Koje IP adrese postoje na strežniku ?

poruka: 3
|
čitano: 1.831
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Koje IP adrese postoje na strežniku ?

Moj PC je uključen u internu mrežu na serverju. Uključeni so još desetak pc-ja, pa još neki sistemi. Kako bi mogao da vidim (samo da vidim) te IP-je koji su več potrošeni, da stavljanjem novega ne padnem u te več upotrebljene IP-je ? Ručno traženje ide veoma polako,primer upišem jedan ip, javi printer taj i taj, pa redo dalje. Može se videti sve, koji su zasedeni ?

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Koje IP adrese postoje na strežniku ?
stručko kaže...

Moj PC je uključen u internu mrežu na serverju. Uključeni so još desetak pc-ja, pa još neki sistemi. Kako bi mogao da vidim (samo da vidim) te IP-je koji su več potrošeni, da stavljanjem novega ne padnem u te več upotrebljene IP-je ? Ručno traženje ide veoma polako,primer upišem jedan ip, javi printer taj i taj, pa redo dalje. Može se videti sve, koji su zasedeni ?

Možešovako nešto.

16 godina
Re: Koje IP adrese postoje na strežniku ?

bezbroj mrežnih alata, npr wireshark.. možeš vidjeti topografiju mreže.

ili bez ikakvog alata u pravilu svaki router prikazuje na sebe spojena računala (ako je korišten auto IP..). Podrazumijeva se da si admi, imaš pristup, sva računala-oprema mora biti upaljena-aktivna, postoji rizik duplih.. + pinganje. Ali, ništa od tog ne mora dati pravo stanje tj ako je PC ugašen ili npr dali je i sam ping dozvoljen, mreža koja je osigurana ne dozvoljava lak pregled.

-ali, to je loš način, tj ručno traženje slobodnog ili postavljanje IPa se treba izbjegavati u većim-složenijim mrežama. To se rješava odgovarajućim routerom (sve je software, samo je pitanje dal to radi server-PC, router, firewall.. druga kutija). Tad podesiš raspone, rezerviraš npr po MACu IP npr za printere i sl.. sve s jednog mjesta dok automatika može dodjelivati novim PCjima ili guestovima.. Kad to radi jedan uređaj (router klase firewall i sl.) tad mora sve raditi bez kolizija. Sve ostalo je podložno greškama i problem održavanja.

-software to rješava lako, ali je većina kućnih-soho uređaja bez tih opcija (viša klasa ima ili PC-server).

inače, kao u softwareu kad se koristi raspon adresa (range) od-do, možeš i ručno tako dodjelivati ... naravno ako si admin koji to sređuje. Tad u glavi smisliš, staviš na papir shemu, npr serveri od 10-50, printeri od 50-100, korisnički PC 100-200..  može po sobama, po katovima, po tel internom broju, bilo što što ti olakšava razmišljanje-pogađanje koji IP dodijeliti, npr soba 1. 110-119, soba 2. 120-129.. tad je i fixni IP lakši za održavati i dodavati nove usere.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice