Nedavno sam u BUG-u br. 196 pročitao temu koja se odnosila na test monitora. U samom uvodu Šuštić i Ribić navode da su mnogi proizvođači 24" modele opremili opcijom za 1:1 pixel mapping. Dalje kažu:
"...pojednostavljeno to znači da se sve razlučivosti koje monitor podržava prikazuju u izvornom obliku, bez razvlačenja po čitavoj površini zaslona. Ako, primjerice monitor sa nativnom razlučivošću od 1.920x1.200 točaka prebacite u 1.680x1.050 točaka sa uključenim pixel mappingom 1:1, na zaslonu ćete dobiti manju sliku koja će sa svih strana biti obrubljena crnim rubovima, ali istovremeno lišena klasičnih manjkavosti skaliranja nižih rezolucija po čitavoj površini zaslona".
U nastavku testa BUG-ovci su opsiali nemali broj monitora, a mene je od svih najviše dojmio Samsung Syncmaster 2433BW. Model je ponio titulu "Best Buy" a posebno je pohvaljena mogućnost pixel mappinga 1:1 za dati model. Ponukan ovim testom i datom mogućnošću pixel mappinga, odlučio sam zamjeniti stari 22" Samsung 226CW sa ovim 24" modelom. Međutim, nakon što sam monitor priključio počinju problemi koji se tiču upravo opcije pixel mapping 1:1, koja je i bila ključna za odluku o kupovini. Naime, pri nižim razlučivostima monitor ne skalira sliku kako je opisano u ranijem citatu nego je "razvlači" preko cijelog ekrana. U opcijama za podešavanje nisam mogao naći gdje se "uključuje" pixel mapping (ako već automatski ne prepoznaje da je riječ o razlučivostima koje su ispod nativne). Dalje, budući da imam NVidinu karticu GTX275, pokušao sam u NVIDIA Control Panelu nađem i uključim opciju "scaling with fixed aspect ratio", međutim te opcije nema. U helpu piše da trebam kliknuti na sliku koja predstavlja moj monitor i da će se pojaviti mogućnost da izaberem tu opciju. Kada kliknem na sliku monitora ništa se ne pojavljuje!
Pitanja su sljedeća:
1. Da li bi se opcija pixel mapping 1:1 trebala uključiti automatski ukoliko je rezlučivost ispod nativne? Ukoliko je odgovor pozitivan, a to se ne dešava, je li problem do monitora ili do grafičke kartice?
2. Ako se pixel mapping 1:1 ne uključuje automatski, gdje se nalazi opcija za njeno uključivanje za model 2433BW (budući da je ja nisam mogao naći niti u jednom meniju koji se tiče podešavanja monitora)?
3. Zašto u NVIDIA Control panelu nema opcije "scaling with fixed aspect ratio"?
Što se tiče drivera, koristim posljednje drivere za grafičku (191.07 za Win 7 64bit), a za monitor drivere koji su skinuti sa samsungove stranice (2433BW/GW.MagicCX2433BW/GW(digital)). Monitor je povezan sa grafičkom kartom putem DVI kabla.