Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 20.631
|
čitano: 4.928.646
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
Koji monitor kupiti

Došao mi je tv Hisense u6k koji je miniled i ima FALD, strašno dobro, a nije tako puno novaca. Mislim da će to uvelike utjecati na moju kupnju pc monitora, jao kakva je to HDR tuga🤣🙈

0 0 hvala 0
10 godina
Re: Koji monitor kupiti
Zeppelin Graf kaže...
Matthew26 kaže...
Zeppelin Graf kaže...
Matthew26 kaže...

Ekipa pozdrav. 

poceo klincu slagati konfu lagano, pa bi prvo uzeli monitor. Naletio na deal danas za ovaj monitor skoro na 50%. Dakle s 1200€ na 620€. 

pa me zanima da li je to ok monitor za te novce, ili mi mozete preporuciti mozda neki drugi bolji u tom cjenovnom rangu do 600€. Mozda Oled neki. A vidim da kolega iznad preporucuje i Xiaomi mini led za jedtinije novce...

zahvaljujem na odgovorima

Daj link tog Samsunga, ja ga nemogu naći na webshopu...

Kako ne? Pa tu je. Ali taj popust je samo još danas do 00:00 i za Diners kartice.

https://www.samsung.com/hr/monitors/gaming/odyssey-neo-g8-g85nb-32-inch-240hz-1ms-curved-uhd-4k-ls32bg850npxen/

Meni ne pokazuje tako veliki popust, ali ok, samo me zanimalo.

Kod ukucavas ispod. Mogu ti ga poslat ako zelis kupiti. Imas jos dva sata.... 

15 godina
Matthew26 kaže...

Ekipa pozdrav. 

poceo klincu slagati konfu lagano, pa bi prvo uzeli monitor. Naletio na deal danas za ovaj monitor skoro na 50%. Dakle s 1200€ na 620€. 

pa me zanima da li je to ok monitor za te novce, ili mi mozete preporuciti mozda neki drugi bolji u tom cjenovnom rangu do 600€. Mozda Oled neki. A vidim da kolega iznad preporucuje i Xiaomi mini led za jedtinije novce...

Kako ne? Pa tu je. Ali taj popust je samo još danas do 00:00 i za Diners kartice.

https://www.samsung.com/hr/monitors/gaming/odyssey-neo-g8-g85nb-32-inch-240hz-1ms-curved-uhd-4k-ls32bg850npxen/

Realno to bi trebala biti njegova stvarna cijena.1100 eura za 32"4K MiniLED je previše budući da za te novce i jeftinije dobiješdell-alienware-aw3423dwf QD-OLED

ili naprimjer 32" MSI 4K QD-OLED https://www.amazon.de/-/en/MAG-321UPX-QD-OLED-Gaming-Monitor/dp/B0CRNDCVK1

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.9.2024 4:14 (ghibli7).
22 mjeseca
Zeppelin Graf kaže...

Jel postoji neki dobar VA do 300 eura?

Ne postoji dobar VA monitor.Išao bi tako daleko da kažem da ne postoji niti dobar VA televizor.

4 godine
NEKKO kaže...
Zeppelin Graf kaže...

Ne postoji dobar VA monitor.Išao bi tako daleko da kažem da ne postoji niti dobar VA televizor.

Kažem imam miniled tv i odličan je, doduše ima fald. Gledao witchera jučer na Netflixu sa Dolby vision i crne izgledaju fantastično.

4 godine
Matthew26 kaže...
Zeppelin Graf kaže...
Matthew26 kaže...
Zeppelin Graf kaže...
Matthew26 kaže...

Ekipa pozdrav. 

Jel postoji kakav kod za ovo:

https://www.samsung.com/hr/monitors/gaming/odyssey-g65b-g6-27-inch-240hz-1ms-curved-qhd-1440p-ls27bg650euxen/

14 godina
NEKKO kaže...
Zeppelin Graf kaže...

Ima objašnjenje tvrdnje, ili je navlakuša ?

Evo ja ću otići još dalje pa ću reći da nema dobrog IPS televizora.  A još koristim u dva domaćinstva sve tehnologije ekrana od CRT, preko TN, IPS, VA, do plazme i OLED-a.  

22 mjeseca

Osobno mišljenje prožvakano godinama korištenja.Eto kad nisi zadovoljan mjenjam 55 " inča VA za 55 ips...može?

4 godine
mr.potter kaže...
NEKKO kaže...
Zeppelin Graf kaže...

Evo ja ću otići još dalje pa ću reći da nema dobrog IPS televizora.  A još koristim u dva domaćinstva sve tehnologije ekrana od CRT, preko TN, IPS, VA, do plazme i OLED-a.  

Mislim da je IPS za competitive super, ali sve ostalo mi fali kontrast, nisam stručnjak, samo kažem što sam vidio. Zadnje iskustvo koje je na slici, me jako razočaralo...

14 godina
Zeppelin Graf kaže...
mr.potter kaže...
NEKKO kaže...
Zeppelin Graf kaže...

Mislim da je IPS za competitive super, ali sve ostalo mi fali kontrast, nisam stručnjak, samo kažem što sam vidio. Zadnje iskustvo koje je na slici, me jako razočaralo...

evo slike sa VA  mini led (350 eur) - HDR mod uključen local dimming

11 godina
Zeppelin Graf kaže...

ma to je stara rasprava, va su prije 10-ak godina doista bili poprilično loši, u međuvremenu su jako napredovali

još uvijek, ofkors, imaju istih minusa kao i prije, ali su puno manje izraženi, a za filmove i eye candy igrice koje nisu brze pucačine, bolji su od ips-a

čak i jeftiniji modeli poput aoc q27g2u bez hdr-a i minileda imaju daleko bolje boje i daleko manje problema sa ghostingom od bilo kojeg va panela otprije 10-a godina i, osim za potrebe gejmanja brzih igrica, bolji su od većine ips-a istog ili čak i dosta skupljeg ranga

ips u svojim problemima, a to su kojekava isijavanja, nije uopće napredovao i lutrija je dobiti dobar panel bez tih problema, pogotovo u budget i mid range segmentu

lik je očito vrlo subjektivan, ne obaziri se

14 godina
picajzla0707 kaže...
Zeppelin Graf kaže...

ma to je stara rasprava, va su prije 10-ak godina doista bili poprilično loši, u međuvremenu su jako napredovali

još uvijek, ofkors, imaju istih minusa kao i prije, ali su puno manje izraženi, a za filmove i eye candy igrice koje nisu brze pucačine, bolji su od ips-a

čak i jeftiniji modeli poput aoc q27g2u bez hdr-a i minileda imaju daleko bolje boje i daleko manje problema sa ghostingom od bilo kojeg va panela otprije 10-a godina i, osim za potrebe gejmanja brzih igrica, bolji su od većine ips-a istog ili čak i dosta skupljeg ranga

ips u svojim problemima, a to su kojekava isijavanja, nije uopće napredovao i lutrija je dobiti dobar panel bez tih problema, pogotovo u budget i mid range segmentu

samo da  "pritvrdim" da ne bi ostalo na našim "subjektivnim prepucavanjima " : LG Surprisingly Turns To VA Panels For Premium 2024 LCD TVs - With Spectacular Results. Dio članka -citiram:  LG je tijekom godina isprobao sve vrste sustava za kontrolu pozadinskog osvjetljenja kako bi pokušao 'riješiti' IPS-ov problem s kontrastom, ali ništa nije doista omogućilo njegovim LCD televizorima da se natječu po vrlo važnim uvjetima kontrasta s najboljim LCD suparnicima baziranim na VA.

4 godine
mr.potter kaže...
Zeppelin Graf kaže...
mr.potter kaže...
NEKKO kaže...
Zeppelin Graf kaže...

Koji je to monitor i gdje si ga kupio? Izgleda top.

11 godina
Koji monitor kupiti

Pozdrav,

trebao bih upgrade monitora. Trenutno imam neki AOC 24''  1080p. 
Razmišljam o nekom 2K gaming monitoru, 27'' ili 34''. Komp mi služi ugl za PUBG i tu i tamo koji film.
Da li je GTX 1070 uredu za 2k monitor i PUBG? Koji monitor bi preporučili? Budžet bi bio oko cca 250€

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.9.2024 15:07 (Iamdanny).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

Zeppelin Graf  Kolko vidim po slici neki Acer mini led. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.9.2024 17:30 (Matthew26).
9 godina
picajzla0707 kaže...
Zeppelin Graf kaže...

Pratim ovaj BUG monitor forum već jako dugo, mislim da nikad nisam komentirao ali ovaj tvoj komentar je jedan od osvježavajućih komentara. 

Slažem se sa svime što si napisao. VA monitori su danas ravnopravna alternativa IPS monitorima a u pojedinim kategorijama i zrelija tehnologija. 

Moje gledište na monitore. Sve tehnologije imaju manjak i to značajne mane.

Oled, cijena:(

IPS nema kontrasta (ogroman minus, ogroman, kao da imaš super auto full oprema i ima 80ks). Kada na to dodaš IPS Glow užas.

TN, boje isprazne, slik akoma, tehnologija pred izumiranjem

VA, Black smearing, slično kao i gore IPS Glow, užas. Jako mi smeta i vračao sam dva puta monitor zbog toga. 

Mini led, to je smao tehnika pozadisnkog osvjetljenja, i dalje je matrica IPS ili VA

1. Competitive gaming

Ako si zabrijao na competitive gaming točno znaš kakav monitor te zanima, kakvu matricu želiš responsime time, benq dyac like tehnologiju i slično...

Uzimaš OLED ili neki brzi IPS ili sve rijeđi TN (postoje i TN monitori sa ok bojama), inače dok sam igrao FPS pravi brijači su igrali na CRT monitorima jel niti jedna tehnologija nije ko CRT (za one mlađe neka googlaju što je CRT)

2. Ako ti treba profi monitor (monitror za rad, grafiku...)

Uzimaju se najčešće IPS monitori, dobro kalibrirani, korisnik kome treba takav monitor već zna što uzima....

VA me živcira kada scrolam linije koda, smeering je tu izražen, osobno preferiram IPS

3. Ako igraš razne tipove igrica, koristiš komp kao kučni korisnik, web...

Ako si osoba koja igra u večernjim satima, možda sa zagašenim svjetlom u sobi i želiš se opustiti uz npr. Cyberpunk, RDR2, Metro, The Last of US, Horizon Zero down, Far Cry, GTA....

Znači igraš igrice uz koje se želiš opustiti i uživati u virtualnom svijetu. 

Kakav mrtvi IPS monitor!!!!! 

Ne želim biti grub, dijelim svoj stav nakon xy godina korištenja no loš/nikakav kontrast na IPS monitorima u kombinaciji sa IPS Glow-om pokvari mi bilo kakvo igranje. 

Monitor sa IPS matricom koji ima loš kontrast ne može kako spada prikazati ono što je developer zamislio. Kontrast je jedna od najvažnijih stvari za bilo koji tip panela, ako ga nema slika neće biti dobra. Ovo je neovisno o 8-10 bit bojama, brzini responsa i ostalim također bitnim parametrima no kontrast je nezamjenjiv. 

I što sada kupiti?

Jako me smeta VA smearing i dva puta sma vraćao monitor zbog toga (jedan Samsung G5 bio je horor po tom pitanju, vratio ga sljedeći dan). No ako se uloži malo truda u istraživanje vidjet ćete da ima različitih VA monitora i da nemaju svi spore matrice. 

Nikad neće biti brzi kao IPS no dovoljno je da su brzi toliko da se VA smearing ne primjeti na takav način da ometa igranje.

Primjer Dell 2722dgm

https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/s2722dgm

pogledajte tablice responsa i usporedite ih sa sličnim IPS-om u toj cijenovnoj klasi. 

imam ga osobno i da, svako hvali svog konja:) no smearing je pod kontrolom i ne vidim očitu razliku naspram Acer Nitro IPS-a kojeg koristim kako sekundarni monitor.

Također ima modela kod ostalih proizvođača koji imaju bržu VA matricu, nisu za neki Competitive gaming ali za igranje AAA igrica jako su dobri i imaju kontrast. Nema dobre slike bez kontrasta, VA matrica je 90% televizora, monitori i televizori nisu za 1na1 usporedbu no i proizvođači TV-a znaju da nema slike bez kontrasta. 

Nadam se da ovaj moj post pomogne nekome kod donošenja odluka oko monitora. 

Inače največi faktor kod kupnje monitora je sreća tako da sretno....

14 godina
Zeppelin Graf kaže...
mr.potter kaže...
Zeppelin Graf kaže...
mr.potter kaže...
NEKKO kaže...
Zeppelin Graf kaže...

Koji je to monitor i gdje si ga kupio? Izgleda top.

Acer Nitro XV275U P3  27" 2K -već sam pisao o njemu unazad stranicu, dvije

10 godina

Zadovoljan si njime? Sad ja gledam Aoca, tog tvog Acera i ovog novog Xiaomija. Kad bi barem bio neki relevantni test negdje....

4 godine
Matthew26 kaže...

Zadovoljan si njime? Sad ja gledam Aoca, tog tvog Acera i ovog novog Xiaomija. Kad bi barem bio neki relevantni test negdje....

Aoc je u Americi 279 dolara kod nas 450 eura, jao. Da je Samsung G65B malo jeftiniji, možda bi i njega uzeo.

10 godina
Zeppelin Graf kaže...
Matthew26 kaže...

Aoc je u Americi 279 dolara kod nas 450 eura, jao. Da je Samsung G65B malo jeftiniji, možda bi i njega uzeo.

Pa 27" je 369€ kod nas za taj Samsung kolko vidim. Pa to nije preskupo.... ili?

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.9.2024 20:57 (Matthew26).
11 godina
Zeppelin Graf kaže...
Matthew26 kaže...

Imas lg oled 1440p 240hz tu na forumu za 400€ sa garancijom malo manje od 3god.. stvarno si razmisljam uzet ga ali nekak vise naginjem IPSu

10 godina
hahhaajaads kaže...
Zeppelin Graf kaže...
Matthew26 kaže...

Imas lg oled 1440p 240hz tu na forumu za 400€ sa garancijom malo manje od 3god.. stvarno si razmisljam uzet ga ali nekak vise naginjem IPSu

Mislim da je prodani. Tema je zaključana kolko vidim....

4 godine
Matthew26 kaže...
Zeppelin Graf kaže...
Matthew26 kaže...

Ma onda je bolje uzet Acer koji je kolega gore spominjao, on je miniled i ima bolji dimming.

10 godina
Zeppelin Graf kaže...
Matthew26 kaže...
Zeppelin Graf kaže...
Matthew26 kaže...

Ma onda je bolje uzet Acer koji je kolega gore spominjao, on je miniled i ima bolji dimming.

Misliš između tog Samsunga i Acera? 

4 godine
Matthew26 kaže...
Zeppelin Graf kaže...
Matthew26 kaže...
Zeppelin Graf kaže...
Matthew26 kaže...

Misliš između tog Samsunga i Acera? 

Da Acer bi trebao biti bolji od tog Samsunga, zar ne?

Koliko sam gledao rtings, taj Samsung ima samo 32 zone i dimming je očajan i nije miniled, odnosno bar to nigdje ne piše.?

16 godina

Koliko filozofije oko monitora :))

Imao si pred nosom na forumu Oled za 400e sa 2.5g. garancije 

10 godina
Wiz3m4n kaže...

Koliko filozofije oko monitora :))

Imao si pred nosom na forumu Oled za 400e sa 2.5g. garancije 

Jebaj ga sad, nisam gledao oglase. Ošo je.... 

13 godina
Markec44 kaže...
picajzla0707 kaže...
Zeppelin Graf kaže...

Pratim ovaj BUG monitor forum već jako dugo, mislim da nikad nisam komentirao ali ovaj tvoj komentar je jedan od osvježavajućih komentara. 

Slažem se sa svime što si napisao. VA monitori su danas ravnopravna alternativa IPS monitorima a u pojedinim kategorijama i zrelija tehnologija. 

Moje gledište na monitore. Sve tehnologije imaju manjak i to značajne mane.

Oled, cijena:(

IPS nema kontrasta (ogroman minus, ogroman, kao da imaš super auto full oprema i ima 80ks). Kada na to dodaš IPS Glow užas.

TN, boje isprazne, slik akoma, tehnologija pred izumiranjem

VA, Black smearing, slično kao i gore IPS Glow, užas. Jako mi smeta i vračao sam dva puta monitor zbog toga. 

Mini led, to je smao tehnika pozadisnkog osvjetljenja, i dalje je matrica IPS ili VA

1. Competitive gaming

Ako si zabrijao na competitive gaming točno znaš kakav monitor te zanima, kakvu matricu želiš responsime time, benq dyac like tehnologiju i slično...

Uzimaš OLED ili neki brzi IPS ili sve rijeđi TN (postoje i TN monitori sa ok bojama), inače dok sam igrao FPS pravi brijači su igrali na CRT monitorima jel niti jedna tehnologija nije ko CRT (za one mlađe neka googlaju što je CRT)

2. Ako ti treba profi monitor (monitror za rad, grafiku...)

Uzimaju se najčešće IPS monitori, dobro kalibrirani, korisnik kome treba takav monitor već zna što uzima....

VA me živcira kada scrolam linije koda, smeering je tu izražen, osobno preferiram IPS

3. Ako igraš razne tipove igrica, koristiš komp kao kučni korisnik, web...

Ako si osoba koja igra u večernjim satima, možda sa zagašenim svjetlom u sobi i želiš se opustiti uz npr. Cyberpunk, RDR2, Metro, The Last of US, Horizon Zero down, Far Cry, GTA....

Znači igraš igrice uz koje se želiš opustiti i uživati u virtualnom svijetu. 

Kakav mrtvi IPS monitor!!!!! 

Ne želim biti grub, dijelim svoj stav nakon xy godina korištenja no loš/nikakav kontrast na IPS monitorima u kombinaciji sa IPS Glow-om pokvari mi bilo kakvo igranje. 

Monitor sa IPS matricom koji ima loš kontrast ne može kako spada prikazati ono što je developer zamislio. Kontrast je jedna od najvažnijih stvari za bilo koji tip panela, ako ga nema slika neće biti dobra. Ovo je neovisno o 8-10 bit bojama, brzini responsa i ostalim također bitnim parametrima no kontrast je nezamjenjiv. 

I što sada kupiti?

Jako me smeta VA smearing i dva puta sma vraćao monitor zbog toga (jedan Samsung G5 bio je horor po tom pitanju, vratio ga sljedeći dan). No ako se uloži malo truda u istraživanje vidjet ćete da ima različitih VA monitora i da nemaju svi spore matrice. 

Nikad neće biti brzi kao IPS no dovoljno je da su brzi toliko da se VA smearing ne primjeti na takav način da ometa igranje.

Primjer Dell 2722dgm

https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/s2722dgm

pogledajte tablice responsa i usporedite ih sa sličnim IPS-om u toj cijenovnoj klasi. 

imam ga osobno i da, svako hvali svog konja:) no smearing je pod kontrolom i ne vidim očitu razliku naspram Acer Nitro IPS-a kojeg koristim kako sekundarni monitor.

Također ima modela kod ostalih proizvođača koji imaju bržu VA matricu, nisu za neki Competitive gaming ali za igranje AAA igrica jako su dobri i imaju kontrast. Nema dobre slike bez kontrasta, VA matrica je 90% televizora, monitori i televizori nisu za 1na1 usporedbu no i proizvođači TV-a znaju da nema slike bez kontrasta. 

Nadam se da ovaj moj post pomogne nekome kod donošenja odluka oko monitora. 

Inače največi faktor kod kupnje monitora je sreća tako da sretno....

Slažem se sa većinom toga. Noviji VA (mini led), bi trebali biti tu negdje "za nas".

Ja sam jako bio zadovoljan sa VA 32" g7 240Hza Samsungom. Jednino je Curve bi prejak pa mi je smetalo u radu.

Prije toga sam se baš namjenjao VA mrljavaca, da mi ni jedan nije bio dobar.

Jednino što mi još išlo na živce su boje. Ono ne možeš dobit boje IPS-a da ga jebeš. Uvjek je jedna koja je prenaglašena i koliko god kalibriraš ne možeš uhvatit točnost.

Pošto mi je 27" premalo za mini led investiciju - možda malo pričekati do izlaska 32" i 34" po nekoj cijeni između oled modela i klasičnih VA bi bilo super za nas.

Oled od keka eura mi je ludilo kad ubodeš LG C4 od 55" za tu lovu. 

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.9.2024 13:10 (DarthMarkus).
16 godina

Imaš 42ku c3 za 800e, 55ca baš i nije za usporedbu sa monitorima 

13 godina
Wiz3m4n kaže...

Imaš 42ku c3 za 800e, 55ca baš i nije za usporedbu sa monitorima 

A ono karikiram. 48" je isto ok. Ono tv monitor :-). Smisao Oled monitora po cijeni većeg Oleda za iste pare mi nikako ne drži vodu. Ok - veći RR i to je to. Al ono, današnji C4 Oled ima 144hz RR. Koji će ti klinac više od toga ako nisi competitive gamer. Oled je Oled. Ako ćeš za rad - onda uzmeš neki IPS. Danas ih bar ima. Za raju je sad mini led - VA. Samo da dođu na veće dijagonale.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice