UVOD
Naručen 18.1., stigao mi 5.2. sa azijskog webshopa uz naravno plaćanje gotovinom preko Paypal servisa. Ukupni troškovi oko 1600kn. Maksimalno ću pokušati biti objektivan. Presudio je Intel procesor 2GHz + 2GB RAM. Interna memorija mi je bilo sve više od 1GB sasvim dovoljno. To su neki uvijeti koje sam postavio sebi za odabir mobitela uz naravno milijune pitanja na forumima kolegama koji su već naručivali kineze. Nije mi uvijet bio dual SIM kao što ima većina kineskih mobitela, već samo mi je bilo bitno da podržava sve frekvencije mobilnih mreža u Hrvatskoj.
Kada sam otpakirao „domestic bag“ , crna tvrda ZTE GEEK kutija vrhunske izrade, bez karakterističnog kineskog mirisa obećaje stroj za pamćenje za relativno malo novaca u odnosu na ono što ću dobiti. U kutiji uz upute za korištenje na kineskom jeziku dobijete ZTE slušalice koje nisam ni otpakirao, no izgledaju podosta kvalitetno. Adapter je naravno za SAD, uz gratis EU konverter. Duljina USB-MicroUSB kabela je oko 50cm što je prekratko, no već smo navikli na to. Dodajem da sam dobio jednu foliju za ekran gratis + koliko-toliko elastična maska u omjeru 80:20=plastika:guma.
KVALITETA IZRADE
Imao sam iPhone 4 i s njim bih želio usporediti ZTE Geek. Kvaliteta izrade slobodno mogu reći neusporediva (u međuvremenu dok sam čekao Geeka, koristio sam Samsung Galaxy Ace koji također je kvalitetnije izrađen). Plastika pomalo škripi... Teško je opisati jer ne radi se o velikom luftu već sitnica, malo pritisnem plastiku sa strane gdje nisu gumbovi za pojačavanje/zaključavanje i lagano „diše“. 98% ljudi ne smeta to, no ja sam u 2%. Možda zbog pokušaja stavljanja u gumenu maskicu koju sam dobio gratis sam stražnji poklopac razmrdao, iako po meni ne bi smjelo se to dogoditi. Jako glatka plastika pa lako se može dogoditi da isklizne iz ruke. Usporedio bih plastiku sa Sony Ericsson X8 koji nakon nekog vremena „popusti“. Plastika 7/10.
IZGLED MOBITELA
Dizajn telefona mi se jako sviđa. Zaobljenost na razini. Na gornjem dijelu telefona čije su dimenzije 144x72x9 (moje pomično mjerilo tako kaže) nalazi se 3.5mm jack za slušalice uz prvi mikrofon za redukciju šumova pri snimanju. S desne strane su tipke za paljenje/gašenje uređaja uz naravno neizbježnu Volume Up/Down koje se čine kao da su od neke socijalne plastike. Jako dobro reagiraju, ne treba ih silovati da bi mobitel odgovorio. Treća tipka na desnoj strani je tipka kamere koja ima samo okidanje bez fokusa koji se automatski odrađuje (ili manualno pritiskom prsta na ekran na željeni dio slike) tj. nema prvi lakši pritisak za fokus, a zatim drugi, dublji za okidanje. Vrhunska stvar je što tu tipku možete podesiti da vam uz zaključan mobitel, ako ju držite pritisnutu dulje od 2 sekunde može ući u bilo koju aplikaciju po Vašoj želji. S lijeve strane nema nikakvih tipaka već samo MicroUSB ulaz za punjač/USB kabel/OTG kabel. Na dnu je mikrofon za telefonske razgovore. Na stražnjoj strani uz kameru ispod koje je mali mikrofon također za redukciju šumova pri snimanju nalazi se veliki zvučnik koji je vrlo zadovoljavajuće glasnoće uz iznenađujuće dobar bas koji se nalazi pri dnu mobitela. Sve tonove jasno odsvira tako da čista 10 za zvučnik! Napominjem da ZTE ima ugrađen Dolby system ozvučenja tako da nećete biti razočarani reprodukcijom Vaših omiljenih pjesama. S prednje strane nalazimo IPS ekran dijagonale 5 inča HD rezolucije. Iznad ekrana je uski široki zvučnik za pozive pored kojeg se nalazi senzor za osvjetljenje te proximity senzor (senzor blizine) koji fantastično odrađuju posao. Također u blizini se nalazi LED za notifikacije. Ispod zvučnika nalazi se ZTE logo koji nije previše upadljiv. Ispod ekrana se nalaze tri kapacitivne tipke Back, Home i Options. Kapacitivne tipke solidnog, dovoljnog osvjetljenja, odlično reagiraju, no ipak moglo je bolje biti odrađeno. Možda mogućnost reguliranja svjetline tipki, no tko bi im to zamjerio? Zaključak: prednji i stražnji dio mobitela su kao nebo i zemlja.
KAMERA
Na stražnjoj strani telefona nalazi se 8MP kamera koja je sasvim solidna. Nudi podosta raznih opcija, slikanje burst mod, HDR, normalno.... Ugrađeni efekti tipa sepia, black&white. Nemam zamjerke, ali nisam niti očekivao da slike bude kao da su slikane CANON EOS 1100D. Video snimanje u rezoluciji 1080p FullHD nudi fantastičnu snimku kristalno čistog zvuka 30FPS (slika u sekundi) te za video od 30 sekundi uzme oko 55MB. Usporedba sa iPhone 4 – ako će iPhone biti 10/10, ZTE dajem 8/10. Što se LED bljeskalice tiče – mogli su malo jaču ipak napraviti.
Prednja kamera je 1MP koja je sasvim dovoljna za Skype pozive. 30 sličica u sekundi, nema zrnatosti. Sve u svemu – služi svrsi.
EKRAN
Ekran je HD rezolucije odlične vidljivosti od 294ppi iz svih kuteva i kristalno čiste slike. Surfanje internetom, pregled videa – savršen mobitel. No ipak ne bih baš rekao da je true IPS ekran, ali nije daleko od toga. 90% IPS. Uz rub kao da je pojačana svjetlost, tj za nijansu svjetlije od ostatka ekrana, no apsolutno ne smeta niti se primjeti osim ako se ne zagledaš. Vrlo kvalitetno staklo OGS tehnologije. Možda baš zbog tog pojačanog osvjetljenja mi se čini kao da nije IPS 100%, no eto. Subjektivno mišljenje što se tog tiče.
BATERIJA
Baterija od 2300mAh izdržala nešto više od 18 sati za prvi put, maksimalno opterećenje rekao bih. Uključen zaslon nešto više od 4 sata. Iznad očekivanja. Također, u stanju mirovanja (standby) za 12 sati potrošilo se 12% baterije.
Trajanje baterije uz slabije opterećenje uređaja pokazuje 1 dan i 10 sati uz uključen zaslon 4 i pol sata! Vrhunski!
SOFTWARE
Došao je sav na kineskom jeziku. Bez Google Playa, bez ijedne meni poznate aplikacije. Jedva sam uspio prebaciti jezik na engleski, no ni to mi nije puno pomoglo. Ne znam zašto nisam zamolio da prodavač odradi to umjesto mene - napatio sam se dok sam pronašao odgovarajuće sve (da sam 100% siguran) potrebne datoteke za rootanje i instalaciju roma – valjda sam se dobro izrazio. Kolege sa španjolskog foruma Forotek su mi pomogli maksimalno na čemu im se još jednom zahvaljujem. Povezivanje na računalo bez problema se odradi, automatska instalacija drivera, rootanje i instalacija hrvatskog jezika i custom roma koji donosi Google Play koje je uz instrukcije na španjolskom (uz prevoditelj naravno) trajalo otprilike 45 minuta. Što se tiče brzine samog telefona, fluidnost na nivou, prebacivanje među aplikacijama teče bez ikakvih problema, nema nikakve zamjerke. Točno se osjeti ta sloboda sa 2GB RAM. Apsolutno sam oduševljen i bez problema se može nositi sa iPhone 4 fluidnošću (sa iOS6. iOS7 je trzao na iPhone), čak i bolje. Što se tiče interne memorije telefona... Prvi dojam dok je još bilo sve na kineski - čisto sumnjam da ima ovih 8.00GB koliko pokazuje na specifikacijama bilo gdje na internetu dok telefon mi pokazuje nekih 2,36GB, od toga 1,7GB za korisnika slobodno što sam pretpostavio da je 4GB interne memorije maksimalno... Zaboravio sam ubosti screenshot toga :/, no bilo je nešto totalno čudno. Nakon instalacije B06 ROM-a rezultati su malo drukčiji što se tiče interne memorije. Ukupno prostora – 8.00GB od kojih na korisnika pripada nešto više od 4GB. Whatsapp, Viber, Tapatalk neke su od aplikacija koje rade perfektno i ne vidim problem u Intel procesoru gdje se navodilo da nije kompatibilan s nekim aplikacijama... Kojim?? Kao primjer uzeo sam Temple Run 2 i vrti bez ikakvih problema. Brzo i bez problema, bez trzanja odrađuje sve zadano.
TVORNIČKE APLIKACIJE
Kod tvorničkih aplikacija vrijedi izdvojiti Mi-Assistant koji fantastično odrađuje posao „zamrzavanja“ aplikacija koje ne koristimo duže vremena. Kad otvorimo Mi-Assistant nalazimo Power managment gdje imamo četiri oblika korištenja mobitela. Svaki oblik nudi svoju maksimalnu duljinu trajanja baterije. Tako npr. Long standby mode nudi 19h, a My mode (normalni, korisnički mod) nudi 11 sati trajanja baterije – sa 80% trenutnog kapaciteta. Također tu je Secutiry koji odrađuje posao skeniranja aplikacija koje dowloadamo, te se bavi njihovim dopuštenjima, tj. koje informacije će mobitel podijeliti s njima kao što su GPS pozicija, vrsta mobitela i slično. Nalazimo i Software managment unutar aplikacije Mi-Assistant koji nudi pregled instaliranih aplikacija, backup sveg instaliranog te ubrzanje mobitela brisanjem nepotrebnih i nekorištenih aplikacija. Najbolji dio aplikacije je kontrola Data prometa. Birate hoćete da Vam se kontrolira samo Internet promet preko mobilne mreže ili kontrola prometa mobilna mreža + WiFi. Jako korisna aplikacija jer vrlo lako podesite dnevno i mjesečno ograničenje Internet prometa.
GPS
GPS prvi put dok je lockao trebalo mu je dulje od minutu (uz isključen A-GPS, dakle čisti GPS). No sad kako god testiram, satelit pronalazi u roku 10 sekundi i povezuje se sa minimalno 5 satelita (uz uključen A-GPS) uz preciznost 6 metara (20 feet) što je u skladu s očekivanjima iako naravno može puno bolje.
Nadam se da će vam pomoći u odabiru mobitela. Ja sam prezadovoljan.