Kamere u smartfonima- Rasprava izdvojena tema

poruka: 6.612
|
čitano: 1.688.902
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Kamere u smartfonima- Rasprava
ocean77 kaže...

Dugo godina sam bio slicnog stava ali promijenio sam se, jednostavno me ne privlaci fotic koji je upakiran u pljosnato kuciste mobitela i da fotkam sa spravom na koju primam notifikacije, pozive, gdje imam skromnu optiku, ogranicenje velicinom senzora od 1 inch ili manje, losu ergonomiju, taktilni osjecaj, na telefoto lecama iznimno male senzore i ono najbitnije...fun factor.

Kada tome dodam jos i trikove za postizanje onoga sto se ne moze postici sa malim senzorom i sicusnim lećama splasne mi volja...a jos imam ponajbolji foto mobitel...sta tek da imam neki midrange.

Neka meni dobre kamere u mobitelu ali bitne stvari ostavljam za fotic.

O ovako necemu mozes samo sanjati u mobitelu, ovakav IQ, dubinska ostrina, bokeh, ostrina opcenito, boje...

Ovo je 150mm u preracunu na ogromnom senzoru naspram senzora velicine zrna rize sto imas na U14 ili nekim jos boljim modelima.

Razumijem o čemu pričaš i slažem se s tobom, ali.... Fuji X100S kojeg sam imao je bomba od fotića, fotke su boli glava, ali.. Treba to nosit uz sebe, smartfon staviš u džep i on ide uvijek s tobom di god treba, osim za slanje mejlova i surfanje tj četanje prek aplikacija, možeš i fotkat s tim do te mjere da su slike wooow, a vrijeme je takvo sad, da te ljudi ne pitaju s kojim smartfonom su te slike, nego s kojim fotićem, eto kolko su smartfoni napredovali, smartfon zamjene za fotić, a pogotovo sad dok je era 1" senzora..

Veliš ti "veličina zrna riže" da te podsjetim da svehvaljeni RX100 ima 1" senzor, "zrno riže", jel I pobrao hvalospjeve i simpatije diljem planete, da, to je fotić, al ima minijaturni senzor spram veće braće koji imaju APSC senzore.

Vratit ćeš se ti opet na smartfone i fotkanje s njima, samo čekaj, tehnologija napreduje do te mjere da je još jučer bilo teško zamislivo, a danas imamo 1" senzore u smartfonima. Ak ja mogu s fujiem radit radnje kao sa smartfonom, uzimam ga odmah Ti si ovako "osuđen" na dva uređaja nosit sa sobom, al dobro, nemam niš protiv fotića, čak sam donedavno mislio uzimat sony A7 III, al pitanje je, kolko bih ja njega koristio to je FF fotić, malo je reći da je zvijer od fotića.

Zamisli situaciju, ideš nekam, u dućan i sl i za oko ti zapne neki neočekivani događaj na cesti na putu ili kud si krenuo već, kaj radiš, vadiš smartfon iz džepa i okineš fotku, sumnjam da ćeš fuji nosit svugdje sa sobom, ovo o čemu pričam je spontano, bez planiranja, e vidiš takve sam fotke najbolje radi sa smartfonima, dok sa fotićima nisam bio te sreće, a zakaj, ne znam. Možda zato kaj sam bio orijentiran na tehničke aspekte samog fotića te je bilo očekivano da radi odlične fotke, međutim, to nije istina niti blizu. Imam jednog fotografa, profi, pokazao sam mu slike sa lumiom 1020, prvo me pitao s kojim fotićem je to slikano, a to ti je bilo prije 6-7godina.

Sa smartfonom si nevidljiv, sa fotićem baš i nisi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2025 15:19 (zvonac).
11 godina
zvonac kaže...
ocean77 kaže...

Dugo godina sam bio slicnog stava ali promijenio sam se, jednostavno me ne privlaci fotic koji je upakiran u pljosnato kuciste mobitela i da fotkam sa spravom na koju primam notifikacije, pozive, gdje imam skromnu optiku, ogranicenje velicinom senzora od 1 inch ili manje, losu ergonomiju, taktilni osjecaj, na telefoto lecama iznimno male senzore i ono najbitnije...fun factor.

Kada tome dodam jos i trikove za postizanje onoga sto se ne moze postici sa malim senzorom i sicusnim lećama splasne mi volja...a jos imam ponajbolji foto mobitel...sta tek da imam neki midrange.

Neka meni dobre kamere u mobitelu ali bitne stvari ostavljam za fotic.

O ovako necemu mozes samo sanjati u mobitelu, ovakav IQ, dubinska ostrina, bokeh, ostrina opcenito, boje...

Ovo je 150mm u preracunu na ogromnom senzoru naspram senzora velicine zrna rize sto imas na U14 ili nekim jos boljim modelima.

Razumijem o čemu pričaš i slažem se s tobom, ali.... Fuji X100S kojeg sam imao je bomba od fotića, fotke su boli glava, ali.. Treba to nosit uz sebe, smartfon staviš u džep i on ide uvijek s tobom di god treba, osim za slanje mejlova i surfanje tj četanje prek aplikacija, možeš i fotkat s tim do te mjere da su slike wooow, a vrijeme je takvo sad, da te ljudi ne pitaju s kojim smartfonom su te slike, nego s kojim fotićem, eto kolko su smartfoni napredovali, smartfon zamjene za fotić, a pogotovo sad dok je era 1" senzora..

Veliš ti "veličina zrna riže" da te podsjetim da svehvaljeni RX100 ima 1" senzor, "zrno riže", jel I pbrao hvalospjeve i simpatije diljem planete, da to je fotić, al minijaturni senzor spram veće braće koji imaju APSC senzore.

Vratit ćeš se ti opet na smartfone i fotkanje s njima, samo čekaj, tehnologija napreduje do te mjere, da je još jučer bilo teško zamislivo, a danas imamo 1" senzore u smartfonima. Ak ja mogu s fujiem radit radnje kao sa smartfonom, uzimam ga odmah Ti si ovako "osuđen" na dva uređaja nosit sa sobom, al dobro, nemam niš protiv fotića, čak sam donedavno mislio uzimat sony A7 III, al pitanje je, kolko bih ja njega koristio to je FF fotić, malo je reći da je zvijer od fotića.

Mislim da nisi razumio sto sam napisao.

Uopce nije poanta da trebam fotic stalno i uvijek...ne trebam, kada idem u Pevec pa fotkatam pergolu i zeni za poslati na WhatsApp prije nego kupim super mi je mobitel a kada odem necaku na krstenje ili na put u Pariz zasto bi se na takvim mjestima ogranicavao mobitelom i njegovim ogranicenim resursima u smislu fotografije.

To sto ti kazes da te ljudi pitaju kada si nesto fotkao mobitelom da im dobro izgleda ja to vec odavno nisam dozivio ali bome me pitaju kada im posaljem nesto sa Fujia, ili na poslu kolegica pita...e, sa cim si to fotkao na Instagramu...jbg, vidi se razlika cak i na tako malim slikama koje gledas na 7 inch ekranu a gdje tek na laptopu ili desktopu...da ne spominjem 75 inch TV.

Zaboravljas da Sony RX100 ima 1 inch na svim fokalama...i kad zoomiras i dalje koristis senzor 1 inch...na m4/3 i na sirokom objektivu i na tele imas isti taj m4/3 senzor kao i na full frameu a ja kada na svom Xiaomi 14 Ultra koristim 3 ili 5X kameru tu nastupa "zrno rize"...iza skromne optike se krije maleni 1/2.51 senzor koji je 4X manji od onoga koji koristis na primarnoj kameri od 1 incha.

Isto vrijedi i za neke novije koji dolaze sa 1/1.4 senzorima na telefoto, i dalje su to mali senzori u odnosu na m4/3, APS-C a pogotovo full frame.

Koji je zakljucak...treba li vecini poseban fotic...apsolutno NE.

To sam samo ja, meni jednostavno nisu dovoljno dobre kamere u mobitelu i ne veseli me fotkati mobitelom kao sa pravim foticem i znam da nisam jedini, to spada u sferu entuzijasta i to se nece nikada promjeniti...ja sam probao ali nije islo...cak ni sa najboljima.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2025 15:48 (ocean77).
19 mjeseci
Kamere u smartfonima- Rasprava

uvijek iste rasprave... čitajući ovo rekao bi čovjek da ste vrhunski fotografi, a ono većina ne zna prepoznati kadar, a kamoli nešto više. Odavno sam napisao da je više bitno tko je iza fotića/mobitela nego što mu je u rukama.

imao sam sličnu situaciju kad sam se bavio sportom, ozbiljniji nivo, uvijek je bilo ekipe koja bi drobila satima o opremi, kupovala najbolje i najskuplje i onda dođe talentirani klapac sa opremom iz low-budget trgovine i sve ih po*ere.

no vratimo se na temu.

https://www.androidauthority.com/xiaomi-15-ultra-review-3528162/

I swapped my Fuji for the amazing Xiaomi 15 Ultra — do I even need a mirrorless camera anymore?

Izgleda da su sredili i bateriju koja je bila najlošiji dio na 14 Ultra.

1 0 hvala 0
11 godina
millennial kaže...

uvijek iste rasprave... čitajući ovo rekao bi čovjek da ste vrhunski fotografi, a ono većina ne zna prepoznati kadar, a kamoli nešto više. Odavno sam napisao da je više bitno tko je iza fotića/mobitela nego što mu je u rukama.

imao sam sličnu situaciju kad sam se bavio sportom, ozbiljniji nivo, uvijek je bilo ekipe koja bi drobila satima o opremi, kupovala najbolje i najskuplje i onda dođe talentirani klapac sa opremom iz low-budget trgovine i sve ih po*ere.

no vratimo se na temu.

https://www.androidauthority.com/xiaomi-15-ultra-review-3528162/

I swapped my Fuji for the amazing Xiaomi 15 Ultra — do I even need a mirrorless camera anymore?

Izgleda da su sredili i bateriju koja je bila najlošiji dio na 14 Ultra.

Uopce nije poanta jesi profesionalac ili ne vec da koristis i uzivas u necemu sto te vise ispunjava.

Ne moram biti Lewis Hamilton da bi vozio Porsche 911 niti je takav auto napravljen za sacicu ljudi kao sto ni Fujifilm X100 ili Ricoh GR nisu napravljeni za nekolicinu.

Ovaj lik je pronasao srecu u Xiaomi 15 Ultra kameri kao sto ja nisam pronasao u 14 Ultri a razlika između ta dva je neusporedivo manja nego između Fuji X100 ili Ricoh GR  u odnosu na 14 i 15 Ultru...lik jednostavno nateze tekst u korist mobitela a ja dobro znam koja je razlika između Fuji APS-C senzora i vrhunskog prime objektiva i ovog od 1 inch na Ultri i malenog objektiva...razlika u IQ je poprilicno velika...dovoljno velika da uopce nema smisla raditi side by side usporedbe...ma nema usporedbe ni sa GM5 koji isto imam koji ima manji m4/3 senzor u odnosu na APS-C ali i taj je 2X veci od 1 incha...ta mala stvarcica (puno je manji od Xiaomi 14 Ultra) kada na njega stavis palacinka objektiv 20mm f/1.7 ili Leicu 15mm  ili Olympus 45mm f/1.8 portretni napravit ce neusporedivo ljepse slike koje ce mi biti uzitak gledati i za 10 godina kao sto i danas gledam slike iz 2010 pa nadalje koje sam srecom radio sa pravim foticima a ne mobitelima...mislim na one bitne, ne slikanje fotelje u IKEI za sto je bio dobar iPhone.

Sto se tice Xiaomi 15 Ultra, vrlo vjerojatno cu ga uzeti pa koristiti neko vrijeme kao sto sam uzeo i 13 i sada 14 Ultru, ali kao sto sam vise puta vec rekao...lijepo je imati sposobnu kameru u djepu i uvijek kod sebe ali ne uzivam fotkati mobitelom pa je i to jedan od razloga zasto volim Fuji.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2025 18:06 (ocean77).
11 godina

Zasto opet spominjete fotoaparate u temi o mobitelima 😂

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
thebatman kaže...

Zasto opet spominjete fotoaparate u temi o mobitelima 😂

Pa valjda zato sto i mobiteli zele biti fotoaparati...logicno.😄

11 godina

Meh na 1 prodan fotoaparat se proda 100 000 mobitela tako da... Entuzijasti i mazohisti jos kupuju te dinosaure :)

11 godina
thebatman kaže...

Meh na 1 prodan fotoaparat se proda 100 000 mobitela tako da... Entuzijasti i mazohisti jos kupuju te dinosaure :)

Pusti ti to, vole ljudi te dinosaure jos uvijek.😎

https://amateurphotographer.com/latest/photo-news/fujifilm-x100vi-breaks-all-records-as-sales-are-off-the-charts/

Drago mi je da razvoj ide dalje i da izlaze novi modeli.

Mobiteli su ubili one najjeftinije kamere jer su jedino njih dostigli a ove bolje nisu i nece tako skoro zbog ogranicenja u dimenzijama.

Dodatni problem je sto kupci ne zele grbe na mobitelima i hoce sto tanje pa to ogranicenje i dalje postoji kao i ogroman jaz između kamera u mobitelima i pravih fotica.

16 godina
Tema se još uvijek zove kamere u smartphone? 🙂

Mislim da je svima jasno da su fotoaparati superiorni još uvijek u nekim segmentima fotografije. Ne svim (low light npr.), općenito govoreći.

0 0 hvala 0
6 godina

najbolji fotoaparat je onaj koji ti je stalno u djepu...bolje bilo kakva fotografija nego nikakva(to ponavljam samom sebi kad me uhvati pixel peeping ludilo)...ča meni vrijedi da imam sony a6000...kad sam ga zadnji put upalio 2022...ili olympus...to jedino kad ideš nešto planski...a to opet planski...i meni je u glavi da ako želiš IQ to ne dobijaš na mobitelu...ali mobitel je stalno u ruci...moraš se pomiriti sam sa sobom...kod umetničke fotografije je i onako bitno oko koje stoji iza objektiva:)

isto tako kad koristiš fotoaparat ako želiš IQ onda ako ne koristiš RAW taj IQ nema smisla....RAW opet zahtjeva računalo...99% tih fotografija nikad neće ugledati print

evo mene interesira macro fotografija ali da sve bude u fokusu...to bez određenih programa je nezamislivo...s druge strane iphone ima jedan app koji omogučava focus bracketting

najbolje iskombinirati oboje...za spontano tu je mobitel...za planski neki fotić

jučer isprobao xiaomi 15 ultru...zašto ne koriste 1" senzor iz sony rx100 serije...jerbo kod ovog full reza izgleda bezveze...sve se svodi na spajanje pixel i izlaz od 12mpx...a u tom slučaju kad je sve 12mpx je bolji samsung ultra jerbo u našim uvjetim...za 800E imaš prošlogodišnju ultru

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2025 8:40 (HCMAA).
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Odlican tekst upravo za ove koji su se zamarali hrpom opreme i trosili vrijeme na RAW obradu...tu je Fujifilm pogodio u sridu (kao i Ricoh djelomocno)

Napravili su jedan aparat, jednu fokalu 35mm (prosirivu do 50 i 75mm), ugradili vrhunski JPEG da ni ne pomislis na RAW, dodali predinstalirane filmske simulacije kao i mogucnost da kreiras nove...i pogodili, aparat se unatoc ogromnoj cijeni prodaje kao lud.

Dovoljno je mali, ima odlicne auto postavke ako je nekome tlaka sve manualno i doslovno je...upali i snimi.

Jednostavno netko tko je fotkao sa bilo kojim EOS-om i APS-C senzorom, a u tekstu se spominju i neki vrhunski Canon L objektivi...pa taj nema sanse da ce se zadovoljiti smartphoneom...ili laze sam sebe ili nikada nije ni mario kakav je IQ.

Da nisam uzeo Fuji X100VI alternativa bi mi bila Ricoh GR ili Fujifilm X70...oba APS-C kompakta koja stanu u djep...

Ja opet ponavljam, nismo svi isti, meni nije sam IQ bitan, volim ergonomiju pravog fotica, volim nacin na koji se pali, gumbice, kotacice, prsten blende...

To je kao da se cudite sto neki i danas vole gramofon a postoji player u mobitelu...netko bas voli nacin na koji gramofon izvodi pjesmu...ja se takvim ljudima ne cudim i necu reći sto ce ti to pored mobitela.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2025 14:05 (ocean77).
11 godina
HCMAA kaže...

najbolje iskombinirati oboje...za spontano tu je mobitel...za planski neki fotić

Amen... upravo o tome pricam.

Mi smo malo i siromasno tržište i jasno mi je da je mnogima ekonomicnije imati za sve jedan uređaj ali ako je skupo imati posebno ne treba pisati da je mobitel rjesenje za sve.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2025 14:10 (ocean77).
17 godina

Ovaj Vivo X200Pro rastura

Usporedba sa dslrom, dok se radi usporedba sa potonjim, onda znamo kolko je sati, u prijevodu, demonstracija tehnologije i koliko je napredovala, kapa dolje vivu

Od dslr-a ne očekujem niš manje, ali, od smartfona i koje fotke radi e tu stvarno možemo reći jedan veliki wooooow, pogotovo ak uzmemo kronološki počeci smartfona i implementacije kamere u istima, onda (cca 9-10god.) i današnje vrijeme.

Dok sam još imao smartfone i dok su kamere bile nikakve, onda je fotić bio pod must, al danas, danas je sasvim druga priča, u blind testovima se već teško snalazit i pogađat a ak se ne gleda u exif s čim je slikano, nemalo puta sam ostao iznenađen rezultatima, naravno, ovo je samo dokaz kolko je to sve otišlo naprijed.

Da se Njoka uključi u igru sa svojim poznatim i sve-hvaljenim lumijama to bi bilo fenomenalno, al pošto ih nema na scene, kinezi drmaju i dominiraju fotosmartfon tržištem.. 

Većina vas je vidla prototip (xiaomi) objektiv 4/3 nakeljen na smartfon, bit će samo pitanje vremena kad će to usavršit i izbacit na tržište, ne sumnjam da će podić prašinu na tržištu i napravit prekretnicu.

Da se fuji ubaci ili canon te svoje znanje ubace u neke smartfone, e to bi bilo odlično, ali, tko zna..

https://www.flickr.com/groups/2712361@N20/pool/with/50533979873

I dan danas onaj stari smartfon panasonic lumix cm1 sa 1" senzorom daje fotke kao sony rx100, majstorski obavljen posao

Današnji problem je softverske prirode, mislim da je huawei najdalje dogurao po pitanju softvera za kameru a tomu su svjedočili mnogi od vas koji ste imali njihove smartfone. Pošto su smartfoni fizički ograničeni za veće senzore, tome se doskoči kroz softverska rješenja i umjetne inteligencije, ali, trenutno stanje u fotosmartfon segmentu je nikad bolje, i malo koga ostavlja ravnodušnim pa čak i one koje imaju dslr opremu i objektive. Fizički ne mogu ubacit 4/3 senzor, ali mogu zasebno u pogledu objektiva i senzora integrirano, pa se naknadno stavi na smartfon koji je prilagođen tomu. Oćeš fotkanje da stoji uz bok dslr, može, nema problema, izvadiš objektiv i zakeljiš na smartfon, doći će i to vrijeme a i neki će doći na svoje

EDIT: Samsung je dobar sve do usporedbe s kinezima, a onda se situacija značajno mijenja na gore, za samsung.

Mada moram priznat, samsung ima odličan video, al foto jednostavno nemre parirat kinezima.

Samsungova U serija je dobra dok ne krene usporedba, poslije se vidi kolko je samung inferiorniji i dalje mi nije jasno kaj vrijedi tolko u tom samsungu, znam samo jedno, taj famozni UI7 ne vrijedi 1500€ i to definitivno ne te novce s obzirom da kaskaju hardverski dobrano a o kamerama da ne pričam, upgrejd nisu vidli od koje ono serije, 22U, živa sramota za samsung. Samsung ima novaca i resursa, pa kaj ne mogu ubacit u petu brzinu, nego mrcvare stariji hardver do iznemoglosti gdje čak više ni softverska rješenja ne pomažu.

Ovaj Vivo X200Pro je očito bomba od smartfona a fotić je posebna priča.

thebatman 

AK se ne varam, ti imaš x100Ultra?

Vivo X100U vs X200Pro ispada da je potonji bolji s manjim senzorom (?)

Vivo X200Pro, ovaj Zeiss je čudo.

https://ibb.co/VYVgDxmT

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2025 16:28 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

U ovom testu X200 PRO vs DSLR...djevojka da skine maramu i da koristis portrait mode vidio bi koji uzas bi dobio.

Sve to lijepo orezuje i izlira dok ne dodjemo do ljudske kose.

Ovo je scena koja je vrlo jednostavna za smartphone, tu bi i 3-4 generacije stariji mobiteli lijepo odradili.

Kada dodam jos i umjetni bokeh nije vise tako privlacno ali ako je za nezahtjevnu publiku i to je ok.

Lik je napravio video da skupi klikove, nategnuo je pricu u korist smartphonea iako svi znamo da nitko pri zdravoj pameti nece nikakav ozbiljan photo session odraditi ni sa Vivom ni sa Xiaomiem.

0 0 hvala 0
19 mjeseci
zvonac kaže...

Usporedba sa dslrom, dok se radi usporedba sa potonjim, onda znamo kolko je sati, u prijevodu, demonstracija tehnologije i koliko je napredovala, kapa dolje vivu

Od dslr-a ne očekujem niš manje, ali, od smartfona i koje fotke radi e tu stvarno možemo reći jedan veliki wooooow, pogotovo ak uzmemo kronološki počeci smartfona i implementacije kamere u istima, onda (cca 9-10god.) i današnje vrijeme.

Dok sam još imao smartfone i dok su kamere bile nikakve, onda je fotić bio pod must, al danas, danas je sasvim druga priča, u blind testovima se već teško snalazit i pogađat a ak se ne gleda u exif s čim je slikano, nemalo puta sam ostao iznenađen rezultatima, naravno, ovo je samo dokaz kolko je to sve otišlo naprijed.

Da se Njoka uključi u igru sa svojim poznatim i sve-hvaljenim lumijama to bi bilo fenomenalno, al pošto ih nema na scene, kinezi drmaju i dominiraju fotosmartfon tržištem.. 

Većina vas je vidla prototip (xiaomi) objektiv 4/3 nakeljen na smartfon, bit će samo pitanje vremena kad će to usavršit i izbacit na tržište, ne sumnjam da će podić prašinu na tržištu i napravit prekretnicu.

Da se fuji ubaci ili canon te svoje znanje ubace u neke smartfone, e to bi bilo odlično, ali, tko zna..

I dan danas onaj stari smartfon panasonic lumix cm1 sa 1" senzorom daje fotke kao sony rx100, majstorski obavljen posao

Današnji problem je softverske prirode, mislim da je huawei najdalje dogurao po pitanju softvera za kameru a tomu su svjedočili mnogi od vas koji ste imali njihove smartfone. Pošto su smartfoni fizički ograničeni za veće senzore, tome se doskoči kroz softverska rješenja i umjetne inteligencije, ali, trenutno stanje u fotosmartfon segmentu je nikad bolje, i malo koga ostavlja ravnodušnim pa čak i one koje imaju dslr opremu i objektive. Fizički ne mogu ubacit 4/3 senzor, ali mogu zasebno u pogledu objektiva i senzora integrirano, pa se naknadno stavi na smartfon koji je prilagođen tomu. Oćeš fotkanje da stoji uz bok dslr, može, nema problema, izvadiš objektiv i zakeljiš na smartfon, doći će i to vrijeme a i neki će doći na svoje

Vivo x200 Pro je malo čudo. Gledao sam jučer usporedbu, noćna fotka i video, vivo vs xiaomi 15 ultra i trenutno je po meni vivo klasa za sebe. vidjeti ćemo kako će xiaomi napredovati, ali za sada vivo bolji i za fotke i video. izvrsno su odradili algoritam za obradu.

meni osobno je s vivom najveći problem nedostupnost kod telekoma i iz tog razloga vjerojatno uzimam Xiaomi 15 Ultra umjesto njega.

11 godina

Evo na bundi od te cure mozes vidjeti koliko zapravo ocajno izgleda Vivo pa sad zamisli da je ljeto i da nema maramu i da joj je kosa na sve strane na sta bi to licilo.

Zato sam i napisao, ako je za nezahtjevnu publiku, Vivo je bomba...ali raditi usporedbu sa DSLR....to je za naivne.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2025 16:40 (ocean77).

0 0 hvala 0
19 mjeseci
ocean77 kaže...

U ovom testu X200 PRO vs DSLR...djevojka da skine maramu i da koristis portrait mode vidio bi koji uzas bi dobio.

Ovo je scena koja je vrlo jednostavna za smartphone, tu bi i 3-4 generacije stariji mobiteli lijepo odradili.

Kada dodam jos i umjetni bokeh nije vise tako privlacno ali ako je za nezahtjevnu publiku i to je ok.

Lik je napravio video da skupi klikove, nategnuo je pricu u korist smartphonea iako svi znamo da nitko pri zdravoj pameti nece nikakav ozbiljan photo session odraditi ni sa Vivom ni sa Xiaomiem.

fake bokeh je dosta napredovao, ali zašto ga uopće koristiti sa mobitelom koji ima 200MP 3.7x optički zoom? s njim se dobije predivan prirodni bokeh efekt. uz to, garantirano odradim bolji photosession sa jednim od ta dva moba nego 80% "fotografa" sa 5x skupljom opremom. oprema ne čini fotografa, ona je samo alat.

85mm fotke su izvrsne.

17 godina

Jasno je da dslr ovdje vodi, mene kvaliteta dslr ne iznenađuje više ni malo, pošto ne očekujem niš manje od toga, zapravo sam najviše impresioniran kolko tehnologija kamera u smartfonu napreduje i konačnim rezultatima koji smartfoni daju kod slikanja, a kad znamo da tu neće stati nego će se i dalje razvijati, wooow faktor neće tak brzo isčeznut. S dslr-ima sam bio impresioniran prije cca 10tak+ godina dok su kamere u smartfonima bile u povojima, a onda su fotići dominirali tržištem a i onda je fotić bio pod must; ukoilko je čovjek nekaj htio poslikat.

4/3, 1.5", APSC senzor, koja je razlika na prvu, tehnički gledano, naravno, razlike postoje? Al bez "pixel peeping-a" molim lijepo, držat ćemo se vizualnog tj ono što oko vidi. U blind testu, da li bi vidio razliku i u kojoj mjeri, ako bi fotkao s tri fotića i tri različite veličine senzora koje sam nabrojao u postu. Ako ćemo opet gledat teh.karakteristike, sve je na strani većeg senzora. Nekad sam gledao fotku kroz prizmu tehničkih karakteristika samog fotića a zanemarujući samu sliku koja je ipak oku ugodna a možda i bitnija, a upravo ovo potonje sam doživio (osim sa dslr-ima) i sa smarfonima. Danas nije baš lako pogodit s čim je fotkano, osim ak unaprijed čovjek nije upućen. 

Da se razumijemo, nisam protiv dslr i sl nego ovdje je tema o fotićima u smartfonima, odnosno fotićima s kojim možete i surfat i još štošta radit, da se tak izrazim.. 

Prije 10god. a možda i više, ova tema i povlačenje paralele sa dslrima bi bila suluda, ovdje se ne radi o fotiću i smartfonu, nego o tehnologiji i njezinoj primjeni kroz napredak kako vrijeme ide, a vidimo i sami da to ide velikim koracima naprijed, pričamo o smartfonima.. 

Npr. o ovome već svi znate i to pozdravljam.

https://www.gsmarena.com/vivo_x200_ultra_fujifilm_camera_features-news-66760.php

Vivo X200U u suradnji sa Fujiem

Jaz se teško može premostit između dslra i (fizičke barijere, jel) smartfona, ali se zato može malo približit, očito je cilj smarftfona da čovjek ima sve u jednom, pa čak i fotić da radi "dslr like fotke" ma kolko to ludo zvučalo, era je AI tehnologije, pa će i to dost pomoći, mada nisam pristalica AI pogotovo ne na polju foto segmenta i umjetnog dodavanja, riktanja, ulijepšavanja ili što god..

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
millennial kaže...
ocean77 kaže...

fake bokeh je dosta napredovao, ali zašto ga uopće koristiti sa mobitelom koji ima 200MP 3.7x optički zoom? s njim se dobije predivan prirodni bokeh efekt. uz to, garantirano odradim bolji photosession sa jednim od ta dva moba nego 80% "fotografa" sa 5x skupljom opremom. oprema ne čini fotografa, ona je samo alat.

85mm fotke su izvrsne.

Relativno lijep prirodni bokeh sa telefoto lecom mozes dobiti samo ako se priblizis subjektu na cca 2 metra ili manje jer zakoni fizike i optike su neumoljivi ako imas maleni 1/1.4 senzor koji je osjetno manji od 1 inch.

Kod DSLR ili cak i malog Lumixa sa nekoliko puta vecim senzorom mozes fotkati ljude ili nesto drugo na vecim udaljenostima i dobit ces lijepu prirodnu izolaciju subjekta i lijepi creamy blur.

Iz tog razloga proizvodjaci stavljaju fake portrait mode da postignu blur slican DSLR ali kao sto vidis gore iz prilozenog, procesori nece biti sposobni jos X godina razluciti svaku vlas kose i odraditi ono sto ogromni senzor i kvalitetna optika odrade u djelicu sekunde.

17 godina
millennial kaže...
zvonac kaže...

Vivo x200 Pro je malo čudo. Gledao sam jučer usporedbu, noćna fotka i video, vivo vs xiaomi 15 ultra i trenutno je po meni vivo klasa za sebe. vidjeti ćemo kako će xiaomi napredovati, ali za sada vivo bolji i za fotke i video. izvrsno su odradili algoritam za obradu.

meni osobno je s vivom najveći problem nedostupnost kod telekoma i iz tog razloga vjerojatno uzimam Xiaomi 15 Ultra umjesto njega.

Također ciljam na 15U, al kolko čitam, baterija nije baš bajna ukoliko se malo žešće koristi fotić, a ovaj Vivo X200P ispada da je pun pogodak što se tiče recenzenata i korisnika tog smartfona, ne nalazim neke kritike a tiče se tog smartona, jedini je problem dobavljivost al na TR se nađe po dobroj cijeni a opet jeftiniji nego 15U cca 400-500€, na papiru je glavni senzor inferironiji, al u praksi je situacija drugačija praktički stoji uz bok 15U bar što se tiče fotića. Vivo radi čuda, vjerujem da bi to bio hit da je globalno dostupniji.

11 godina
zvonac kaže...

EDIT: Samsung je dobar sve do usporedbe s kinezima, a onda se situacija značajno mijenja na gore, za samsung.

Mada moram priznat, samsung ima odličan video, al foto jednostavno nemre parirat kinezima.

Samsungova U serija je dobra dok ne krene usporedba, poslije se vidi kolko je samung inferiorniji i dalje mi nije jasno kaj vrijedi tolko u tom samsungu, znam samo jedno, taj famozni UI7 ne vrijedi 1500€ i to definitivno ne te novce s obzirom da kaskaju hardverski dobrano a o kamerama da ne pričam, upgrejd nisu vidli od koje ono serije, 22U, živa sramota za samsung. Samsung ima novaca i resursa, pa kaj ne mogu ubacit u petu brzinu, nego mrcvare stariji hardver do iznemoglosti gdje čak više ni softverska rješenja ne pomažu.

Ovaj Vivo X200Pro je očito bomba od smartfona a fotić je posebna priča.

thebatman 

AK se ne varam, ti imaš x100Ultra?

Vivo X100U vs X200Pro ispada da je potonji bolji s manjim senzorom (?)

Vivo X200Pro, ovaj Zeiss je čudo.

https://ibb.co/VYVgDxmT

Je u mene je ultra i ne zanima me ništa drugo. 

Ovaj video na dnu je prije velikog updatea koji je x100 ultra dobio. Usporedio sam oba i x100 je superiorniji.

Uzbudjeno cekam x200u

11 godina

Evo jedna usporedba koju sam ja radio sa Fujifilm X100VI protiv Xiaomi 14 Ultra (glavna cam) CROP...netko je spominjao kako fotici nocu nisu na razini mobitela.

Moje iskustvo govori drugacije...Fuji ima bolji kontrast, vecu ostrinu, bolje detalje i općenito oku ugodniju fotku.

Znaci ovo je usporedba nocu protiv jednog od najboljih camera mobitela...a sad zamisli neki midrange i ono sto 90% ljudi koristi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2025 17:36 (ocean77).

0 0 hvala 0
11 godina
ocean77 kaže...

Evo jedna usporedba koju sam ja radio sa Fujifilm X100VI protiv Xiaomi 14 Ultra (glavna cam) CROP...netko je spominjao kako fotici nocu nisu na razini mobitela.

Moje iskustvo govori drugacije...Fuji ima bolji kontrast, vecu ostrinu, bolje detalje i općenito oku ugodniju fotku.

Znaci ovo je usporedba nocu protiv jednog od najboljih camera mobitela...a sad zamisli neki midrange i ono sto 90% ljudi koristi.

Opet ti s fotoaparatom 😂

Uploadaj pune fotke na flickr ne maži nam oci 🤣🤣🤣🤣

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2025 17:41 (thebatman).
11 godina
zvonac kaže...
millennial kaže...
zvonac kaže...

Također ciljam na 15U, al kolko čitam, baterija nije baš bajna ukoliko se malo žešće koristi fotić, a ovaj Vivo X200P ispada da je pun pogodak što se tiče recenzenata i korisnika tog smartfona, ne nalazim neke kritike a tiče se tog smartona, jedini je problem dobavljivost al na TR se nađe po dobroj cijeni a opet jeftiniji nego 15U cca 400-500€, na papiru je glavni senzor inferironiji, al u praksi je situacija drugačija praktički stoji uz bok 15U bar što se tiče fotića. Vivo radi čuda, vjerujem da bi to bio hit da je globalno dostupniji.

Ustedi si novce i kupi si U14, nista on nije losiji.

Vivo X200 PRO nije nivo Viva X100 Ultra a X200 Ultra neces sluzbeno vidjeti...tako da...izmedju Viva X200 PROi U14/15 ja bi prije Xiaomi.

Zapravo si onim videom Viva X200 PRO protiv DSLR zapravo pomogao meni da shvatim da to nije mob kakav bi ja gledao.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2025 18:16 (ocean77).
17 godina

Za U14 čujem da se grije i troši bateriju a  ni 15U nije niš bolji ak ga se nagazi u pogledu žešćeg fotkanja onda i 15U poklekne pa mora ćešće na punjač, mada je opet po tom pitanju bolji od 14U.

A za Vivo X200Pro nisam niš negativnog čuo, fotić je odličan i niš manje od tog, ekipa hvali taj fotić a bome i recenzenti su oduševljeni njime.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2025 18:21 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
zvonac kaže...

Za U14 čujem da se grije i troši bateriju a  ni 15U nije niš bolji ak ga se nagazi u pogledu žešćeg fotkanja onda i 15U poklekne pa mora ćešće na punjač, mada je opet po tom pitanju bolji od 14U.

A za Vivo X200Pro nisam niš negativnog čuo, fotić je odličan i niš manje od tog, ekipa hvali taj fotić a bome i recenzenti su oduševljeni njime.

A onda sve znas, kupi ako ti se svidja 

11 godina
zvonac kaže...

Bjez od xiaomija ako želiš živce sačuvati. 

11 godina

Da je to tako ja bi ga se davno rijesio, apsolutno nikakvih problema...i sve radi na global.

Ja bjezim od trading shenzen EU verzija i sl...

0 0 hvala 0
17 godina
thebatman kaže...

Bjez od xiaomija ako želiš živce sačuvati. 

Zbog? Zanima me konkretno.

Kolko vidim, općenito kamere na šaomijima su na visokom nivou, a ovaj hyperOS je navodno dost tog ispravio, e sad.. Svak drukčije priča, nekome je dobar, nekome nije.

Da je baterija bila bolja na 13pro zadržao bih ga bez razmišljanja, najviše radi kamere koja je bila vrhunska.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice