Mikrotik u stationu i portforward

poruka: 145
|
čitano: 49.053
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Mikrotik u stationu i portforward
filter160 kaže...

Super, samo si stavio "glavna" na IP adresu, a ne na samu rutu

To ti je ona di je destination 0.0.0.0/0 gateway 192.168.0.1 preko wlan1, na nju stavi komentar glavna

Riješeno.

11 godina

Aj probaj ovo, samo pažnja, napiso sam napamet bez da sam testirao

:if ([/ping 8.8.8.8 interface=wlan1 interval=3 count=2]=0) do={:if ([/ip route get [find comment="glavna"] distance]=1) do={/ip route set [find comment="glavna"] distance=10; :log warning "Internet DOWN on wlan1 interface, switching to 4G";}}
else={:if ([/ip route get [find comment="glavna"] distance]=10) do={/ip route set [find comment="glavna"] distance=1; :log info "Internet UP on wlan1 interface, restoring route distance back to 1";}}

C/P ovo u skriptu, to ti je pod system->scripts ili scripting i napravi novu i nazovi ju wancheck ili tak nesto pa save pa klikni na run... i reci mi jel piše onda run count 1

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
filter160 kaže...

Aj probaj ovo, samo pažnja, napiso sam napamet bez da sam testirao

:if ([/ping 8.8.8.8 interface=wlan1 interval=3 count=2]=0) do={:if ([/ip route get [find comment="glavna"] distance]=1) do={/ip route set [find comment="glavna"] distance=10; :log warning "Internet DOWN on wlan1 interface, switching to 4G";}}
else={:if ([/ip route get [find comment="glavna"] distance]=10) do={/ip route set [find comment="glavna"] distance=1; :log info "Internet UP on wlan1 interface, restoring route distance back to 1";}}

C/P ovo u skriptu, to ti je pod system->scripts ili scripting i napravi novu i nazovi ju wancheck ili tak nesto pa save pa klikni na run... i reci mi jel piše onda run count 1

je,  run count 1

11 godina

Ok, sad možeš ići pod system->scheduler

dodaj novi, nazovi ga "spolier-alert-bakica-je-zapravo-vuk-u-crvenkapici", ili kako god hoces

interval stavi 00:01:00

i onevent napiši ime skripte wancheck ili kak se već zove

Možeš probati testirati tako da onemogućiš wlan1. Samo gledaj routing prozor dal će "glavni" prebaciti na distance 10 i vratiti na 1 minutu nakon kaj enejblaš wlan1

E da, u teoriji port forwarding i ostalo bi trebalo raditi bez problema i dalje, samo moraš pričekati da mikrotik napravi update nove javne adrese (4G).. vjerojatno par minuta.

Dakle bez obzira dal si na 4g ili preko wifi na susjedu na istu adresu pristupaš mreži.

Ako ne radi nešto sam sjebo u skripti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Nakon okidanja skripte se distance ne mijenja, wlan1 ugašen.

U logu isto nepiše ovo što si napravio da ispiše u slučaju gubitka i povratka 

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.6.2018 19:49 (Kruu).

0 0 hvala 0
11 godina

:if ([/ping 8.8.8.8 interface=wlan1 interval=3 count=2]=0) do={:if ([/ip route get [find comment="glavna"] distance]=1) do={[/ip route set [find comment="glavna"] distance=10]; :log warning "Internet DOWN on wlan1 interface, switching to 4G";}} else={:if ([/ip route get [find comment="glavna"] distance]=10) do={[/ip route set [find comment="glavna"] distance=1]; :log info "Internet UP on wlan1 interface, restoring route distance back to 1";}}

Probaj ovako, samo c/p preko postojeće skripte

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Sad sam na 3G, ali mi se ne vraća na wlan1, distance je ostao 10 iako sam spojena sa wlan1.

(moram odletit za par minuta nešta riješiti, vraćam se za cca 1h)

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.6.2018 20:02 (Kruu).

0 0 hvala 0
11 godina

Da, moj zajeb, samo malo... 

EDIT: Hm... nije moj zajeb

ajde dok imaš wlan1 enabled odi pod tools ping interface odaberi wlan1 i pingaj 8.8.8.8 i reci dal prolazi

kad se vratiš pokreni u terminalu /system script> print from="ime skripte"  pa vidi dal ima kakav syntax error

Trenutno sam kod staraca i nemam pritpu tiku tu

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.6.2018 20:25 (filter160).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
filter160 kaže...

Da, moj zajeb, samo malo... 

EDIT: Hm... nije moj zajeb

ajde dok imaš wlan1 enabled odi pod tools ping interface odaberi wlan1 i pingaj 8.8.8.8 i reci dal prolazi

kad se vratiš pokreni u terminalu /system script> print from="ime skripte"  pa vidi dal ima kakav syntax error

Trenutno sam kod staraca i nemam pritpu tiku tu

ping mi radi na wlan1.

evo iz terminala:

[admin@MikroTik] > /system script> print from="wancheck"
expected command name (line 1 column 15)
[admin@MikroTik] >

11 godina

/system script> print from=wancheck

Ok za ping, ali jel ti ping isto radi sa wlan1 kad se prebaci na 3g?

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.6.2018 22:21 (filter160).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
filter160 kaže...

/system script> print from=wancheck

Ok za ping, ali jel ti ping isto radi sa wlan1 kad se prebaci na 3g?

[admin@MikroTik] > /system script print from=wancheck
Flags: I - invalid
0 ;;; Kontrolira net i prebacuje na 3g ako fixni prestane raditi
name="wancheck" owner="admin" policy=ftp,reboot,read,write,policy,test,password,sniff,sensitive,romon last-started=jun/01/2018 22:22:52 run-count=165
source=:if ([/ping 8.8.8.8 interface=wlan1 interval=3 count=2]=0) do={:if ([/ip route get [find comment="glavna"] distance]=1) do={[/ip route set [find
comment="glavna"] distance=10]; :log warning "Internet DOWN on wlan1 interface, switching to 4G";}} else={:if ([/ip route get [find comment="glavna"] distance]=10)
do={[/ip route set [find comment="glavna"] distance=1]; :log info "Internet UP on wlan1 interface, restoring route distance back to 1";}}
[admin@MikroTik] >

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.6.2018 22:23 (Kruu).
11 godina

Po ovome kaj si opisao kao da ignorira else={}, a ne znam zbog cega

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
filter160 kaže...

Po ovome kaj si opisao kao da ignorira else={}, a ne znam zbog cega

Sad ugasim wlan1, pokrenem skriptu. Skripta stavi 10 na Distance. Net radi preko 3g minut-dva nakon toga nemogu više pingati sa pppoe konekcije niti sa wlan1 jer je ugašena. Vratim distance ručno na 1 dobijem net i pingam i sa wlan1 i pppoe.

11 godina

Ok, ajde probaj ovak...

1. Ugasi wlan1

2. Pokreni skriptu

3. Upali wlan1

4. Pričekaj pol minute

5. Probaj pingati 8.8.8.8 sa wlan1

6. ako ping prolazi, pokreni skriptu opet

Da si direktno spojen na net onda bi router to sve automatski odrađivo, al ovak check gateway nije pouzdan.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.6.2018 22:38 (filter160).
13 godina
filter160 kaže...

Ok, ajde probaj ovak...

1. Ugasi wlan1

2. Pokreni skriptu

3. Upali wlan1

4. Pričekaj pol minute

5. Probaj pingati 8.8.8.8 sa wlan1

6. ako ping prolazi, pokreni skriptu opet

Da si direktno spojen na net onda bi router to sve automatski odrađivo, al ovak check gateway nije pouzdan.

5. točka

nemogu pingati sa wlan1

6.

pokrenem opet i svejedno nemogu pingati.

Kad mi je na wlan1 distance 10 nemogu pingati sa wlan1 iako mi je konektiran na tcom, čim stavim ručno distance na 1 pingam sa wlan1.

Ali opet se dogadja da mi preko 3g jednostavno prestane biti neta, a sad kada je net preko wlan1 pingam preko 3ga stalno i stalno ima neta.

Da li tu mora biti neki masqaruade?

11 godina

Ne, NAT radi preko interface liste, ppp-out1 si stavio u WAN listu?

Ništa idemo ovako, smanji distance na ppp-out1 sa 5 na 2

:if ([/ping 8.8.8.8 interface=wlan1 interval=3 count=2]=0) do={:if ([/ip route get [find comment="glavna"] distance]=1) do={[/ip route set [find comment="glavna"] distance=3]; :log warning "Internet DOWN on wlan1 interface, switching to 4G";}} else={:if ([/ip route get [find comment="glavna"] distance]=3) do={[/ip route set [find comment="glavna"] distance=1]; :log info "Internet UP on wlan1 interface, restoring route distance back to 1";}}

Ovo opet overwrite stare skripte pa probati ispocetka.

Ovo za 5. točku, ajde ga pusti da pinga minutu.

Možda  je problem u tome kaj se radi disable wlan1 interface-a, makar ne vjerujem.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.6.2018 23:01 (filter160).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
filter160 kaže...

Ne, NAT radi preko interface liste, ppp-out1 si stavio u WAN listu?

Ništa idemo ovako, smanji distance na ppp-out1 sa 5 na 2

:if ([/ping 8.8.8.8 interface=wlan1 interval=3 count=2]=0) do={:if ([/ip route get [find comment="glavna"] distance]=1) do={[/ip route set [find comment="glavna"] distance=3]; :log warning "Internet DOWN on wlan1 interface, switching to 4G";}} else={:if ([/ip route get [find comment="glavna"] distance]=3) do={[/ip route set [find comment="glavna"] distance=1]; :log info "Internet UP on wlan1 interface, restoring route distance back to 1";}}

Ovo opet overwrite stare skripte pa probati ispocetka.

Ovo za 5. točku, ajde ga pusti da pinga minutu.

Možda  je problem u tome kaj se radi disable wlan1 interface-a, makar ne vjerujem.

Da stavio asm ga u WAN listu.

Kako da smanjim ppp-out1 na 2, tu nemogu ništa mijenjati.

11 godina

Aha, moraš na interface pa dupli klik na njega, i tamo negdje bi trebo imat default route distance... sad je stavljeno 5, pa stavi 2.

Tu ne mozes nista, jer nije static nego je dinamicno kreirana ruta.

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina

Skripta kao skrtipta radi.

Ovo mi se događa:

Ugasim wlan1, pokrenem skriptu, odradi skripta i prebaci na pppoe. Ping mi radi na pppoe nekih minut dva, nakon toga timeout.

Pokrenem wlan1, nemogu pingati sa wlan1 ništa minut dva čekao. Diseblam pppoe ping prodje sa wlan1, pokrenem skriptu ona odradi i imam net sa wlan1.

0 0 hvala 0
11 godina

Da, neki je problem sa stickom reko bi.. ja imam stickove u hAP-ovima, hEX-ovima i rade dobro i stablilno.

Ade probaj posuditi stick od nekoga, ali da je na ovoj listi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.6.2018 23:24 (filter160).
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina

Ma 3g nabavim, meni brzina dostatna za što mi treba. 

Probat ću naći neki negdje pa se javim

Thx na pomoći svakako, imaš čevape, šta god ako dolaziš na kraj Slavonije ;)

EDIT:

Koje ti koristiš 3g 4g stickove da znam 100% da valja.

EDIT 2: 

I danas cijeli dan sve ok sa otvorenim portovima na Raspberyu i ostalim. I sad gledam nisu otvoreni. Otvoren mi samo uvnc na pc-u 5901.

Ja sam na raspberyu stavio fixnu ip baš u njega, da li ja moram šta na tiku raditi po tom pitanju. Kako bi on rulove primjenjivao.

- Skužio sam da se speedport zblesao jer su u njemu ostali forwardani portovi ali na krive adrese(subnet) obrisao sve forwarde i sad radi portforward na tiku. Ali cijeli dan sve radi i navečer ništa osim porta 5901 koji sam izbrisao iz speedporta.

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.6.2018 1:46 (Kruu).

0 0 hvala 0
11 godina

Dobijes u pon. tocan model.

Ovo kaj si rpi stavio na fiksnu nista ne bi trebalo znaciti. A na ht routeru obrisi sav port forwarding i ostavi samo dmz prema tiku. I onda restart napravi. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Inace dobra praksa ti je sve ostaviti na dhcp, a ako trebas fiksnu onda ga prebacis u static preko dhcp servera, mozes tamo i birati adresu. 

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina

Probao sam ponovno 3g backup napraviti. I nešta mi tu neštima.

-net trenutno radi sa wlan1

-Ubodem stick on se konektira sve ok, pingam 8.8.8.8 sa ppp-out1. 

-Distance ručno prebacim na wlan1 i stavim na 10

-dobijem net preko 3g-a promijeni se ip adresa, radi net (portovi nisu otvoreni u biti)

-wlan1 je connected na tcom, probam pingati 8.8.8.8 i ne prolazi - timeout

-Distance vratim sa wlan1 na 1, dobijem net preko wlan1 

Znaći ne prolazi ping na wlan1 dok idem preko ppp-out1 na net, ping ne prolazi iako sam spojen ja tcom router.

U logu još vidim i ima li to utjecaj na portove :

ppp-out1 : could not determine remote address, using 10.112.112.179

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.6.2018 23:24 (Kruu).

0 0 hvala 0
11 godina

Mislim da znam di je problem. Daj mi reci ako ne koristis interface za ping, već source address 192.168.1.xx (ip od mikrotika na t-cpm mrezi)

jel onda radi?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
filter160 kaže...

Mislim da znam di je problem. Daj mi reci ako ne koristis interface za ping, već source address 192.168.1.xx (ip od mikrotika na t-cpm mrezi)

jel onda radi?

Da kad pingam 8.8.8.8 preko ip adrese 192.168.1.134 od tika, onda radi.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.6.2018 18:53 (Kruu).
11 godina

Bez obzira kaj je wlan1 distance na 10?

13 godina
filter160 kaže...

Bez obzira kaj je wlan1 distance na 10?

Da ostao je na 10 i ping prolazi preko tcom adrese.

11 godina

Nova skriptam pa vidi jel ovo radi ok. Ak ne postoji još jedna mogućnost.

:if ([/ping 8.8.8.8 src-address=192.168.1.134 interval=3 count=2]=0) do={:if ([/ip route get [find comment="glavna"] distance]=1) do={[/ip route set [find comment="glavna"] distance=3]; :log warning "Internet DOWN on wlan1 interface, switching to 4G";}} else={:if ([/ip route get [find comment="glavna"] distance]=3) do={[/ip route set [find comment="glavna"] distance=1]; :log info "Internet UP on wlan1 interface, restoring route distance back to 1";}}

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.6.2018 19:09 (filter160).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
filter160 kaže...

Nova skriptam pa vidi jel ovo radi ok. Ak ne postoji još jedna mogućnost.

:if ([/ping 8.8.8.8 src-address=192.168.1.134 interval=3 count=2]=0) do={:if ([/ip route get [find comment="glavna"] distance]=1) do={[/ip route set [find comment="glavna"] distance=3]; :log warning "Internet DOWN on wlan1 interface, switching to 4G";}} else={:if ([/ip route get [find comment="glavna"] distance]=3) do={[/ip route set [find comment="glavna"] distance=1]; :log info "Internet UP on wlan1 interface, restoring route distance back to 1";}}

Radi, super. Diseblam wlan1, pokrenem skriptu. Distance ode na 3, 3g radi. Enable wlan1, pokrenem skriptu distance na 1, tcom radi.

Portovi mi nebudu otvoreni kad sam na 3g, a na tom stiku je radilo sve i imam javnu ip adresu. (dok je stik bio na tplinku)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice