Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 20.637
|
čitano: 4.930.019
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
Re: Koji monitor kupiti

Postoji li razlog zašto baš ne želiš koristiti DisplayPort? Osim ako ti DP kabel nije ružne boje, a DVI voliš, nema baš razloga? - Ali da, DVI-D DL bi trebao raditi uredno.

10 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Pozdrav ekipa,

Ima li mi tko dati par savjeta vezano za kupnju monitora: što treba paziti pri kupnji, koje su karakteristike bitne i sl.

Radim u AutoCADu, ponekad mi je bitno držati 2, 3 ili 4 prozora otvoreno u CADu ili par programa istovremeno (excel, word, chrome...). Trenutno imam neki dell-ov monitor, mislim da je 22". To mi nije ni blizu dovoljno. Uzeo bi 27"

Svaki savjet je dobrodošao

0 0 hvala 0
14 godina

možda bi ti i U2515 bio dovoljan...

no svakako idi na U modele

Alienware m17x R4,7970m,16gb Corsair,1x256gb ssd 840pro,1x500gb hdd
10 godina
neaktivan

Valjda je tvoj odgovor meni upućen... 

Zašto misliš da bi mi 25 bio dovoljan...? Vidio sam 25 i 27 uživo i mislim da bi mi veći bio bolji. Zbog čega preporučuješ U modele?

16 godina
odjavljen
Koji monitor kupiti
CAD kažeš? Onda Philips BDM4065UC :) Nije za color-sensitive i za igre, ali za CAD... jaooo
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Autsajder kaže...

Zašto misliš da bi mi 25 bio dovoljan...? Vidio Vidjela sam 25 i 27 uživo i mislim da bi mi veći bio bolji. Zbog čega preporučuješ U modele?

ovo me neodoljivo podsjeća na razgovor dviju  

10 godina
neaktivan
Tonči kaže...
CAD kažeš? Onda Philips BDM4065UC :) Nije za color-sensitive i za igre, ali za CAD... jaooo

Ma ti mene zezaš  ovo je video wall a ne monitor 

Nisam ovoliko veliko gledao, ali moram priznat da mi se sviđa... Skup je, ipak nešto manje

10 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
Autsajder kaže...

Zašto misliš da bi mi 25 bio dovoljan...? Vidio Vidjela sam 25 i 27 uživo i mislim da bi mi veći bio bolji. Zbog čega preporučuješ U modele?

ovo me neodoljivo podsjeća na razgovor dviju  

ili 2 gay-a 

9 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Autsajder kaže...
Tonči kaže...

Nisam ovoliko veliko gledao, ali moram priznat da mi se sviđa... Skup je, ipak nešto manje

A čuj. Dobar 27" IPS košta toliko ili 100€ manje. Ovaj je 680€, U2715H je 500€. Ako radiš CAD... što radiš? Pa isplati ti se monitor u par dana...

10 godina
neaktivan
Tonči kaže...
Autsajder kaže...
Tonči kaže...

A čuj. Dobar 27" IPS košta toliko ili 100€ manje. Ovaj je 680€, U2715H je 500€. Ako radiš CAD... što radiš? Pa isplati ti se monitor u par dana...

Projektiranje, HVAC i voda

Da sam sam svoj gazda vjerovatno bi se isplatilo. Ovako kad radim za drugoga... ne isplati se. Gazda ne želi kupiti veći monitor, a ja ne želim izgubiti vid. Zato bi ga sam sebi kupio, ali da nije preskup.

Što mislite o ovome?

https://www.nabava.net/monitori__90/benq-monitor-gw2870h-led-28__17272431

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.12.2015 21:52 (Autsajder).
16 godina
odjavljen
Da, onda je to druga priča. Mala rezolucija za tu dijagonalu... više za igranje. Probaj neki stariji 27" model?
16 godina
Tonči kaže...
CAD kažeš? Onda Philips BDM4065UC :) Nije za color-sensitivei za igre, ali za CAD... jaooo

Kako nije za za igrice, pa vidiš da ljudi na njemu igraju bez frke i vrlo su zadovoljni.Testeri monitora traže savršenstvo i detalje, ali prosječan korisnik se ne opterečuje savršenim zaslonom. Pazi to je ipak multimedijalni VA LCD panel/4K monitor, dakle nije za Fotošopiranje itd ali za sve ostalo nema frke.Teško je odoljet 40/4K/60hz zaslonu za 800eura, kad igrači 27 144hz/IPS/1440p ili 4K monitori koštaju 1000eura+ kaj drugo.Uostalom i sam znaš da je 4K rezolucija šučmučbač na 27 veličini, dakle to famozno skaliranje prozora itd.Hebiga 40inch 4K monitor, to je veliko i impresivno pa tu onda 4K rezolucija izgleda puno komotnije ili ugodnije.

Treba bit realan pa reči, danas ne postoji monitor koji nije dobar za igrice to sigurno.Dalje ti samo ostaje ono ostalo, dakle koji LCD panel ima što manje mana koje očeš ili ipak nečeš prihvatit.

Vremena užasno sporih LCD panela su odavno prošla, bio to VA/AMVA ili IPS LCD panel proizveden recimo 2005 godine.Nekad su VA LCD paneli bilo spori ko puževi, no danas to je prošlost i moderni VA/AMVA LCD panel je sasvim dovoljno ugodan čak i za igranje bržih igrica.

Kad smo več kod tog Philipsa, eto ove Iiyame(kao i Philips nije Flicker-Free) sa okvirno vrlo sličnim tehnikalijama, dakle 40inch 4K/60hz/MVA LCD panel.

http://www.iiyama.com/gb_en/products/prolite-le4041uhs-b1/

Autsajder kaže...
Tonči kaže...

Pa da 40 inch je veliko, ali recimo za CAD moš uzet i ovaj dolnji drugi Phillips VA/55 4K TV.Samo prvo treba malo razmišljat, i gdje isčupat tih 2000eura fučkaj ga sad.

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?page=172&jumpto=4850440&sort=asc&view=flat

https://www.malwarebytes.org/antiexploit/index.html
10 godina
neaktivan
Tonči kaže...
Da, onda je to druga priča. Mala rezolucija za tu dijagonalu... više za igranje. Probaj neki stariji 27" model?

Ne kužim... pa zar je CAD zahtjevniji od igrica što se tiće rezolucije? 

Koju rezoluciju onda da gledam?

Otvoren sam za sve prijedloge pa ako imaš nekog konkretnog proizvođača i model, samo daj. Zato i pitam vas koji imate iskustva

16 godina
Koji monitor kupiti

ok ali je veliki cetri ka lcd!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Pa, za CAD može biti fun, da. :)
16 godina

Niti jedan od tih monitora, i to zato jer to su sve monitori sa TN LCD panelom.Za tolko para ne možeš kupit 24 monitor, dakle novi monitor ali da ima IPS ili VA/AMVA LCD panel.Prije nekoliko mjeseci moglo se kupit ovako, Acer 24 monitor sa VA/AMVA LCD panelom za samo 1066kn.Nažalost ta dobra vremena su prošla, i danas u hrvatskoj moraš izdvojit 1300kn za jedan takav monitor točnije ovaj Benq.

https://www.links.hr/hr/monitor-24-led-benq-gw2470h-4ms-250cd-m2-200000001-d-sub-hdmi-crni-100333221

Ako možeš kupovat preko interneta, eto ovaj Benq za 1200kn i to sa uračunatom cijenom dostave iz Češke u Hrvatsku.

https://www.alzashop.com/24-benq-gw2455h-d2898886.htm

Tonči kaže...

Rambox, taj Philips je spor. Sporiji od sporih profi IPS-ova. Ima po 20ms za 0-255 raspon. Kad ga overdrivaš overshoot mu puca do 100%! To je jako loš monitor za brze igre. Civilization? A ok, ali fuj. K tome ima input lag od preko 30ms, to je lag od čitava dva frejma.
Ima jako pozadinsko osvjetljenje, a ne koristi DC pa ima PWM koji moraš koristiti ako u mraku radiš, jer ti brightness "iskopa oči". Monitor je užasan za igranje.  I da dodam: black crush (očajno), halo efekti na bojama i posebno tekstu... jednostavno nije dobar za neke stvari.
Nije prvi put da je monitor divan u reviewu, a u stvarnosti bljak. Jasno mi je da hrpa reviewera prima novac za opise. Jesi li monitor probao? Ja jesam. Fuj monitor za igre.

Za statični rad u dobro osvijetljenoj prostoriji (uredi, dnevno svjetlo) je odličan.

Ja nisam probal taj monitor, jer ja ne igram igrice no opet prosječan korisnik bit če zadovoljan s tim monitorom.Hebiga 40 veličina+4K je ipak presudna, tako ti gledaju normalni korisnici, tebi je možda bljak ali prosječnom korisniku bit če dobar i to je realnost.

16 godina

Isti ima u EXDigitalu jeftinije

http://www.edigital.hr/monitor/benq-gw2455h-24-led-monitor-p505858.html?bid=&partner=10001

ali monitor ima 8ms odziv, pa to je blago za reć,, katastofa.

16 godina
bik kaže...

http://www.edigital.hr/monitor/benq-gw2455h-24-led-monitor-p505858.html?bid=&partner=10001

Nije ti to nikakva katastrofa, jer ta oznaka samo po sebi bez drugih ostalih tehnikalija ne znači previše.Ti očito ne znaš kakvu lošu reputaciju ima ED(sačuvaj te bože reklamacija), jer da znaš onda uopče ne bi preporučio kupnju u tom smotanom Web dučanu.

16 godina
bik kaže...

ED 

16 godina
odjavljen
Koji monitor kupiti
Što se Philipsa tiče: ako ne igra FPS igre, dobar je.
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
4mal kaže...
bik kaže...

ED 

a već ak se kupuje tamo dobro je izbjeći ove komponente kaj se inace znaju kvarit tipa grafa i mat... sad ak si pehista i dobis monitor DoA hebiga  

The Time is always righT
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.12.2015 0:42 (ZGamer).
9 godina
neaktivan

@rambox Ocito san zaboravia dopisat kako neman zelju za necim vrhunskim jer PC koristim za surfanje, ulagano igranje igara te editiranje videa tako da je moje pitanje: da li je to tolika drasticna razlika izmedu tih panela kao sta kazes?

EDIT: hvala na pomoci....zanima me jos kratko samo da li je Philips po pitanju monitora živi shit kolko mogu primjetit po internetskim forumima ili to ljudi pretjeruju u usporedbama sa drugim kompanijama....i da opet napomenem, nemam neku zelju od ocnog orgazma kad ugledam sliku na monitoru al opet s druge strane zelim da bude pristojno :D

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.12.2015 1:05 (Ivanowski).
13 godina
Stryder kaže...

Mišljenje o ovom monitoru?

http://www.samsung.com/hr/consumer/it/monitor/uhd-monitor/LU28E590DS/EN

Može li se pronaći nešto bolje za tu cijenu a da je 4K

16 godina
odjavljen
Ivanowski kaže...

@rambox Ocito san zaboravia dopisat kako neman zelju za necim vrhunskim jer PC koristim za surfanje, ulagano igranje igara te editiranje videa tako da je moje pitanje: da li je to tolika drasticna razlika izmedu tih panela kao sta kazes?

EDIT: hvala na pomoci....zanima me jos kratko samo da li je Philips po pitanju monitora živi shit kolko mogu primjetit po internetskim forumima ili to ljudi pretjeruju u usporedbama sa drugim kompanijama....i da opet napomenem, nemam neku zelju od ocnog orgazma kad ugledam sliku na monitoru al opet s druge strane zelim da bude pristojno :D

Sve ovisi o toleranciji gledatelja: 

16 godina
Bas sam u ex digitalu kupio grafu i procesor, sve korektno s njima, takoder i kolege nisu imali problema. 8MS je katastrofa, sta dalje imas gledat osim ako ce to biti za uredsku kantu.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Autsajder kaže...

Zašto misliš da bi mi 25 bio dovoljan...? Vidio sam 25 i 27 uživo i mislim da bi mi veći bio bolji. Zbog čega preporučuješ U modele?

Nove serije U su uglavnom sve 2K ili 4K, koliko vidim

http://accessories.us.dell.com/sna/sna.aspx?c=us&l=en&s=dhs&~topic=ultrasharp_monitor

imamo par starijih modela u firmi i odlicni su monitori za PRO upotrebu...

27 spram 25 inca je definitivno prednost, no ako se radi o 2K rezoluciji, mozda je i to za CAD dovoljno. usput i razlika je u cijeni

Alienware m17x R4,7970m,16gb Corsair,1x256gb ssd 840pro,1x500gb hdd
16 godina
odjavljen

Ima svih koliko vidim i 2K i 2,5K. 4K je zapravo jako malo, par modela i jedan 5K.

15 godina
bik kaže...
Bas sam u ex digitalu kupio grafu i procesor, sve korektno s njima, takoder i kolege nisu imali problema. 8MS je katastrofa, sta dalje imas gledat osim ako ce to biti za uredsku kantu.

nisam baš našao negativnih komentara na dell monitore sto se tice gaminga, a oni imaju 8ms

16 godina
odjavljen

Priča je vrlo jednostavna: osvježavanje monitora je maksimalni broj sličica po sekundi. Sekunda ima 1000ms. Dakle, za 60Hz ekran imaš maks. od 60FPS. To znači da se iscrtavanje sličica događa samo jednom u 16,6ms tj. da će tvoj monitor sliku promijeniti svakih 16,6ms. Ako je tranzicija piksela iznad toga, to znači da se piksel neće stići promijeniti prije iduće informacije, dakle, prije nego dobije novu boju. Sve brže od toga je dobro. 144Hz ekrani trebaju ispod 6,9ms. Dakle, recimo Asus PG279Q je IPS 144/165Hz i srećom, overdrive mod rada mu spušta latenciju ispod 6,5ms, što je sasvim dovoljno fore za 144Hz. Nažalost, 165Hz traži 6,06ms, a na 165Hz mu latencija ide do 10,3ms s nekim tranzicijama, što je zapravo sporo pa je zato iskustvo na 165Hz loše u praksi. Spomenuti Philips na 60Hz ima i preko 18ms latenciju, što znači da je relativno spor i da mu se u najgorim situacijama (tranzicija od bijele u crnu npr.) piksel ne stigne promijeniti prije idućeg frejma. Ako se uključi overdrive, malo je bolja situacija, ali ponekad ima i 100% overshoota...

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.12.2015 14:05 (Tonči).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice