Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 21.559
|
čitano: 5.658.740
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Koji monitor kupiti

Bok svima! Zamolio bih vas vaše misli pošto sam evo već dva dana ne mogu do odgovora doći.

Razmišljam o novom monitoru jer bih promijenio moj BENQ 27" IPS.

Pošto radim na jednom metru razdaljine, 32" je overkill?

Prošli put kad sam kupovao monitor, isto sam se par dana razmišljao i na kraju ipak uzeo 27" i sada se pitam, da li bi se moglo "izgurati" 32" na tu daljinu...?

Netko ima iskustva? 

Pitam jer ljudi imaju dva monitora pa valjda jedan vrlo veliki ne radi probleme?!

Ponavljam, ne znam, nisam nikad radio na monitoru te veličine pa nemam nekakvu osobnu usporedbu....

Hvala za vaše odgovore i misli, unaprijed!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Re: Koji monitor kupiti
HaM kaže...

Bok svima! Zamolio bih vas vaše misli pošto sam evo već dva dana ne mogu do odgovora doći.

Razmišljam o novom monitoru jer bih promijenio moj BENQ 27" IPS.

Pošto radim na jednom metru razdaljine, 32" je overkill?

Prošli put kad sam kupovao monitor, isto sam se par dana razmišljao i na kraju ipak uzeo 27" i sada se pitam, da li bi se moglo "izgurati" 32" na tu daljinu...?

Netko ima iskustva? 

Pitam jer ljudi imaju dva monitora pa valjda jedan vrlo veliki ne radi probleme?!

Ponavljam, ne znam, nisam nikad radio na monitoru te veličine pa nemam nekakvu osobnu usporedbu....

Hvala za vaše odgovore i misli, unaprijed!

Jedan metar, se šališ? Ja gledam u 32" sa pol metra, bez ikakvih problema. Sa 1 metra izgleda kao tablet lol.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
17 godina
Koji monitor kupiti

Fotografirano s 50cm udaljenosti

slike slike

Edit1: Daj riješite više upload slika s mobitela. Grr

Edit2: Bacio sam na Viber, pa s Vibera na komp pa s kompa.

https://www.gamingtribe.com/giveaway/limitless/191x7
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.5.2020 23:45 (191x7).
Moj PC  
1 1 hvala 0
17 godina
ludizao kaže...

U čemu je problem  reći da nek ne  kvake, kad je očito da to radi!?

Laže ljudima da je 32" s pola metra ok, a nije uopće. Dajte se malo saberite!

Ne laže ljudima. Imam 32" 1440p i gledam ga s pola metra dok sam fokusiran na ekran, a kad se zuavalim u stolac onda s cca 70cm.

Moj PC  
4 1 hvala 0
13 godina
Koji monitor kupiti

Čitam ove poruke i primjetim da sam naslonjen na ruke, laktovi na stolu i gledam u monitor.

Izmjerim udaljenost... ja upravo gledam u 34" ekran s 40cm udaljenosti!!!!

Da, moram okretati glavu da sve vidim, da jaako umara oči, da, ne preporučam nikome...

Ali očito je da se može :D

Inače gledam s oko 80-tak cm u 34" ekran, tak da bez brige ako nekoga brine da će nešto biti preveliko s jednog metra.

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Koji monitor kupiti

Vas dva il serete il nemate pojma kaj je 50cm. Nema sanse da imate u fokusu cijeli ekran sa 50cm udaljenosti, osim ako nemate nekakve nadnaravne mogucnosti.

Moj PC  
1 2 hvala 0
13 godina
R4zOR229 kaže...

Vas dva il serete il nemate pojma kaj je 50cm. Nema sanse da imate u fokusu cijeli ekran sa 50cm udaljenosti, osim ako nemate nekakve nadnaravne mogucnosti.

Tko dva?

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
17 godina

jakov i ovaj 191x7

11 godina

Previse pricate o udaljenosti, a premalo o tome kaj se radi na kompu. Stvar je dosta subjektivna i nema generalno tocnog odgovora. Ne kuzim fore da se hvalite kak gledate u 32" monitor s pol metra, kae tu cudno? Jedno je gledat u bug forum s nebitne udaljenosti, a drugo je radit nest produktivno s 50cm od 32" monitora. Stvar je opet subjektivna.

31,5" moze za nekog bit produktivno dobro, za nekog ne. Npr. sumnjam da itko programira na tak velikom monitoru, dok bi za neko nadgledanje hrpe otvorenih programa bio super. Ultrawide u svakom slucaju smatram ugodnijim za multitasking, ali to je moje misljenje. Multimedija, nekad bolje 21:9, nekad bolje 16:9.. Na kraju rezolucija isto igra ulogu.

14 godina

Ima generalni odgovor, a obično se nalazi u uputama proizvođaća, evo npr. za model od 43" na kojem radim kažu od 50 do 80cm, meni je ok na 60 do 70 cm.

17 godina
Koji monitor kupiti

Ako su na 32" 1440p pixeli kao na 24" 1080p ne kužim zašto neki misle da ih se ne može gledati s iste udaljenosti.

Dapače, 27" 1440p je gore jer mu moraš biti još bliže. 

Moj PC  
5 1 hvala 0
10 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Pozdrav svima,

molim preporuku za 27" monitor za igranje FPS tipa BF i COD, više manje igranje u zamračenoj prostoriji, budžet 2500 možda i više ako se isplati,

Hvala

0 0 hvala 0
17 godina
ludizao kaže...

Ne radi se o veličini piksela nego monitora. S pola metra ne možeš imati cijeli zaslon od 32" u vidnom polju. 

Fotografirao sam ti monitor s 50cm udaljenosti.

I da, imam blago suženo vidno polje jer na desnom oku imam znatno manju vidljivost (i oštrinu slike) i svejedno vidim cijeli monitor. I da, moram očima prebacivati, ali to isto moram i na 24" monitoru.

Jel imaš ti uopće 32" monitor pa da zaključimo da ne pričaš napamet?

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.5.2020 10:49 (191x7).
5 godina
protjeran
R4zOR229 kaže...

Zasto bi itko imao u fokusu cijeli ekran tokom "rada" na monitoru? covjekov centralni vid(najostriji) je samo u 20cm, periferni nesto šire i zato je recimo kod igara kad se ubroje centralni i periferni 24"(60cm) idealno da ti "mozak" pohvata sve informacije pogotovo kod necega sto se brzo krece u tom krugu. Ja takoder na 32" ako radim za monitorom sam na nekih 50-tak+ cm(definitivno ne manje), ak ne radim nista vazno i naslonjen sam onda je to prek 70cm tako da je to najnormalnija udaljenost. No kako neznamo tko ima kakav vid pod normalno da nekima treba vise a nekima manje.

5 godina
protjeran
ludizao kaže...

Ne radi se o veličini piksela nego monitora. S pola metra ne možeš imati cijeli zaslon od 32" u vidnom polju. 

Vidno polje kod covjeka je preko 160° tako da covjek vidi i 5x32 monitora ako treba no sto mu je najvise u fokusu i koliko ce mu periferni dio primiti informacija i kakvu ce sliku stvoriti u mozgu je drugi par rukava, gore sam lajcki objasnio o cemu se radi. Ja na 32" u 95% uopce ne okrecem glavu naravno ovisno sto radim na monitoru i s koje udaljenosti, pa necemo generalizirati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.5.2020 10:58 (Profesor007).

1 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Na poslu radim najnormalnije na 32" 4k monitoru (150% scaling) sa nekih 70ak cm a doma sam gledao i bliže u njega. I sa 70cm daljine kad gledam u njega vidim okvire kao kad gledam u 27" sa 40 cm.

1 0 hvala 0
10 godina
Koji monitor kupiti

Naručio sam onog philipsa 2k 75Hz IPS (onaj najjeftiniji), a sad imam 21,5 1080p TN 60Hz... oba će na zidne nosače ići. Ima li tko iskustva koji setup je nekako najoptimalniji. Namjena je office, corel, acad, surf/yt... rijetko gaming. Kontam fhd staviti desno u portrait. Udaljenost je 50-60 cm.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.5.2020 11:07 (miki_the_pirat).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
dmanz kaže...

Toliko o AOC 27G2U na ekupi, upravo su mi javili da ga nisu u mogućnosti dobaviti i isporučiti te da odaberem kao zamjenu:

Acer nitro XV272Pbmiiprzx

ili

SAMSUNG LC27JG50QQUXEN

Ovaj drugi mi nikako ne odgovara jer je curved VA, a htio sam IPS, a prvi nekako imam dojam da nije toliko kvalitetan.

Što učiniti? 

Rečeno mi je da se 27g2u može uzet, ali ga nemaju na skladištu nego kod dobavljača.

8.5. ti ga isporučuju.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
14 godina
neaktivan
ludizao kaže...
Profesor007 kaže...
No kako neznamo tko ima kakav vid pod normalno da nekima treba vise a nekima manje.

Pa da, ali upravo zato ne preporučaš drugima da je pola metra za 32" super udaljnost zato jer tebi tako paše nego uzmeš u obzir da svi drugi nisu ti. Ne ti nego onaj  jakobP. Meni za 32" treba min. 70 cm za  ugodan rad. Ustvari, i na 22" i 27" mi je trebalo min. 60 cm, čisto zato što sam navikao da mogu u fokusu imati što veću površinu. Ok, vama nekima to ne treba i sve u redu. Svakom svoje.

Osim rezolucije monitora, kvalitete vida i osobnih preferencija bitno je i što se radi. Iako postoji neko unverzalno pravilo kao vodilja, dijagonala ekrana bo trebala biti "idealna udaljenost" dakle za 32" oko 80cm. Meni je za surfanje 50ak cm ok, gejmanje i rad oko 75cm. Baš sam mjerio. Obzirom da se već dugo družim sa 32" monitorom sasvim sam se prirodno navikao na sve pa i na češće pomicanje glave (posao/web). Ne vidim problem.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.5.2020 11:34 (gnomisa).

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
DarthMarkus kaže...
dmanz kaže...

Toliko o AOC 27G2U na ekupi, upravo su mi javili da ga nisu u mogućnosti dobaviti i isporučiti te da odaberem kao zamjenu:

Acer nitro XV272Pbmiiprzx

ili

SAMSUNG LC27JG50QQUXEN

Ovaj drugi mi nikako ne odgovara jer je curved VA, a htio sam IPS, a prvi nekako imam dojam da nije toliko kvalitetan.

Što učiniti? 

Rečeno mi je da se 27g2u može uzet, ali ga nemaju na skladištu nego kod dobavljača.

8.5. ti ga isporučuju.

Nadam se, odgovorio sam im da mi ne odgovara nijedan nego ću radije pričekati još par tjedana ako treba. Pa čekam odgovor.

14 godina
neaktivan
tajo1960 kaže...
ludizao kaže...
Profesor007 kaže...
No kako neznamo tko ima kakav vid pod normalno da nekima treba vise a nekima manje.

Pa da, ali upravo zato ne preporučaš drugima da je pola metra za 32" super udaljnost zato jer tebi tako paše nego uzmeš u obzir da svi drugi nisu ti. Ne ti nego onaj  jakobP. Meni za 32" treba min. 70 cm za  ugodan rad. Ustvari, i na 22" i 27" mi je trebalo min. 60 cm, čisto zato što sam navikao da mogu u fokusu imati što veću površinu. Ok, vama nekima to ne treba i sve u redu. Svakom svoje.

Ljudsko oko nije oko kameleona ili žabe da ima fokus 360 stupnjeva. Svi koji trtljaju da im je 32'' na 60 cm izvrsno su "posebna klasa"... nije vrijedno trošiti riječi na takve. Kao i kad kupe 65'' tv, pa ga gledaju sa 2 metra i "super im je"... malo "maune". Bez "lutanja" očima po ekranu - nema šanse da vidiš sve u fokusu. Ni pod razno!

Kao kad u kinu sjediš u prvom redu i buljiš u 8 metarsko platno sa 3 metra i ne vidiš krajeve..... jer ne vidiš. Nemaš takvo oko; nitko nema... osim navedenih životinja... i onog  "  jakobP" (copy/paste, ha ha)... on je posebno nadarena biljka  koja sve zna i može!

Problem je u tome što ja pišem iz iskustva i baš sad čitam i pišem na 32" monitoru i nemam problema s ničim a evo sad sam na nakih 60ak cm od monitora. Kakav fokus kakvi kurci i palci....fokus vida je na dio texta koji čitaš kako na malom tako i na većem monitoru. Udaljenost gledanja ima veze eventualno ak se uzme monitor sa premalim ppi em (npr. 32" 1080p) pa se kuže pixeli malo, pa se potrebno više udaljiti.......btw ljudsko oko ima jako širok periferni vid, sada ako si sa problemom u očima to je druga priča.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.5.2020 12:43 (gnomisa).

1 0 hvala 1
10 godina
Koji monitor kupiti

Ja znam kad sam prešao sa 15,6 laptopa 720p na 21,5 FHD mi se malo znalo zavrtiti u glavi u nekim situacijama... mislio sam koji k* kome ikad treba veći monitor... al eto navikao se poslije par dana. Imao 650ccm bike sa 70+ks i osjetio sam kako mi se oči uvlače u duplju kad ga otvorim... sad 1000ccm i 120+ks i opet mi se čini da bi moglo bolje ponekad... navika je za*ebana stvar.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
gnomisa kaže...

Problem je u tome što ja pišem iz iskustva i baš sad čitam i pišem na 32" monitoru i nemam problema s ničim a evo sad sam na nakih 60ak cm od monitora. Kakav fokus kakvi kurci i palci....fokus vida je na dio texta koji čitaš kako na malom tako i na većem monitoru. Udaljenost gledanja ima veze eventualno ak se uzme monitor sa premalim ppi em (npr. 32" 1080p) pa se kuže pixeli malo, pa se potrebno više udaljiti.......btw ljudsko oko ima jako širok periferni vid, sada ako si sa problemom u očima to je druga priča.

Isto tako, samo da nadopunim, čovjek vidi očima a gleda mozgom. Oči se fokusiraju u točke i šaltaju tako da pogled doslovno šeta, a mozak slaže sliku i kompenzira nedostatke (npr smetanje nosa ili prazninu).

Nismo kamere da vidimo sve odjednom pa da nam smeta ako ne "vidimo sve" ili ako nam dio slike nije u fokusu. Periferni vid ni ne treba biti oštar. Da treba bili bismo lovina (plijen, dakle oči sa strana) a ne lovci (stereo vid i oči usmjerene ka naprijed).

Ja sada sjedim za 24" 1080p na poslu. Potpuno isto udaljen kao na 32" 1440p doma. tekst mi je jednako čitljiv na oba. Samo što ovdje s malim monitorom puno više vidim raznoraznih predmeta s svih strana monitora.

Da je 27" 1440p morao bih se približiti. Znam jer sam koristio 21" 1080p. Da je 27" 1080p, mora bih se udaljiti jer bi piskeli bili veći.

Gdje ste putem izgubili mjere tipa "dijagonala monitora" i duljina ruke? Nije vas valjda sve oprao Apple s njihovim "retina"?

5 godina
protjeran
Koji monitor kupiti

Covjece ovdje neki kao da su s marsa pali, "covjek" ima vidno polje od 160°+, minimalni fokus na 7cm, u stanju je vidjeti plamen svijece na 22km, neka "mjerenja" govore da oko percipira skoro 600mp a neki izgleda ne vide sliku, ne mogu pratiti, nije im u fokusu ili kaj vec i to na ne malih(32")na 50cm. Ljudi gusteri

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.5.2020 14:02 (Profesor007).

1 1 hvala 0
5 godina
protjeran
Koji monitor kupiti

U fokusu tj najostriji centralni dio na 50-tak cm ti je samo 20cm, periferni vid oko 2x/3x vise mozak na kontu toga stvara sliku tj podatke, ti pricas da se nesto nemoze pratiti na toj udaljenosti, naravno da moze no ne u fokusu no dobit ces inforamciju da je nesto u cosku ekrana i ti ces reagirati i recimo pomaknuti oko ili vrat tj cijelu glavu da si to izostris/pratis neznam gdje je tu problem? ljudi na stol stavljaju i puno vece monitore, stovise po 3x,5x pa se ne žale a ti smatras da su ljudi koji bulje u  single 32" s 50cm kameleoni

1 1 hvala 0
11 godina

Oke, objasnio si gospodine kameleon/guster/dinosaur007, moze sad bez offtopica pls, fala.

16 godina
protjeran
Profesor007 kaže...

U fokusu tj najostriji centralni dio na 50-tak cm ti je samo 20cm, periferni vid oko 2x/3x vise mozak na kontu toga stvara sliku tj podatke, ti pricas da se nesto nemoze pratiti na toj udaljenosti, naravno da moze no ne u fokusu no dobit ces inforamciju da je nesto u cosku ekrana i ti ces reagirati i recimo pomaknuti oko ili vrat tj cijelu glavu da si to izostris/pratis neznam gdje je tu problem? ljudi na stol stavljaju i puno vece monitore, stovise po 3x,5x pa se ne žale a ti smatras da su ljudi koji bulje u  single 32" s 50cm kameleoni

U pravu si i nisi u pravu. 

U pravu si ako govoriš o muškarcima. Žene pak vide "cijelu" sliku. Ako mi ne vjeruješ, stani ispred bilo koje žene na metar dva od nje i zamoli ju, dok te gleda u oči, da ti opiše tvoje cipele. Kada ostaneš "paf" pa joj kažeš "Wow, nemoguće! Pa ti zaista vidiš moje cijelo tijelo dok me gledaš u oči!", ona će vrlo vjerovatno ostati začuđena i pitati će te "A ti ne možeš?!"

Ako te gledam u oči i ti mene, ja vidim što i ti - oči i prostor oko očiju. Žene vide tvoje cijelo tijelo. Zato se muškarci i "ulove" da gledaju sise dok ove mrtve ladne gledaju tvoju kitu i guzicu i nikada nitko to ne može primijetiti. Javi dojmove nakon što provjeriš moje navode ;)
---
Hvala svima za vaše odgovore! Dobio sam nekakvu sliku u glavi, čini se da ipak ne izgleda tako smiješno raditi za 32" monitorom kako sam prvotno mislio... 

Imate li možda, molim vas lijepo, kakav model da vam je best buy i/ili imate li kakav prijedlog za best buy iz ove trgovine? Maksimalno 32", da nije curved (užas mi je to), dobar odnos cijene i kvalitete, bez zvučnika i dodatnih podešavanja i beskonačno puno ulaza (samo HDMI mi treba). Hvala unaprijed za vaše prijedloge! 

https://www.scan.co.uk/shop/computer-hardware/monitors/monitors-28-inch-and-over

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.5.2020 15:31 (HaM).
17 godina
Koji monitor kupiti

Jel' imaju LG 32GK650F?

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
protjeran
191x7 kaže...

Jel' imaju LG 32GK650F?

Što nije IPS panel bolji...? Nemaju ali... opekao sam se prošli put, nisam znao da se LG proizvodi u dvije tvornice. Ja sam loše prošao - dobio sam monitor iz onoga iz Poljske, čiji su unutarnji elementi sasvim drugačiji od onoga iz Kine. Garancija je prvi puta "radila" (promijenili bez pitanja, dvije bijele štrike posred ekrana, same od sebe se pojavile unutar dva mjeseca rada), drugi puta je crklo mjesec dana nakon garancije (bakrena ploča, cijela matična, jednostavno se spržila jer joj je, eto došlo). Onda mi je lik, koji se time bavi od malih nogu (čovjek sada u mirovini) mi sve objasnio i usporedio na licu mjesta, lik živi od toga.

Uzeti ću ovaj osim ako nema netko neki drugi model za preporučiti.

https://www.scan.co.uk/products/315-iiyama-prolite-xb3270qs-b1-ips-monitor-2560x1440-4ms-300cd-m2-speakers-audio-output-dvi-hdmi-dp

17 godina
Koji monitor kupiti

Napokon je doslo vrijeme da se promjeni prastari AOC e2343F sa ispranom TN matricom

Ne gledam filmove na monitoru, iskljucivo igram single player igre (1070ti, i5 8400,16 GB) uz ponekad uredski rad.

Prateci ovu grupu zakljucio sam da je za moje potrebe najoptimalnije 27', 144 Mhz, IPS, 1440 uz ne pretjeranu cijenu.

Prvotno je izbor bio na hvaljenom S2719DGF ali ipak mislim da zelim zavrsiti sa TN panelom i za oko mi je zapeo LG 27gl850

Jos uvijek nisam vidio recenzije na nasem jeziku (ukljucujuci i bug), a po youtubu ga uglavnom hvale. 

Da li neko ima iskustva sa ovim monitorom?

8 Kupiti LG 27gl850
3 Ima i bolji slicnu cijenu
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.5.2020 20:35 (systemize).

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice