Da, ima tone toga na redditu i amazon.de/reviewima. Nesto o red/blue bojama i HDR dimmingu? Inace mi je skroz zanimljiv...
Trazim si drugi monitor, sa pivot mogucnostima. Prvi mi je Benq PD3200u, ali mi fali jos 1.
Vecinom za development, ali da se mogu i poigrat na njemu. Benq ima max 60Hz, pa bi na drugom volio 144+, da vidim kako to funkcionira u nekim igrama...
Min 27'. Max budget 400€.
Zato mi je ovaj Xiaomi zanimljiv, samo da ga ne moram vracat 5x da dobijem neki dobar model ako su ovi problemi jako izrazeni...
Il je bolje uzet AOC Gaming Q27G3XMN? Koliko vidim cijena im je tu negdje.
Koji monitor kupiti
- poruka: 21.366
- |
- čitano: 5.361.475
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
I dali imas koji od tih problema? Te ako da, koliko su izrazeni/kako si ih rijesio.
Hocemo recenziju! 😁
Hvala.
Hands-on recenzija;
Evo napišem neku kratku recenziju za par dana koliko sam probao pa mogu onda s vremenom i više, ili tko ima što konkretno pitati pa da čekiramo .
Reddit/komentari
Za početak bih prvo komentirao razno razne reddit teorije i slično. Ja sam to sve isto pročitao i baš sam se načitao prije nego sam na kraju kupio. Prva stvar, tu sve svašta piše i klasika se najviše piše kad nešto ne valja, a recimo ja kojem sve valja, ne pišem sad tamo negdje litanije po redditu :D. Druga stvar, zato sam kupio preko web-a iz trgovine kod nas, da ako ne valja, ide povrat ili reklamacija i amen.
Ja sam se isto mislio da bi me mogao strefit faličan komad i slično (jer ne piše se naravno realno po netu toliko a da nema problema), ali onda sam si mislio da šta me i briga ako kupujem novo iz trgovine!! Ako ne valja, ide natrag i amen. Isto tako onda sam vidio po Youtube i čitao masu recenzija gdje se monitor hvali u svome rangu da je odlična kupovina.
Isto još da napomenem, bio kod frenda koji ima onaj AOC Q27G3XMN jer sam bio u dilemi taj AOC ili ovaj Xiaomi. Taj AOC me uopće nije oduševio, mada ne mislim da je loš. Od OLED-a sam za ovu generaciju ili dvije odustao jer sam se nasekirao kad sam shvatio da platim monitor, šta znam 700€ i onda opet imam ove ili one kompromise . Da se razumijemo, nisam uopće protiv OLED-a, ali ću sačekati još generaciju ili dvije.
Xiaomi G Pro 27i
E sad, malo o monitoru . Ne bih pisao tu neke specifikacije i slično jer to svi mogu naći po netu, a tu smo na informatičkom forumu. Samo napomena da je riječ o 1440p 27 inča IPS Mini LED monitoru. Moj ima firmware v1.0.0.7 Iskreno, kad sam to prvo vidio kako sam upalio monitor (jer sam ponukan svime po redditu išao prvo gledati koji je firmware), malo sam se razočarao jer sam mislio da ima neki noviji, mada evo ne znam ima li uopće noviji. S druge strane, znam da to nije najstariji pa sam se onda nadao da je sve ok. I ukratko, jeste :D
Kad sam ga tek upalio, nije mi bila slika top dok nisam promijenio na Native (pogledam točno kasnije) i onda sam se oduševio . Što se tiče pokrivenosti boja, monitor je top, ima QD layer i po raznim testvima pokrivenost boja je u razni boljih QD OLED-a. Wide gamut se primjeti, mada sad u stvarnosti i igrama, pitanje je koliko tko to primjeti :D. Svijetlina je visoka, i to se bar jasno primjeti. Naravno, previše je to za normalnu upotrebu, ali je super u HDR-u.
Montor je standardni bolji IPS i na to ima wider color gamut, mini LED i pravi HDR. E sad, kako je to u praksi. Za početak sam malo promijenio postavke početne slike i sad mi super. Vezano za pitanje oko "problema" što se po netu spominje. Ja definitivno nemam nekih očitih falinki, što sam vidio da se zna desit. Isto tako, ne vidim nit neke druge probleme. Kakav je "color accuracy", ne mogu reći jer nemam profi opremu. Meni sve djeluje ok, plus može se naravno podešavati. Da je wide gamut, to se primjeti :).
Vezano za Mini LED backlighting, rekao bih ovako. Ja ga koristim i preporučam primarno za igre i multimediju. Isto tako u paru s HDR-om kad se gleda HDR sadržaj, odnosno HDR igre. Inače ga bolje isključiti te onda imate normalan IPS za office, web browsing i slično. Kad se upali u igrama ili kad gledam neke OLED demo clipove po youtube-u, razlika je očita i meni je to bio primarni razlog kupovine novog monitora, da eliminiram IPS bleed/glow. Meni dobro izgleda i s time sam jako zadovoljan . Ovaj ima puno više dimming zona nego bilo koji drugi u cijenovnoj klasi a parira i skupljim mini LED monitorima. Ne bih puno tu sada filozofirao nego da radi dobro i da se razlika vidi u usporedbi s običnim IPS monitorom.
Mini LED može imati više ili manje blooming efekta. Ja mogu reći da ga ne vidim u gejmanju, a ni gledanju HDR sadržaja. Sad, da se može isforsirati scenarij da se primjeti, može ali meni je to nebitno ako apsolutno mi dobro izgleda dok zaista koristim monitor a ne tražim dlaku u jajetu. Da mi je primjetno u igranju ili gledanju HDR sadržaja, rekao bih, ali nije. Tako da sam s time zadovoljan :).
Za HDR, mogu reći da sam na ovom monitoru s time oduševljen . Čak puno više nego što sam očekivao. Kako kod Youtube clipova, tako kod igara koje ga fino podržavaju. Baš je wow efekt a tome bitno pridonosi i monitor jer za razliku od OLED-a, nema smanjivanja svjetline da se "zaštiti". Wide color gamut, dobar local dimming i visoka i vršna i "sustained brightness" rezultira time da je HDR baš upečatljiv. Odličan test i primjer za HDR mi je igra "Senua's Saga: Hellblade II" koja generalno ima vrhunsku grafiku a s HDR-om je to level up i u nekim scenama je baš fenomenalno. Mogu reći da je top za to a da platite monitor što manje
. Isto evo napomena za buduće vlasnike.
HDR i Windows očito generalno nisu baš na ti pa kad sam upalio HDR prvi puta, desktop mi je izgledao jako čudno po pitanju boja pa sam mislio da nešto ne valja. No čim se upali neki HDR sadržaj, onda je slika odlična, tako da nema brige . Radi se o tome valjda da kad nije signal HDR da onda to tako čudno radi i zato se HDR ne treba ni palit ako se neće konzumirati HDR sadržaj. No dobro, meni to nije neka drama jer "hot key" prebacim na HDR prije nego upalimi igru i to je to. Na monitoru se stavi na Auto kod HDR i tu se onda ne mora ništa dirati. Ali local dimming usto upalim ručno i amen. U SDR mogu je otključano podešavanje dok u HDR nije, a vidim da je tako i kod dosta drugih monitora (kod većine OLED-a je ali kod nekih i nije). Sad, nekome to može biti problem ili minus ali meni nije jer HDR izgleda jako lijepo i nemam šta onda tu ni čačkati. Da mogu, samo bih vjerojatno napravio i gore
.
Zaključak
Ja sam s monitorom zadovoljan jer sam dobio sve što sam očekivao, pa i više s obzirom na cijenu. Točno što sam tražio, a to je upgrade s standardnog IPS-a da se riješim boljke IPS-a a zadržim ono što valja kod IPS-a plus na to i bolje boje i odličan HDR. Meni je to puna šaka brade za dosta manje para od dobrog OLED-a. Što se OLED-a tiče, ima i mana i prednosti, naravno i košta ipak bitno više. Ne bih filozofirao da je ovaj monitor najbolji i tako dalje, ali mislim da je ponajbolji deal u klasi do 400€, definitivno
. Nisam spomenuo OSD koji mi je puno bolji i jednostavniji nego na onom AOC-u. Ne znam koliko smisla ima stavljati slike, mislim da ništa jer se to na slikama naravno ne može vidjeti i reflektirati kako je u stvarnsoti, pogotovo bez profi opreme. Eto, tko ima pitanja, slobodno.
Hvala na detaljnijem pojasnjenju.
Jos 1 pitanjce, kako si ga spojio? HDMI ili DP, citam da preko DP-a nekad zna bit problema, a nemam vise praznih HDMI outputa na GPU-u.
DP sam spajao, godinama monitore spajam samo na DP .
I dali imas koji od tih problema? Te ako da, koliko su izrazeni/kako si ih rijesio.
Hocemo recenziju! 😁
Hvala.
Izasla je nova verzija AOC-a o kojemu pričaš trebao bi uskoro biti dostupan u Europi, ja bi sačekao malo