DELL U2312HM IPS vs Dell P2412H vs Dell U2412M

poruka: 220
|
čitano: 108.029
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Planiram kupit ovaj monitor i po performansama i cijeni je odlican. Problem je sta je dosta ljudi imalo problem di bi monitor pocea zujat nakon sta se brightness spusti ispod 99, jel iko ima taj problem? Zvuk nije preglasan al zna bit iritantan: 

'You can lead a fool to wisdom, bu you can't make him think.'

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: DELL U2312HM IPS vs Dell P2412H vs Dell U2412M

Imam Dell U2412M vec skoro godinu dana i nisam nikakvo zujanje cuo. Slika fantazija.

14 godina
neaktivan

Dell U2312HM narucen, dolazi sljedeci tjedan i jedva cekam jer vec 4 godine koristim jeftini TN monitor kojemu su boje vec otisle...

Za one koji ne znaju, postoji nacin forsiranja refresh ratea na monitoru. Naravno monitor to mora podrzavat (U2312HM podrzava vertical refresh rate do 76Hz i horizontal do 83kHz - http://accessories.dell.com/sna/PopupProductDetail.aspx?c=ca&l=en&s=biz&cs=calca1&sku=320-2807&price=299.99) i odma da napomenem to ne steti monitoru u nikakvom smislu. Postoji program CRU (Custom Resolution Utility) s kojim mozete podesit refresh rate no problem je sto single-link dvi kabeli ne podrzavaju takav bandwidth te se zato ne iskoristava svih 75Hz nego je potrebno forsirat. Svi monitori koji po specifikacijama to podrzavaju uspjesno rade na tim odredenim rateovima. Ako iz bilo kakvih razloga netko tko vec ima ovaj monitor ne zeli to testirati, ja cu to osobno napravit cim mi dode monitor pa cu vam dat dojmove. Jedini problem koji se moze pojavit je frame skipping i u tom slucaju nije pametno forsirat veci rate, ali kao sta sam rekao cim monitor po specifikacijama to podrzava ne bi trebalo bit nikakvih problema. 

Takoder razlika izmedu 75Hz i 60Hz se primijeti, imao sam priliku usporedit monitor (jeftini TN od asusa koji podrzava do 72Hz) na 60hz i 72hz i igre su fluidnije.

Kad zbrojite mali input lag, minimalni ili nikakav ghosting na 60Hz, e-ips panel i ovu cijenu i na to jos dodate 75Hz refresh rate (ako uspije, iskreno se nadam da oce :) ) nema nikakve sumnje da je ovaj monitor zvijer!

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.2.2013 2:40 (puls4R).

2 0 hvala 1
13 godina

@puls obavezno javi kako je na 76Hz, baš me interesira..

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Evo javljam se sa Dell-a, slika je s tvornickim postavkama bila pretopla i skoro nikakva al nakon malo postavljanja slika je odlicna.

Sta se tice 72Hz, radi bez problema! 

Za postavljanje 72Hz potreban vam je ovaj program: http://www.monitortests.com/forum/Thread-Custom-Resolution-Utility-CRU

Na slici su moje postavke i rade bez problema, ukratko ako budete imali ikakvih problema sa ovim postavkama bitno je da su Front Porch, Sync Width i Back Porch na Horizontal strani djeljivi s 8, tako da bi sljedeci izbor bio 24. Pixel clock je limitiran na 165 za single-link dvi tako da ne mozete preko toga ako pokusate npr. 75Hz itd.

Znaci prvo napravite custom Detailed Resolution i nakon toga dodate pod Standard Resolutions 1920x1080 @ 72Hz

Ako imate nvidia graficku odznacite "Include Extension Block"

Za testiranje sam proba par igara sa vsync i ispravno prikazuje 72fps, degradacije u slici nema i imate osjecaj da sve klizi malo bolje. Kod filmova je sve takoder glatko jer su snimani ugl. na 24fps-a. Daleko najvece poboljsanje se primjeti u fps ili racing igrama.

Bili su testovi za starije monitore koji bi stvarali motion blur ako bi ih se overclockalo a imaju bilo kakvu vrstu overdrivea, kod Dell-a to nije slucaj. Po meni ima jednako ili cak manje motion blura al sve je to subjektivno, nisam ga ni na 60Hz primjecivao u FPS igrama.

Eto, nadam se da sam nekima pomogao :)

3 0 hvala 6
15 godina
puls4R kaže...

Evo javljam se sa Dell-a, slika je s tvornickim postavkama bila pretopla i skoro nikakva al nakon malo postavljanja slika je odlicna.

Za postavljanje 72Hz potreban vam je ovaj program: http://www.monitortests.com/forum/Thread-Custom-Resolution-Utility-CRU

Na slici su moje postavke i rade bez problema, ukratko ako budete imali ikakvih problema sa ovim postavkama bitno je da su Front Porch, Sync Width i Back Porch na Horizontal strani djeljivi s 8, tako da bi sljedeci izbor bio 24. Pixel clock je limitiran na 165 za single-link dvi tako da ne mozete preko toga ako pokusate npr. 75Hz itd.

Znaci prvo napravite custom Detailed Resolution i nakon toga dodate pod Standard Resolutions 1920x1080 @ 72Hz

Za testiranje sam proba par igara sa vsync i ispravno prikazuje 72fps, degradacije u slici nema i imate osjecaj da sve klizi malo bolje. Kod filmova je sve takoder glatko jer su snimani ugl. na 24fps-a. Daleko najvece poboljsanje se primjeti u fps ili racing igrama.

Bili su testovi za starije monitore koji bi stvarali motion blur ako bi ih se overclockalo a imaju bilo kakvu vrstu overdrivea, kod Dell-a to nije slucaj. Po meni ima jednako ili cak manje motion blura al sve je to subjektivno, nisam ga ni na 60Hz primjecivao u FPS igrama.

Da... ali dzaba to onima koji nemaju dovoljno dobar hardver za vise od 60 FPs-a :)...

Nego, zanima me je li rad na desktopu drukciji, je li djeluje fluidnije kao npr. kada usporedujemo 120 Hz monitore i 60 hz?

Whenever there's light, there are shadows. We, who were changed by being bathed in the light only once... will spend our future in a world without light.
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.2.2013 21:16 (lovac82).
14 godina
neaktivan
lovac82 kaže...
puls4R kaže...

Da... ali dzaba to onima koji nemaju dovoljno dobar hardver za vise od 60 FPs-a :)...

Nego, zanima me je li rad na desktopu drukciji, je li djeluje fluidnije kao npr. kada usporedujemo 120 Hz monitore i 60 hz?

Da, sve je fluidnije. Npr. kad chrome micem lijevo-desno izgleda puno bolje, kad League of Legends launcher trzam isto izgleda bolje. Na far cry 3 bez vsynca tearinga skoro nema al jbg tu ne mogu drzat konstantnih 72 FPS-a :) Npr. u LoL-u gdje je fps stalno 150+ sve je fluidnije i malo manje mutno pri brzim pokretima.

12 godina
neaktivan

plus4R, jesi popravio lg monior?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
peace_of_cake kaže...

plus4R, jesi popravio lg monior?

Ne, pregorila je neka komponenta koja se ne moze zaminit, bar mi je tako reka serviser...

12 godina
neaktivan

pusti ti servisera, uzmi šerafciger u ruke i rastavi monitor. upravo kondenzatori od napajanja su najčešči uzrok kvara monitora.

1 0 hvala 0
14 godina
Tako sam ja dobio laptop od kolegica kao neispravan na servisu ustanovili kvar maticne ja rastavio zamjenio kondezatore i pali ko zmaj! Kondici naphuani ko bacva bili!
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
14 godina
neaktivan

Vidit cu onda kad oden po njega sta se da sredit. 

Nego iman pitanje za vlasnike U2312HM, jel imate one tanke crne rubove oko ekrana? Ne znan jel to normalno ali slika mi ne popunjava cijelu povrsinu monitora nego se vide ti tanki crni rubovi sirine cca 2-3mm svugdi osin u donjem desnom kutu di je prikaz slike normalan... nez jel to samo do mog monitora al izgleda cudno jer kad pogledan donju desnu stranu sve izgleda normalno, a npr. lijeva i gornja strana imaju te crne rubove.¸

EDIT: Mislin da je ovako sa svim U2312HM, samo mi je malo cudno sta je na desnoj strani jedva vidljivo, a na lijevoj se vidi bez problema...

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.2.2013 13:15 (puls4R).

0 0 hvala 0
13 godina

Također na svojem Dell U2312HM imam te sitne tanke crne crte kraj LCD matrice na donjoj strani nešto manje vidljivo no te su crte s razlogom tu jer prilikom gledanja u ekran s različitog kuta bio ljevi ili desni zahvačamo veči periferni kut pa nam stoga debeli dio plastike oko LCD matrice dijelomično ne zaklanja rubove ekrana prilikom blagih nagiba soga su u jednu ruku crte korisne,zapravo crte su bezazlene i neprimjetne u radu stoga oko toga se nemoraš nešto posebno zabrinjavati jer rad s navedenim monitorom nije ništa ozbiljno drugačiji rad kao na bilo kojemu slićnom monitoru sa ili bez tih crta.

15 godina
puls4R kaže...

Vidit cu onda kad oden po njega sta se da sredit. 

Nego iman pitanje za vlasnike U2312HM, jel imate one tanke crne rubove oko ekrana? Ne znan jel to normalno ali slika mi ne popunjava cijelu povrsinu monitora nego se vide ti tanki crni rubovi sirine cca 2-3mm svugdi osin u donjem desnom kutu di je prikaz slike normalan... nez jel to samo do mog monitora al izgleda cudno jer kad pogledan donju desnu stranu sve izgleda normalno, a npr. lijeva i gornja strana imaju te crne rubove.¸

EDIT: Mislin da je ovako sa svim U2312HM, samo mi je malo cudno sta je na desnoj strani jedva vidljivo, a na lijevoj se vidi bez problema...

Ovo sa Dell-om je mila majka (imam isti), kada se sjetim jednog starog Samsunga 793DF.... uff, da vidis tamo crne rubove i ne mozes si nikako nastelat sliku da bude tocno pod pravim kutevima.

Whenever there's light, there are shadows. We, who were changed by being bathed in the light only once... will spend our future in a world without light.
14 godina
neaktivan

Da vas pitan, koje postavke koristite za kalibraciju monitora i pogledajte koju reviziju imate jer se razlikuju. Prije kalibracije slika je bila katastrofa, pretopla i prebljestava.

Moj je A01 i trenutno je na 10 brightness, 75 contrast, rgb 84/84/96 i izgleda odlicno

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.2.2013 2:55 (puls4R).

0 0 hvala 0
13 godina

Dell U2312HM Rev:AO5,postavke za RGB:92/90/100 te brightness:25 i contrast:80,u konačnici sam i više nego zadovoljan sa slikom u odnosu na loše defaultne postavke stoga topla preporuka s ovim postavkama.

15 godina

Cekajte, gdje da pogledam koja mi je revizija?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Na poleđini ekrana dolje ispod video priključaka imaš naljepnicu na kojoj sitnim slovima piše npr AO1,2,3...itd.

15 godina

Pise mi AOO i pored manufactured october 2012....  postavke su mi trenutno defaultne, kakve da si stavim?

BTW sto im znaci ta revizija? zar nije bolje/novije ako je veci broj (tako je barem kod maticnih ploca i sl.).... mislim, kuzim sto konkretno znaci revizija ali kakav to smisao ima kod ovih Dell monitora odnosno koje su "promjene"?

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.2.2013 14:53 (lovac82).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Novije revizije monitora nasuprot starijih revizije imaju uklonjene možda bitne pogreške(softwerske ,hardwerske)u samom uređaju,stoga sama tvrtka zapravo unapređuje tj dodatno osigurava svoj proizvod da bih u konačnici imala poslovnu i proizvodnu rentabilnost.
15 godina
3n3m1 kaže...
Novije revizije monitora nasuprot starijih revizije imaju uklonjene možda bitne pogreške(softwerske ,hardwerske)u samom uređaju,stoga sama tvrtka zapravo unapređuje tj dodatno osigurava svoj proizvod da bih u konačnici imala poslovnu i proizvodnu rentabilnost.

Ma znam to ali kako meni moze biti onda AOO (odnosno O kao nula) kada je proizvoden krajem 2012 god? WTF?

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.2.2013 17:49 (lovac82).
13 godina
neaktivan

Imam u2312hm i igram battlefield 3 na rezoluciji 1280x720 75Hz, međutim stalno mi se vrača na 60Hz, kad izađem iz igre ili alt-tabam. I iako u igri piše da je 75Hz monitor pokazuje da je zapravo pao na 60Hz. On bi po defaultu na toj rezoluciji trebao podržavati 75Hz pa neznam zašto se to događa. Ima li još netko taj problem? Malo sam se igrao i sa CRU pa da mi nije to šta smrdalo?

13 godina
D4RKR1DE kaže...

Imam u2312hm i igram battlefield 3 na rezoluciji 1280x720 75Hz, međutim stalno mi se vrača na 60Hz, kad izađem iz igre ili alt-tabam. I iako u igri piše da je 75Hz monitor pokazuje da je zapravo pao na 60Hz. On bi po defaultu na toj rezoluciji trebao podržavati 75Hz pa neznam zašto se to događa. Ima li još netko taj problem? Malo sam se igrao i sa CRU pa da mi nije to šta smrdalo?

Svi imamo taj problem...{#}

I ne nije ti se ništa zmrdalo, pogledaj u AMD CC na koliko ti je refresh rate.

13 godina
neaktivan
Tiby kaže...
D4RKR1DE kaže...

Svi imamo taj problem...{#}

I ne nije ti se ništa zmrdalo, pogledaj u AMD CC na koliko ti je refresh rate.

Imam nvidiu, u windowsima mi je naravno refresh rate 60hz a rezolucija 1920x1080. Dakle ja stavim na 75hz u igri i to radi tako(vidi se razlika) al kad izađem iz igre i vratim se vidim da se resetiralo na 60hz. Moja cura ima samsung i njoj stoji stalno na 75hz.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.4.2013 21:28 (D4RKR1DE).
12 godina

zas mi ne rade usbovi na monitoru jel trebam mozda neke drivere instalirat ili..??
ako da moze link pa da si i to napravim..??

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
tomislavivic kaže...

zas mi ne rade usbovi na monitoru jel trebam mozda neke drivere instalirat ili..??
ako da moze link pa da si i to napravim..??

Moraš onaj USB kabel koji si dobio s monitorom spojit sa računalom i sve će bit ok.

13 godina
neaktivan

Ako bi netko slučajno znao, zbunjuje me sljedeća situacija! Kupio danas Dell U2312HM, tj. na kraju je dodano slovo "t", tako da piše U2312HMt, i što je najzanimljivije, navedena je revizija: Rev. A00, mjesec proizvodnje 11. 2012 god. Zbunjujuće je to što su zadnje revizije stigle do A06 koliko znam, a monitor koji je proizveden prije pola godine dobije reviziju A00 koja je imala problema koliko sam čuo od strane ostalih korisnika? Što bi značio taj HMt, i dali su ovo neke "novije" revizije pa kreću odpočetka ili zaista stare rev.? Hvala unaprijed!

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Neki dan sam ga kupio (U2312HMt). Također i mene zanimaju informacije o revizijama, imam Rev A00. Nije baš taj monitor toliko dobar koliko ste ga hvalili. Vidim da je dosta veliki ghosting (barem mislim) kada brzo mičem miš na crnoj slici - tragovi cursora, vidim ih oko 4-5, zatim kada gledam crnu sliku, malo sastrane, se vidi da to uopče ne sliči crnoj nego sivoj {#}, zatim kad je crna slika vidim skoro u svim kutevima malo svjetlosti tolko to da nije u potpunosti crni ekran. Evo to su bili neki problemi s kojima sam se susreo u ovih 2 dana.

P.S. Dali je kako moguče zamijenit monitor na neku noviju reviziju s manje bugova pretpostavljam. Kupio sam ga u ADM-u.

http://media.tumblr.com/tumblr_ljux3ubA9J1qcgb8s.gif
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.6.2013 23:14 (Ivan77Ever).

2 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
moderator
Ivan77Ever kaže...

Neki dan sam ga kupio (U2312HMt). Također i mene zanimaju informacije o revizijama, imam Rev A00.

Necete nikad nista naci o revizijama zato sto proizvodaci te podatke kriju kao zmija noge. Mozda se radi o drugom tipu plastike na poledini monitora, mozda su "dirali" sam firmware, mozda su stavili novu naponsku sekciju ili ispravili citavo cudo nedostataka. Sve u svemu visa revizija ne znaci da je i bolji u svemu od najnize.

Bitno je da je:

* Kvalitetno izraden i da ne vidis(te) zjajeve plastike

* Da nema zujanja naponske sekcije zato sto to nije odlika ovih monitora

* Da nema mrtvih piksela

* Da oprema radi (USB, tipke, OSD, podesavanje i tako to)

Ivan77Ever kaže...

Nije baš taj monitor toliko dobar koliko ste ga hvalili. Vidim da je dosta veliki ghosting (barem mislim) kada brzo mičem miš na crnoj slici - tragovi cursora, vidim ih oko 4-5,

To nije ghosting. Stelaj kursor da ne ostavlja tragove

Ivan77Ever kaže...

zatim kada gledam crnu sliku, malo sastrane, se vidi da to uopče ne sliči crnoj nego sivoj {#}, zatim kad je crna slika vidim skoro u svim kutevima malo svjetlosti tolko to da nije u potpunosti crni ekran. Evo to su bili neki problemi s kojima sam se susreo u ovih 2 dana.

To sto vidis zove se "IPS Glow" i, ajmo reci, normalno je. Dakle nije probijanje svjetlosti vec matrica "zraci"

Stelaj svijetlo i kontrast i namjesti na Standard. Imas odlican monitor, nemoj brinuti.

Inace sto se tice vracanja. Ne znam kako tu stoji Hrvatska regulativa ali trebalo bi da imas pravo na zamjenu za novi ako nisi zadovoljan u roku od 7 dana pri tom moras cuvati neostecenu ambalazu, dodatnu opremu (kablovi i slicno), racun i naravno monitor ne smije biti ostecen.

Ipak, mislim da cjepidlacis. Za te novce tvoj monitor je jedan od najboljih na trzistu.

Inace ja koristim U2412

11 godina
neaktivan

"To nije ghosting. Stelaj kursor da ne ostavlja tragove"

Inace znam tu opciju za mis da ostavlja tragove i iskljucena mi je, tako da to jedino može biti ghosting ili nešto drugo što se tiče ekrana. Probaj i ti micat miš što brže možeš lijevo-desno na crnoj slici (fullscreen) pa češ vidit da ti cursor ostavlja tragove iako ti je ta opcija iskljucena...

http://media.tumblr.com/tumblr_ljux3ubA9J1qcgb8s.gif
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.6.2013 0:14 (Ivan77Ever).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice