Kamere u smartfonima- Rasprava izdvojena tema

poruka: 6.796
|
čitano: 2.025.967
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Kamere u smartfonima- Rasprava
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Re: Kamere u smartfonima- Rasprava
Razumijem što želiš reći, ali meni dizajn nije puno značio da se zadržim na S8+ ili S8. Znaš i sam da si imao problem da zaštititiš svoj S8+ svojevremeno... Ovaj u tankoj silikonskoj maski mi djeluje robusnije od nekih zaštita koje sam imao na S Edge serijama. Čak su mi bezeli i dobrodošli u nekim situacijama (landscape). Nemam problema s dizajnom. Možda da je malo lakši...

Još jedna zgodna stvar, da se vratimo na temu. Ako je uključen rise to wake ili kako se već zove, izuzetno je brzo iskustvo uključiti kameru jednim swipeom. Općenito su te fore s gestama jedna velika navlakuša. :)
12 godina
neaktivan

Bolje ali stepenicu ispod 1. klase i dalje. Iako definitivno pomak u softveru, no dalje su i dalje jako daleko uz vjerojatno najbolji senzor u industriji. Iskren da budem, meni je najveća fora Super slowmo, al to je zato kaj sam dost djetinjast kod toga pa me to oduševljava... 

A za bezele, meni niti najmanje ne smetaju iPhone bezeli, štoviše, paše mi da ih imam pogotovo kod gledanja videa ili igranja NFS. Nisam izbirljiv po tom pitanju i to nije nešto što gledam kao presudno u dizajnu uređaja, više mi je bitno da mi je pozadina skladnija, npr. ljepše mi je na S8 i S9 nego iPhone 8+ i X. HTC mi je isto dost zgodan.

11 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Odlican stvarno nemogu se ove godine pozaliti na Sony. Tu je u svemu u rangu sa S9 osim recimo Low Light bez stativa. Samo dogodine da ubace nekakav OIS i F1.8 na taj stroj od senzora i top, po meni cista desetka. Procesiranje fotki je jako zrelo i vise mi se svida nego na S9. Koliko se god S9 popravio naspram S8 u procesiranju, dalje je to previse noise reductiona po mom ukusu.

16 godina
protjeran
digitall kaže...

Mate 10 Pro je srednja zalost sta se fotki tice, igrao sam se malo s njim i daleko je od U11 kojeg inace koristim...

18 godina
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.4.2018 10:31 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Moj PC  
2 0 hvala 0
18 godina
Moj PC  
1 0 hvala 1
11 godina

zanimljivim trikovima se sluzi taj p20pro, 5 sec ekspozicije iz ruke.. vrlo zanimljivo.. isto tako korisno iskljucivo i jedino za nepomicne objekte..

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
digitall kaže...

zanimljivim trikovima se sluzi taj p20pro, 5 sec ekspozicije iz ruke.. vrlo zanimljivo.. isto tako korisno iskljucivo i jedino za nepomicne objekte..

Pa on je jedini koji ima tu opciju, 5s iz ruke fotkat, za takve stvari treba stativ..

11 godina
zvonac kaže...
digitall kaže...

Pa on je jedini koji ima tu opciju, 5s iz ruke fotkat, za takve stvari treba stativ..

da zato i kazem, to je do sada nevideno i fora, ali samo za staticne objekte naravno.

jedva cekam mobove sa takvim rezultatima ali uz normalan shutter speed, da bude stvarno korisno..

inace p20 nista posebno bolji od drugih kad se koriste duge ekspozicije.. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.4.2018 15:05 (digitall).
12 godina
neaktivan

Još jedna zanimljiva usporedba, Vavej Mate i najnovija Xperija (napravili sranje sa prednjom kamerom):

U video segmentu malo je reći da je Vavej totalno podbacio... 

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Sony ga sredio u skoro svakoj usporedbi. Moram priznati da sam jako zadovoljan procesiranjem fotki na XZ2, jako jako dobri rezultati. Samo da ubace OIS da se iz ruke izvuce bolji shutter speed i to bi bilo odlicni. 

Ajde samo zamislite sa ovako dobrim procesiranjem, F1.8 blenda i OIS, konkurencija bi se trebala jako tresti ako tako bude dogodine. Pa Xperia je S9 razvalila na stativu. Drzim fige da ce Sony nesto dodati dogodine. Mogli bi se lagano vratiti uz bok konkurenciji ako srede jos par stvari

1 0 hvala 0
18 godina
MARKOZD15 kaže...

Sony ga sredio u skoro svakoj usporedbi. Moram priznati da sam jako zadovoljan procesiranjem fotki na XZ2, jako jako dobri rezultati. Samo da ubace OIS da se iz ruke izvuce bolji shutter speed i to bi bilo odlicni. 

Ajde samo zamislite sa ovako dobrim procesiranjem, F1.8 blenda i OIS, konkurencija bi se trebala jako tresti ako tako bude dogodine. Pa Xperia je S9 razvalila na stativu. Drzim fige da ce Sony nesto dodati dogodine. Mogli bi se lagano vratiti uz bok konkurenciji ako srede jos par stvari

Da, samo im pameti fali pa iz godine u godinu, Sony ne mrda s mjesta dok su kamere u pitanju, naravno, imaju kao najbolji senzor, itd. a softver koma.. Al ajd, sa XZ2 su se trgnuli malo, nedovoljno..

Ne znam, trenutno, sony i fotić nejdu u istu rečenicu, ok, video je druga priča, tu nema zamjerki..

12 godina
neaktivan

Pa Vavej ima sve čisto po pitanju hardveraja pa opet bude ovako izdominiran od Sonyja za kojeg ovdje prisutni niti ne računaju u raspravi. Fakt je da Sony neće kanibalizirat svoju ponudu fotića i videokamera ma šta god mi htjeli. Ali je isto fakt da su slike a pogotovo video itekako upotrebljivi u svakodnevnici, i mogu se izvuć super slike. No, ne daju pristup senzoru, OIS i otvor blende je misaona imenica a i upitna je kvaliteta stakla da bi Sony stvarno stao uz bok Samsungu, Googleu, HTCu i iPhoneu u tom nekom vrhu smartphone fotovidea. Za sve ostale je manje više to ok. 

Jednostavno u cijeloj smartphone priči Sony ima neki svoj film neovisno o tome kaj konkurencija napravi i izbaci i to će gurat 100%. Dokaza za to je i previše...

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
zvonac kaže...

Da, samo im pameti fali pa iz godine u godinu, Sony ne mrda s mjesta dok su kamere u pitanju, naravno, imaju kao najbolji senzor, itd. a softver koma.. Al ajd, sa XZ2 su se trgnuli malo, nedovoljno..

Ne znam, trenutno, sony i fotić nejdu u istu rečenicu, ok, video je druga priča, tu nema zamjerki..

Ne mrda sve dok nije dosla ova godina. U cemu Sony kaska za S9 recimo?? Kaska samo u fotkama u low lightu dok nema stativa. Procesiranje im je odlicno na XZ2, meni cak oku ugodnije nego na S9. Dakle samo da ubace OIS da se izvuce vise iz ruke i to je to. Jos da u to stave siri otvor blende, pa di bi kraj bio. 

Ovo trenutno ti ne stoji, pogledaj usporedbu od GSMarene S9 vs XZ2, znaci osim ako je u pitanju low light iz ruke, Sony je ili jednako dobar ili bolji.

18 godina

Pa ono kaj mi je najbitnije, low light iz ruke, tu kompromis ne radim, sony tu jos mora poradit..

Iskreno, nisam gledao usporedbe sonija, al bacit cu oko.. Nego kaj gcam ne postoji za sony?

Tu bi se dalo jos izvuc..

N znam, za fotkanje mi je sony neuvjerljiv, briju neki svoj film i ne mrdaju napred..

Nek bubnu OIS, 1.7 i bog bogova uz uvjet da softver srede kak spada..

Samsung ko samsung, galame da imaju mob s najvecim otvorom blende a rezultati su, meh, nis posebno..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
zvonac kaže...

Pa ono kaj mi je najbitnije, low light iz ruke, tu kompromis ne radim, sony tu jos mora poradit..

Iskreno, nisam gledao usporedbe sonija, al bacit cu oko.. Nego kaj gcam ne postoji za sony?

Tu bi se dalo jos izvuc..

N znam, za fotkanje mi je sony neuvjerljiv, briju neki svoj film i ne mrdaju napred..

Nek bubnu OIS, 1.7 i bog bogova uz uvjet da softver srede kak spada..

Samsung ko samsung, galame da imaju mob s najvecim otvorom blende a rezultati su, meh, nis posebno..

Pa Sony ima odlican senzor, softver im je sad takoder odlican. Dakle za low light iz ruke im fali OIS ili blenda, a ako budu imalo pametni iduce godine - OBOJE. Iako ne treba od Sonija previse ocekivati. Sto se tice GCam za Sony, nece raditi jer Sony jos nije dopustio pristup camera2 api-u. Dakle zamisli da imas XZ2 i nemos pucati u RAW-u? Uzas

Sto se tice S9, daje brutalne fotke. Neznam gdje se vi mozete zaliti? Neki dan sam ga isprobao, stvarno daje odlicne fotke. Sad mi je zao sto sam svog prodao, dosao mi nov zapakiran i rijesio ga se odma. Ali cekat cu jos mjesec dana ako ne izade nista pametno, definitivno uzimam S9+

15 godina
bubimir13 kaže...

Pa Vavej ima sve čisto po pitanju hardveraja pa opet bude ovako izdominiran od Sonyja za kojeg ovdje prisutni niti ne računaju u raspravi. Fakt je da Sony neće kanibalizirat svoju ponudu fotića i videokamera ma šta god mi htjeli. Ali je isto fakt da su slike a pogotovo video itekako upotrebljivi u svakodnevnici, i mogu se izvuć super slike. No, ne daju pristup senzoru, OIS i otvor blende je misaona imenica a i upitna je kvaliteta stakla da bi Sony stvarno stao uz bok Samsungu, Googleu, HTCu i iPhoneu u tom nekom vrhu smartphone fotovidea. Za sve ostale je manje više to ok. 

Jednostavno u cijeloj smartphone priči Sony ima neki svoj film neovisno o tome kaj konkurencija napravi i izbaci i to će gurat 100%. Dokaza za to je i previše...

Ne vjerujem u te priče.

12 godina
neaktivan

Vjeruj, ne vjeruj, ali nema drugog logičnog objašnjenja zašto nemaju OIS, veći otvor blende i stripped down verziju aplikacije koja do prije godinu dana nije imala full manual mod iako je Sony među prvima u Android svijetu napravio podjelu na Auto i Manual sa promjenjivom ekspozicijom, ISO vrijednosti i balanskom bijele. Kad je LG donio full manual u G4 ovi su se pravili mutavi još godinu-dvije. A da ne govorim o sirotinjskim postavkama snimanja videa, pa na Sonyju dan-danas ne možeš odabrat fokus NAKON što se stisne tipka za snimanje videa pa ovisiš o tome koliko je softver pametan da skuži točku fokusa. Sva sreća pa je u 80% slučajeva dovoljno pametan...

Mogao bih do sutra pisati s obzirom na isksutvo što novih što starih Sonyja, u pogledu UX dijela, ali kad imaš tehnologiju koja je godinama ispred konkurencije (senzor) a koristiš 50% mogućnosti toga, to fakat frustrira korisnike. Ja osobno sam zadovoljan kvalitetom point-and-shoot fotki, ali evo, npr. Zvonac ili stari prijatelj R36 ne bi možda/sigurno bili. A preduvijeti su tu da doslovno razvale sve. Iskustvo imaju, tehnologiju imaju, korisnike imaju, softver kako je Marko rekao sad isto imaju. Šta dalje? To nitko, pa ni Kaz Hirai ne zna...

0 0 hvala 0
9 godina
protjeran
zar sony postoji još uvjek

0 0 hvala 0
12 godina
MARKOZD15 kaže..

Sto se tice S9, daje brutalne fotke. Neznam gdje se vi mozete zaliti? Neki dan sam ga isprobao, stvarno daje odlicne fotke. Sad mi je zao sto sam svog prodao, dosao mi nov zapakiran i rijesio ga se odma. Ali cekat cu jos mjesec dana ako ne izade nista pametno, definitivno uzimam S9+

Samsung mi je ove godine totalno nezanimljiv.

Zelja da ga imam, kupim...nula bodova.

Izgleda mi nekako dosadno, vec vidjeno (imao S8+), ima zakrivljen ekran, jako mi je ruzan sa zadnje strane (smjestaj kamere, citac otiska), ne svidjaju mi se ni boje kucista (u odnosu na P20 PRO npr...), kamera je OK tko voli fotke da mu iz mobitela izadju vec polu obradjene...ja volim sto siroviju pa da ju sam korigiram po potrebi...srecom pa ima RAW.

Ove godine mi je P20 PRO neusporedivo zanimljiviji mobitel...od dizajna, kamere, raznih detalja...jos i baterija od 4000mah.

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.4.2018 23:57 (ocean77).
15 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
ocean77 kaže...

Samsung mi je ove godine totalno nezanimljiv.

Zelja da ga imam, kupim...nula bodova.

Izgleda mi nekako dosadno, vec vidjeno (imao S8+), ima zakrivljen ekran, jako mi je ruzan sa zadnje strane (smjestaj kamere, citac otiska), ne svidjaju mi se ni boje kucista (u odnosu na P20 PRO npr...), kamera je OK tko voli fotke da mu iz mobitela izadju vec polu obradjene...ja volim sto siroviju pa da ju sam korigiram po potrebi...srecom pa ima RAW.

Ove godine mi je P20 PRO neusporedivo zanimljiviji mobitel...od dizajna, kamere, raznih detalja...jos i baterija od 4000mah.

Meni je P20 Pro nezanimljiv radi softvera. UI kod Huawei mobitela mi je 0 bodova. A sto se tice P20 Pro? Pa on jos vise obraduje fotke nego S9. Gledajuci slike na S9, poboljsanja sa softverske strane definitivno ima naspram S8/N8. 

A tebi je nezanimljiv, meni je jako zanimljiv. Iako je deja vu, vecinu stvari sto mi se nije svidalo na S8 su popravili (post processing donekle, zvucnici). Jos da izade update da sredi bateriju i po meni je to onda savrsen telefon. 

Ali za boje? Definitivno se slazem. Crni mi je preobican a plavi i onaj rozi ili sto vec mi je ocajnog izgleda...

18 godina

Kak vam se čine ove noćne fotke, kolko vidim ISO je 12800?

12 godina

Sta rec o Sony-u...ok je sto su stavili 1/2.3 senzor, ali opet previse MP za tu velicinu senzora pa imamo 1.22 µm...zatim jedna kamera u vremenu kada imamo dvije ili vise...zoom leca je vrlo korisna i vise ne zelim mob bez toga.

Sto se mene tice jos jedna u nizu Xperia koje necu imati niti me zanimaju.

Dizajn je isto meh...meni je recimo Xiaomi Mi Mix 2S neusporedivo zanimljiviji mob sto se kamere tice, a o P20 PRO da ne pricam.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Tebi je, meni nije. Meni je zanimljiv napredak u procesuiranju i čist me zanima što će napraviti na jesen ako bude neki XZ2 Pro model hoće pokleknut i metnit drugu kameru ili će ostati pri svojoj definiciji mobilnog uređaja.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
zvonac kaže...

Kak vam se čine ove noćne fotke, kolko vidim ISO je 12800?

Meh su, može bolje da ne napucavaju taj ISO nepotrebno... Kod njih je 800 ili 1600 ideala, al jebaj ga kad u low lightu softer ide na 3200, 6400 i ekstremno 12800 pa se dobije crtanje pastelama. Kod njih je 1/8 i 1600 sasvim solidan rezultat.

18 godina

Pixel 2 xl vs xz2

Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice