Kako razmišljam o nabavi novog monitora, vidim da su 16:10 monitori gotovo jednako nezastupljeni kao i 4:3.
Do prije nekih 8 godina sam ima 4:3 ,a zadnjih par godina su filmovi bili u wide screen formatima što se značilo pola ekrana u crnim crtama. Nakon toga nije bilo druge nego nabaviti 16:10. Gledanje filma na tome je bio preporod, ali veselje nije dugo trajalo. Od internet stranica je jako malo stajalo na monitor, a ni word dokumenit nisu bili idealni. Da se radilo o nekih 24 incha, bilo bi idealno za koristit dva dokumenta jedan do drugog ali eto bija je od samo 19. Još jedna zamjerka su bile igre s pogledom top down u kojima je 4:3 puno bolji. Izlaskom 16:9 sam se potajno nada da neće od tog standarda bit ništa, ali bija sam u krivu jer evo toliko godina nakon gotovo da se nemože ni kupit monitor koji nije 16:9. 16:9 je rezolucija koja me ne odgovara u ničemu osim u filmovima (iz razloga što je film sniman u ultra wide a ne što želim tako široku i usku sliku).
Zanima me ima li kakvih spoznaja o tome da li će 16:10 monitori pasti u zaborav, ili će biti uskoro veče ponude?
Btw ako imate kakav prijednog za 16:10 monitor za nekih 1700 kn (nije problem ni ako je parsto kuna skuplji) a da zadovoljava uvjete:
Minimalna rezolucija 1680×1050
Veličina: 22-27 incha (24 idealno)
Da može u pivot.
Da nije Samsung (Jako loša iskustva s velikim brojem tih monitora, i ne bi ga više u kuću ni u pola cijene)