Ubuntu 9.04 - formatiranje particije

poruka: 8
|
čitano: 4.170
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Htio sam napraviti "triple boot", sa izborom XP-a, Ubuntua i Minta. Prvo sam instalirao XP, pošto mi i Ubuntu i Mint olakšavaju posao i pitaju me želim li da, pored već postojećih sustava na računalu, koristim i njih.

Nakon instalacije XP-a kojem sam dodijelio cca 15 GB (imam 40 GB HDD) i kreirao još 2 particije za Ubuntu i Mint (svakom dodijeljeno po 10ak GB), pokrenuo sam instalaciju Ubuntua računajući da ću ga sad na jednu od ove 2 slobodne particije instalirati. Pratio sam čarobnjaka do trenutka kada dođe do dijela u kojem primijeti da već imam XP i pita što da radi. Izabrao sam zadnju stavku, dakle da želim sam uređivati particije.

I eto problema. Kako rekoh, jedna particija u NTFS-u i na njoj je XP, jedna slobodna i na nju bi sad trebao doći Ubuntu, jedna ostaje slobodna za Mint. Ali ne znam u koji datotečni sustav da formatiram ovu Ubuntu particiju?! Zašto nema NTFS-a? Pretpostavljam da je to neka Linux fora, ali onda molim Linux znalce da mi kažu šta je odgovarajuća alternativa Cool

Oprostite na podužem postu, i unaprijed hvala!

Down goes the window, out goes the heat!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Ubuntu 9.04 - formatiranje particije

zasto nisi instalirao pomocu wubi-a?

(necu ni pitati sto ceti 2 gotovo ista os-a...)

17 godina
r420r kaže...

Wubi? Neka fora instalacije iz Windowsa ili nešto?

I nemoj me ni pitat Osmijeh

17 godina
neaktivan
asusdvd kaže...
r420r kaže...

Wubi? Neka fora instalacije iz Windowsa ili nešto?

I nemoj me ni pitat Osmijeh

da. jako prakticno, brzo i bezbolno. :) cak ne moras ni przit cd.

M_dipl. kaže...

Ma wubi je praktičan, to mu se mora priznati, ali da daje pravu skilu o OS-u, to se ne može reći. Ovako, ako već ideš isprobavati, ćeš barem znati objektivno procijeniti koji ti je OS najbolji..

ne znam, ja sam jedno vrijeme bio jako skeptican prema takvom nacinu instalacije os-a, ali kad sam probao ostao sam iznenaden. nisam vidio nikakvu razliku izmedu "prave" instalacije i preko wubi-a (osim nekih malih sitnica).

17 godina
neaktivan

nije to nikakva linux fora. ntfs je microsoftov datotečni sustav. linux ne ide na ntfs. formatiraj lijepo u ext3. (uskoro dolazi i ext4) . i morat ćeš jednu particiju , može i oko 1G odrediti za swap. 

ja sam se zaljubio ... http://crunchbanglinux.org/

1 0 hvala 1
15 godina
protjeran

Linux koristi file journaling system iliti ext3 (ex2 stari) i najnoviji ext4.

Life is all about ass; you are either covering it,laughing it off, kicking it, kissing it, busting it, or trying to get a piece of it.
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina

OK, pokušat ću sa ext3 sustavom, i usput ću kreirat swap particiju. BTW, hoće li je Linux znat sam prepoznat i koristit (pretpostavljam za page file) i moram li ja kasnije išta podešavati? Imam 512 MB RAM-a.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

ext4 ne dolazi nego je več tu. Ako možeš napraviti ext4 particiju, bolje da nju napraviš.

Karma is a funny thing.
Moj PC  
2 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice