Prava potrošača - reklamacije, povrat, zamjena... izdvojena tema

poruka: 3.786
|
čitano: 983.839
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Prava potrošača - reklamacije, povrat, zamjena
Boris grozni kaže...
Kartica rtx 3070ti inno x4 2021g kupljena i placena 10k kn, riknula nedavno i sad me zovu iz trgovine kao dobio sam neku zamjenu rtx 4070. Toj kartici je trenutna cijena 5000kn, sto s ostatkom jel to sve po zakonu, istu 3070 ti x4 nemaju.

-trgovac ti nudi.. ako prihvatiš to je to. Ovisi o tebi.

-dok su cijene rasle, nisu nudili jače-novo nego povrat, tj ti biraš i izabereš za sebe povoljnije.

-ako nema iste-identične, tad oni ne mogu zamjeniti za drugu, mogu samo ako ti prihvatiš takvu ponudu-zamjenu (i to po osnovi zakonskog jamstva tj materijalnog nedostatka što tad riješavaš s trgovcem, dok po osnovi pravog proizvođačevog jamstva nema zamjene za slično-drguo, isključivo isto, isti model-brand-serija, jer je sve povezano s uvozom-papirima i tim brandom-serijom, sn-broj-barkod..).

-naravno, tražiš novac (jer naravno nemaju identičnu-zamjenu).. i moraš dobiti mada će možda trgovac to osporiti-otezati.. može i on svašta pogotovo kad se razlog mjeri prosječnom plaćom.. npr tražiš zamjenu (po osnovi jamstva) ili povrat novca.. i tad on prvo koristi rokove, čekanje, distributer-otezanje.. barem 15-45 dana.. jer može. Mada pri tome svi znamo da ne može dobiti drugu-identičnu ako nije u proizvodnji i ako je distributer nema na lageru. tj da ima već bi je dobio tj ne bi bila ponuđena novija-jača..

.. no pazi, kad natjeraš trgovca na to, može biti svašta, npr on se potrudi i pronađe drugu-ispravnu-identičnu.. recimo na ebayu.. ili bilo gdje, to je legitimna zamjena, tj nemaš što zakonski prigovoriti-tražiti a tad si realno propustio dobiti noviju-jaču, tj u tom mogućem primjeru je cilj da on to nema i da je tad prisiljen isplatiti plaćeni iznos dok ti za polovicu iznosa kupiš ono što već nudi u istoj trgovini ili bilo kojoj drugoj ako ti se trgovac zamjerio..

.. samo je pitanje otezanja ili ako se snađe i nekako nabavi originalnu grafičku, bolje je to riješiti dogovorom, manji rizik a sve je na kraju cjenkanje pa na što obje strane pristanu pri čemu ti imaš zakon pa on mora ali će to otezati-osporiti koliko god može.

-pa zato, preveniraj otezanje, traži konkretno da ti daju podatak-info o razgovoru-narudžbi prema distributeru, kad stiže ako je dostupno, odnosno ako nije nema se što čekati jer neće sutra biti dostupno jer se ne proizvodi.. i to znaju svi pa i oni.. tj traži da ti svako otezanje-rokove obrazlože, pisano-mail ne samo telefon i traži-zadaj rok, tj ako im ti zadaš recimo rok od 8 dana, tad ga oni mogu osporiti, ako ospore cjenkaš se oko rokova za što moraju imati obrazloženje, npr brod-roba-šleper treba x-dana za put iz kine do hr.. i tad se zna datum, kao kad nešto naručiš s ebaya.. to je tad realan rok, odnosno ako ga ne ospore tad vrijedi ono što si im zadao kao 8 dana i nakon tog ih jednostavno tražiš novac, ne daš otezanje-odgađanje kao što tog nema za rok plaćanja-dospijeća nekog računa i prijavljuješ inspektoratu ...

btw -kao posljednji primjer prije par mjeseci sam reklamirao jedan printer, par tjedana otezanja, s danom kad sam prijavio inspektoratu-mingo i posalo obavijest ujutro, popodne mi je stigla obavijest trgovine o riješenoj reklamaciji + da ću dodatno biti obaviješten kad-gdje mogu podići.. i ta obavijest je stigla u 19:30.. tj vremenski nisam mogao taj dan nego iduće jutro.. sve riješeno u danu kad sam prijavio na mingo, moglo je biti prvi dan, moglo je biti bilo kad u tih 2 tjedna.. ne dati im otezati tj na kraju ćeš dobiti svoje, gpu ili novac pa čak i ako prođe više dana-tjedana, no realno se neće baš ništa promijeniti i zato im ne treba dati recimo mjesec više..

+btw-2

sandokan111 kaže...

Cudo da su otkljucali temu. Ne kuzim poantu zakljucavanja teme i smanjivanja aktivnosti samog foruma, sam sebi "puca u nogu" smanjujuci aktivnost i potpomazuci izumiranju foruma kao takvih, ali kako god. Mali rant da si to izbacim s ledja.

..

-da, besmislen način, lockanje.. ili mod napravi reda ili ne napravi, lock je besmislica, no kako im to objasniti?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.5.2023 14:16 (ihush).
8 godina
Marko_95 kaže...

Da piše čak da je za full hd rezoluciju dozvoljeno nekoliko mrtvih pixela i da se puštaju tako u prodaju. Ovo me baš osupnulo, to je doslovno prodavanje pokvarene robe, a ti ne možeš ništa napraviti u vezi tog. 

Znam za prvih 14 dana, ali kažem da sam monitor imao skoro mjesec dana i nije imao nikakvu grešku i onda odjednom danas mrtvi pixel se pojavi. I to baš oko sredine ekrana. Ajme kako loše pa nikad više neću ništa od acera kupiti.. 160€ platiš mo itor i mrtvi pixel se pojavi nakon mjesec dana i ti ne možeš dobiti novi monitor. Hvala ali nikad više acer

Da, jasno mi je. Osobno bih popi*dio gledat u taj pixel. Netko ne primjeti, ja bih samo u to buljio.

Damir22 kaže...

A cuj, mislim da manje vise svi, a posebice u tom low cijenovnom razredu imaju takvu politiku da ne trzaju na par mrtvih piksela.

Daju ljudi i puno vece pare, pa opet nema pomoci.....

Nema to neke veze s low cjenovnim rangom, vise mislim s srecom (ili mozda proizvodjacem, nisam imao acer monitor). Da kucnem u drvo, do sad na nijednom nisam imao pixel a vecinom kupujem "low/er end" monitore.

ihush kaže...
btw -kao posljednji primjer prije par mjeseci sam reklamirao jedan printer, par tjedana otezanja, s danom kad sam prijavio inspektoratu-mingo i posalo obavijest ujutro, popodne mi je stigla obavijest trgovine o riješenoj reklamaciji + da ću dodatno biti obaviješten kad-gdje mogu podići.. i ta obavijest je stigla u 19:30.. tj vremenski nisam mogao taj dan nego iduće jutro.. sve riješeno u danu kad sam prijavio na mingo, moglo je biti prvi dan, moglo je biti bilo kad u tih 2 tjedna.. ne dati im otezati tj na kraju ćeš dobiti svoje, gpu ili novac pa čak i ako prođe više dana-tjedana, no realno se neće baš ništa promijeniti i zato im ne treba dati recimo mjesec više..

Lol, uvijek isto.

7 godina
Nisam mislio da cijenovni low end ima mrtve piksele po defaultu, vec iednostavno da je malo monitora i malo proizvodjaca za koje bi 1 mrtvi piksel bio osnova za zamjenu. A oni svakako nisu iz tog nizeg cjenovnog razreda, ovisno o modelu i proizvodjacu, vecina se za par piksela pravi grbava.

Tek najskuplje igracke idu s takvom garancijom.
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Boris grozni kaže...
Kartica rtx 3070ti inno x4 2021g kupljena i placena 10k kn, riknula nedavno i sad me zovu iz trgovine kao dobio sam neku zamjenu rtx 4070. Toj kartici je trenutna cijena 5000kn, sto s ostatkom jel to sve po zakonu, istu 3070 ti x4 nemaju.

Pazi samo da ne posalju tvoju na popravak, pa ju budeš dobio nazad....ili nabave istu takvu...ne bi bilo prvi put....

Pokušaj viditi s njima da ti daju 4070ti verziju i win win za sve. Ti imas novu grafu 3x jaču s novom garancijom a oni se ne moraju maltretirati i slati tvoju na popravak niti gubiti lovu.

Mislim, realno i da dobijes 4070, ona je ipak jača od tvoje i opet s novom garancijom pa realno niti ne gubiš ništa. Ali kažem, da se tu izgurati bez frke 4070ti i neće nitko imati problema.

2 godine
Ma sve ok, no 4070 je 5000kn koliko bude vrijedila polovna za 2g, manje od 3070ti. Trazio sam ti model i ostavljam im na poklon 3000 kn poštenije nemože😁

0 1 hvala 0
8 godina
Prava potrošača - reklamacije, povrat, zamjena...

Kao sto sam i pretpostavio. Kad se sad makla granica i odgovornost trgovine za mat. nedostatke unutar 6mj, samo je bilo pitanje vremena prije nego se nadju "podobni" vjestaci koji eto zahtjevaju da pri svakom gazu cipelom pazite da ne pomicete previse stopalo unutar cipele. Nije do materijala vec korisnikovog hodanja :)

https://slobodnadalmacija.hr/split/splicaninu-odbijena-reklamacija-u-poznatoj-trgovini-angazirao-i-vjestaka-ovo-nisam-dozivio-u-43-godine-zivota-1294390

Kako volim kad neuki idu pisat zakone a jedino sto je bitno kod pisanja zakona da se ovaj sto ih pise zapita "kako se ovo sto je napisano moze izigrat". Nista drugo nije bitno.

2 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice