Pixel mapping 1:1 za Samsung 2433BW

poruka: 4
|
čitano: 2.856
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Nedavno sam u BUG-u br. 196 pročitao temu koja se odnosila na test monitora. U samom uvodu Šuštić i Ribić navode da su mnogi proizvođači 24" modele opremili opcijom za 1:1 pixel mapping. Dalje kažu:

"...pojednostavljeno to znači da se sve razlučivosti koje monitor podržava prikazuju u izvornom obliku, bez razvlačenja po čitavoj površini zaslona. Ako, primjerice monitor sa nativnom razlučivošću od 1.920x1.200 točaka prebacite u 1.680x1.050 točaka sa uključenim pixel mappingom 1:1, na zaslonu ćete dobiti manju sliku koja će sa svih strana biti obrubljena crnim rubovima, ali istovremeno lišena klasičnih manjkavosti skaliranja nižih rezolucija po čitavoj površini zaslona".

U nastavku testa BUG-ovci su opsiali nemali broj monitora, a mene je od svih najviše dojmio Samsung Syncmaster 2433BW. Model je ponio titulu "Best Buy" a posebno je pohvaljena mogućnost pixel mappinga 1:1 za dati model. Ponukan ovim testom i datom mogućnošću pixel mappinga, odlučio sam zamjeniti stari 22" Samsung 226CW  sa ovim 24" modelom. Međutim, nakon što sam monitor priključio počinju problemi koji se tiču upravo opcije pixel mapping 1:1, koja je i bila ključna za odluku o kupovini. Naime, pri nižim razlučivostima monitor ne skalira sliku kako je opisano u ranijem citatu nego je "razvlači" preko cijelog ekrana. U opcijama za podešavanje nisam mogao naći gdje se "uključuje" pixel mapping (ako već automatski ne prepoznaje da je riječ o razlučivostima koje su ispod nativne). Dalje, budući da imam NVidinu karticu GTX275, pokušao sam u NVIDIA Control Panelu nađem i uključim opciju "scaling with fixed aspect ratio", međutim te opcije nema. U helpu piše da trebam kliknuti na sliku koja predstavlja moj monitor i da će se pojaviti mogućnost da izaberem tu opciju. Kada kliknem na sliku monitora ništa se ne pojavljuje!

Pitanja su sljedeća:

1. Da li bi se opcija pixel mapping 1:1 trebala uključiti automatski ukoliko je rezlučivost ispod nativne? Ukoliko je odgovor pozitivan, a to se ne dešava, je li problem do monitora ili do grafičke kartice?

2. Ako se pixel mapping 1:1 ne uključuje automatski, gdje se nalazi opcija za njeno uključivanje za model 2433BW (budući da je ja nisam mogao naći niti u jednom meniju koji se tiče podešavanja monitora)?

3. Zašto u NVIDIA Control panelu nema opcije "scaling with fixed aspect ratio"?

Što se tiče drivera, koristim posljednje drivere za grafičku (191.07 za Win 7 64bit), a za monitor drivere koji su skinuti sa samsungove stranice (2433BW/GW.MagicCX2433BW/GW(digital)). Monitor je povezan sa grafičkom kartom putem DVI kabla.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Ja ti imam 2233BW, ali na atijevoj kartici, jednom sam se igrao s tim - namjesta se preko softwarea od drivera, barem sam ja tako uspio. Znaci preko opcija za display u catalyst centru, ima opcija za image scaling. Ono sto je problem je da vise to ne mogu napraviti jer mi je zatamnjena opcija, tj ne mogu kliknuti za odabir prikaza, ne znam ni sam zasto

EDIT: Pronasao sam na netu da, barem sto se atija tice, trenutno nema podrske za image scaling pod win7, mozda je ista prica s nvidiom.. lako je moguce da stavis vistu da bi mogao koristiti tu opciju(ja sam mogao pod vistom)..ili cekati nove drivere i nadati se da ce bas to ispraviti hehe

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.11.2009 16:47 (PsychoticBaklava).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Meni nije radio sa driverima koje sam dobio sa monitorom, ali kada sam skinuo driver sa Samsungovog weba proradilo je samo od sebe. Problem je jedino sto mi radi samo sa rezolucijama koje u 1:10. Kada postavim ostale slika se razvlaci preko cijeloga ekrana.

GPU: Radeon X1950 Pro

Failure is always an option...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Pixel mapping 1:1 za Samsung 2433BW

-spoji monitor preko VGA kabela i zadrži se kod paljenja kompijutera u BIOSu zbog eliminirnja utjecaja drivera.

DVI jednostavno overrida/isključuje neke postavke...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice