Znači,prvo pogledajmo malo pod temu "linux pitanja i odgovori".
http://www.bug.hr/forum/topic/linux/linux-pitanja-odgovori/57979.aspx
Skužiti ćete da velik dio odgovora na tuđe probleme se odgovara tako da se očekuje da netko nešto upiše u konzolu.Isto tako je kada googlate za neki problem.
Isto tako iz osobnog iskustva mogu reći da ljudi drugima govore da nešto popravljaju pomoću konzole iako je postojao način da se isto to popravi preko grafičkog sučelja,što je po mom mišljenju velika pogreška Linux zajednice.Nekada čak i ako se neke stvari nemogu out of the box popravljati iz sučelja,postoje dodaci u repozitoriju koji će nadogradit sučelje da se određena radnja uspije obaviti.
E sada najvažniji dio ovog posta:
"Stavimo ovo u kontekst osobe koja je windows konvertit ili apsolutno prvi puta vidi konzolu.Moramo shvatiti da takva osoba ne samo da nezna šta radi u konzoli nego čim ste joj vi predložili riješenje preko konzole,ona je već od straha 50% odustala."
To možda kod mene koji znam osnove osnova konzole nije problem jer sam ja avanturist,ali kod večine drugih ljudi je problem.
Kako to poraviti?Pa dok možete,makar i uz krajnje napore pokušajte nekako neki problem riješiti preko grafičkog sučelja,jer fixanje problema preko terminala definitivno odbija korisnike.
I pokušavajte druge nagovoriti da to isto tako rade,pa neka to uđe u neku vrstu "netikete".
p.s.nemojte me uzeti na zub jer ovaj post pišem upravo zato jer mi je Linux super!