Jel mi mozes objasnit zasto ak ti nije problem.
Nadogradnja RAM memorije
- poruka: 1.590
- |
- čitano: 652.766
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Jel mi mozes objasnit zasto ak ti nije problem.
1. Zbog nadogradivosti - više slotova ostaje slobodno.
2. Zbog komunikacije procesor-memorija - nikakav dual chanel ne može nadoknaditi blizinu memorijskih čelija.
3. 1x8 GB je uglavnom i jeftinije nego 2x4GB.
4. 1 modul od 8GB se kasnije lakše proda ako bi se prodavao nego 2 po 4GB.
1x8GB je losiji samo ak ti rikne pa ti je onda komp beskoristan , ovak ak ti rikne jedan od 2x4GB , jos ti jedan ostaje za koristenje kompa ! S druge strane , sumnjam da ces ikad napunit sva 4 utora s po 8GB , pa bih ja rađe uzeo 2x4GB !
1x8GB je losiji samo ak ti rikne pa ti je onda komp beskoristan , ovak ak ti rikne jedan od 2x4GB , jos ti jedan ostaje za koristenje kompa ! S druge strane , sumnjam da ces ikad napunit sva 4 utora s po 8GB , pa bih ja rađe uzeo 2x4GB !
Ako ti od tih 2x4GB jedan modul rikne, svejedno oba moraš predati na reklamaciju. Nije to isto kao dva komada od 1x4GB.
1x8GB > 2x1x4GB > 2x4GB.
Iman 2 RAM ddr2 plocice po 1gb(http://www.zaslike.com/files/i602r24lfkrlabwniwcm.png) i sad zelin nadogradit na 4 gb RAM-a.
maticna ploca:http://www.asus.com/Motherboards/P5BMXWiFiAP/
procesor: http://ark.intel.com/products/32242/Intel-Core2-Duo-Processor-E4600-2M-Cache-2_40-GHz-800-MHz-FSB
Sad me zanima mogu li uopce nadogradit i koliko bi me to kostalo?
I za koliko mogu prodat ovaj RAM koji koristim?
Možeš kupiti 2x2gb DDR2, a trenutnu memoriju prodati.
za koliko kn otprilike bi moga prodat?
Oko 150kn !
Zanima me da dali mi se vise isplati ovaj ram: http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=051210208 on ima veci mhz ,al neznam koji.
ili ovaj ram:http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=051210145
Tak svejedno kojeg uzmes jer tu sitnu razliku u frekvenciji neces primjetiti !
Pa iako je mala mislim da je ipak bolja iako cijena nije veca puno. Sta mislis jel bolji neki drugi ram za iste pare ili sto bi bilo pozeljno manje pare xD
Uzmi taj G.Skill , cijene su vise- manje podjednake kod svih 2x4gb rama !
ekipa,
imam ddr2 2gb @ 800mhz, dvije plocice po 1gb, htio bi nadograditi, sad pitanje je da li da uzimam ddr2 ili ddr3, trojka bi teoretski trebala raditi? ali pitanje da li maticna podrzava...
gledam samo u linksu jer sam dobio poklon bon kod njih...
hvala
Ako se radi o maticnoj Gigabyte GA-P35-DS3 ( moj PC ) , onda mozes staviti samo DDR2 memoriju , jer samo nju podrzava !
Znaci , uzmi npr. jednu DDR2 plocicu od 2GB , 800Mhz ili 1 x 1GB , al onda vise neces imati praznih utora za memoriju !
koliko vidim po specifikacijama na njihovoj stranici:
Dual Channel architecture supports up to 8GB by 4 DIMM slots
znaci imam jos 2 slota prazna, mislim da cu uzeti 2x2GB, u totalu 6GB a to je sasvim dovoljno za W7
naravno 800mhz
Dakle ovako... Imam PC koji služi za casual igre, Skype, internet i sl. sitne zadaće.
Konfiguracija je sljedeća:
AMD Athlon XP 2200+
Gigabyte GA-7S748
RADEON 9600 (128MB)
i 512MB RAM koje CPU-Z definira kao no-name
OS na njemu je nedavno instaliran (XP naravno), konfa se boota brže od moje iz profila. E sada, kod malo zahtjevnije stvari šteka kao lud, video sa YT mora biti na 240p rezoluciji, a i tada zapinje (bez obzira na browser), a najviše problem stvaraju igrice koje se na njemu igraju često. Naravno, riječ je o igrama sa bigfishgames.com i sličnima tipa
http://www.bigfishgames.com/download-games/22712/farmup-free-to-play/index.html
http://www.bigfishgames.com/download-games/24298/royal-envoy-campaign-for-the-crown-ce/index.html
http://www.bigfishgames.com/download-games/24500/nearwood/index.html
Većinu ovih malo jačih (također sa te stranice, ništa posebno) ne želi ni pokrenuti nego odmah u startu baci error. Neke pokrene i igrive su, ali kursor bude spor, ili pak čitava igra pomalo zapinje. Proc je jak, jači od Pentiuma 4, koji mi je na starom kompu pokretao i nove igre do pred par godina. Grafička pokreće i COD4 tako da ona ne bi smjela stvarati probleme. Mislio sam uzeti gigu, gigu i pol RAMa, da li bi to rješilo zapinjanja?
512mb ti je premalo, najbolje bi bilo 2gb rama i trebalo bi ti raditi bez problema onda obzirom na ostale komponente...
Našao sam "User manual" PDF sa neta i tamo su sve lijepo objasnili...
1.Dual Chanel mod radi samo sa parnim brojem keksiju
2.Stavljaju se u mom slučaju na prvi utor jedne grupe i prvi utor druge grupe slotova
primjer: ako su prisutne dvije grupe po tri utora kao kod mene i ako se raspolaže sa dva keksa onda idu u utor br.1 i u utor br.4 a ako korisnik raspolaže sa recimo 4 keksa onda se stavljaju u utor br.1 i 2 pa u utor br.4 i 5 itd.
To sam sve skužio ali sada mi se pojavio drugi problem
Negdje sam pročitao da prije zamjene ili nadogradnje RAM-a treba izvaditi onu bateriju na matičnoj i maknuti onaj mali "jumper" kod baterije da se napravi neki "Clear CMOS" i da se onda na taj način izbjegnu neki problemi sa RAM-ima ali ja sam upravo zbog toga dobio probleme koje ne znam riješiti,naime šta sam napravio:
Ugasio sam komp,isključio ga iz struje,maknuo bateriju i taj mali "jumper" sa matične,izvadio sve RAM-e jer su bili krivo postavljeni i radili u "Single Chanel modu",vratio sam samo 2 keksa od po 1GB na prava mjesta ( u naranđaste utore na br.1 i br.4 ),vratio sam na mjesto bateriju i taj jumper,pokrenuo komp ali
ne mogu u windowse!!!
Počne boot pa čak i onaj animirani logo od sedmice ali se ubrzo opet automatski restarta i opet boot ali mi sada ponudi "Start windows normaly ili da uđem u onaj "Repair mod" u kojem mi kasnije nudi svakakve opcije koje sam sve isprobao i uvijek neka greška ili fali mu nekaj fali ili kaj ti ja znam.
U tom repair modu u jednoj opciji uđem negdje gdje mi napiše umjesto C particije neku X particiju od nekih 30 MB i uopče ne vidim nigdje svoj OS niti svoj C:/ i ništa ne mogu!!!
Probavao sam mijenjati kekse,stavljati ih u različite utore,probao sam samo sa jednim keksom,otišao sam u BIOS i podesio ga kak je bio i ništa,ponovo sam ušao u BIOS i odabrao "Save Optimized Defoults" ali ništa,neće i neće!!!
Kaj sam ja zeznuo izvadivši tu bateriju i taj jumper???
Kak da sad ponovo osposobim komp???
HELP,HELP,HELP
ja kad izvadim bateriju,nigdje nevidim taj mali jumper,jer se on nalazi gdije i sama baterija ili negdije drugdje.....
e ovako mene zanima jedna stvar,imam core i5 750,racunalo je brzo i ima ga skoro 4g, od samoga pocetka sam koristio memoriju g skill,ripjawsx,ddr3 1600,4x2.
windowsi ultimate 7, 64bit,maticna je asus P7P55DLE.e sad me zanima jedna stvar,koju dosad nisam primjecivao,ploca ima 4 slota,u sva 4 slota sam ugradio memoriju 4x 2
jer su bile jeftine,i isao sam na tu varijantu da bude 8gb,medutim zanima me dali je normalno da u sustavu pokazuje instalirano 8gb,(iskoristivo,3,99gb)..
to dosad nisam primjecivao,dok nije izisla igra koja ima zahtjev 6gb rama,a ja ju nemogu pokrenut,jer ima 8gb instalirano,a 4gb mi fali,nije mi jasno.
e sad citam te razne teme o memoriji,a nikad s njima nisam imao problema,koje kod sam racunalo sastvio,s ramima je sve stimalo,jedino me ovo nakon toliko godina
iznenadilo.
pa ovako nisam neki strucnjak pa me zanima,kako mogu znat letaciju memorije,kako mogu po procesoru, maticnoj, znat koja mi memorija odgovara.kako doc do toga
jumpera i gdije se on tocno nalazi kod baterije,jer sam citao tu u postu,da ako se stavlja memorija da se izvadi baterija i taj neki jumper koji nigdje nevidim i neznam
gdije se nalazi,pa bih vas molio da mi neko malo vise o tome pojasni,ili da me upti na neki link.lp
pozz! Imam jedno pitanje. Imam komp. star 5 godina i Rama imam 1 GB DDR2 667mhz htio bih jos staviti 2 GB ali ne proizvode se vise od 667mhz DDR2 nego od 800mhz i bojim se da mi se nesto ne zapali u kucistu. Jer je tako jedan moj prijatelj nesto dira RAm i komp. mu se zapalio. Ali kad sam otisao na sluzbenu stranicu svoje maticne ploče kaže samo da moze DDR2 533mhz i 667mhz. Evo matična je ova http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=ConRoe1333-D667%20R1.0 Pomoc. Hvala unaprijed.
Ima od 667mhz , ali samo plocice od 1GB ! Ili potrazi po oglasnicima , vjerojatno u njima ima plocica od 2GB , 667mhz !
A ako stavis plocicu od 800mhz , moguce da ju nece prihvatiti , ili ce ju prepoznat i automatski spustit takt na 667mhz !
ok hvala
bok
kratko pitanje... hoće li biti nekih problema sa memorijom ako uz postojeću (ddr3, 1600mhz) nadodam memoriju sa većom frekvencijom? npr 1866mhz?
(proizvođač bi bio isti)
hvala
Problema nebi smjelo biti ! Ova od 1866mhz ce ti se automatski spustiti na takt od 1600mhz ( kod kombiniranja memorije razlicitih taktova , taktovi ce se uvjek spustit na one taktove one memorije koja ima nize taktove ) !
pozdrav! neznam dali je to samo moj lijeni pokvareni um ali eto,čini mi se kao da komp zericu sporije radi otkako sam na dodao još 2GB RAm-a. Imam jednu poločicu od 4GB Patriot sig. 1333Mhz i kupuio sam drugu pločicu Kingston 2GB 1333Mhz,ali je ta pločica niska tj. kao pola prve,dali ej to uzrok ili je to moj um? Mislim da razlika u proizvođaču nebi trebala raditi probleme?
pozdrav! neznam dali je to samo moj lijeni pokvareni um ali eto,čini mi se kao da komp zericu sporije radi otkako sam na dodao još 2GB RAm-a. Imam jednu poločicu od 4GB Patriot sig. 1333Mhz i kupuio sam drugu pločicu Kingston 2GB 1333Mhz,ali je ta pločica niska tj. kao pola prve,dali ej to uzrok ili je to moj um? Mislim da razlika u proizvođaču nebi trebala raditi probleme?
Veličina je obično samo ženama bitna. Računalo ti nikako ne može raditi sporije sa više rama...
Provjeri koliko memorije ti prepoznaje ! Ako imas 6GB , onda je to tvoj um
Provjeri koliko memorije ti prepoznaje ! Ako imas 6GB , onda je to tvoj um
Onda je to moj pomučeni um xD
Veličina je obično samo ženama bitna. Računalo ti nikako ne može raditi sporije sa više rama...
Ti to iz vlastitog iskustva?? xD Kakogod,hvala xD
dali netko zna koliko bookmarks-i (u mom slučaju Firefox ...ili to nije ni bitno koji je pretraživač) zauzimaju RAM-a (imam 2GB PC 6400/800 MHz) ?
što je ovo možda ali neznam di bi smjestio ovo pitanje, a da neotvaram novu temu