Pozdrav,
Imam nekoliko pitanja u vezi navedene teme. Trazio sam po forumu i googlao ali nigdje nisam nasao sve potrebne "step by step" informacije pa se nadam da mi netko moze pomoci.
Trenutno imam T-Comov uspravni ZTE ruter koji stoji u dnevnom, na njega je spojen fiksni telefon i LAN kabelom MAX TV. Posto ruter ima ugradenu antenu signal ne dopire do krajnjih dijelova stana gdje je zapravo i najbitnije jer je tamo moja soba s racunalom i radna soba s laptopom te se tamo najvise boravi. Sto se tice racunala, kupio sam veliku TP Link antenu i tako sam rijesio problem, ali uredaji poput iPad-a, mobitela i sl. imaju problem sa signalom. Takoder, svi Androidi iznad 5.0 softwarea imaju problem s navedenim modelom rutera. Dakle nije do mog primjerka nego i kad dodem kod prijatelja nekog s istim ruterom internet se iz nekog razloga cudno ponasa. Konekcija se gubi, nemoguce je sporo ucitavanje bez obzira sto speed test pokazuje normalnu brzinu. Privremeno rjesenje je aplikacija DNSet.
Zamjena rutera sa strane T-Coma i nije neka sreca jer i dalje postavljaju te uspravne rutere s ugradenom antenom. Radi svega toga odlucio sam se na nabavu svog rutera.
E sad dolazimo do problema. Citao sam da MAX TV i telefon nikako ne mogu konfigurirati preko rutera kojeg kupim u slobodnoj prodaji jer operater ne zeli dati podatke za konfiguraciju nego samo za internet. Ako sam u krivu molim vas ispravite me. Isto tako sam citao da bih trebao onda kupiti ruter i stari ZTE koristiti i dalje za telefon i MAX TV te ga ubacit u bridge mod i spojiti na novi ruter koji bi sluzio samo za internet. Jos jedan problem je nemogucnost otvaranja portova na ZTE ruteru. Tj. otvorim ja njih i stavim na enable ali kad odem testirati oni i dalje ne propustaju. Dakle, sad me zanima i kad bih imao tako dva rutera bi li bilo dovoljno otvoriti portove na novom ruteru ili i dalje to ne bi funkcioniralo jer moram i na ZTE na kojem ne radi to?
I jos bih vas zamolio da mi napisete sto tocno da trazim s obzirom da postoji razlika izmedu modema i rutera, a vidio sam da neki pricaju i o switchevima pa vise ni sam ne znam sto mi treba.
Hvala svima i LP!