Uskoro bih trebao kupiti novi PC, te poslati laptop u mirovinu. Mislim ga postaviti negdje ispod TV-a i spojiti HDMI-om da služi kao media centar. Na laptopu imam 3xUSB 2.0, sad na to bi trebao spojiti neku bežičnu mini tipkovnicu (možda s touchpad-om) i 5x3,5 eksternih diskova (1 od 4 TB USB 3.0, ostali 4x2 TB USB 2.0) svi sa svojim izvorom napajanja. Pošto nemam dosta usb ulaza za sve diskove izbor je pao na neki USB Hub. Veličina prosječne datoteke na diskovima je oko 1,4 gb, sad me zanima da li bi se moglao pristupiti 2 datoteke u isto vrijeme tj da netko reproducira na TV-u, i netko preko mreže na računalu, bez trzanja i problema? Teoretski bi mogao raspodjeliti po 2 diska za svaki ulaz na laptopu, iako neznam da li bi to pomoglo.
USB Hub+više eksternih diskova
- poruka: 8
- |
- čitano: 2.263
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Možda pomogne nešto kao ovo na linku... http://www.ebay.com/itm/4-Port-USB-3-0-to-PCI-E-Card-Express-Expansion-Adapter-VIA-Chipset-5Gbps-/161188873452?pt=AU_Components&hash=item25879b04ec
Sama reprodukcija videa ne opterećuje značajno CPU, RAM i GPU ali bi mogla opteretiti HDD, odnosno njegovu/njihovu vezu sa matičnom pločom što bi vjerovatno dovelo do trzanja pri reprodukciji dva videa odjednom preko jedne veze. Predlažem rješenje sa linka jer nije skupo a osiguravaš se za slučaj problema.
A kako će to stavit u laptop da mi je znat
Uskoro bih trebao kupiti novi PC, te poslati laptop u mirovinu. Mislim ga postaviti negdje ispod TV-a i spojiti HDMI-om da služi kao media centar. Na laptopu imam 3xUSB 2.0, sad na to bi trebao spojiti neku bežičnu mini tipkovnicu (možda s touchpad-om) i 5x3,5 eksternih diskova (1 od 4 TB USB 3.0, ostali 4x2 TB USB 2.0) svi sa svojim izvorom napajanja. Pošto nemam dosta usb ulaza za sve diskove izbor je pao na neki USB Hub. Veličina prosječne datoteke na diskovima je oko 1,4 gb, sad me zanima da li bi se moglao pristupiti 2 datoteke u isto vrijeme tj da netko reproducira na TV-u, i netko preko mreže na računalu, bez trzanja i problema? Teoretski bi mogao raspodjeliti po 2 diska za svaki ulaz na laptopu, iako neznam da li bi to pomoglo.
Ne znam u čemu je problem?
A sada?
U tome što ne čitaš s razumijevanjem :)
Laptop će koristiti kao media centar, a PC za nešto drugo.
A kako će to stavit u laptop da mi je znat
selotep, PCMICIA .. snaći će se.
@ autor, nepotrebno kemijanje. KISS jer ovako izazivaš problem(e).
Nije samo USB ograničenje, notebook je ipak notebook, koji bi to sherao mrežno.. istovremeni rad više fileova nije ono što mu je namjena, loše performanse + kratki životni vijek u takvoj roli.
Recimo 'optimalnije' rješenje, pronađi USB hub s prekidačima (i 5v napajanjem), spojiš diskove, pališ i gasiš po potrebi. Takvih hubova ima do 4-7 portova... ali treba pronjuškati.
Ako već imaš ext.USB diskove to je to. Ako bi trebao nešto kupovati, npr diskove, tad razmisli o više kombinacija, uz ovo s notebookom, može NAS, može hdd.docking, može čak PC-kanta za takvu namjenu, jer sam PC može biti vrlo jeftin (ili zamjeniš notebook) i u njega bez problema spojiš 4-do-8 diskova.. bez problema koji bi bili na notebooku (mada svi ostali problemi ostaju na svakoj kombinaciji). Recimo ako imaš router (adsl modem..) s USB portom.. možda ima file server. Spojiš i to je to.
Ako trebaš npr media server za TV-mobitel.. tad vjerojatno na PC treba win8 ili sl.
Ako imaš bilo koju staru TV karticu (analogna-digitalna...) bitna je samo daljinski, možeš iskoristiti kao remote kontroler, media player itd. Vidi i linux kao Mythbuntu ili neku distru za NAS itd itd..
Bezbroj kombinacija, ali pokušaj se držati KISSa jer su veće šanse da sve radi OK.
Znam da je kemijanje, ali eto imam laptop, imam diskove, mislim da konstantan rad nije problem jer već radi 4 godine skoro bez prestanka. Možda sam ga ugasio 2 dana u 4 godine + 1 godišnji servis i čiščenje. Sad baš čitam novom bugu "Mini škola-ExpressCard Port", mislim da mi je to riješenje. Osobno meni nije problem prekopčavanje diskova i ostale kombinacije ali drugim ukućanima koji nisu informatički pismeni je. Pa mi se neda objašnjavati na kojem je disku nova sezona Game of Thrones itd, želim da je sve pristupačno.