S čim je najbolje temeljito očistiti unutrašnjost računala od prašine te kako čistiti LCD monitore?
Čišćenje računala
- poruka: 34
- |
- čitano: 23.648
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Unutrašnjost sa usisavačem, eventualno ispuhati fenom (ali naravno sa hladnim puhanjem). Krila ventilatora sa štapićima za uši. A LCD sa mekom, pamučnom krpom (ako treba, umočiti u toplu vodu - krpu, ne monitor ).
Unutrašnjost kompresorom na najmanjoj vrijednosti, očisti sve...
mislim da ima za kupit komp.zrak u spreju...

LCD je najbolje čistiti vlažnim maramicama U Algoritmu prodaju odlične - Ednet. 10 maramica košta 35 kuna. Najprije se koristi vlažna, a zatim suha pošto se izvade iz paketića. Jednom mjesečno je dovoljno, što znači da je paket dovoljan za skoro godinu dana.
Ja koristim sprej s komprimiranim čistim hrvatskim zrakom (100% koncentriran), punjenje iz sredine 1990.godine. Efikasno čisti sve, provjereno.
mislim da ima za kupit komp.zrak u spreju...
unutrašnjost kompa sam čistio kistom. tako sam najjednostavnije mogao očistiti matičnu i sve na njoj. super se očisti. svako ima kist kod kuće pa nemoraju kupovati takve sprejeve.

Hmmm... Izgleda da je usisivač najbolji izbor za unutrašnjost kućišta, a vlažne maramice za LCD zaslon.
di ima npr kupit komp.zrak...ima puno prasine do koje je usisavacem tesko doc....u hladnjacima sa jako savitljivim finovima ja najbolje uzeti neki dugacki pinel i malo prodrmati...i zrak bi isto bio dovoljan,...sa kompresorom nemoj pokusavat osim ako nemas rijesenja...,ventove ubacis ves masinu na centrifugi...na 30 stupnjeva..malo perwola da ne izgubi crnu boju,...i to je to...i calgonit da ne bude kasnije kamenca na njemu...sretno
di ima npr kupit komp.zrak...ima puno prasine do koje je usisavacem tesko doc....u hladnjacima sa jako savitljivim finovima ja najbolje uzeti neki dugacki pinel i malo prodrmati...i zrak bi isto bio dovoljan,...sa kompresorom nemoj pokusavat osim ako nemas rijesenja...,ventove ubacis ves masinu na centrifugi...na 30 stupnjeva..malo perwola da ne izgubi crnu boju,...i to je to...i calgonit da ne bude kasnije kamenca na njemu...sretno
LCD je najbolje čistiti vlažnim maramicama U Algoritmu prodaju odlične - Ednet. 10 maramica košta 35 kuna. Najprije se koristi vlažna, a zatim suha pošto se izvade iz paketića. Jednom mjesečno je dovoljno, što znači da je paket dovoljan za skoro godinu dana.

http://www.bug.hr/forum/topic/ostale-hardverske-teme/vodic-odrzavanje-racunala/30805.aspx
ovdje možeš pročitati kako očistit unutrašnjost računala!!!:D

i ja imam 8 ventova od 120mm i iman filtere i uopče naman prašine tako jednostavno za 17 kuna uzet filtere i ugradit na usisne vente i muke po prašini više nema a ne nekakvi konpresori štapiči za uši i ostale nabrojene gluposti
Samo da dodam nesto
Oprez sa usisivacem kada cistite ventove. Nemojte ga direktno prislanjati na propeler pa da ga celokupno usisavate zbog toga sto usisavanjem prema gore on (malo) izlazi iz lezista pa posle nekoliko vakvih "tretmana" ventovi pocnu brujati posto izlaze iz centra
Znam da je interesantno gledati vent kako se vrti "turbo" ali ipak ja vam preporucam,ako to dozvoljava izvedba ventilatora,da ga ili skinete zajedno sa hladnjakom ili samo propeler i ocistite ga sa cetkom za boju ...novom neupotrebljenom,naravno
Ne zaboravite ocistite napajanje,rasklopite ga i ocistite
jeli ima kakav način za čiščenje žutila sa starih kompjutera pitam za svoj c64 ?
Ja sam sa jednog starijeg uspio skinuti 70% sa Prontom.
Funkcionira, donekle, ali bih volio čuti i još koji prijedlog!
AKO ŽELITE SVOJ LAPTOP ODRŽAVATI ČISTIM I UREDNIM TREBATE POTREBNE ALATE, A TO SU:
Jedna krpica ili maramica
Arf za staklo
Komprimirani zrak za čišćenje tipkovnica
Neka četkica ili kist kojim farbate zid (ne okrugli)
TO JE SVE!
Prvo isključite vaše računalo iz struje, zatim Arf-om pošpricajte ekran, uzmite krpicu i prebrišite ekran nekoliko puta, radeći kružne vodoravne i svakojake pokrete, onda pošpricajte tipkovnicu i sve ispod ekrana i očistite, kada se osuši uzmite komprimirani zrak sa dugačkom četkicom, promućkajte sprej i špricajte između prostora vaših tipkovnica kako bi izašla prašina, kad se osuši sa četkicom ili kistom malo očistite računalo i to je to!
AKO ŽELITE SVOJ MONITOR OD KOMPJUTERA ODRŽAVATI ČISTIM I UREDNIM TREBATE POTREBNE ALATE, A TO SU:
Jedna krpica ili maramica
Arf za staklo
Prvo isključite vaš monitor iz kompjutera, našpricajte ga Arf-om za staklo i onda uzmete krpicu ili maramicu i prebrišete ekran i to je to!
-- AKO ŽELITE VAŠE DESKTOP RAČUNALO (KOMPJUTER) OČISTITI OD PRAŠINE IZNUTRA AKO SE JAKO PREGRIJAVA I JAKO BUČI, TREBATE POTREBNE ALATE, A TO SU:
Kompresor ili usisavač
Komprimirani zrak
Prvo isključite vaš kompjuter iz napajanja (sve kablove i to) i onda uzmite kompresor, upalite ga i stavite na srednje i pušite po kompjuteru: po ventilatoru, matičnoj, grafičkoj kartici i ostalim dijelovima. - Sa usisavačem usisate isto cijelu prašinu i to je to. Ako želite očistiti i tipkovnicu od kompjutera, uzmite komprimirani zrak i ispušite prašinu.
.
Arf? Jesi ti normalan? Dosta LCD monitora imaju premaz koji takve kemikalije poput Arfa uništavaju. Ja LCD čistim desitliranom vodom. Zašto destilirana? Zato jer ne ostaju tragovi kad se osuši voda.
ljudima koji se bave programiranjem,servisom kompjutera i drugim stvarima,ti ideš govorit kako očistit PC?to što radiš je definitivno krivo,arf može oštetit ekran i shebat ga ako dospije do elektronike
sljedeći put koristi opciju EDIT...a ne gomilat postove...
i ekrani se NE čiste Arfom...
Ja sam svoj čistio i ništa se nije desilo. I na videu je prikazano tamo "gdje si mi zaključao temu" i ništa nije bilo ekranu. Al ako baš hoćete, uzmite vodu, neće biti ništa!
Ja sam svoj čistio i ništa se nije desilo. I na videu je prikazano tamo "gdje si mi zaključao temu" i ništa nije bilo ekranu. Al ako baš hoćete, uzmite vodu, neće biti ništa!
Jelio ti rekao kolega lllnuclearlll zašto se ekrani ne čiste arfom ?
zašto ne arf za staklo? ima u sebi alkohol koji ispari i isto neostavlja trgove i nemora se špricat direktno po ekranu nego po krpi za prašinu i samo prebrišeš
Bitno da nije abrazivno sredstvo za čišćenje ( kao ona za sanitarije, keramičke pločice ) s mikrogranulama. I uz manji postotak alkohola ili bolje bez njega.
Bojao sobu pa sam dosao na ideju da probam boju za zid obojat ovom spricom. Inace je dobra za ogradu, prikolicu... Zivim na selu. Uglavnom dosao sam na ideju sa praznom i cistom spricom ispuhat pc. Jako dobro, 8/10 zadovoljan. Puno jace od bilo kojeg fena za kosu, relativno tiho, buka kao fen za kosu. Ne znam koliko je kostao uredaj, al jeftinije od bilo kojeg kompresora. Mana je sto jos nisam smislio kako bih dosao do sitnijih utora, blize u unutrasnjosti jer je ovo relativno veliko, dupli fen za kosu doslovno. I mozda da je mrvicu jaci pritisak zraka, sa najmanjom "diznom" lijepo izbacuje prasinu, al opet u usporedbi sa kompresorom i bocom te podesavanju na nekih 4 bara je ipak slabije.