PC ventilatori izdvojena tema

poruka: 1.052
|
čitano: 368.686
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: PC ventilatori

Kak da znam da je 5dB tisa?? Evo iz ovog videja sto sam poslao cujem da je Bitfenix Spectre Pro tisi. Da povjerujem isto ko ove nerealne specs za 1300rpm, to je jednostavno nemoguce, znaci znam da lazu.

Btw. ne mislim da je taj novi model ista tisi nego ti ovo R znaci round, okrugli frame, sasvim normalno da osvjeze isti vent. Lopatice su 100% iste, to se vidi iz aviona, lezaj isti, zapravo specs su skoro pa skroz iste, osim tih famoznih 5dB.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2016 2:13 (The_Fichek).
9 godina
protjeran
PC ventilatori

Pa pise ti sve u specifikacijama, ovi stariji modeli vipera idu do 27db, noviji su na nekih 22db. U videu je frajer reko da bitfenix daje vecu kolicinu zraka, ali AKASA ubacuje zrak pod jacim pritiskom. Meni je u videu AKASA bilka glasnija sam zato jer je blize kameri, a i dok ju je primo ju je skroz priblizio.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Pa da, video je sranje, ali ugrubo pokazuje neke stvari. Probaj nekako argumentirati tih 5dB jer meni ne drze vodu, iste lopatice i lezaj, a 5dB manje.

http://www.thermalright.com/html/products/fan/ty-147asq.html?panel=1

http://www.thermalright.com/html/products/fan/ty-147a.html?panel=1

http://noctua.at/en/products/product-line-redux/nf-p14s-redux-1500-pwm/specification

http://noctua.at/en/products/product-line-redux/nf-p14r-redux-1500-pwm/specification

Kako pobogu iste specs kod tih tvrtki za isti slucaj, jos si ovaj Thermalright smanjio specs sa novim kockastim modelom, a pazi sad:

http://thermalbench.com/2016/08/11/thermalright-ty-147a-sq-140-mm-fan/3/

Vidi vraga, stvarno su glasniji za tih decibel dva u odnosu na prosli okrugli model. Cudno kako je thermalbench to dobro istestirao..

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2016 2:26 (The_Fichek).
9 godina
protjeran
PC ventilatori

Evo ovdje je testirana na 1600rpm i meni to nije glasno 

Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
PC ventilatori

Lucidus uozbilji se. Pogledaj ove specifikacije. Službena stranica, specifikacije strava. A uz to ventilator i slim. Da je navedeno istina, ni jedan drugi ventilator se ne bi prodavao za hlađenje kućišta. I ne, navedenih 47,6 dBA sigurno nije tiho. Ali pitanje je udaljenosti itd. Zato testovi nisu univerzalni jer se treba svaki testirati u istim uvijetima. Tako jedni mogu mjeriti na 5 cm drugi na 20. Ili jedni mjere iza a drugi sa strane itd.

5 0 hvala 0
15 godina
Absu kaže...

S prozorom il bez? Ja se premišljam koje uzet, naginjem bez jer mi je tišina bitnija, lako kasnije nadokupim bočnu,

za prvu će ići dva Arctic F14 PWM naprijed iz starog kućišta pa ćemo vidjet kak će se pokazat,

uzeo sam još i Venturi HP-12 za Mugena i ovaj stock na ispuhu ću na 5V dat i mislim da će bit nečujan i u idle-u, 

ja ću nekad slijedeći tjedan naručivat pa svakak javi kad stigne sve.

Bez prozora smo oboje uzeli. I ja i on volimo da je pc crna kutija pod stolom za koju neznaš da postoji. Prošlo nas je doba kad su nam bile napete ledice i prozori :D.

Ali složit ce se obe mašine jako lijepo i uredno. Poslikam kad stigne. To će biti tek nekad krajem idućeg tjedna jer oni iz uzishopa naruče stvari od dobavljača pa kad im stigne... 

Zato barem mogu nabaviti skoro što god poželiš iz europe, samo moraš pitat mailom. Pohvale za uslugu. 

The_Fichek kaže...

140mm top ventilatori i pri kraju posta, malo manje dobri, ali cijenom pristupacniji ventilatori (za sve navedene postoje 120mm verzije)

S obzirom da me kolega Valentin17 pitao za savjet i posto sam sad sat vremena proucavao te ventilatore da i ovdje napisem zakljucak u maloj kracoj verziji. Kratica BB znaci best buy. Stranica s koje linkam je po meni 100% legit, sazeta i jasna sa hrpom grafova sto je najbitnije. Kada neki vent ne postoji na nekom grafu gledajte isti graf na drugom linku ili kao referencu uzmite neki vent koji se javlja u oba grafa. Obratite pozornost na skale, sto znaci koja vrijednost na x ili y osi.

Poredani, s obzirom na to do kojeg RPM je koji najbolji (buka + linear airflow preko radijatora):

http://thermalbench.com/2016/09/22/be-quiet-silent-wings-3-140-mm-fan/3/ - BB do 1000rpm, od 400-800rpm ima osjetno bolji linear airflow, s obzirom na krivulju vjerujem da se verzije koje idu preko 1000rpm ne mogu nositi sa ostalim navedenim ventovima (verzija u linku je 3pin)

http://thermalbench.com/2016/02/12/blacknoise-nb-eloop-b14-ps-and-b14-3-140mm-fans/3/ - BB do 1200 ili 1400rpm

B14-PS je 4pin, tj. PWM do ~1200rpm, a B14-P3 3pin do ~1400rpm (neke ploce kao Asusove kontroliraju 3pin kao PWM)

Napomena, okvir debljine 29mm.

http://thermalbench.com/2016/07/29/corsair-ml140-pro-140-mm-fan/3/

http://thermalbench.com/2015/08/11/ek-vardar-f2-140-140mm-fan/3/

http://thermalbench.com/2015/08/12/ek-vardar-f3-140er-140mm-fan/3/

http://thermalbench.com/2015/08/21/ek-vardar-ff4-140-140mm-fan/3/

Svi ovi ventovi spadaju u istu klasu, vrlo vrlo slicni po buci i linear airflowu, sto se najbolje vidi na predzadnjoj slici Corsair ML140 linka gdje je jasno da ih slijedi i Noctua NF-A14 IPPC, tj. industrial verzija, ali je ona malo glasnija od 200 i sitno do 300 i sitno FPM ilitiga CFM, tj. 900-1250rpm.

Na iducim linkovima se to bolje vidi pa usput i link obicne NF-A14:

http://thermalbench.com/2015/08/19/noctua-nf-a14-ippc-2000-pwm-140mm-fan/3/

http://thermalbench.com/2015/08/17/noctua-nf-a14-flx-140mm-fan/3/

Tu se jasnije vidi da je EK Vardar, doduse F1-140 koji ide do 1150rpm, bolji odabir. F2 i F3-140 imaju isti motor i lezaj, tj. bolji su odabiri za visi rpm, dok FF4-140 ima mrvu drugaciji lezaj da valjda izdrzi ekstremno visok rpm kao i IPPC Noctua, znaci ta dva sigurno vise nisu tihi ventovi.

Cijena je glavni faktor jer su svi ti ventovi ustvari vrlo slicni, s time da valja naglasiti da je Noiseblocker sluzbeno prema dB najtisi, BeQuiet SW3 gura vise zraka pri vrlo niskim rpm (400-800), a Corsair ML140 skupa sa EK Vardar serijom ima najveci moguci staticki pritisak pri dobroj razini buke, s time da vjerujem da je ML140 osjetno tisi s obzirom na neke videje i da po tom pitanju ovi grafovi nisu najtocniji!

Noctua je maalo ispod, i dalje sasvim legit odabir. Za valjda koji mjesec ce im stici novi ventovi od kojih ce jedan biti specijaliziran za staticki pritisak, a izgleda kao EK Vardar, tj. Scythe Gentle Typhoon, sto je po meni neka potvrda da je to najbolji dizajn za max. staticki pritisak.

Ne znam koja je tocno razlika izmedju Corsair ML140 Pro i nePRO koji dolazi u Twin packu, no mislim da nisu mijenjali ni motor, ni lezaj, ni okvir, nego gumice na okviru i koji kabel u bundleu stoga mislim da je Corsair ML140 Twin pack najisplativiji od svih navedenih, makar sve zavisi koje trziste i ducan se gleda.

Svakako preporuka, ne gledati samo, nego i druge linkove te poslusati koji video, a po tome se npr. izdvaja CoolingTechnique kanal na YT.

To pisem jer neki ventovi znaju imati cudne zvukove koje ce pokupiti mikrofon koji ocitava buku, a komp analizirati kao veci dB, no mozda se radi o samo nekoj vibraciji koja se jedva cuje. Primjer: 

Vidi, ja sam danima i danima čitao recenzije. Stvar je šta je jednostavno stvarno najbitniji faktor koja ti je točno funkcija tog ventilatora i koji su tvoji prioriteti.

Meni je npr cilj da mi se ta 2 slilentwingsa i noiseblocker multiframe nazad vrte na 700-900 okretaja. Za noiseblockera znam da se do 800-900 ne čuje a onda počneš ćuti protok zraka. Silentwings su ispali izgleda najbolji izbor kada je tišina debeli prioritet.

Oni stvarno čini mi se do nekih 1000 okretaja svoj zvuk ne proizvode a da je poviše ambijentalne buke. Samo zrak čuješ. Ja njih dva komada stavljam napred u sitnog define mini C. Odnosno namjerno sam pretjerao s površinom koja gura zrak da ih mogu sporije vrtit.

Mašina mi je 4670k/gtx960 tako da nemam potrebe za nikakvim ekstremnim performansama. Samo želim da mi u idleu bude potpuno nečujno računalo, a u loadu dok radim u protoolsima da ostane dovoljno tiho da me ne nervira dok miksam.

Oni znaju nabit opterećenja na CPU a to su situacije u kojim mi rade monitori i kritično slušanje je u toku. Tako da mi buka stvarno smeta u pretjeranim količinama.

Za tu primjenu su eLOOP Noiseblocker i ti bequieti ispali najbolji igrači. Međutim nakon dovoljno čitanja sam se ipak odlučio za silentwings. I nemam neki pametni razlog, samo su me malo više privukli i želio bi ih isprobat. eLoop su isto strava ventilatori. Samo me bijela malo nervira. 

To je samo moj ukus. 

Corsair ML, ostale corsair serije, ove akase, EK vardari. To su sve super ventilatori, ali u namjeni gdje želim mrtvačku tišinu a statički pritisak i protok mi stvarno nisu toliko bitni, ih eLoop i bequiet pobjeđuju. 

ML je izgleda isto jako dobar ventilator ali je performance oriented. Nakon ove usporedbe ce ti biti jasno zašto je bequiet bolji ventilator za moje potrebe:  

E sad zašto 1600rpm verziju. Zato šta mi nitko ne brani da je još uvjek vrtim na oko 690 okretaja (5V) ili oko 900 okretaja (7v). 

Međutim jednom kada u buducnosti kupim matičnu koja će podržavati naponsku kontrolu, onda ću imati headrooma da ih zavrtim malo više kada je pc opterećen. Oni na tih 1600 okretaja ostaju vrlo tolerantni. Namjestim plocu da ih digne do 1200-1300maks i ja zadovoljan. 

Ako kupiš 1000rpm ograničio si se. U drugu ruku možda ti nikad ne treba više od toga i lakše ti ih je kontrolirat tako iz nekog razloga pa možes i njih uzet. Svakako između 1000 i 1600rpm modela nema razlike u količini buke dok su na istim okretajima. Samo što 1600rpm daje više fleksibilnosti ako je budeš želio. 

I da, jedna specifikacija koju si i sam spomenio a koja je meni iznimno bitna. Bequiet ima odličan airflow 400-800rpm. Meni će u tim okretajima provesti 90% svog životnog vijeka tako da... 

I da, verzija od 1600rpm ima nešto lošiji airflow na tih 1600rpm nego neki drugi ventilatori na 1600rpm. Ali isto tako na 1600rpm radi tiše od ostatka. Pogledaj video koji sam gore linkao. 

Inace ako netko gleda ventilatore za radijator, corsair MLove prodaje u twinpacku za 250kn, izgledaju kao super deal ako je pritisak prioritet. 

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2016 11:34 (athlon64).
9 godina
protjeran
axos kaže...

Lucidus uozbilji se. Pogledaj ove specifikacije. Službena stranica, specifikacije strava. A uz to ventilator i slim. Da je navedeno istina, ni jedan drugi ventilator se ne bi prodavao za hlađenje kućišta. I ne, navedenih 47,6 dBA sigurno nije tiho. Ali pitanje je udaljenosti itd. Zato testovi nisu univerzalni jer se treba svaki testirati u istim uvijetima. Tako jedni mogu mjeriti na 5 cm drugi na 20. Ili jedni mjere iza a drugi sa strane itd.

Neznam po cemu je taj vent kaj si linkao tolko poseban osim kaj ima dobad cfm.

47.6 nije tiho u teoriji, ali tu ulazi vise faktora u pricu kao sta su ambijetalna buka, metodologija testiranja, vrsta opreme za testiranje, udaljenost i pozicija testiranja.

Sve u svemu ovaj vent mi nije niti glasan, niti ima iritantan huk zraka ni motora. Sasvim korektan vent sta se glasnoce tice, a performanse do krova 

9 godina
neaktivan
PC ventilatori

Koji su po vama ventovi za kučište nabolji po omjeru protok zraka i buci a da nisu preskupi? Tražim nešto od 120 mm a milijun različitih.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2016 13:45 (drummond).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Lucidius kaže...
axos kaže...

Neznam po cemu je taj vent kaj si linkao tolko poseban osim kaj ima dobad cfm.

47.6 nije tiho u teoriji, ali tu ulazi vise faktora u pricu kao sta su ambijetalna buka, metodologija testiranja, vrsta opreme za testiranje, udaljenost i pozicija testiranja.

Sve u svemu ovaj vent mi nije niti glasan, niti ima iritantan huk zraka ni motora. Sasvim korektan vent sta se glasnoce tice, a performanse do krova 

Daleko bolji omjer protoka i buke od konkurencije. Što naravno nije istina.

drummond kaže...

Koji su po vama ventovi za kučište nabolji po omjeru protok zraka i buci a da nisu preskupi? Tražim nešto od 120 mm a milijun različitih.

Ima tu dosta dobrih. Meni je Arctic f12 dobar, Kolegi @The_Fichek Bitfenix spectre itd.

9 godina
protjeran
PC ventilatori

Taj vent kako sam i rekao ima jedino dobar CFM, potisak je dosta slab 0.9mm h20, a uz to je i SLIM sta znaci da nije bas niti izdrzljiv kao standardni ventovi, i SLIM ventovi su opcenito poznato sranje, tako da je ovo ocigledno navlakusa, za AKASE ima dovoljno ljudi koji govore da su dobri ventovi.

Kaj se tice ventova od 120mm za kuciste, mozes gledati bitfenix spectre pro ako zelis sa led osvijetljenjem i fensi izgledom ili arctic f12 pwm co ako zelis ciste performanse. oboje ih imam doma (imam 140mm verziju bitfenixa) i vrhunski su ventovi, ovi od ARCTICA su po meni broj jedan, em imaju najbolje performanse, em nisu glasni niti na 1350RPM, a također imaju i pwm sharing tehnologiju sta znaci da ih sve poveujes jedan preko drugog pa onda preko jednog ulaza spajas u maticnu tko da se nemoras zezat sa sto kablova i njihovim sakrivanjem u slucaja spajanja svakog u svoj utor.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

athlon64

Slazem se u potpunosti s time da po meni svaki taj top ventilator moze posluziti prakticki za bilokakvu ulogu jer razlike izmedju protoka zraka i buke nisu posebne, ali da, Noiseblocker i BeQuiet su kako im imena kazu stvarno vise optimizirani za tisinu, a Corsair malo glasniji, a vise optimiziran za radijatore i sl. Da, twin pack Corsaira ML140 bez Pro, sta got falilo toj verziji u odnosu na Pro, je best buy, ali bolje da ne hvalimo inace ce otic preko 300kn.. Naravno da ces uzeti 1600rpm, ako je iste cijene kao 1000rpm. Gdje kupujes na kraju?

Btw. po meni si malo fulao sa kucistem, ako zelis tisinu jer cim imas topliju kantu ces morati vise okretati ventilatore da ju jednako ohladis. Po meni je bolji odabir Fractal Define S koji je u Protisu jednako skup kao u Computeruniverse ili R5, ako zelis vrata i HDD/ODD kaveze ili Thermaltake F31/F51 koji, iako kopije, imaju jednake glavne karakteristike, s time da je F51 prakticki Big tower. Btw. imam Define S i ta zvucna izolacija od nekoliko mm, iako dodaje debljinu bocnim stranicama nije nest posebna, ali vece kuciste = manje temp = manje muke za ventilatore.

axos

Upravo zbog toga sto neki testiraju sa 5cm, a drugi sa 20cm, kada gledam usporedbe gledam sve sa jedne stranice u tom trenutku, a thermalbench je izgleda najvise u koraku sa novim ventovima. Ista metoda je apsolutno najbitnija da. Nemam pojma koji je bolji izmedju Arctica F12 ili F14 i Bifenix Spectre, ali izgledaju vrlo vrlo slicno. Ja sam se odlucio za Bitfenix cisto jer je i kuciste bilo od Bitfenixa :P

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2016 20:24 (The_Fichek).
15 godina
The_Fichek kaže...

athlon64

Slazem se u potpunosti s time da po meni svaki taj top ventilator moze posluziti prakticki za bilokakvu ulogu jer razlike izmedju protoka zraka i buke nisu posebne, ali da, Noiseblocker i BeQuiet su kako im imena kazu stvarno vise optimizirani za tisinu, a Corsair malo glasniji, a vise optimiziran za radijatore i sl. Da, twin pack Corsaira ML140 bez Pro, sta got falilo toj verziji u odnosu na Pro, je best buy, ali bolje da ne hvalimo inace ce otic preko 300kn.. Naravno da ces uzeti 1600rpm, ako je iste cijene kao 1000rpm. Gdje kupujes na kraju?

Btw. po meni si malo fulao sa kucistem, ako zelis tisinu jer cim imas topliju kantu ces morati vise okretati ventilatore da ju jednako ohladis. Po meni je bolji odabir Fractal Define S koji je u Protisu jednako skup kao u Computeruniverse ili R5, ako zelis vrata i HDD/ODD kaveze ili Thermaltake F31/F51 koji, iako kopije, imaju jednake glavne karakteristike, s time da je F51 prakticki Big tower. Btw. imam Define S i ta zvucna izolacija od nekoliko mm, iako dodaje debljinu bocnim stranicama nije nest posebna, ali vece kuciste = manje temp = manje muke za ventilatore.

Tako je, to biranje u kategoriji noiseblocker bequiet noctua se svede na neke osobne preference ali ne možeš puno pogriješit svakako. 

Ne bih se složio s navedenim, ni fizika ni praksa mi ne govore isto. Dapače imao sam define R4 prije par godina. Što je kučište veće, volumen zraka u njemu je veći, što znači da ventilatorima treba više snage i vremena da promijene kompletni zrak u kučištu ako bi to tako gledao. 

Tebi u ogromnom full toweru 2x140 + 1x120 mogu napravit relativno malo. Imaš dosta mrtvih točaka, zrak se teže pomiće unutra radi samog volumena. Odnosno moraš staviti više ventilatora unutra za isti rezultat. 

Da se razumijemo, ja sada taj harvder imam u arc mini r2, hlade ga 2x120mm gentle typhoon na 700 okretaja i jedan ispusni 140mm fractal na 800 okretaja. Temperature su super i unutra se ne nakuplja topli zrak. (gtx960 oko 60C u igrama, overclockirana) 4670K 50 prosjek pod opterecenjem, 60 max, zalman performa hladnjak. 

Tako da se kako god okrenes ne brinem hoću li imati dovoljno potencijala za hlađenje. I razlog kupnje define minija nije rashladne prirode nego zato što ne volim velika kučišta. Pogotovo kada su nepotrebno velika. 

Imao sam define r4, prodao sam ga samo zato što me iritiralo koliko je velik. Pogotovo kada unutra imaš jedan gpu, 2 diska i i5. Da kupujem SLI odmah bi išao na define S. Ali to nikada neću napraviti jer u biti ne gejmam uopće. 

Eventualno par sati mjesecno kada izađe nešto šta mi je interensantno. 

Mislim što se kučišta tiće neznam kako bi drugacije rekao ali... ako gledamo to sa strane da veće kučište ima više zraka koji komponente griju i time ce se zrak sporije ugrijati. Opet to gledaj s druge strane, ventilatori koji tu rade zrak mijenjaju istim tempom, pa to dođe na skoro isto,

s time što će proces grijanja u vecem kucistu biti nešto sporiji. Ali onda na drugu stranu, meni će u define mini 2x140 sada doslovno puhati direktno u matičnu i GPU na udaljenosti od 5-10cm. Odnosno njihovi hladnjaci dišu zrak koji je više manje iste temperature kao prostorija. 

U define S bi to s istim setupom funkcioniralo pasivnije i zrak bi se sporije mijenjao. Te komponente nebi imale "živi" airflow preko sebe konstantno. 

Također kada smo prijatelju slagali i7/gtx770 mašinu u bitfenix prodigyu, sa samo par 120mm ventilatora temperature su bile šokantno dobre. Jer u toj maloj kantici tih par 120ki je toliko brzo mijenjalo zrak da je unutra doslovno gotovo konstantno bio zrak tek neznatno više temperature od sobne.  

Da se razumijemo jako sam siguran da bi razlike u temperaturi bile jedva mjerljive. 

I da, u define S bi mogao staviti više ventilatora, ali to ubija poantu ako želim tišinu. 

EDIT: Kupio sam u uzi shopu sve

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.11.2016 14:32 (athlon64).
11 godina

Da, ali ako vent od 200kn ne moze pogurati dovoljno zraka u Define R4, onda cemo ga smaknut s liste top ventilatora..

Full tower je previse, midi ili mozda neki manji full/big tower najbolje po meni, ako su ventovi dovoljno kvalitetni.

Kuzim kaj hoces reci, istina da sporije cirkulira zrak. Ja bih trebao nafrljit TY-141 preko 1000rpm da pogura normalnu količinu zraka do grafe da, sto mi je cist ok i to cu napravit prilikom heavy loada. Istina je da nitko ne testira Define C vs S/R5 ili sta vec sa nekim kvalitetnijim ventovima, to bi bila zanimljiva usporedba.

Meni samo jedno dize tlak kod tih manjih kucista, a to je cijena. Iz kojeg razloga Define C ili Mini C kosta koliko i R5, nema mi smisla.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.11.2016 14:40 (The_Fichek).
15 godina
The_Fichek kaže...

Da, ali ako vent od 200kn ne moze pogurati dovoljno zraka u Define R4, onda cemo ga smaknut s liste top ventilatora..

Full tower je previse, midi ili mozda neki manji full/big tower najbolje po meni, ako su ventovi dovoljno kvalitetni.

Kuzim kaj hoces reci, istina da sporije cirkulira zrak. Ja bih trebao nafrljit TY-141 preko 1000rpm da pogura normalnu količinu zraka do grafe da, sto mi je cist ok i to cu napravit prilikom heavy loada. Istina je da nitko ne testira Define C vs S/R5 ili sta vec sa nekim kvalitetnijim ventovima, to bi bila zanimljiva usporedba.

Meni samo jedno dize tlak kod tih manjih kucista, a to je cijena. Iz kojeg razloga Define C ili Mini C kosta koliko i R5, nema mi smisla.

Jasno, kažem da sam 99% siguran da nebi uspio izmjerit više od stupanj dva razlike da sad seliš taj isti setup R4-define mini... 

Pa zato iskreno mislim da bi bilo glupo birat dimenzije kučišta radi tog parametra. Ako misliš da ti treba veće a ne smetaju ti dimenzije, kupi veće. Ako voliš manje a ne smeta ti mATX ploca i gužva ako stavljaš SLI, kupi manje.  

Hlađenje bi se trebalo prilagođavat nakon što si izabrao kučište a ne da kučište prilagođavaš hlađenju. 

I da malo je glupo da je cijena ista al stvarno, taj mini C za 700kn s obzirom koje feature nudi i kako je napravljen... bilo bi mi apsurdno da se žalim na cifru. 

Evo od fulltowera mi je trenutno osobno najdraže kučište bequiet darkbase pro 900. Ali da kupim to za jedan i5, dva diska i gtx960 bi mi bilo skoro smiješno. Okej mi je kad vidim 2x gtx1080 u tome. Ili custom vodeno...

Onda to ima smisla. 

I da, znam da izolacija na define seriji ne čini neku mega razliku ali po meni se tišina postiže tako da ne proizvodiš buku in the first place. Barem ako ciljas na nečujno. Sva ta kučišta imaju otvore i ako se ventilator malo čuje bez izolacije čuje se malo i s izolacijom.

To eventualno može zadenfat mašinu kad je pod opterečenjem bučna, onda bi moglo malo pomoći. 

Doduše nije mi problem kupit par metara kvadratnih auralexa za denfanje, trebalo bi mi za sobu ionako... pa da stavim na jedan sidepannel i vidim ima li razlike. 

11 godina

Steta sto si vec prodao R4 pa to nemres dokazati.. Teorijski zvuci i meni dobro, ali sam vise vjerovao testovima + cijena je naravno bila veliki faktor. 600kn za Define S je steal, s obzirom na HR trziste. Vidim da je R2 mini samo dulji za nekih 85mm od mini C pa mozes javiti hoces li imati bolje ili losije temp, ali sa istim setupom i okretajima ventova. 700kn je jos ok za mini C, makar po meni i dalje malo preskupo, ali je ganc novo kuciste pa ok. Javi i ako kupis taj auralex..

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.11.2016 15:06 (The_Fichek).
15 godina
The_Fichek kaže...

Steta sto si vec prodao R4 pa to nemres dokazati.. Teorijski zvuci i meni dobro, ali sam vise vjerovao testovima + cijena je naravno bila veliki faktor. 600kn za Define S je steal, s obzirom na HR trziste. Vidim da je R2 mini samo dulji za nekih 85mm od mini C pa mozes javiti hoces li imati bolje ili losije temp, ali sa istim setupom i okretajima ventova. 700kn je jos ok za mini C, makar po meni i dalje malo preskupo, ali je ganc novo kuciste pa ok. Javi i ako kupis taj auralex..

Da, sada iz mini r2 u mini c nema smisla mjerit razlike to je skoro ista stvar. 

Mislim linus je nedavno radija interensantan test:  https://www.youtube.com/watch?v=8OmkmluAYAQ&t=727s 

Jednostavno dođeš na brojku kod koje X ventilatora dovoljno brzo mijenjaju zrak da još više ventilatora efektivno ne čini razliku. 

To ti je kao da u loop od vodenog dodaješ 4 pumpe da voda brže kruži. I ne dobiješ apsolutno ništa jer se i s jednom pumpom voda na ni jednoj točki nije uspila dovoljno zagrijat da bi dobija neku bitnu razliku. 

Druga stvar je, nekako po prirodi netko ko slaže konfu u fulltoweru automatski stavlja više ventilatora pa nema baš smisla uspoređivat. 

Moja teorija je da s malim brojem ventilatora, tj 2-3 komada, lakše možeš ohladit mini tower nego mid/fulltower. 

Koliko drži vodu neznam ali mi iskreno i nije baš bitno. Jednostavno imam prioritetnijih stvari kod pc-a od tih dodatnih 100mhz šta cu izvuc iz cpu-a i gpu-a. 

Znam da će mi s setupom koji sam izabrao PC bit dovoljno hladan dok su ventilatori na niskim okretajima, može li bit par stupnjeva hladniji, nije me briga. 

Bitnije mi je da je tih, da mi case lijepo izgleda i da mi je praktičan po pitanju dimenzija. 

I što se cijene tiče, kuciste je jedna od komponenti koje jednom kad pogodiš ne mijenjas dok se ne raspadne. Isto je s napajanjem, cpu hladnjakom i slično... 

Npr ako daš 3000kn za GPU i ne gejmaš baš puno, bacio si urednu količinu love jer ona jako brzo gubi vrijednost.

Ali prije 5 godina sam lijepo iskeširao za corsair AX850. Evo ga još koristim, radi 24/7, mrtav tih je, pasivan je 90% vremena, još je pod garancijom i vjerojatno će mi radit još 2-3 godine.

Sad reci da su to loše potrošene pare? 

Isto je s mehaničkom tipkovnicom, kučištem i slično... Tu mi nije strah dat jer ako si dobro kupio doviđenja... 

A kad na GPU/cpu/mbo/ram... nepotrebno potrošiš onda si doslovno zapalio pare. 

EDIT: Kao što sam vec rekao, što se uloženo/dobiveno, hlađenja i praktičnosti tiće, kupio bih define S bez sekunde razmišljanja. Ali imao sam R4 i jednostavno ne volim velika kučišta i ne želim nešto što je veće nego mi je potrebno. 

Ne kupujem mini radi ni jednog od faktora o kojima pričamo već isključivo radi osobne preference. 

Auralex cu mozda kupovati radi tretmana sobe, pa javim ako stavim i komad u kuciste usput. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.11.2016 15:24 (athlon64).
15 godina
PC ventilatori

Odnosno kada bi sada moj novi setup s noiseblockerom nazad i dva bequieta naprijed prebacili u tvoj define S.

Rezultati bi vjerojatno bili identični iz razloga pokazanog u linusovom videu poviše. 

Ti ventilatori su dovoljni da u obe situacije mijenjaju zrak u kučištu dovoljno brzo da dodavanje još ventilatora ne mijenja situaciju...

Zato mislim da to sve dođe na razlike takve da se ne isplati birat kučište prema tome. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Točno znam koliko je težak R4, nosio ga skupa s konfom od frenda i osjeti se tih 3kg više naspram Define S da. Uglavnom, javi dojmove kada ti sve stigne.

12 godina
athlon64 kaže...

Moja teorija je da s malim brojem ventilatora, tj 2-3 komada, lakše možeš ohladit mini tower nego mid/fulltower. 

pa i ne baš

ako je određeni airflow dovoljan u malom kućištu da bi anulirao količinu topline koju izbacuju komponente, onda će isti airflow isto raditi u velikom kućištu, jer koliko duže treba u velikom kućištu za izmjenu zraka, toliko sporije ga komponente griju, tako da dođeš na isto

s tim da je velikom kućištu plus što ima veće površine, pa se i više temperature disipira preko njih, dakle iste komponente i isti broj ventova u većem kućištu uvijek bi trebalo značiti iste ili čak niže temperature

9 godina
protjeran
PC ventilatori

Takve nebuloze da je isto bilo manje ili veliko kuciste u hlađenju moze pricat samo neko ko nema pojma i prica napamet. Stavi grafu od 250w TDP-a u tu krletku unutra pa mi reci temperature, sa dvije takve bi ti preporucio da su vatrogasci u pripremi 

Imao sam 4 vrste kucista u godinu dana, isprobao barem 5 vrsta ventova u njima, i u svakom slucaju vece kuciste je uvijek bolje, sta zahtjevnije komponente unutra stavljas to ce se vece kuciste vise odvajati u boljim temperaturama.

EDIT:

Jos se sjecam jednog sa Pc eksperta koji se navadio drzat r9 390 u nekom od tih mini fractala, kuciste mu je gorilo, probao je sa 5 ventova hladiti i nista, na kraju je morao mijenat za gtx 970 jer su mu temperature i diskova i proca i maticne zbog grafe osjetno skakale.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.11.2016 16:21 (Lucidius).
Moj PC  
0 1 hvala 0
11 godina

Krletka hehehe :D Inace, kaj je na kraju sa tvojim Bitfenix Spectreima, koje si ventove ostavio u Anideesu? Btw. stavio sam ti slike na temu za to :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.11.2016 16:28 (The_Fichek).
9 godina
protjeran
PC ventilatori

Pa znas kak kod mene ide, ja sam ti manijak za airflow i estetiku, kod mene nista ne uspije dugo izdrzat. Malo sam sada promjenio ove stock i stavio Bitfenixove, ali ovi od anideesa su mi puno ljepsi i svijetle deset puta jace (da nemam zatamljeno staklo pekli bi za oci ) a i bijela boja na ventovima mi je sada TOP zato jer prikazuje relane boje komponenti unutar kucista i nekeko je najprirodnija.

Trazim opet nove ventove, bijele boje i sa nacinom osvijetljenja kao Enermax apollish, tj nasao sam ih ali je problem kaj ih ima sam na azijskom trzistu... 

EDIT:

Fitchek, vidio sam slike od kucista kaj si stavio, dobro si slozio, ali oni ogavni krem ventovi ti ruse pola truda, mijenjaj to podhitno i imas moj lajk.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.11.2016 16:48 (Lucidius).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Lucidius kaže...

Takve nebuloze da je isto bilo manje ili veliko kuciste u hlađenju moze pricat samo neko ko nema pojma i prica napamet. Stavi grafu od 250w TDP-a u tu krletku unutra pa mi reci temperature, sa dvije takve bi ti preporucio da su vatrogasci u pripremi 

Imao sam 4 vrste kucista u godinu dana, isprobao barem 5 vrsta ventova u njima, i u svakom slucaju vece kuciste je uvijek bolje, sta zahtjevnije komponente unutra stavljas to ce se vece kuciste vise odvajati u boljim temperaturama.

EDIT:

Jos se sjecam jednog sa Pc eksperta koji se navadio drzat r9 390 u nekom od tih mini fractala, kuciste mu je gorilo, probao je sa 5 ventova hladiti i nista, na kraju je morao mijenat za gtx 970 jer su mu temperature i diskova i proca i maticne zbog grafe osjetno skakale.

U ovoj "krletki" koju sam slagao prijatelju prije 2 godine, overclockirana gtx770 nije prošla 70 u cijelom životnom vijeku a 4770k je još 10 stupnjeva sretniji od nje. 

Osim ako počneš gurat ekstreme loše temperature su rezultat lošeg protoka zraka zbog neadekvatno postavljenih ventilatora. Ne rezultat pre malog kučišta.

E sad, grafa od 300W tdp-a ili SLI koji sveukupno vuće 500 je već ekstremnija situacija za koju nebi kupovao mATX kučište. 

Ali to nemam ni u najmanjem planu ikad kupovat tako da... nekom je jedna krletka bolja, nekom druga. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.11.2016 16:49 (athlon64).
11 godina

Lucidius

Dobro onda, malo sam se zabrinuo :) Da postoje 140mm ovi bi bili idealni za tebe: https://www.bitfenix.com/global/en/products/accessories/spectre-xtreme Enermax Vegas iz nekog razloga isto nema 140mm.. Javi kada ces prodavati Bitfenixe, mozda ja uletim, ali otom potom.

EDIT:

Hahahha, sad sam procitao tvoj edit. Znao sam da ces reci da su ogavni. Lopatice su dobre boje, a okvir je takve boje kakve je.. Nemam zivaca kupovati primer, boju i rasklapati vent, radi cega, da bude lijep na slikama. Bitno da je tih, cuje se samo propuh zraka. Ne bi ih bas mijenjao bez nekog dobrog razloga.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.11.2016 16:59 (The_Fichek).
15 godina
picajzla0707 kaže...
athlon64 kaže...

pa i ne baš

ako je određeni airflow dovoljan u malom kućištu da bi anulirao količinu topline koju izbacuju komponente, onda će isti airflow isto raditi u velikom kućištu, jer koliko duže treba u velikom kućištu za izmjenu zraka, toliko sporije ga komponente griju, tako da dođeš na isto

s tim da je velikom kućištu plus što ima veće površine, pa se i više temperature disipira preko njih, dakle iste komponente i isti broj ventova u većem kućištu uvijek bi trebalo značiti iste ili čak niže temperature

Moguće...

Nisam radio neka precizna testiranja pa ne mogu reći ali sam slagao 3-4 mATX konfe koje su bile relativno high end (1 cpu 1 gpu), i nikad ih nije bilo problem ohladit čak i s malo ventilatora na niskim okretajima. 

Plus komponente bi dobivale živi airflow. 

Tako da vjerojatno si u pravu. X generirane toline treba izbacit iz kučišta. O kojem se kučištu radi u biti vjerojatno i ne igra neku veliku ulogu osim ako je ekstremno loše i jako zakrčeno kabelima itd... 

15 godina
PC ventilatori

Btw imat ću viška par scyhte gentle typhoona i ovih novih fractal 120mm koji dolaze s mini C. 

Pa ako nekome treba nek se javi. 

Bit će i arc mini r2 na prodaju. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
protjeran
PC ventilatori

Pih, tebi jedna gtx 770 radila na 70c, meni je prozdrljiva r9 390 i to klokana na 1150mhz radila na cca 71 stupanj u F51 pa ti sad budi realan. Malo kuciste moze bit dobro jedino dok komponente nisu zahtjevne i to je to, normalno da za jednu kikiriki grafu kao gtx 960 ti nisi vidio razlike u temperaturama između veceg r4 i tog minia kojeg sad imas, em su ti i ostale komponente igracka za ohladit.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.11.2016 17:02 (Lucidius).
Moj PC  
0 1 hvala 0
9 godina
protjeran
The_Fichek kaže...

Dobro onda, malo sam se zabrinuo :) Da postoje 140mm ovi bi bili idealni za tebe: https://www.bitfenix.com/global/en/products/accessories/spectre-xtreme Enermax Vegas iz nekog razloga isto nema 140mm.. Javi kada ces prodavati Bitfenixe, mozda ja uletim, ali otom potom.

Prodam ti ih ja odma iduci tjedan kad ti donesem šarafe, dobijes i racun i garanciju godinu i pol dana na njima jos, prasinu jos nisu stigli ni nakupit, a detaljno sam ih i ulastio dok sam ih vadio iz F51 

15 godina
Lucidius kaže...

Pih, tebi jedna gtx 770 radila na 70c, meni je prozdrljiva r9 390 i to klokana na 1150mhz radila na cca 71 stupanj u F51 pa ti sad budi realan. Malo kuciste moze bit dobro jedino dok komponente nisu zahtjevne i to je to, normalno da za jednu kikiriki grafu kao gtx 960 ti si vidio razlike u temperaturama između veceg r4 i tog minia kojeg sad imas, em su ti i ostale komponente igracka za ohladit.

Da ali ja ne namjeravam u to stavljat komponente koje je problem ohladit jer to automatski znaći buka, plus nisam gejmer tako da... 

Za različite potrebe je različiti alat pravi. 

Da imam 300W tdp grafu i clockani x8 AMD išao bi na veće kučište bez nekog razmišljanja. 

9 godina
protjeran
PC ventilatori

E, takvi odgovori ti vec drze vodu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice