4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 3.608
|
čitano: 1.491.308
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
VvReaper kaže...

Bok dečki, ima možda netko router ZTE homebox mf297d da mi pojasni neke stvari? Jednostavno mi neda da spojim robotskog usisavača na WiFi.

Odvojio sam mreže jer se može samo spojiti na 2,4 Ghz i na trenutak ga vidim na stranici uređaja koji se spajaju, ali ne spoji do kraja. Probao sam preko mobilnog hotspota, i kod svojih staraca, i robot se spoji bez problema, dakle nije problem do njega nego do mojeg routera. Da li ima veza možda jer je u pitanju mobilni internet?

Moraš resetirati wifi na robotu pošto je bio spojen kod tvojih. I probati ispočetka. Ako ne ide stavi napredne postavke 2.4 wifi na routeru AUTO. I mora se spojiti.

12 godina
DDavorin kaže...

Pa napiš iskre u množini, a ne jednu antenu imaš. 

Antene, dvije

14 godina

Zadnjih mjesec dva mi baš jako varira brzina 4G. Ujutro je i dalje oko 100, tokom dana padne na 50-ak, a navečer ponekad i na 10-15 što mi već i smeta. Ili je A1 nešto prčkao ili se baš toliko povećao broj korisnika. Udaljen sam od tornja cca 500m i nema drugog nigdje u blizini, tj. stalno sam spojen na taj. Isprobao sam jučer staviti router u sobu na drugom kraju kuće koja je još bliže tornju i situacija je barem u tom kratkom razdoblju koliko sam testirao ipak izgledala bolje. Cca duplo veći download. Pa čisto informativno pošto imam ZTE MC801a, ima smisla da nešto kemijam sa frekvencijama, bandovima, čelijama i ostalim pojmovima s kojima sam na vi ili da jednostavno uzmem bušilicu i provučem 20m kabla? 

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
I kod mene ista stvar.
Znaš i sam da sad imam vrhunski router, na kojega su spojene dvije Iskre P56 koje su montirane tik ispod krova (izvana naravno) i brzina je navečer koma, 10-15, zna biti i manje.
Rano ujutro mi je bila oko 140 al badava to, osim ak se nekaj ne skida prek noći.

No za svu preopterećenost ovih dana krivim školske praznike - sad djeca skidaju ko luda, gleda se YT/Tik Tok itd.

Ujutro su mi iz Telemacha javili da imam 2STAY Plus tarifu i da je tu aktivan samo 4G, iako ja imam 5/5 crtica 5G signal, dok je LTE 3/5.
Napisal sam im nek mi onda aktiviraju 5G Pokućni, iako sam službeno nepodržan.
No router valjda ne laže:
14 godina
Armor kaže...
I kod mene ista stvar.
Znaš i sam da sad imam vrhunski router, na kojega su spojene dvije Iskre P56 koje su montirane tik ispod krova (izvana naravno) i brzina je navečer koma, 10-15, zna biti i manje.
Rano ujutro mi je bila oko 140 al badava to, osim ak se nekaj ne skida prek noći.

No za svu preopterećenost ovih dana krivim školske praznike - sad djeca skidaju ko luda, gleda se YT/Tik Tok itd.

Ujutro su mi iz Telemacha javili da imam 2STAY Plus tarifu i da je tu aktivan samo 4G, iako ja imam 5/5 crtica 5G signal, dok je LTE 3/5.
Napisal sam im nek mi onda aktiviraju 5G Pokućni, iako sam službeno nepodržan.
No router valjda ne laže:

A možda, ali kod mene je već jedno vrijeme slična situacija. Pa sad kad sam mijenjao router sam malo detaljnije provjeravao što se događa. 

Kod mene još nema 5G koliko znam.

Mislim da ću prepeljati kabel i bok. Optika teško da će ikad do mene pa sam osuđen na 4G/5G.

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
3 godine
@Armor
Glede 5G pokucnog, objasnio sam ti na drugom forumu al evo ovdje opet zbog drugih

5G radi na bandovima N28 700 MHz i N78 3600 MHz.
700 MHz ima velik domet do 50 km ali max brzinu 50 Mbps. Tom frekvom pokrivaju cijelu HR.
3600 MHz ima mali domet do 2 km ali veliki kapacitet di mozes nategnuti gigabit brzinu. Njega stavljaju uglavnom u centrima vecih gradova, sve ostalo nema tu frekvu.

Telemach kod provjere gleda ima li toranj N78 band i ako nema, nije ti dostupan 5G pokucni.
A ti sigurno imas 5G preko 700 MHz i zato ti jak signal plus agregira 4G bandove da imas sto vece brzine.

Stalno tupimo ovu razliku u 5G frekvencijama i zasto neki 5G paketi nisu dostupni jer niste u dometu N78 banda.

Tako da to sto na routeru pise 5G treba uzeti sa dozom rezerve
Poruka je uređivana zadnji put danas u 12:40 (Tirkiz).
16 godina
Tak je to znači, već sam se ponadal da bi mogel i ja imati kvalitetan internet.
Hvala na opširnom pojašnjenju.

Evo još lampica sa routera ak to kaj znači:
11 godina

Ja sam bio kod njih dvojice u selu, s mobitelom na cellmapperu 5G NSA mi je uredno radio na 28-ici, na telemach mrezi. Propustam li nesto...?

Kovačić
Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice