je većina imala manje od 128MB podsjetnik minimum za XP je 64MB, na 128 radi OK, pogotovo win2000. Tek P4 generacijom korisnici prelaze 256MB...
- Ukoliko ima više RAMa (da se nemora fizički vaditi) može ga se ograničiti himem-emm386 naredbama, pogotovo za starije OSove tj igre, recimo na 16MB čime se izbjegava moguće rušenje.
^.-
Znači Kinezi mogu imati 30.000 particija?
-abeceda nije naziv za kinesko pismo, engleska abeceda ili bi to trebalo nazvati IBM-PC-compatible abecedom? :)
It was a joke... Mislim da je ograničenje na 23. Zapravo sam siguran da je ograničenje na 23, samo nisam zicer jel u to ulaze A&B (diskete) ili ne.
Inače, što se tiče primarnih, proširenih i logičkih. Postoji jedan 8 bitni pokazivač u master tablici i njemu je tako svejedno jel pokazuje na kruške ili jabuke ili šljive ili jagode ili što već... U ovome slučaju možeš mješati koliko god hoćeš.
Samo valja jednu stvar naglasiti - broj logičkih particija je neograničen. Broj fizičkih + logičkih je 255. BTW, nek me netko ispravi ako sam u krivu, ali koliko znam, na HDDu može biti ili 4 primarne ili 3 primarne i jedna proširena (više od jedne proširene ne može, što sugeriraju neki postovi).
Isto tako, ako počnemo govoriti o tome koliko ima nealociranih particija na HDDu, onda je samo nebo granica. Mogu ja ugurati u HDD još jedan MBR i pričati kako imam 8 primarnih particija. Kada govorimo o koliko XY može biti u YXu onda se valjda podrazumijeva istodobno i da svi paralelno najnormalnije funkcioniraju.
A ho ho, ja na svom HDDu od 40 GB imam instalirane igre koje zauzimaju prostor od 120 GB. Doduše, nemam ih sve instalirane odjednom, no to su već detalji. O how how.
@ strgani - ermmm, virtualka? user-policy? deep freeze + user particije? Sry, ali ovo je najretardiraniji oblik multi-user načina korištenja računala za koji sam čuo...
It was a joke... Mislim da je ograničenje na 23. Zapravo sam siguran da je ograničenje na 23, samo nisam zicer jel u to ulaze A&B (diskete) ili ne.
Ti ne govoriš ni o kruškama ni o jabukama, nego o šljivama.
Zapisi su 16-bajtni. I nije svejedno na što pokazuje.
Što su to fizičke particije?
Bojim se da nisi skužio poantu (ili proof of concept).
@ Bukva - sry, al ocito nisi procito za sta se koristi i koliko je sigurno...procitaj moje postove jos malo...
@ Bukva - sry, al ocito nisi procito za sta se koristi i koliko je sigurno...procitaj moje postove jos malo...
Mene najavise zanima kako si uspio naterati W98 da radi na Dual Coreu i 2GB RAM-a i na (valjda) SATA disku? Kako si rijesio DirectX? Kako se snalazi sa tvojom grafikom?
Mene najavise zanima kako si uspio naterati W98 da radi na Dual Coreu i 2GB RAM-a i na (valjda) SATA disku? Kako si rijesio DirectX? Kako se snalazi sa tvojom grafikom?
ko sto vec rekoh, koristim samo DOS iz devedestosmice, win98 sam samo s hdd-a na kojem je vec bio instaliran skopiro i samo DOS koristim...nisam palio graf. sucelje, al mogo bi probat..