[FAQ] Android flash, custom ROM, root izdvojena tema

poruka: 2.068
|
čitano: 752.717
|
moderatori: XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
offline
[FAQ] Android root, flash, kernel, custom ROM

Tema koja bi trebala pomoći svim zbunjenima koji žele znati nešto o vlastitom Androidu, rootat svoj Android, stavit sve one cool kernele i ROM-ove, a nemaju pojma što koji pojam označava.

 

Objašnjenja su pisana vlastitim riječima i nemoraju nužno bit točno objašnjenje. Prihvaćam sve kritike, primjedbe, pohvale i prijedloge.

 

Ukoliko imate pitanje, dobro ga sročite, razmislite što pitate, napišite ga tu u temi (znači ne na PM) i označite ga ZELENIM MARKEROM, a ja ću ga naknadno dodati u prvi post!

 

 

- F - A - Q -

 

 

Zašto stavljati custom ROM-ove, kernele i sve to?

Kraća verzija: Zato što sa custom ROM-ovima mobitel radi puno uglađenije.

Dulja verzija: Kao što više manje svi znate, Android je platforma otvorenog koda. Kod (source code?) svakog Androida može se pronaći na netu. Svaki proizvođač mobitela, uzme taj kod i prilagodi ga kako bi radio na vašem mobitelu. Piše drivere posebno za svaki od čipova ugrađenih u vaš gadget, od kamere i bljeskalice preko ekrana do tipke za glasnoću.. Sve to zahtjeva određene drivere i dopune u originalnom kodu. Nažalost, zbog neobrazovanosti, lijenosti ili neke treće prepreke, proizvođači jako često traljavo naprave svoj posao, pa vaš mobitel bez obzira na gigahercne procesore i obilje RAM-a ne radi glatko kako bi trebao. E tu uskaču developeri iz garaža. Oni otvore taj isti kod, malo ga prerade, izbace nepotrebni dio koda, zamjene neki veći dio manjim i slične cake da bi mobitel radio kako je trebao kad ste ga i kupili. Svakom tom optimizacijom, mobitel radi sve brže i brže, a za isti rad utroši manje energije, pa i vijek trajanja baterije postaje dulji itd. itd.

 

Koliko je to sve opasno? Uređaj mi se zaledio, što da radim?

Statistički - veća je vjerojatnost da će vam netko ukrast mobitel nego da ćete ga skuriti. Vidio sam mali milijun slučajeva da se nekima zablokirao cijeli mobitel. Ne sjećam se tko nije našao rješenje - što ne znači da ne postoji takav..

Može bit opasno ako ne čitate sve što piše. Bilo je slučajeva da neki flashaju ROM sa primjerice SGS2 na SGS1.. Zato čitajte! Iznimno su rijetki slučajevi da je netko baš do kraja skurio mobitel. Čak ni developeri koji svakodnevno flashaju nekoliko nesigurnih kernela, testiraju sve razne varijacije sa voltažom i svime, godišnje skure možda jedan uređaj..

Ukoliko ste nešto zeznuli, vjerojatno niste sve pročitali ili dobro napravili pa vam se zaledio mobitel - ne paničarite! Polako se prisjetite svega što ste napravili i zapišite to odma na papir. Rješenje možda nećete naći isti dan, a sutradan ćete već zaboraviti jeste li možda neki ključni dio napravili ili niste. Velika većina problema s kojima se možete susresti je već razrađena na stranim forumima. Zato guglajte koristeći se engleskim jezikom, ne hrvatskim. Jer na hrvatskom vjerojatno nećete naći ništa pametno. Ukoliko ne možete naći rješenje vašem problemu nigdje na netu, tek onda odite na xda developers i tamo postavite pitanje i problem. Uvjeren sam da će se u roku par dana naći rješenje kako vratiti vaš mobitel.

 

Što je to ROOT?

ROOT na Androidu je otprilike kao Jailbreak na iPhonu. Root-anjem vašeg Androida dobivate admin ovlasti na uređaju koje prethodno kao normalni korisnik niste imali.

ROOT ne znači otključavanje vašeg mobitela na sve operatere.

ROOT-anjem se nekad gubi garancija (ne nužno, molio bi nekog malo informiranijeg da provjeri ovo), ali postoje i načini da se makne root, kao i da se vrati tvornički software vašeg androida, a time se garancija dobiva natrag. Znači ukratko, prije nego idete na servis, trebali bi maknuti root sa vašeg mobitela, kao i sve custom romove.

ROOT također znači korjen mape sistema. Primjerice, kada uđete u "my files" ili "datoteke" u mobitelu, vi se nalazite u mapi /root/sdcard, dok root folder sadržava sve one system mape.

U uputama u stavljanju custom ROM-ova često piše nešto tipa "datoteku stavite u root mapu vaše sd kartice". To znači da na vašem računalu otvorite sd karticu vašeg telefona i stavite direkt na nju (znači ne u neku drugu mapu). Primjerice root mapa moje kartice spojene na komp je K:/

ROOT-anjem mobitela ne mjenjate ništa vezano uz kupnju aplikacija na Android marketu, što znači da ćete i dalje morati platiti aplikacije koje su se i prije plaćale. Primjerice, ukoliko aplikacija X košta 5 kn, ta cijena je ista i za rootan i ne-rootan mobitel.

 

Što su to custom ROM-ovi?

ROM sam po sebi je, amo reć, kao OS mobitela, nešto kao windowsi ili linux na vašem računalu. E sad, nemojte me krivo shvatiti. Mijenjanjem custom ROM-a, vi ostajete na Androidu, najčešće i na istoj verziji Androida, primjerice 2.3.4 GB, ali vašem Androidu dodate još mnogobrojne nove opcije (npr. kontrola jačine vibracije, extended power menu..), gubite neke "nepotrebne" aplikacije (recimo najčešće se izbacuju nepotrebne aplikacije koji je vaš proizvođač mobitela stavio u mobitel, poput 7 vrsta satova za desktop i 6 vrsta kalendara i slično) i generalno mobitel radi dosta uglađenije i brže nego prethodno.

ROM je najščešće po sebi root-an (stvarno rijetko koji nije, prve verzije ROM-ova u beta fazi nisu recimo), i kada stavite costum ROM, vaš mobitel ne gubi ROOT ovlasti.

Da bi stavili custom ROM na mobitel, potrebno ga je prethodno root-at (dobit admin ovlasti).

EDIT: Neke Samsung mobitele (pretpostavljam sve koje spajate preko Odina) nije potrebno rootat prethodno jer možete novi ROM možete ubaciti preko Odina, a samim time ćete dobiti i root ovlasti ;)

Da bi stavili neki drugi custom ROM na mobitel, prethodno NIJE potrebno izbrisati stari custom ROM već samo ga prebrisati stavljanjem novoga. Preporučujem napraviti backup starog ROM-a.

 

Što je to kernel?

Kernel je nešto poput BIOS-a vašeg računala. On određuje kako se ponaša hardware u kojoj situaciji, regulira brzinu vašeg procesora i još mnoge druge stvari. Po meni je on najvažniji za brzinu i uglađenosti rada vašeg androida. Svaki kernel se razlikuje od drugog po optimiziranosti koda.

Proizvođač izda originalni kernel za vaš uređaj, a svi ga naknadno samo optimiziraju i uglađuju kako bi mobitel radio što bolje i što brže, a pritom trošio što manje baterije.

Da li se stavljanjem pogrešnog kernela može skurit mobitel? Može ukoliko isprobavate nesigurne kernele koji su još u alpha i beta fazama! Pored svakog kernela je izričito napisano tko ga smije koristiti i da li je za sve ili samo za developere! Zato ČITAJTE SVE ŠTO PIŠE!

Određeni kerneli vašem mobitelu dopuštaju overclock procesora preko određenih programa koji se mogu pronaći i na marketu (naravno, potreban je root). Ja koristim set CPU za to, isprobao par puta na DHD-u. Radilo, osobno nisam imao potrebe ga overclockat jer sa dobrim kernelom mobitel savršeno radi i na original clocku.

 

Što je to recovery mod?

Recovery mod mobitela izgleda poput BIOS-a. Ulazi se u njega pritiskanjem određenih kombinacija tipki na vašem mobitelu, primjerice volume - i power tipke na DHD-u (ako se ne varam). Mobitel se gasi i ulazi u jedan boot menu. Preko njega se najčešće instaliraju custom romovi i kerneli. Stave se na sd karticu i u recovery modu se odabere install from a zip file.

 

Kako dobiti recovery mod i što je to CWM?

CWM je clockworkmod recovery. Može se naći na marketu pod nazivom ROM Manager. Potreban je root za njega. Jednom kad ga instalirate i pokrenete, on postavlja recovery mod na vaš mobitel dostupnim.

Ovisno o mobitelu, sve je objašnjeno uz custom rom kako se rom flasha. Najčešće samo stavite zip datoteku sa vašim custom romom ili kernelom, u recovery modu odaberete zip sa sd kartice i mobitel sve radi sam.

 

Što je to flashanje?

Stavljanje custom roma najčešće na vaš android.

 

Što je to baseband?

Na HTC-u se još zove Radio, na Samsungu Modem.. Što vam više paše, uglavnom, bez njega nebi mogli zvati i koristiti se mobitelom za što je primarno i namjenjen.. Neke verzije ne odgovaraju za naše tržište i naše operatere, zato čitajte!

 

Kako da otključam svoj Android na sve mreže?

Promjenom basebanda bi trebali otključati mobitel, no to nužno ne mora biti istina. Postoji više alata i načina, pa tako za svaki pojedini uređaj postoji određeni način kako da se otključa. Nekada je to promjena basebanda, nekada je to aplikacija, nekada ga spajate sa kompom i koristite posebni program..

Osobno nisam naišao na Android koji se ne može otključati besplatno preko interneta (što ne znači da ne postoji takav.. moguće neki najnoviji SE koji je tek izašao jer se oni najčešće malo teže otključavaju ili neki drugi..). U pravilu mjesec do dva dana nakon što mobitel dođe na tržište pojave se prvi alati za otključavanje.

Ne, ne znam kako otključati vaš mobitel, googlajte.

 

Što je to firmware?

Firmware jer vaš software na mobitelu zapravo, primjerice Android Gingerbeard 2.3.4 ili Froyo 2.2

 

Koja je zadnja verzija Androida?

Zadnja verzija Androida za smartphone je Gingerbeard 2.3.6.

Zadnja verzija Androida za tablete je Honeycomb 3.2 i ona nije dostupna za smartphone.

 

Koja je iduća verzija Androida?

Iduća verzija je IceCream Sandwich. Ne zna se kako će biti numerirana, neki kažu 2.4, a neki kažu 4.0, a neki pak nešto treće 3.3.. Osobno mislim da će biti 4.0.

IceCream Sandwich će biti uni Android OS, znači da će ista verzija biti dostupna i za smartphone i za tablete. Jer što je tablet nego smartphone sa velikim ekranom?

 

Što je to CM olitiga CyanogenMod?

Cyanogen je posebna zajednica koja uključuje 50-ak developera. Oni ne razvijaju obične ROM-ove temeljene na zadnjim verzijama originalnih ROM-ova koje izdaje proizvođač vašeg mobitela, već uzmu od googla originalni kod za najnoviji android i po njemu ga prilagođavaju za vaš mobitel. Njihovi ROM-ovi nemaju veze sa svim ostalim ROM-ovima i u većini slučajeva nisu u stable verzijama.

Npr. ekipa uzme kod i onda ga nadograđuje i programira, pa tako zadaje vašem mobitelu da će se onom tipkom na vrhu mobitel ugasiti, a tipkom sa lijeve strane pri vrhu da će se pojačati glazba..

 

Čime da napravim backup svih podataka i aplikacija?

Postoje mnoge aplikacije na marketu, osobno ne koristim nijednu, ali navodno je Titanium Backup jedna od najboljih. Sprema i aplikacije i igrice i slike i sve datoteke i memo. Na novom mobitelu je potrebno samo opet instalirati Titanium Backup i povući spremljene datoteke sa kartice.

 

Da li da koristim task killer i koji?

Osobno ne koristim task killere jer mislim da SGSII (kao i dosta prethodnih uređaja), ima dobro složen sistem (može bit da je do novog Androida) koji ne dozvoljava aplikacijama da previše crpe bateriju. A imam i nekih loših iskustava s njima jer su mi znali uzrokovat FC (Force close) pri paljenju mobitela na nekim aplikacijama...

Ukoliko ipak želite koristiti task killere, pobrinite se da napravite izuzetke na aplikacije koje najčešće koristite, tako da ih task killer ne ubija stalno. Primjerice sigurno ne želite da vam stalno ubija gmail, poruke, browser ili slično što koristite malo pa malo. Zašto? Zato jer svakim pokretanjem aplikacije, sistem troši dodatno bateriju (nešto kao kad palite auto pa on pri paljenju malo više goriva cugne, bar oni stariji auti). Task killer nemojte paliti prečesto jer konstantno lupanje po onoj ikonici malog androida također cuga bateriju i ne služi ničemu..

Koristio sam Advanced Task Killer, pa tako i jedino za njega znam. Može se postaviti widget na ekran koji direktno ubija upaljene aplikacije klikom na njega. Također u samoj aplikaciji možete odabrat koje će se aplikacije (procesi) ubijat, a koje neće.

 

Da li da koristim antivirus i koji?

Dovoljno je koristiti zdravu pamet. Koliko god to nekima čudno i nevjerojatno zvučalo, zdrava pamet je najbolji antivirus. Ako vidite da se aplikacija zove čin-ming-čao-mao-lee-bruce-čak-norris sexy porn free -vegas-hot.... Pa jel vas treba napucat u čelo nečim da vidite da aplikacija ima u sebi virus?

Ako vidite recimo aplikaciju za kompas, a prije instalacije tamo piše - traži se dopuštenje vašim porukama, slanju poruka, čitanju poziva i imenika... Pa malo zdrave pameti - što će kompasu sms poruke? Da pita koordinatora di je sjever?

Prije svake instalirane aplikacije fino vam piše što joj dopuštate da radi! Ako instalirate igricu, a tamo piše da treba slat smsove kad zaželi - sve vam mora bit jasno ;)

Ključ prepoznavanja aplikacije koja nosi virus u sebi je čitanje što joj dopuštate da radi.

Pročitajte komentare na aplikaciju koju instalirate - puno korisnih informacija se da naći u komentarima.

Ne instalirajte aplikacije koje su tek objavljene na market - one su potencijalno najopasnije.

Google prepozna i sam aplikacije koje imaju virus u sebi, tako da one neće biti dugo na marketu, no zamke su u aplikacijama koje su mjesecima na marketu, a tek sa updateom počnu zahtjevat nove stvari i dopuštenja.

Ako se pak i nakon svega ovog skeptični, skinite Lookout Mobile Security aplikaciju sa marketa.

 

Da li gubim garanciju flashanjem, rootanjem, stavljanjem drugog kernela ili custom ROM-a?

Da i ne. Nema striktnog pravila da li se gubi garancija ili ne. U pravilu sam root bi trebao biti dozvoljen. Čak i mnogi proizvođači otključavaju svoje mobitele kako bi se što prije otvorio put do custom kernela i ROM-ova. SonyEricsson čak nudi i tečaj kako bolje razumjeti njihov kernel. Po svemu tome, garanciju nebi smjeli izgubiti. No nažalost nema pravila. Svi tumače garanciju kako njima paše, a vi se možete žaliti upravi vodovoda ako vam je ne prihvaćaju. Kod nekih servisera gubite, kod drugih ne gubite. Osobno sam nosio SGS sa custom ROM-om na servis u EuropaTrade i priznata mi je garancija. Kolega je nosio jedan rootan Desire, priznata je garancija.

Prije servisa preporučam vraćanje na stock ROM i stock kernel. Time se osiguravate da garanciju niste izgubili. Nitko vam nema što za prigovorit, a i vi ste mirne duše.

 

 

http://forum.xda-developers.com/

Ovdje ćete pronaći više manje sve što je izumljeno od alata za vaš Android.

Ako negdje na netu postoji alat kojim se roota vaš mobitel, postoji na toj adresi.

Ako negdje na netu postoji alat za otključavanje vašeg mobitela, postoji na toj adresi.

 

 

 

Osobno rootam i isprobavam razne kernele i custom romove na svakom androidu kojeg sam dosad imao (a imao sam ih pozamašan broj). Ne, nisam dosad nikad skurio ili bilo kakvu štetu napravio na svojem mobitelu jer sam čitao sve što piše. Par puta mi se zaledio mobitel i svaki put sam našao rješenje. Nekad se zip nije dobro skinuo s neta pa je greška bila pri instalaciji roma i slično, ali uglavnom za sve sam našao rješenje. Prije svakog rootanja ili stavljanja novog custom roma valja pročitati cijeli postupak i uviditi da li sve imaš pri ruci, jer kad jednom uđeš u boot menu mobitela, a saznaš da ti kabal osto u dede, a ti više nemaš na mobitelu rom kojeg ćeš instalirat, trčat ćeš po susjedstvu tražeći kabal. ;)

I nemojte odustajati. Meni za svaki novi mobitel treba po par sati da skužim kako rootat i što sve znači, a neke mobitele znam i po par dana rootat i tražiti gdje sam pogrješio u postupku. Nadam se da sam bar malo pomogao. Ukoliko vam je pomoglo, gumb hvala nalazi se ispod posta.

 

Savjet za sve: čitaj, čitaj i čitaj. Sve piše, vjeruj mi, samo čitaj!

 

Ograđujem se od bilo kakve štete nastale na vašem androidu. Sve što radite je na vlastitu odgovornost.

 

 

Ključne riječi: android, help, pomoć, info, informacije, pitanje, root, flash, custom, costom, rom, kernel, cwm, baseband, radio, recovery, bootloader, bootlander

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 11:29 (qube).
 
81 1 hvala 121
13 godina
protjeran
offline
[FAQ] Android flash, custom ROM, root

Često čujem razna pitanja tipa koja je aplikacija najbolja za ovo, ono... Napisat ću zasad koje aplikacije ja koristim.

U ovu temu spadaju isključivo aplikacije koje se koriste kao nadopuna Android OS-a ili zamjena za neke Android stock aplikacije.

Znači da se razumijemo, ovo nije tema vezana uz android aplikacije ili sličnu raspravu, već samo pomoć novim android korisnicima, vezano uz aplikacije i ostale stvari koje bi im mogle pomoći.

Eventualno ću dodati linkove na android market.

 

 

[SMS] Handcent SMS - besplatna

Osobno koristim ovu aplikaciju za SMS poruke na svakom androidu kojeg sam dosad imao. Ne zato što ima iPhone look (koji mi je btw malo ženskast i dječji) već zbog malog milijuna opcija koje aplikacija nudi. Moguće je podesiti privatnost poruka, da li želite da se ekran upali kad dođe poruka, želite li popup prozor, quick sms gumb nasred ekrana, želite li isključiti da vam android lista poruku u status baru, sakriti u status baru ime pošiljaoca, jačinu i vrstu vibracije za svakog od kontakata, posebnu ikonu za nekog kontakta...

Često ljudi brišu ovu aplikaciju jer im stiže dupla notifikacija za poruku. Da bi to onemogućili, u postavkama vašeg "Messaging" programa (original android program za poruke) isključite opciju "Notifications". Aplikacije - Messaging - Menu tipka - Settings - Notifications (maknuti kvačicu).

 

[BROWSER] Dolphin Browser HD - besplatna

Po meni i još mnogima jednostavno najbolji browser za Android. Nudi sve, od addonsa, raznih bookmarksa na homepage stranici preko gesta do tabova, i uz sve to najbolje i najvjernije učitava sve stranice, od onih rađenih u flashu do googla..

 

[MEDIA PLAYER] MoboPlayer - besplatna

Ukoliko vam je stock video player loš ili ograničen, isprobajte ovaj. Čita više manje sve vrste titlova, filmove u HD rezoluciji, moguće sastavljat razne playliste, čita dosta formata, podržava razne geste.. Može poslužiti i kao glazbeni player ali mislim da mu je video primarna namjena ;)

 

[FREE CALLS] Viber - besplatna

Besplatni pozivi putem interneta. Troši samo vaš promet na netu.

Aplikacija je jednostavna za uporabu i razlikuje se od ostalih aplikacija iste svrhe po tome što nije potrebno nikoga dodavat u kontakte. Znači, prilikom prvog paljenja aplikacije, stiže vam sms poruka na vaš mobitel (znači aplikacija je vezana fiksno uz vaš broj mobitela), ukucate aktivacijski kod (Sve besplatno) i viber je aktiviran na vašem mobitelu. Svi kontakti koje imate u imeniku, a da imaju instaliran viber, pored imena će dobiti malu ljubičastu oznaku, jer svi koji imaju viber su morali unijeti vlastiti broj mobitela. Mobitel zvoni kao i normalno, pozivi se spajaju iste sekunde, vrijedi za bilo koje krajeve svijeta, dostupan je na više platformi (iOS i Android odnedavno). Moguće je slat i besplatne smsove...

Aplikacija najbolje radi na 3G mreži ili najbolje doma na WiFiu, bez greške.. iako funkcionira i na 2G (Edge), zna nekad štekat, ovisno o jačini 2G signala...

 

[FILE MANAGER] ES File Explorer - besplatna

Odličan File Manager, po meni najuglađenijeg (čitaj: oku najugodnijeg) sučelja. Podržava i slanje preko bluetootha, wifia, emaila i čega već može mobitel... Podržava copy, paste, move, delete, rename... moguće je koristit ju i kao zamjenu za preglednik videa i slika. Podržava čak i root explore (nažalost, za sada samo read-only)..

 

[WIDGET] Tiny Flashlight + LED - besplatna

Obična aplikacija koja pali bljeskalicu na mobitelu ukoliko ju imate. Ukoliko nemate možete upaliti ekran da svijetli bijelo ili slično. Sviđa mi se posebno jer je moguće postaviti ju kao widget nasred ekrana pa klikom na sam widget, bljeskalica (ili bijeli ekran) se iste sekunde upali.

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.8.2011 18:04 (qube).
 
12 0 hvala 16
14 godina
neaktivan
offline
[FAQ] Android flash, custom ROM, root

Da bih stavio novi rom ako već imam custom rom instaliran mogu li na njega stavit novi ili moram ovaj izbrisat ili šta već? U mom slučaju zamjenio bih lite'ning rom za darky rom da ga isprobam.

Bilo bi zgodno...ali nije potrebno....................COD4 nick: IsMyYy
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: [FAQ] Android flash, custom ROM, root
samo novi stavis...prvo napravis backup starog
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. 3.8.2011. godine, u 11:41, napisao sam svoj 10.000-ti post.
13 godina
offline
Re: [FAQ] Android flash, custom ROM, root

samo stavis novi

13 godina
protjeran
offline
[FAQ] Android flash, custom ROM, root

EDIT 27.8.2011. - 16:00

Uređen drugi post, dodane aplikacije korisne na dnevnoj bazi svakog korisnika.

Dodano pitanje u FAQ.

Dodani opis za custom ROM pitanje.

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.8.2011 16:07 (qube).
 
3 0 hvala 3
15 godina
offline
Re: [FAQ] Android flash, custom ROM, root
ROFL pa svi znaju da je Astro najbolji file manager, i to vec 3 godine....
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. 3.8.2011. godine, u 11:41, napisao sam svoj 10.000-ti post.
13 godina
protjeran
offline
Re: [FAQ] Android flash, custom ROM, root
Mitch kaže...
ROFL pa svi znaju da je Astro najbolji file manager, i to vec 3 godine....

Čemu taj ROFL? Dečko, mislim da nisam nigdje spomenuo da je ESFE najbolji? Ja sam samo rekao da je oku najuglađeniji. Izjava ti je na razini 7-godišnjaka, lupio si to i ostao živ, a nisi potkrjepio tvrdnju ama baš nikakvim dokazom, člankom ili bilo čim, ala "moj tata je bolji od tvog tate".

 

EDIT: U FAQ dodano pitanje task killera.

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.8.2011 17:06 (qube).
13 godina
protjeran
offline
[FAQ] Android flash, custom ROM, root

EDIT 1.9.2011. - 01:45

Dodano pitanje: Kako otključati moj Android na sve mreže?

Dodan link na forum xda developersa.

 

EDIT2 1.9.2011. - 01:55

Dodano pitanje: Koja je zadnja verzija Androida?

Dodano pitanje: Koja je iduća verzija Androida?

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.9.2011 1:55 (qube).
 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
[FAQ] Android flash, custom ROM, root

Moze li se fleshat mob koji nije rootan? samo update da napravim s 2.2 na 2.3?

i ako moze jel to ovo? 

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.9.2011 22:05 (jocommb).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
offline
Re: [FAQ] Android flash, custom ROM, root
jocommb kaže...

Moze li se fleshat mob koji nije rootan? samo update da napravim s 2.2 na 2.3?

i ako moze jel to ovo?

 

Sad već preko Odina može. Prije se nije moglo.

Koliko vidim, to je to. SGSII se može bez roota flashat, pa pretpostavljam i ostali Samsunzi preko Odina ;)

14 godina
offline
Re: [FAQ] Android flash, custom ROM, root
qube kaže...

Sad već preko Odina može. Prije se nije moglo.

Koliko vidim, to je to. SGSII se može bez roota flashat, pa pretpostavljam i ostali Samsunzi preko Odina ;)

ja imam galaxy mini... ma bratic mi ima htc-a i kaze da je moro rootat desirea da flasha pa mi je reko da cu ga brickat... zato sam i pito jel mogu....

13 godina
protjeran
offline
Re: [FAQ] Android flash, custom ROM, root

Mislim da galaxy mini možeš samo na Odina spojit i da je to dovoljno.

Desire koliko ja znam, moraš prvo rootat sa pravim basebandom i slično...

Pogledaj malo na xda-developers (imaš u prvom postu link), što se sve nudi za tvoj mini pa ćeš tu nać najbolji odgovor.

I ne budi lijen, odvoji par sati i čitaj dosta da to prvi put složiš. Možeš kasnije samo žalit ako nisi odvojio dosta vremena i strpljenja pa nešto zeznuo ;)

14 godina
neaktivan
offline
Re: [FAQ] Android root, flash, kernel, custom ROM
qube kaže...

 

Koja je zadnja verzija Androida?

Zadnja verzija Androida za smartphone je Gingerbeard 2.3.5.

Zadnja verzija Androida za tablete je Honeycomb 3.2 i ona nije dostupna za smartphone.

 

Mala ispravka.

Why So Serious?
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.9.2011 14:37 (iCOOKIE).
13 godina
protjeran
offline
Re: [FAQ] Android root, flash, kernel, custom ROM

Zaboravio sam ispravit to. Mada je zadnja 2.3.6 (neki bugfixevi za nexus s ;) )

Hvala svakako ;)

12 godina
neaktivan
offline
[FAQ] Android flash, custom ROM, root

imas neki video za mene da rootam htc wildfire 2.2.1?

:)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
offline
Re: [FAQ] Android flash, custom ROM, root
blink 182 kaže...

imas neki video za mene da rootam htc wildfire 2.2.1?

:)

http://forum.xda-developers.com/

 

Tamo pogledaj pod wildfire, naći ćeš sve što te zanima. Inače piše u prvom postu, za sva pitanja kako da rootate baš vaš android, ne znam, ali zna link koji sam postavio :)

 

http://www.thedroiddemos.com/2010/09/21/how-to-root-the-wildfire-with-unrevoked-3-21-video-walkthrough/

Kao što sam i napisao gore, sve ima, samo čitaj ;)

 

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.9.2011 20:02 (qube).
14 godina
neaktivan
offline
[FAQ] Android flash, custom ROM, root

Dali mi možete dati savjet ili neki link kako rootat sony ericsson arc i ma koji način da ga opet vratim u tvorničko stanje..

 

Nakon rootanja memam više problema sa kupnjom aplikacija sa android marketa?? Jesam li u pravu ili??

 

Hvala unaprijed na vašem trudu..

 
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
offline
Re: [FAQ] Android flash, custom ROM, root
ZvrK kaže...

1) Dali mi možete dati savjet ili neki link kako rootat sony ericsson arc i ma koji način da ga opet vratim u tvorničko stanje..

 

2) Nakon rootanja memam više problema sa kupnjom aplikacija sa android marketa?? Jesam li u pravu ili??

 

Hvala unaprijed na vašem trudu..

 

1) http://forum.xda-developers.com/

 

2) Nisi, rootanjem dobivaš samo admin ovlasti, što ne znači da možeš sve aplikacije skidati za džabe. One koje se plaćaju, i dalje ćeš ih morati platiti, ni više ni manje nego što si morao kad nisi rootao mobitel ;)

 

Hvala tebi na novom pitanju ;)

12 godina
neaktivan
offline
[FAQ] Android flash, custom ROM, root

imam jedan problem prošli tjedan kupio sam samsung galaxy s2 i kupio sgp glass screen protector i dogodilo mi se ovo

 

 

i sad bih trebao napraviti ovo

 

 

tj. trebao bih ga rootati i nakon toga staviti tzv. custom kernel (Ninphetamine kernel)   da radi kako treba.......

mene zanima može li se na njemu to izbrisati i vratiti na tvorničke postavke radi garancije da slučajno treba na servis....

može li se potpuno izbrisati svaki trag da je mobitel bio rootan?

hvala svima unaprijed

Cvky
 
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
offline
Re: [FAQ] Android flash, custom ROM, root
mean-muscul kaže...

 

...može li se na njemu to izbrisati i vratiti na tvorničke postavke radi garancije da slučajno treba na servis....

može li se potpuno izbrisati svaki trag da je mobitel bio rootan?

 

Može sve,.. pročitaj malo na linku koji je gore postan - forum.xda-deveolopers.com i uključi se u raspravu u temi za tvoj mobitel ovdje na forumu ;)

Samo čitaj, imaš odgovor na svoje pitanje i u temi na ovom forumu kojih 30-ak postova unazad.. 

Samo čitaj ;)

16 godina
offline
[FAQ] Android flash, custom ROM, root

Pozdrav,

Jel mi moze netko preporuciti ROM za HTC Hero, trenutno koristim cyanogen mode 7, ali cini mi se nekako sporo na mom mobu.

Svaki prijedlog je dobrodosao :D

 
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
offline
Re: [FAQ] Android flash, custom ROM, root
ileeba7 kaže...

Pozdrav,

Jel mi moze netko preporuciti ROM za HTC Hero, trenutno koristim cyanogen mode 7, ali cini mi se nekako sporo na mom mobu.

Svaki prijedlog je dobrodosao :D

Odeš na xda forum i vidiš tamo koja tema ima najviše pogleda ili komentara. Ti ROM-ovi su najčešće i oni najbrži i najbolji. Nije nužno istina, ali je najčešće tako ;)

CM7 za Hero je u nightley fazi. Znači nije dovršen.

14 godina
offline
[FAQ] Android flash, custom ROM, root

ok ovako... rooto sam mobitel dok je nanjemu bio 2.2 sa superoneclickom, i to je za par sekundi bilo gotovo.... instaliran je i clockwork mode.... e nakon dva dana flasho sam ga na 2.3.4 ali mob vise nije bio rootan i tu nasaju problemi, nece da mi roota mob sad kad je 2.3.4.... ima ko kakvu ideju? mob je samsung galaxy mini ( gt 5570 )

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
offline
[FAQ] Android flash, custom ROM, root

EDIT 5.10.2011. - 01:11

Dodano pitanje: Koji antivirus koristiti?

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.10.2011 1:12 (qube).
 
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
[FAQ] Android flash, custom ROM, root

Imam Xperiu arc i nije mi jasno zašto ne mogu kupovati aplikacije sa android marketa?

Dali mi tko od vas može pomoć u tome??

 

Jako sam vam zahvalan..

 
1 0 hvala 0
13 godina
protjeran
offline
Re: [FAQ] Android flash, custom ROM, root

Trebao bi imati podatke bankovnog računa unesenog negdje na google accountu. Nešto opet kompliciraju sa plaćenim aplikacijama, pa se tako kod nas trenutno ni ne vide na marketu. Sve u svemu, kada odobre opet kupnju iz Hrvatske, unijet ćeš u google account podatke bankovnog računa. Budem mali tutorial napravio kada oept omoguće ;)

14 godina
neaktivan
offline
[FAQ] Android flash, custom ROM, root

nadam se da će to biti uskoro, već sam registrirao google račun, preko kompa imam opciju u android marketu za kupovinu al ne mogu ništa kupit jer piše mi da ne odgovara za moj mobitel...uffff

 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
[FAQ] Android flash, custom ROM, root

planiram kupit huawei u8650 i zanima me dali mogu ga unlockat bez da kupujem onaj kod uz pomoc IMEI-a , nešto ručno napravit da mogu tmobile ubacit na njega, nigdje nisam nasao. mogu samo kupit taj kod ili pokusat sa sim unlockerom, nema nigdje kako rucno pa predpostavljam da nije moguce al ipak pitam.

unaprijed hvala =)

Vrane nebom šestare
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
[FAQ] Android flash, custom ROM, root

i jos jedno pitanje, dali bi mogao ako stavim drugi rom i kernel instalirati flash player? nisam opce znao da nemogu imat flash player malo bezveze pa to je prakticki standard danas =/

Vrane nebom šestare
Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice