4k ili 144hz

poruka: 49
|
čitano: 29.445
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
4k ili 144hz

Da, pa s obzirom na to da je moj trenutni osam godina stari monitor Samsung SM 226BW na samrti, htio sam uzeti nešto što će me dobro služiti godinama. Naravno nadogradit ću i grafičku karticu da mogu osjetit true 4K experience.

O skoro pa duplo više prostora mislim da ne trebam niti govoriti.

Ne obaziri se na TD. To su trollovi.
Moj PC  
1 0 hvala 2
16 godina
protjeran
Re: 4k ili 144hz
softwaremaniac kaže...

Znam ja to sve. Zato sam i čekao ovoliko dugo. Uzeo sam 40 inčni 4K monitor, a grafu ću isto mijenjati tako da, bez brige ;)

Fino i deda bi sine Nego koji monitorcic ti je zapeo? Jel to ima pivot mode Koja gramaza?

Stjepanj kaže...

i kaj ce ti 4k monitor?

Ocito postoje potrebe pogotovo kad se radi o sitnici od 40"

softwaremaniac kaže...

Da, pa s obzirom na to da je moj trenutni osam godina stari monitor Samsung SM 226BW na samrti, htio sam uzeti nešto što će me dobro služiti godinama. Naravno nadogradit ću i grafičku karticu da mogu osjetit true 4K experience.

O skoro pa duplo više prostora mislim da ne trebam niti govoriti.

Malo ti je losha matenatiku Jesi mozda mislil reci nesto u stilu "Samo o skoro cetiri puta vecoj radnoj povrsini mislim da ne trebam govoriti"

Ocekivah bolji odgovor. Takve stvari, iako se radi o monitoru koji prakticki ljudima sluze godinama, se ne kupuju za buducnost. Sto tocno radis??

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.3.2015 4:00 (gljinoliga).
15 godina
4k ili 144hz

Philips Brilliance BDM4065UC, ovaj moj monitor sadašnji nije niti FHD i ima samo 22 inča, još k tomu TN matrica, a star 8 godina i polako odlazi u povijest. Govorio sam i o samoj veličini zaslona jer je skoro dvaput veća nego moj sadašnji monitor, a i rezolucija je naravno neusporedivo veća. Koristit će se za sve od gaminga, multimedije raznorazne, programiranja, možda i ponešto modeliranja i tako. Zaista raznolika upotreba, pod ovim za budućnost sam želio reći da kupujem ne samo radi gore navedenih razloga nego i iz razloga što želim nešto bolje što će trajati 5-6 godina minimalno, a i cijena nije baš mala za monitor da budem iskren.

Ako imaš još pitanja, samo pucaj.

Ne obaziri se na TD. To su trollovi.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
4k ili 144hz

5K>4K - slika je oštra, bistra (Dell 5K je jako fini glossy AG), ali da, treba mnogo snage za tu rezu, mnogo više nego za 4K, a kamoli 1440. No, recimo mnoge igre su igrive (Blizzardove u 60FPS) s dvije 970, 290X ili jednom 295X2.

Što se tiče 144Hz - jako fino, korisno, ali manje vidljiva razlika od 5K u odnosu na "obične" 1440@60Hz. S time da treba imati na umu da je mnogo teže postići 144 FPS (da 144Hz ima smisla), nego 60 FPS na 5K. 144Hz uhvatim jedva na 1080.

1440 21:9 je fantazija, pogotovo zakrivljeni (zapravo, jedino zakrivljeni valja tako širok). Kad bi barem netko napravio 7K 34" zakrivljeni 144Hz. >:P>

Inače, Acer IPS@144Hz stiže uskoro na EU tržište pa i to valja razmotriti.

Moj PC  
4 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
Tonči kaže...

5K>4K - slika je oštra, bistra (Dell 5K je jako fini glossy AG), ali da, treba mnogo snage za tu rezu, mnogo više nego za 4K, a kamoli 1440. No, recimo mnoge igre su igrive (Blizzardove u 60FPS) s dvije 970, 290X ili jednom 295X2.

Što se tiče 144Hz - jako fino, korisno, ali manje vidljiva razlika od 5K u odnosu na "obične" 1440@60Hz. S time da treba imati na umu da je mnogo teže postići 144 FPS (da 144Hz ima smisla), nego 60 FPS na 5K. 144Hz uhvatim jedva na 1080.

1440 21:9 je fantazija, pogotovo zakrivljeni (zapravo, jedino zakrivljeni valja tako širok). Kad bi barem netko napravio 7K 34" zakrivljeni 144Hz. >:P>

Inače, Acer IPS@144Hz stiže uskoro na EU tržište pa i to valja razmotriti.

Sve ipak ovisi o naslovima i konfi. Ali cisto sumnjam da je lakse 60 fpsa na 5k nego 144 na 1080p. S tim da se ne treba lockat na 144 da se osjeti razlika, cak na stoji frejmova je fluidnost osjetljivo veca nego na 60. Sad cu brzo doma pa cu isprobat par naslova na 144hz. Bf4, lol, fc3-4, dirt, grid i sl. pa javim dojmove. Jucer sam probao samo cs i lol na elitebooku koji nema neku grafu.

edit: stigao kući, isprobao par naslova...zadovoljan sam. osjetno veća fluidnost pokreta, najviše na fps igrama prilikom naglih okreta. BF4 je stvarno milina na 144hz. Moram doduše smanjit neke detalje da bi održao bar 100+ fps-a, al i tad se primjeti.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.3.2015 21:42 (eywa33).
13 godina
neaktivan
4k ili 144hz

pozdrav svima vidim da se dosta ljudi dvoumi oko kupnje monitora pa tako i ja do sad nisam imao nikad monitor preko 60hz, tu sam malo citao i vele ljudi da je bolje 144 naspram 4k, a sta je onda s ovim monitorom ima 240hz bar pise tako 

https://www.cyberport.de/eizo-foris-fg2421-60cm-24-full-hd-16-9-dvi-hdmi-dp-1ms-va-gaming-monitor-6114-366_11089.html

ili ovaj 1440 144 hz 

https://www.cyberport.de/acer-predator-xg270huomidpx-69-cm-27-wqhd-gaming-monitor-mit-144hz-6121-4D6_11089.html

novac nije problem mozda kupi  jos jednu 280x pa je u crosfire stavim samo nznam sta kupiti on monitora.

dosta ljudi kaze da se neisplati kupovat 4k

koristio bi monitor za igranje ali isto tako za gledanje filmova dosad sam bio na dellu sa ips matricom a ovi gaming monitori imaju tn matrice 

sta mi je ciniti :) ? 

Pero
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Pozz

Evo reći ću samo da sam nabavio prije par dana benq xl2411z, koristim ga za igrat CSGO (kojeg igram dosta) i mogu reći da se osjeti razlika pogotovo u takvim kompetitivnim igrama. Što se tiče prikaza slike, dellove nisam koristio, al ovaj monitor mi je mnogo bolji od starog samsunga kojeg sam koristio, tako da reviewove koji kažu da je kvaliteta prikaza očajna treba uzeti s zrnom soli. I naravno, malo se pomučiti i naći dopre postavke.

Što se tiče 240 vs 144, koliko sam čitao ljudi kažu da nije baš osjetna nekakva razlika, to je više za feature za marketing  - bitnije su neke stvari poput manjeg input laga i eventualno GSYNC.

Counter-Strike Hrvatska - Kupovi, LANovi, intervjui i izvještaji s događanja iz Balkan/Adriatic regije.
16 godina
neaktivan
4k ili 144hz

odgovor je jednostavan: monitor je jedini dio računala u koji stalno zuriš i u njega ima smisla najviše uložiti. ako ti je stalo do vida (pa i zdravlja općenito), što veća učestalost "osvježavanja" prikaza, to bolje za tebe (oči, mozak, bla), osobito ako pred zaslonom provodiš dulje od jedan sat dnevno. dakle, 144 Hz. veća razlučivost (4K) je žalibože novca. nota bene, ta dva parametra međusobno nisu usporedivi (nije ili-ili). 

I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Ajar kaže...

što veća učestalost "osvježavanja" prikaza, to bolje za tebe (oči, mozak, bla), osobito ako pred zaslonom provodiš dulje od jedan sat dnevno. dakle, 144 Hz. veća razlučivost (4K) je žalibože novca. nota bene, ta dva parametra međusobno nisu usporedivi (nije ili-ili). 

Da je bolja što veća frekvencija osvježavanje - je. Ali nisi u pravu što se tiče rezolucije. Ne radi se naime samo o pukom povećanju rezolucije, pa imaš cca 4 x više pixela nego na HD-u, već je i različiti prikaz boja, kao i pokrivenosti gamuta. Obzirom da boje vidimo kao stimulaciju fotoreceptora u oku, rezultat je ovisan od čovjeka do čovjeka i njegovim 'field of view'-om. Zato je ustanovljen 'standard observer' koji definira prosječnu osjetljivost ljudskog oka na boje, poznatiji kao 'cie 1931 standard observer'. ITU tijelo daje preporuke, a proizvođači koriste te preporuke koje tada defakto postaju standard. Kod HD-a koristi se preporuka BT 709 ili rec 709 (isti drek) što rezultira s pokrvenošću gamuta 'cie 1931 color space'-a od cca 36%. Kod UHD-a koristi se BT 2020 (ili rec 2020), koji pokriva cca 75% gamuta 'standard color observer'-a. Dakle ne radi se o čistom povećanju rezolucije, a kvaliteta prikaza ipak ima veze s rezoluciom na neku foru..

To je teorija, u praksi nisam testirao neki 4k monitor da mogu reći da je to doista nešto vidljivo..

14 godina
neaktivan

144hz bejbe :)

14 godina
4k ili 144hz

ja sam od nedavno na benq xl2411z, odličan monitor!

pokraj njega je dell u2414h.

Nakon što sam se poigrao sa icc profilima i postavkama na benqu dobio sam jaaako zadovoljavajući prikaz boja i crne, ne tako lijepo kao na ips matrici ali stvarno ispalo je bolje nego što sam očekivao!

prije benqa i della probao sam na mjesec dana asusov vg248qe. Em što nisam bio zadovoljan bojama i crnom nikako a pogotovo na 120+ herca, nisam mogao gledati u njega bez da mi oči suze i glava zaboli s vremenom. Navodno zbog flickera kojeg koristi za podešavanje svjetline ekrana. Ima puno tema o ovoj pojavi na netu. Glavobolje i vrtoglavica. Niti uz sva twikanja koja sam probao nisam uspio riješiti glavobolju pa je otišao preko njuškala.

benq je flicker free i stvarno nemam problema s gledanjem u njega, kao niti sa dellom. Dapače, gledati u dela je stvarno milina, apsloutno nikakva reakcija na oči, dok mi je kod benqa trebao dan da se priviknem.

i da, vidi se razlika čak i na desktopu između 60 i 120+ HZa.

za igrati na 120+ herca treba moćan hw!

i7 power!
Moj PC  
0 0 hvala 2
14 godina
neaktivan
4k ili 144hz

Iskreno bar ja smatram da oboje je neodrzivo na 60 fps sa Ultra u slucaju 4K a 144 fps na 1080p u slucaju 144 Hz sa Ultra + dobar AA.

Ja iskreno mislim da je sada za trenutno najpopularnije grafe znaci 970 te 390/290x najbolje uzeti 21:9 monitor. I to 29" 2560×1080

Evo ja sam iz computeruniversa uzeo jedan neki dan.

http://puu.sh/jmgWv/2bff7b3da9.jpg Meni barem ovo izgleda fantasticno.

E sada dali sam pogrijesio ili ne samo ce vrijeme viditi.

https://en.wikipedia.org/wiki/21:9_aspect_ratio

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
4k ili 144hz

https://www.asus.com/Monitors/PA328Q/

narucio danas valjda ce stici za 5-7 dana.. nadam se da je dobar ebem li ga.

nedavno mi je lik nudio 40" samsung 4k, za maltene duplo manje para, ali nesto mi to sumnjivo bilo pa sam odustao i presao na ovaj.

32", 4k, 100% sRGB.. pa vidjecemo kako ide

http://www.modsrigs.com/detail.aspx?BuildID=34436
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
4k ili 144hz

Decki kakav je ovaj monitor? DELL UltraSharp U2515H

Ne kuzim se previse u monitore pa pitam dali je dobar za dugotrajniji rad ( oci ) i pretpostavljam da ce biti super za prostor na ekranu posto je qHD I 25" ( Trenutno imam 22" i FHD )

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Za oci je dobar jer koristi DC backlite, znaci flicker free je

15 godina
4k ili 144hz

naručio 
Acer XB270HU ,, nadam se da nisam pogrijesio s odabirom

H2O
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
zagy15061984 kaže...

naručio 
Acer XB270HU ,, nadam se da nisam pogrijesio s odabirom

Nisi pogriješio, taj monitor je dobio vrhunske ocjene od recenzenata. Sad bi ti još jedan titan X došao ko budali šamar. Možda da si išao na 980ti, bilo bi ti dosta jeftinije uparit u sli.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
15 godina
4k ili 144hz

uparit cu ja kroz koji mj . nema opce frke :)

H2O
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ja sam prije mjesec dana uzeo PHILIPS 242G5DJEB, 144 Hz ,nema šanse da bih se iakd više vratio an 60hz :)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice