kažem da mi je na tn monitoru kut sasvim dobar čak i kad gledam dosta sa strane
23'' LED ili IPS LCD
- poruka: 798
- |
- čitano: 200.979
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Zaboravih ovo malo detaljnije prokomentirati - ako na brzom TN-u imas trzaje u pokretima, to ti nije uzrokovano brzinom (sporoscu) matrice, nego prije preniskim bitrateom komprimiranja videosadrzaja, neadekvatnim kodekom (nekako mi se cini da se noviji kodeci teze nose s panningom slike - MPEG4 losije od MPEG2, H.264 losije od MPEG4 - pate zbog pokusaja da se postigne sto vise kvaliteta/rezolucija slike uz sto manji broj bitova), losim v-syncom i sl.
vjerojatno zbog toga
meni zvuk i slika nejdu zajedno na youtube i nekim dvd filmovima,čak i na hd(720p) ima nekakvih trzaja...neki filmovi imaju gadnu sliku
Ma je vraga! Nisi vidio IPS monitor pa ne znas koliko kut vidljivosti moze biti dobar. Uzmi u obzir i to da je na LCD-ovima veci problem vertikalni kut.
Rekao si da imas T220... znam tocno o kakvom se kutu radi jer mi ga frend ima :)
Cuj, nitko ne kaze da imas los monitor :) ali jbg... TN je TN i uvijek ce biti inferioran PVA i IPS matricama :)
Rekao si da imas T220... znam tocno o kakvom se kutu radi jer mi ga frend ima :)
Cuj, nitko ne kaze da imas los monitor :) ali jbg... TN je TN i uvijek ce biti inferioran PVA i IPS matricama :)
da,onda znaš da ovaj horizontalni kut je sasvim dobar,ovaj vertikalni/okomiti je nešto lošiji
a samsung je prije muljao sa monitorima tako da ima više raznih panela,moj je original
da,onda znaš da ovaj horizontalni kut je sasvim dobar,ovaj vertikalni/okomiti je nešto lošiji
a samsung je prije muljao sa monitorima tako da ima više raznih panela,moj je original
"Sasvim dobar" ne govori nista o tome koliko je losiji od kuta na IPS matricama. A ti o tome ne mozes pricati posto nikad nisi vidio IPS monitor. Ja za svoj Samsung (sa Samsungovom matricom) mogu reci da je kut prihvatljiv do eventualno dobar (onako je, na rubu - slika je za jedan TN monitor jako dobra, ali je i vise nego ocito da monitor pati od slabijeg kuta vidljivosti), za IPS LG da je vrlo dobar, mozda i malo bolji od toga.
Meni je na lapu mat ekran i refleksija je vrlo mala plus sto senzor automatski podesava pozadinsko osvjetljenje i moze se raditi na direktnom suncu.
Zašto?!
Ma super što je tebi kut sasvim dobar. I meni je sasvim dobra moja Mazda 323 iz '91. pa to ne znači da je to realno dobar auto.
Evo ovdje se na jedno straici vide kutevi vidljivosti kod TN, IPS, PVA, MVA matrica: http://www.behardware.com/articles/686-8/review-of-the-dell-2407wfp-hc.html
Evo ljudi necete vjerovat ali igrom sudbine danas popodne sam sjedio ispred ips laptopa , zvala me teta da joj rijesim neki problem na hp pavilionu , necu vam sad lagat , ali prva stvar koju sam primjetio kad sam pogledao walpaper na ekranu je kvaliteta slike , definitivno daleko neusporedivo s mojim samsung tn-om , zivo savrsenstvo , kakve boje , kakva oštrina , nemogu opisat , slika je jednostavno prekrasna , uostalom gledam ga s druge strane sobe pod kutom i sve vidim , prebrutalno , jedva cekam da nabavim u2311h , M4X , malo si dosta gluposti napisao u prijašnjim postovima pa ono , razmisli sta pises jer vjerojatno nikad ispred ips-a nisi sjeo , da jesi imao bi iskustvo ko i ja danas popodne a nakon toga nebi pisao ove postove gore.
Evo ljudi necete vjerovat ali igrom sudbine danas popodne sam sjedio ispred ips laptopa , zvala me teta da joj rijesim neki problem na hp pavilionu , necu vam sad lagat , ali prva stvar koju sam primjetio kad sam pogledao walpaper na ekranu je kvaliteta slike , definitivno daleko neusporedivo s mojim samsung tn-om , zivo savrsenstvo , kakve boje , kakva oštrina , nemogu opisat , slika je jednostavno prekrasna , uostalom gledam ga s druge strane sobe pod kutom i sve vidim , prebrutalno , jedva cekam da nabavim u2311h , M4X , malo si dosta gluposti napisao u prijašnjim postovima pa ono , razmisli sta pises jer vjerojatno nikad ispred ips-a nisi sjeo , da jesi imao bi iskustvo ko i ja danas popodne a nakon toga nebi pisao ove postove gore.
Ne da vjerojatno nikad ispred IPS-a nije sjedio, nego zaista, prema vlastitom priznanju, nikad ispred IPS-a nije sjedio. To bi bilo nesto tipa da netko tko nikad nije probao opticki mis, da prica kako je njemu onaj s kuglicom dovoljno dobar i da nema nekog razloga za koristenje optickog misa.
Zašto?!
Neznam ni ja... nekakav prvi dojam.
Ne da vjerojatno nikad ispred IPS-a nije sjedio, nego zaista, prema vlastitom priznanju, nikad ispred IPS-a nije sjedio. To bi bilo nesto tipa da netko tko nikad nije probao opticki mis, da prica kako je njemu onaj s kuglicom dovoljno dobar i da nema nekog razloga za koristenje optickog misa.
O'lična usporedba ;)
probat ću nabavit neki ips ako prodam samsunga
probat ću nabavit neki ips ako prodam samsunga
Ne moras radi nas. Ako je tebi tvoj TN dobar, sto ces ga bezveze prodavat i kupovat IPS samo da vidis kako na njemu izgleda slika? A ako ides na vecu dijagonalu IPS-a, to kosta osjetno vise.
Eto mene da opet zacinim ovu temu. Cekajuci svoj DELL, naisao sam na jos jedan zanimljiv ekran
- skoro godinu star Apple cinema 24'' ekran. Dosao bi me oko 700-800kn vise, ali ipak mi djeluje
kvalitetnije, veci je, ima ugradjene zvucnike, itd... Da ne govorim da bi me za DELL samo zvucnici i
odgovarajuci konektori za spajanje (jer macbook pro koristi mini displayport) došli oko 300kn.
Znaci razlika u cijeni mi je još i manje. Oko 500kn. Ugl.to je više nego sam mislio potrositi ali
spreman sam dati i tih 500kn ako bi to doista znacilo i nesto bolji prikaz a ne samo ime Apple.
Monitor je 1" veci pa je i to zgodno. Ima USB hub s 3 USB-a, ugrađenu kameru, mikrofon i zvucnike.
Navodno su i njihovi ekrani za koplje bolji i kvalitetniji. Bar tako kruza price po nekim stranicama i
forumima. Nisam još uspio saznat jel se radi o 8-bitnoj ili 10-bitnoj IPS matrici. DELL ima 8-bitnu,
a ovaj pretpostavljam 10. A moguce je da je H-IPS a ne E-IPS matrica.
Da ne govorim da bi mi ovaj monitor smanjio šumu kablova bar upola.
A naravno tu ostaje i cinjenica da je ovo neusporedivo najljepsi monitor(bar meni), ipak je
aluminijsko kuciste pa valjda i kvalitetniji.
Uz sve navedeno skoro sam zaboravio spomenuti da je ekran LED, sto znaci da bi trebao pomiriti sve
najbolje iz LED i IPS svijeta i k tome nije toliko izdužen(nije 16:9), pa je zgodniji za rad.
Posto je stalak toliko tanak, nebi mi cak smetao da ga i ostavim na stolu i ne vjesam na zid.
Komotno bi mi stale knjige na stol pod monitor, cime bi mogao uštedjet još nekih 100-200kn..
Isto tako uvijek nastojim razmišljat i za ubuduce. Mislim da bi mogao za 3-5 godina koliko bi ga
najmanje koristio dobiti puno više za taj ekran koji je kostao nekad 6000-7000kn, nego za ovaj
DELL od 1800kn kad bi ga isao prodavat.
Evo jos linkova: 1, 2, 3 , 4 i ovaj(makar je za 27", karakteristike su skoro iste)
Negativna stvar u cijeloj prici je sto je koristen i nema garanciju. Sta vi mislite?
Koristi li tko taj monitor ili da je koristio pa da može otprilike reci vrijedi li to 500kn više ili je to
samo kupovina imena?
Glasujte ako može
7 | Dell U2311H |
---|---|
3 | Apple LED Cinema 24" |

da razriješim nešto:
1. igre se rade u 6-bita,8-bita iili više? tn je 6-bitni,većina jeftinijh ips-a su valjda 8-bitni?
2.uključujući 1. utječe li grafička kartica na prikaz boja i kako?
3.kakav je prikaz bijele boje u odnosu na tn? bijele boje ima posvuda,programi,internet pa i prilikom pisanja poruke na forumu je sve bijelo
4.skuplji/veći ips monitori su formata 16:10 sa rezolucijom 1920x1200,podržavaju li danas sve igre/grafičke tu rezoluciju?
5.razlika sRGB vs. Adobe RGB?
da razriješim nešto:
1. igre se rade u 6-bita,8-bita iili više? tn je 6-bitni,većina jeftinijh ips-a su valjda 8-bitni?
2.uključujući 1. utječe li grafička kartica na prikaz boja i kako?
3.kakav je prikaz bijele boje u odnosu na tn? bijele boje ima posvuda,programi,internet pa i prilikom pisanja poruke na forumu je sve bijelo
4.skuplji/veći ips monitori su formata 16:10 sa rezolucijom 1920x1200,podržavaju li danas sve igre/grafičke tu rezoluciju?
5.razlika sRGB vs. Adobe RGB?
izvoli dušo : https://www.youtube.com/watch?v=Dw0acUxMaKo , od 10 ljudi s foruma koji su imali tn i sad imaju ips svi su mi rekli da nikad vise nebi isli na tn , ja tu nemem o cemu više razmišljat , a i ugodniji su za oči u sto sam se sam uvjerio , nedavno sam doduše i sjedio ispred jednoga na laptopu i oduševio se kvalitetom prikaza boja.
izvoli dušo : https://www.youtube.com/watch?v=Dw0acUxMaKo , od 10 ljudi s foruma koji su imali tn i sad imaju ips svi su mi rekli da nikad vise nebi isli na tn , ja tu nemem o cemu više razmišljat , a i ugodniji su za oči u sto sam se sam uvjerio , nedavno sam doduše i sjedio ispred jednoga na laptopu i oduševio se kvalitetom prikaza boja.
to sam već pogledao bejbi
I apsolutno niko nije na foumu niti igdje drugo rekao da se pokajao sto je kupio IPS niti da bi se vratio na bilo kakav TN. Ako to nije dovoljno ne znam sta jest. I sve te odgovore mozes naci na netu i ponovljeni su nekoliko puta ovdje na forumu.
to sam već pogledao bejbi
inače taj lik je trebao stavit pravi S-IPS monitor/jeftiniji a ne Dell U2410 koji je izvan konkurencije jer ima novi/bolji H-IPS panel sa većim i boljim bojama dok ostali imaju pravi S-IPS panel
razlika:
Eto mene da opet zacinim ovu temu. Cekajuci svoj DELL, naisao sam na jos jedan zanimljiv ekran
- skoro godinu star Apple cinema 24'' ekran.
Kolko vidim to je glossy monitor, znači zaobiđi u širokom luku, a i taj LED je najčešće samo gimmickšto sam uostalom više puta i pisao. Inače 24'' Cinema bi trebao biti klasičan LCD, mislim da u takove nije ipalo LED osvjetljenje. Ima on i bjesno veliki input lag pa nije ni za igre, a bome kao što sam već rekao nepoćeljan je i za obradu fotografija jer je glossy.
inače taj lik je trebao stavit pravi S-IPS monitor/jeftiniji a ne Dell U2410 koji je izvan konkurencije jer ima novi/bolji H-IPS panel sa većim i boljim bojama dok ostali imaju pravi S-IPS panel
razlika:
Sumnjam da ćeš danas uopće naći S-IPS na policama trgovina, uglavnom će sve biti H-IPS il e-IPS kod onih jeftinijih.
- skoro godinu star Apple cinema 24'' ekran.
Kolko vidim to je glossy monitor, znači zaobiđi u širokom luku, a i taj LED je najčešće samo gimmickšto sam uostalom više puta i pisao. Inače 24'' Cinema bi trbao biti klasičan LCD.
razlika:
Sumnjam da ćeš danas uopće naći S-IPS na policama trgovina, uglavnom će sve biti H-IPS il e-IPS kod onih jeftinijih.
ne shvacam sto mislite pod glossy monitor , ja kad sam radio na ovo hp pavilionu s ips-om sve je izgledalo kao da je od stakla , ekran se baš nekako sjajio kao da je od stakla , jel to taj glossy efekt? baza je što se to meni baš sviđalo xd.
ne shvacam sto mislite pod glossy monitor , ja kad sam radio na ovo hp pavilionu s ips-om sve je izgledalo kao da je od stakla , ekran se baš nekako sjajio kao da je od stakla , jel to taj glossy efekt? baza je što se to meni baš sviđalo xd.
Je, to je bio glossy. Super je to tako na prvi pogled al za ozbiljne stvari samo probleme stvara.
razlika:
uglavnom će sve bit S-IPS i e-IPS,koliko znam samo Dell U2410 ima H-IPS kojeg ima u izobilju u hr,da je barem jeftiniji 1k kn-a
HP ima e-IPS HPzr22w a HP zr24w ima nekakav H2-IPS ali to je vjerojatno S-IPS
uglavnom svi lažu i neće reć šta je ustvari unutra
Je, to je bio glossy. Super je to tako na prvi pogled al za ozbiljne stvari samo probleme stvara.
hah , a neznam meni je baš lijepo nekako izgedalo , ali se ne siječam toga kad sam radio ne dell-ovim ips-ovima na mic-u u splitu.
uglavnom će sve bit S-IPS i e-IPS,koliko znam samo Dell U2410 ima H-IPS kojeg ima u izobilju u hr,da je barem jeftiniji 1k kn-a
H2-IPS bi trbalo biti napredniji os H-IPS, to je bar jasno.
Ono što Dell U2410 ima, a većini kornsika ne treba pa ni meni koji obrađujem fotografije na monitoru, je wide gamut, često stvara više problema nego koristi.
Taj e-IPS je jeftini IPS non nipošto ne znači da je loš, donosi još nižu potrošnju te čak veće kuteve gledanja negoli čak i H-IPS.
hah , a neznam meni je baš lijepo nekako izgedalo , ali se ne siječam toga kad sam radio ne dell-ovim ips-ovima na mic-u u splitu.
Na Dellu nisi niti moga vidjeti ako su bili u pitanju monitori, svi su mat.
H2-IPS bi trbalo biti napredniji os H-IPS, to je bar jasno.
Ono što Dell U2410 ima, a većini kornsika ne treba pa ni meni koji obrađujem fotografije na monitoru, je wide gamut, često stvara više problema nego koristi.
Taj e-IPS je jeftini IPS non nipošto ne znači da je loš, donosi još nižu potrošnju te čak veće kuteve gledanja negoli čak i H-IPS.
uglavnom Bug ga je testirao i nijedan im nije tako dobar kao dell u2410
inače tko ima koristi od wide gamuta?
ovo je pravi monitor HP LP2480ZX, 30 bitni sa bilijun boja koje može prikazat...oko 14k kn-a
Meni glossy ne smeta, imam glossy na macbook-u i do sad nisam imao problem.
Istina je da tu i tamo stvara ko efekt zrcala, ali ja to nekako ni ne doživljavam,
a oozitivna stvar toga je što su mu boje stvarno življe nego na mat ekranu.
2.ovo doista je LED ekran, yato i je tako tanak a i na službenim Appleovim stranicama
tako piše. Pošto je Apple u pitanju mozda cak i nije edge LED, ali i da je trebao bi pomoci
kontrastu što nije za baciti i uštedi energije. Za ms je istina, sporiji je, ali nisam skoro
nikakav igrac pa mi je to gotovo nebitno, a i u korištenju nisam vidio nikakvih efekata
koji bi smetali. Jednostavno nekako sumnjam da bi takav ekran i po toj inace cijeni
trebao imati neke vidljive mane u prikazu. Sad sam još editirao post, pa me zanima
jel vrijedi uza sve te svoje prednosti dati 500kn više?
Osim toga ovdje su odusevljeni monitorom, kude tek nedostatak više ulaza za PC korisnike,
što meni kao nekom s macbook-om ne predstavlja problem nego prednost.
Kazu da je za igre i filmove odlican što mi se ne slaže s tim da ima veliki input lag
A i u specifikacijama spominju 6ms , što bi trebalo biti bolje od DELL-ovih 8ms, zar ne?
I mislim da je ovom ekranu H-IPS matrica.