Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 20.753
|
čitano: 4.952.614
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
Koji monitor kupiti

u zivotu sam prosao monitore:

-crt 17" 60hz 1024x768

-tn 21" 60hz 1680x1050

-tn 24" 60hz 1920x1200

-tn 27" 60hz full hd

-ips 32" 75hz 2k

-ips 43" 60hz 4k

-oled 48" 120hz 4k

s tim da je zadnji tj. trenutni oled zapravo televizor. monitor vs televizor tehnickih razlika ima ali glavna kod prikaza slike je sto su televizori glossy a monitori matte. glossy ekrani poprilicno zrcale pozadinu pogotovo kod crnih prikaza, monitori su matte i zrcaljenja skoro nema. zrcaljenje jest negativno ali ne nuzno lose, npr apple na svim svojim ekranima koristi glossy, glossy omogucava izrazenije boje.

najveci korak izuzevsi velicine sam osjetio prilikom prelaska sa tn matrice na ips, zatim sa 60hz na 120hz.

oled ima duboku crnu boju i generalno su boje jace nego na ips-u nesto kao da se poveca saturation, ali nije to toliko znacajno, danasnji ips monitori imaju vrhunske boje i kuteve gledanja, samo gledaj da uzmes 100+hz, vise sam pod dojmom fluidnosti slike sa 120hz nego oled bojama

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 19:03 (Petar hw).
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
Re: Koji monitor kupiti
Na Youtube pogledaj "Monitors Unboxed" kanal.
8 godina
Wiz3m4n kaže...

Odi u trgovinu televizorima i stani pored Oleda, pa odi do prosječnog led tv sa 2x manjom cijenom i to ti je ta RAZLIKA.

Ne vjerujem da je nisi već negdje vidio, nop ako nisi Elipso,Pevex i sl. centri ti se sutra otvaraju 

Vidio sam u PEVEXU gdje na 4K OLED puštaju signal koji je jedva 720P pa slika u svakom slučaju izgleda shit.

Prosječno glup i umjereno lud
16 godina

Jesi li im objasnio da to tako nejde??

Tražio šefa poslovnice i sl. ukazao im na dolazak kolege koji se baš namjerio u taj centar u tom danu kada je taj isti mamuran radnik pustio taj signal.

Jesi li kolega?

8 godina
Wiz3m4n kaže...

Jesi li im objasnio da to tako nejde??

Tražio šefa poslovnice i sl. ukazao im na dolazak kolege koji se baš namjerio u taj centar u tom danu kada je taj isti mamuran radnik pustio taj signal.

Jesi li kolega?

Jesam. Bili su ljubazni i dali mi adresu na koju mogu otiči i osobno se žaliti. Ali mislim da su mi dali krivu adresu jer na toj lokaciji postoji samo uprava vodovoda.

Prosječno glup i umjereno lud
16 godina

Hahhaaha, bitno da si se žalio, kao član Foruma to ti je obveza 

12 godina
Koji monitor kupiti

Napokon na popustu
https://www.computeruniverse.net/de/p/6122-11H

60eura dostava , a mailboxde ne dostavlja monitore preko 21incha...

cyberport ne dozovljava izvan njemacke.

Mislim da nema druge...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
matecro007 kaže...

Napokon na popustu
https://www.computeruniverse.net/de/p/6122-11H

60eura dostava , a mailboxde ne dostavlja monitore preko 21incha...

cyberport ne dozovljava izvan njemacke.

Mislim da nema druge...

Nisam siguran koliko je ovo točno jer je kolega s posla pred 2 mjeseca dobio monitor od 27" preko mailboxde bez ikakvih problema...

15 godina
Koji monitor kupiti

27 monitor za gaming,cijena 400-500 €, molim preporuku, hvala.

BE HAPPY 要開心 : )
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Joe Cooker kaže...

AOC monitor AG276QZD, OLED, QHD, 240Hz, 0.03ms, 2XHDMI, 2xDP | Gaming monitori | Monitori | Računala i periferija | Računala | eKupi.hr - Vaša Internet trgovina

probaj ga uhvatiti po 550e....bilo ih je, mislim da se isplati protegnuti 50tak eura van buđeta

16 godina
Wiz3m4n kaže...

Odi u trgovinu televizorima i stani pored Oleda, pa odi do prosječnog led tv sa 2x manjom cijenom i to ti je ta RAZLIKA.

Ne vjerujem da je nisi već negdje vidio, nop ako nisi Elipso,Pevex i sl. centri ti se sutra otvaraju 

Hvala na odgovoru!

Ma vidio sam to ali mi ništa ne govore oni umjetni videi sa cvjetnim livadama i japankama u narodnim nosnjama. Ono sto mi je nejasno da li se vidi razlika kad vozis sportski auto u sim racing igri s pogledom iz kabine...

16 godina

Pa oled monitori su svakako u svakom pogledu bolji od običnog Led-a, tu nema govora. Vozio ti iz kabine ili iz prikolice 

Sam češ morati odlučiti kolega, presudan faktor su novci, onaj tuljan ti je spominjao glossy i mat ekrane razliku....ima i monitora sa glossy ekranima, nisu česti no ima ih. Meni je konkretno glossy rješenje plus, no nekome i nije, ovisno osmještaju izvora svjetla naspram ekrana u koji se gleda. 

15 godina
Wiz3m4n kaže...
Joe Cooker kaže...

AOC monitor AG276QZD, OLED, QHD, 240Hz, 0.03ms, 2XHDMI, 2xDP | Gaming monitori | Monitori | Računala i periferija | Računala | eKupi.hr - Vaša Internet trgovina

probaj ga uhvatiti po 550e....bilo ih je, mislim da se isplati protegnuti 50tak eura van buđeta

Trenutno je na e-kupi akcija 20% popusta na Erste kartice :) tako da ispadne 500e, odlična kupovina!

It is always darkest just before the dawn.
3 godine
Toni P kaže...
Wiz3m4n kaže...

Hvala na odgovoru!

Ma vidio sam to ali mi ništa ne govore oni umjetni videi sa cvjetnim livadama i japankama u narodnim nosnjama. Ono sto mi je nejasno da li se vidi razlika kad vozis sportski auto u sim racing igri s pogledom iz kabine...

Razlika s nekim dobrim IPs-om od 144+hz je prakticki nebitna eto toliko je vidljiva. Kad usporedujes s Tv-om razlika je jos gora tj jos manje vidljiva! Tako da nemoj se zamarati oledom puko nabijanje nekih nerealnih i nevidljivih brojki koje covjek nemoze niti vidjeti vec je mjerljivo samo uredajem sto se tice brzine!

16 godina

To ti govoriš koji ga nemaš 

Imao kod sebe doma u zadnje 2 godine oko 10tak monitora, rekao bih ips i va pola pola omjer i 3 oleda sa time da su 2 bila monitora a 1 tv. kojeg i sada koristim....razlika je i te kako vidljiva....dali bih dao 400e za dobar ips 27 2k ili kupio izvanredan Oled 27 2k....svakako bih odabrao Oled.

Po tome ide i moja preporuka

11 godina
Koji monitor kupiti

https://www.svijet-medija.hr/art/monitor-xiaomi-gaming-monitor-g27qi-2k-180hz-1ms-hdmi-dp/126157?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

Danas na Diners akciji dodatnih 20%

Ima li šta bolje za 150 eura?

EDIT Maknuli su Diners akciju, svega par sati je bila. Akcija se zvala D utorak, očito je već srijeda stigla 

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 15:04 (gogo-bbb).

0 0 hvala 0
15 godina
It is always darkest just before the dawn.
3 godine
Wiz3m4n kaže...

To ti govoriš koji ga nemaš 

Imao kod sebe doma u zadnje 2 godine oko 10tak monitora, rekao bih ips i va pola pola omjer i 3 oleda sa time da su 2 bila monitora a 1 tv. kojeg i sada koristim....razlika je i te kako vidljiva....dali bih dao 400e za dobar ips 27 2k ili kupio izvanredan Oled 27 2k....svakako bih odabrao Oled.

Po tome ide i moja preporuka

Što tocno nemam? dakle vozio sam simulacije na ips i oled i sad vozim! Generalno realne razlike nema, na tv je to jos manje izrazeno jer su dijagonale prevelike za bilo kakvu koncetraciju u perefirnom jer si koncentriran na mali dio ceste i to je cijela prica! A ja koji sam vozio 10 godina hc simulacije nemam pojma vjerovat cemo tebi, 10 monitora? lol

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 14:44 (Boris grozni).
15 godina
Boris grozni kaže...

Razlika s nekim dobrim IPs-om od 144+hz je prakticki nebitna eto toliko je vidljiva. Kad usporedujes s Tv-om razlika je jos gora tj jos manje vidljiva! Tako da nemoj se zamarati oledom puko nabijanje nekih nerealnih i nevidljivih brojki koje covjek nemoze niti vidjeti vec je mjerljivo samo uredajem sto se tice brzine!

Što se tiče brzine slažem se,moguće da je mjerljivo samo uređajem.A što se tiče slike kolega,bez uvrede,ako je isto trebaš na pregled kod oftamologa.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 16:36 (ghibli7).
16 godina
Boris grozni kaže...

Što tocno nemam? dakle vozio sam simulacije na ips i oled i sad vozim! Generalno realne razlike nema, na tv je to jos manje izrazeno jer su dijagonale prevelike za bilo kakvu koncetraciju u perefirnom jer si koncentriran na mali dio ceste i to je cijela prica! A ja koji sam vozio 10 godina hc simulacije nemam pojma vjerovat cemo tebi, 10 monitora? lol

Pa koliko znam koristiš 4k ips 60hz monitor, Oled kao monitor nemaš, niti si ga vjerujem imao. Ništa zato zbog toga, nije nikakvo zlo i ne zamjeram ništa, no kako rekoh...10 si malo rekao, da sam napisao 20 smijao bi se ko lud na mjesec.... slažem računala čisto kao hobi godinama već, neki vid i relaksacije. Totalno kontra mog posla gdje mrzim dio kada moram sjesti za računalo.... što sebi, familiji, poznanicima, prijateljima ili iz usluge te zadovoljim si na taj način apgrejdiditis koji me mori i u svemu tome zamisli ti sad čuda.... ljudi uzmu i monitor  kojeg upalim čisto da vidim radi li, a nekad me neki i zaintrigira pa ga i isprobam nešto više. I tako dolazimo do toga DA SE APSOLUTNO SLAŽEM SA KOLEGOM GHIBLI DA BI TREBAO NA OČNI 

I DA...NE ZNAM OD KUDA SIMULACIJE no meni je tu svejedno ips ili oled jer vozim Fiata, nejde brzo, i šajba mi je puna mušica jer ga operem jednom u 5mj

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 16:55 (Wiz3m4n).
3 godine
ghibli7 kaže...
Boris grozni kaže...

Što se tiče brzine slažem se,moguće da je mjerljivo samo uređajem.A što se tiče slike kolega,bez uvrede,ako je isto trebaš na pregled kod oftamologa.

Bavim se fotografijom, imam kalibrirane monitore i patim na boje, kalibrirani ips, va ili oled tako je "prakticki svejedno" boja kože na fotki mi izgleda identicno, nije da pricamo o usporedbi da je jedan na 50% srgb drugi na 120% pricam o usporedbi kalibriranih panela koji god da bio!

Wiz3m4n kaže...
Boris grozni kaže...

Pa koliko znam koristiš 4k ips 60hz monitor, Oled kao monitor nemaš, niti si ga vjerujem imao. Ništa zato zbog toga, nije nikakvo zlo i ne zamjeram ništa, no kako rekoh...10 si malo rekao, da sam napisao 20 smijao bi se ko lud na mjesec.... slažem računala čisto kao hobi godinama već, neki vid i relaksacije. Totalno kontra mog posla gdje mrzim dio kada moram sjesti za računalo.... što sebi, familiji, poznanicima, prijateljima ili iz usluge te zadovoljim si na taj način apgrejdiditis koji me mori i u svemu tome zamisli ti sad čuda.... ljudi uzmu i monitor  kojeg upalim čisto da vidim radi li, a nekad me neki i zaintrigira pa ga i isprobam nešto više. I tako dolazimo do toga DA SE APSOLUTNO SLAŽEM SA KOLEGOM GHIBLI DA BI TREBAO NA OČNI 

I DA...NE ZNAM OD KUDA SIMULACIJE no meni je tu svejedno ips ili oled jer vozim Fiata, nejde brzo, i šajba mi je puna mušica jer ga operem jednom u 5mj

Covjek je trazio monitor za voznju simulacija i dali je tamo vidljiva razlika u voznji izmedu ips i oleda, dakle ako se ne bavis simulacijama prakticki cijeli zivot kao ja pretpostavit cemo da u tome nemas iskustva, da budem blag s rijecima! Sto se tice monitora vjerovatno sam probao sve sto je ikad izaslo kod nas, to kaj ja imam u potpisu i neguram se samo je stvar koliko imam vremena da pišem po forumu ti ga ocigledno imas previse pa pises sto znas i sto neznas, ja sam napisao svoje iskustvo u ovom slucaju prihvatio ga netko ili ne

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 18:58 (Boris grozni).
12 godina
Koji monitor kupiti

Pozdrav svima. 

Ovaj PC i monitor sam kupio prije jedno 6 godina za gaming, no evo danas nakon 6 godina pomalo sam izgubio interes da igram nesto, jako slabo koristim PC za gaming, vec za neke druge stvari, a kod tih drugih stvari mi je bitan multitasking odnosno da mi stane sto vise programa/aplikacija/prozora otvorenih i da ih ja sto vise vidim na ekranu. Ovaj trenutni monitor je 23.8 inca i maksimalna rezolucija je 1920x1080. Gledam svugdje se nude popusti za black friday, black month itd... Posebno mi je za oko zapeo eKupi jer nude popuste, pa onda razne dodatne popuste na kartice, a i nude kupovanje na sto vise rata. 

Iskreno kupio bih si monitor na kojem bih imao vise prostora nego na trenutnom monitoru, jer kad nesto radim, moram alt+tab i prelaziti posto nemogu imati sve otvorenu na jednom ekranu. Malo je mozda glupav razlog, ali evo... Kupio bih na rate, a limit mi je trenutni mislim do 350 eura, pa ako se moze sto naci ili da pricekam da mi se limit jos malo oslobodi. 

Isto tako neznam da li bih mogao kupiti neki monitor sada koji bih bio dobar i u buducnosti posto razmisljam iduce godine ili za dvije upgrade racunala ili kupovina potpuno novog. Hvala unaprijed i isprike na duzem tekstu :)

0 0 hvala 0
16 godina

Kolega....simulacije ili bilo šta drugo tako je svejedno....oled je oled ips je ips, a G27 čami u ormaru, odvozio je svoje kroz 2 generacije 

15 godina
Koji monitor kupiti

Dvoumim se oko 2 monitora:

Samsung 43" UHD Odyssey Neo G7 G70NC ili MSI MAG401QR 40".

Samsung ima 16:9 ekran, mini led display, ali ima 4 k rezu koja će mi ubiti grafu, a MSI ima UW ekran, IPS, 1440p. Samsung je 150€ skuplji, ali me najviše brine reza 4K koja će me desetkovati u igrama.

Šta vi mislite. Grafa mi je RX 7900XT.

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
7900xt nema problema s 4k sadrzajem u bilo kojem obliku, ja s 4070ti neznam dali sam vidio naslov ispod 100fpsa, vise manje se sve vrti oko 200+, tu i tamo koji naslov padne ispod 80 no u pravilu su to extremo zahtjevni i dosta loše optimizirani naslovi no sva sreca takvih je extremno malo, naravno na 4k je najveci dobitak jer prakticki nemoras koristiti AA koji ima najveci impakt na framerate.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
RedHill kaže...

Pozdrav svima. 

Ovaj PC i monitor sam kupio prije jedno 6 godina za gaming, no evo danas nakon 6 godina pomalo sam izgubio interes da igram nesto, jako slabo koristim PC za gaming, vec za neke druge stvari, a kod tih drugih stvari mi je bitan multitasking odnosno da mi stane sto vise programa/aplikacija/prozora otvorenih i da ih ja sto vise vidim na ekranu. Ovaj trenutni monitor je 23.8 inca i maksimalna rezolucija je 1920x1080. Gledam svugdje se nude popusti za black friday, black month itd... Posebno mi je za oko zapeo eKupi jer nude popuste, pa onda razne dodatne popuste na kartice, a i nude kupovanje na sto vise rata. 

Iskreno kupio bih si monitor na kojem bih imao vise prostora nego na trenutnom monitoru, jer kad nesto radim, moram alt+tab i prelaziti posto nemogu imati sve otvorenu na jednom ekranu. Malo je mozda glupav razlog, ali evo... Kupio bih na rate, a limit mi je trenutni mislim do 350 eura, pa ako se moze sto naci ili da pricekam da mi se limit jos malo oslobodi. 

Isto tako neznam da li bih mogao kupiti neki monitor sada koji bih bio dobar i u buducnosti posto razmisljam iduce godine ili za dvije upgrade racunala ili kupovina potpuno novog. Hvala unaprijed i isprike na duzem tekstu :)

Gledaj onda 32 incha 4k ili 34 incha ultrawide 1440p.

Jedino pripazi da imaš dosta dubok stol.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 21:13 (evincar).
12 godina
MasterOfDisaster kaže...

Samsung ima 16:9 ekran, mini led display, ali ima 4 k rezu koja će mi ubiti grafu, a MSI ima UW ekran, IPS, 1440p. Samsung je 150€ skuplji, ali me najviše brine reza 4K koja će me desetkovati u igrama.

Zavisi sta igras i s koje daljine. 

Meni osobno je 40 incha preveliko ako je daljina pola metra. Ako je vise onda ima neke logike.
Za vecu daljinu samsung samo radi ravnog displaya.

Zasto bi uopce isao sa 1440p monitora iz tvojeg opisa u drugi 1440p monitor? Sta nije neko pravilo kad se kupuje monitor , uvijek se ide reza iznad.

12 godina
evincar kaže...
RedHill kaže...

Pozdrav svima. 

Gledaj onda 32 incha 4k ili 34 incha ultrawide 1440p.

Jedino pripazi da imaš dosta dubok stol.

U kojem smislu dubok stol 

15 godina
matecro007 kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Zavisi sta igras i s koje daljine. 

Meni osobno je 40 incha preveliko ako je daljina pola metra. Ako je vise onda ima neke logike.
Za vecu daljinu samsung samo radi ravnog displaya.

Zasto bi uopce isao sa 1440p monitora iz tvojeg opisa u drugi 1440p monitor? Sta nije neko pravilo kad se kupuje monitor , uvijek se ide reza iznad.

Monitor bi bio na stolu ili bi ga možda dao na nosač i zid. 40" bi mi bilo taman, ali bojim se koliko su boje isprane na IPS matrici spram VA koju stalno koristim i koja ima veći kontrast i bolju crnu boju (kut gledanja mi nije bitan jer sam ispred monitora). Da imam para ostao bi ja na 34" i uzeo OLED monitor, ali skupi sport. Zašto bi mjenjao rezu ako kupujem novi monitor, ne vidim logiku.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice