Oppo Find 7a - review

poruka: 5
|
čitano: 5.174
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Oppo Find 7a - review

Dakle, sad već davno, 19.3 točnije, ove godine sam pokrenuo temu u vijestima o navedenom uređaju. To jest, prenio sam samo specifikacije sa predstavljanja i nekoliko slika sa foruma.

Kao što je najavljeno, cijena uređaja za Find 7a model, koji je trenutno dostupan za EU je 400€ na webshopu službenog Oppo partnera, tvrtke Oppostyle. Valja napomenuti, da za EU područje, skladište se nalazi u UK tako da na cijenu uređaja nema dodatnih davanja našoj državi.

U Oppostyle je uređaj krenuo u preorder 7.4., Midnight verzija je rasprodana do četvrtka. Ostala je bijela, koju sam htio i naručio 11.4. 

Preorder packet u kojem se nalazi sam uređaj, Easy Cover(25€), dodatna baterija(14€) i SanDisk MicroSD 32GB, Class10(19€), cijenovno 400€. Uz to, Oppostyle ima Education program, u kojem student/učenik dobiva 10% popusta prilikom kupnje uređaja. Dakle plaćeno 360€.

Prema obećanju, shipping uređaja je obavljen do kraja travnja, počevši sa 25. 4. Tako su neki sretnici u Španjolskoj, Poljskoj i koje gdje uređaj imali već 28. 4., DHL je obavio odličan posao. Ja sam, naravno bio lošije sreće, pa je moj uređaj krenuo tek 30. 4. iz UKa i sljedeće jutro je bio u DHLovoj podružnici u Italiji. Nažalost, 1. Maj, pa tipične RH stvari i uređaj sam dobio tek danas, jer iako je došao u petak ujutro u DHL Zagreb, ne, DHL ne dostavlja pošiljke na moje područje nego su za to zadužili HP. Otom potom.

Najprije ukratko o ovim dodacima iz paketa. Nažalost, nisam primjetio da je Easy Cover Navy Blue i nisam poslao mail da mi zamijene za bijelu pa mi baš ne odgovara uz bijeli uređaj no i to ćemo riješit, naručit ćemo bijelu. Sam case se stavlja na uređaj na sličan način kao što se stavljaju neki caseovi na Samsungove uređaje, gdje se stražnji poklopac mobitela miče, a u case je integrirana druga stražnja strana. Važno je reći da poklopac odlično pripaja na uređaj, tj. nije ga baš lako odvojiti pa nema straha da će slučajno otpasti. 

Case je relativno krut, no, presvučen je nekim materijalom, rekao bih nekom vrstom umjetne kože i djeluje jako lijepo. Na prednjoj strani, pri vrhu, postoji rupa, od cca 2x2.5in gdje je zaslon dostupan. Tu se prilikom dodira prikazuju informacije(datum, sat, stanje baterije itd.). Tu bih zamjerio možda to što nema ili neku plastiku/staklo preko te rupe, ali nije toliko loše.

Ostali dodaci, baterija identična onoj koja dolazi uz uređaj, dakle 2800MAh. MicroSD kartica, isto nema se što posebo reći.

Sada ajmo na sam uređaj. Prvo, da opet izlistamo sve specifikacije, napravit ću samo copy paste iz najavne teme.

Find 7a:

• 152.6x75x9.2mm, 170g
  • 5.5" 1920x1080 pixela, Guerilla Glass 3
  • Snapdragon 801, 2.3GHz, Adreno 330
  • 2GB RAM
  • 16GB internal storage + do 128GB microSD
  • 2800MAh removable baterija
  • 13 MP f/2.0 Sony IMX214 CMOS, Super Zoom- kamera slika 10 fotki i odabiru 4 najbolje koje se kombiniraju u jednu 50MP fotku, 4k 30FPS video, HDR, 100FPS slow-motion
  • 5MP prednja kamera
  • MaxxAudio + Dirac HD

Dakle, po hardveru apsolutno uz bok svim današnjim flagshipovima, a cijeni sam već sve rekao iznad.

Napomenut ću ovdje, da postoji zapravo 5 podmodela, razlikuju se jedino po frekevencijama za mobilne mreže, stoga treba biti oprezan:

• x9007 China Mobile verzija
  • x9006 International/EU
  • x9006 US
  • x9005 China Unicom
  • x9000 China Telecom

Kad smo riješili specifikacije, valja krenut dalje.

Uređaj dolazi pakiran u običnoj kartonskoj kutiji, koja služi za dodatnu zaštitu, unutar koje se nalazi kutija uređaja. Sama kutija je izgledom jednostavna, a opet djeluje na neki način posebno. Iako je neka vrsta plastika, tvrda je i teško je reći da plastika, hladna na dodir kao da se radi o nekom metalu. 

Unutar kutije, odmah se susrećete sa uređajem, sve ostalo je skriveno. Opet jednostavno, a zrači nekom posebnošću.  Kad izvadite uređaj i poklopac, dolazite do svih ostalih potrebnih stvari. 

Dakle tu se nalazi:

• Standardni EU Schuko plug sa 2 okrugla pina, kabel je skriven i proveden ispod male "teke" sa uputama, pažljivo i lijepo posložen
  • USB-mUSB kabel za spajanje s računalom s obzirom da je kabel na punjaču neodspojiv
  • In-ear slušalice sa 2 dodatna para gumenih nastavaka, Oppo Dirac Headphone
  • Upute koje nitko koristi i baterija koju je potrebno staviti u uređaj

Vidi se da su pridali pažnju malim detaljima, ali upravo to je ono što na korisnika ostavi prvi dojam.

VOOC fast charging. Apsolutno najbolja stvar koju je netko upakirao na smartphone. Od 5-75% u cca 30 minuta, i još cca 30 minuta za ostalih 25% je jednostavno impresivno. 

Sam uređaj je dizajnom drugačiji od većine onog što se nalazi trenutno na tržištu.Prednji kraj uređaja bi na prvi pogled ostavio "bezelless" dojam. Na vrhu se nalazi zvučnik koji se koristi tijekom razgovora, desno se nalaze proximity senzori i još desnije prednja kamera.

Na dnu, skyline notification LED, koji je odmah ispod ruba stakla, iznad kojeg se nalaze kapacitativne tipke. Tipke su prilično slabo osvjetlene što se meni sviđa, mnogima se vjerujem neće. Na donjoj strani uređaja, nalazi se samo microUSB port, na lijevoj strani power tipka, a na desnoj volume tipke. Meni odgovaraju položajem. Nekima se možda neće svidjeti raspored no to su preferencije korisnika. Na gornjoj strani nalazi se samo 3.5mm jack za slušalice. Straga, 13MP kamera i bljeskalice, malo ispod toga ugraviran logo u zadnju stranu, te na dnu zvučnici. Iako je samo jedan otvor, kada se makne zadnja strana, uočavaju se 2 zvučnika. Poklopac na uređaju bijele boje nije potpuno glatkog finiša, nego je "strukturiran". Također kroz strane prolaze 2 metalne linije, koje su tu od metalnog okvira.

Uređaj i na sam pogled djeluje čvrsto i robusno, i kad se primi u ruku, osjeti se. Iako je uređaj sa zaslonom 5.5", što već mnogi izbacuju iz kategorije smartphonea, na pogled i nije neki monstrum. Masa je dobro raspoređena po uređaju tako da nemate osjećaj da vam otkliziti iz ruku. Jedina mana se mogu navesti same tipke za glasnoću, koje su malo opuštenije, ali ništa što bi trebalo brinuti.

Što se tiče ekrana, nemam riječi. IPS ekran, odličnih kutova gledljivosti. Same boje su malo toplije, što se može uzeti kao zamjerka, ali ništa što se softverskim putem ne bi moglo ispraviti.

E sada malo možda i o najvećoj mani ovog softvera.

Naime, uređaj dolazi sa ColorOSom, što je Oppov build nad Androidom. Sami izgled GUIja je drugačiji od standardnog Androida, što se mnogima neće svidjeti. 

Sam ColorOS ima neke prednosti ali i mane. Dijelomično pokušava približiti iOS na Android. No da kažemo prvo ono pozitivno, pa ćemo onda i ono negativno.

User interface je brz i responzivan, nema lagova, sve je glatko. Geste, jednostavno stvoreni uređaj za one koji vole ovakve stvari, a i mogu biti korisne svima ostalima. Također, onaj raspored tipki, power tipku možete zaboraviti jer probuditi uređaj možete i dvostrukim pritiskom na home tipku. Iako je stock ColorOS pričino drugačiji, broj tema u download centru je neopisivih, između ostalog tu je i standardna Android Jelly Bean tema. Hrpa postavki i preinstalirane aplikacije za zaštitu. Naime moguće je uređaj postaviti u "Guest mode" i zabraniti pristup određenim stvarima, od kontakata, slika, do aplikacija. Također je moguće i aplikacije zaključati lozinkom za još više zabrane.

Lošije stvari su, prije svega što je trenutna ColorOS verzija još uvijek bazirana na Androidu 4.3. Također, nešto veća potrošnja baterije kad uređaj nije aktivno korišten(oko 1% za 1h), ali Oppo tvrdi da rade na tome. Već je izdana 2.0 beta(trenutno 1.2) u kojoj je nešto ispravljeno i rezultati su bolji. Također, ikone su nešto veće, samo 4 se mogu staviti po širini, što opet mnogima neće odgovarati.

Što se tiče kamere, nisam puno slikao, opaliti ću par fotki kroz sljedeće dane da pokažem, no nisam pro fotograf da se odmah ogradim.

Što se tiče zvuka. Ovo je definitivno najbolji zvuk koji sam čuo na mobitelu. Nisam čuo novi M8,ali jednostavno je impresivno. MaxxAudio je super, kad se priključe slušalice, na izbor je odabir efekata iz MaxxAudia ili Dirac effecta. I one slušalice su prilično kvalitetne za nešto što se dobije badava, i zanimljivog su dizajna.

O izdržljivosti baterije neću još donositi opažanja, ipak tek koristim uređaj pola dana. Koliko znam, Oppo nema predefine profil za bateriju, nego se generira nakon prvog uključivanja, što znači da treba proći par dana dok se ne ispolira. Dakle kroz tjedan dana kad se sve posloži i kad ću mob koristit prema starim navikama stavit ću rezultate. 

Priložit SS iz Antutu benchmarka koji sam napravio večeras, znam da će to veliku većinu ekipe ovdje zanimat. 

Pa da zaključim, uređaj me oduševio. Ocjenu ću dat 9.5/10, samo radi potrošnje baterije na ColorOSu koji dolazi sa uređajem. No tu je VOOC fast charging. Baterija se napuni za nekih 1h i 15minuta od 5-100%, tako da ovo malo više potrošnje u standby modu i nije problem. Kad to isprave, što se mene tiče bila bi desetka.

Ukoliko netko ima pitanja, neke želje za isprobavanjem nečeg konkretnog, osim onog što sam najavio, slobodno pitajte. 

PS. Slike su od kolega sa Oppoforuma(osim Antutu), ja nažalost nisam imao opremu kojom bi kvalitetno ovjekovječio sve.

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.5.2014 21:49 (mystik).
Moj PC  
10 0 hvala 11
14 godina
odjavljen
Oppo Find 7a - review

Dvoumim se između Lumie 1520 i Oppa Find 7a, Oppo me stvarno dojmio...

Gledam na Oppo style eu, trenutna cijena je 399 Eura, jeli to samo za preorder ili? Ako naručim kad uređaj bude dostupan, hoće li biti ista cijena ili veća?

*Sony Xperia Z1 Compact*

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Oppo Find 7a - review
Mislim da je cijena fiksna. Istu dvojbu sam imao i ja,posto Android koristim od samih početaka odlučio sam se za Nokiju. Ako ćeš naručivati s mobicity Iskoristi kod CF15 za -15 funti na kupnju. Znači cijena Nokije ispadne 295 funti sa shippingom. A sto se tiče Oppo-a, vjerovatno best buy flagship uz bok Samsungu,HTC-u i Sonyju.
16 godina
neaktivan
Oppo Find 7a - review

Evo recenzije Oppo Find 7a

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Oppo Find 7a - review

Pozdrav,planiram uzeti telefon i imam nekoliko pitanja!

Koliko je sad trajanje baterije?

Da li se vidi žutilo na dnu ekrana?

Koliko im treba da odobre popust za studente?

Koliko treba paketu da dođe?

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice