Preporuka - koju Linux distribuciju instalirati?

poruka: 16
|
čitano: 5.487
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
pitanje

Molio bih vas, sve koji žele, da mi preporuče Linux distribuciju za ovo računalo

Procesor: Intel Pentium III - 500 Mhz

RAM: 384 MB

Grafička kartica: GeForce2 MX 100/200 - 64 MB

HDD: WD 40 GB

Ovo računalo je dosta slabo, pa želim na njemu malo linux isprobavati. Ako je ikako moguće ta Linux distribucija lijepo izgleda, a da radi glatko. (nije valjda nemoguća misija Nevinašce).

Hvala svima unaprijed na trudu!

Ovdje bih nešto kao trebao napisati, jel?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Zenwalk.

Ako imaš iskustva s linuxom - Arch.

The Man Who Broke A Dragons Heart...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

skoro svaka distribucija odgovara. (pogledaš na stranicama distribucije koji su min. zahtjevi)  bitno ti je samo što lakši desktop environment (XFCE, IceWM, Fluxbox, Blackbox,  FVWM ). deli ide na 386-icu, dsl na 486-icu , wolvix,zenwalk,puppy ... you name it ..

škicni ovdje  --- http://polishlinux.org/choose/linux-on-old-hardware/

ja sam se zaljubio ... http://www.elivecd.org/
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.4.2009 19:16 (hrvooje).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

Zato bi Arch bio najbolji, iskorištava najviše od CPU-a jer je optimiziran za i686. Uz to može si skrojiti sučelje kakvo god želi.

Zenwalk daje XFCE, lagano, brzo, optimizirano za i486.

The Man Who Broke A Dragons Heart...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Hvala vam svima, evo upravo se skidaju Zen i Arch.

Još jednom hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Preporuka - koju Linux distribuciju instalirat
Mr. Monster kaže...

Još jednom hvala!

Ček, ako si početnik, onda se nebudes snašao na Archu, a takoder Zenwalk. preporučujem da uzmes neku poput Ubuntu ili opensusea jer za njih je više tutorijala i jednostavni su za početnika.

17 godina
neaktivan
linuxuser kaže...
Mr. Monster kaže...

Još jednom hvala!

Ček, ako si početnik, onda se nebudes snašao na Archu, a takoder Zenwalk. preporučujem da uzmes neku poput Ubuntu ili opensusea jer za njih je više tutorijala i jednostavni su za početnika.

Pročitaj prvi post. Tutuntu ždere memoriju. Ravan je Visti što se tiče papanja. Od 500mb-700mb. To mu sigurno netreba. A takav je i openSuse i Fedora i sve već distre. Čak i Fluxbuntu jede duplo više memorije nego li Arch sa Fluxboxom.
Gentoo user. :')
17 godina

Na takvu mašinu bi dobro radio Xubuntu. Derivat Ubuntua prilagođen za starija računala.

CPU: AMD Athlon x2 4000+ (2428 MHz) MBO: ASRock ALiveNF6G-GLAN RAM: 2x2GB Buffalo DDR2 (810 MHz) GPU: Point of View nVidia GeForce 9500GT 512 MB DDR2 HDD: WDC HDD 120GB ODU: LG DVD+R/RW LCD: Asus VW193D-B 19"...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
linuxuser kaže...
Mr. Monster kaže...

Još jednom hvala!

i meni je frend, inače linuksaš, preporučio ubuntu za mene početnika, on inače koristi arch... 23. travnja treba izaći Jaunty, pa čekam, a možda da sad stavim 8.10 pa samo upgradeam? hmmm...
Intel 486DX2/66 MHz Processor, 90MB Hard Drive - no OS, 8MB Memory,5.25" & 3.5" Floppy drives, 8 ISA Slots, Speakers, Keyboard and Mouse
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.4.2009 23:59 (markbodin).
17 godina
neaktivan

Probaj Chrunchbang, to je Ubuntu, ali sa minimalističkim sučeljem i alatima koji ne kidaju toliko memorije i proca. Koristi minimalističko sučelje (Openbox) koje će ti možda isprva biti mrvicu drugačije, ali je zato brzo i jako dobro izgleda.... ali uvijek možeš naknadno instalirate neka "teža" okruženja (LXDE, XFCE, Gnome,...)

If it ain't broke, you haven't tweaked it enough.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Tux Slave kaže...
 Pročitaj prvi post. Tutuntu ždere memoriju. Ravan je Visti što se tiče papanja. Od 500mb-700mb. To mu sigurno netreba. A takav je i openSuse i Fedora i sve već distre. Čak i Fluxbuntu jede duplo više memorije nego li Arch sa Fluxboxom.
imaš pravo.

16 godina
neaktivan
autorov komentar

Da, ja sam početnik na Linuxu, pa bih htio malo isprobavati sustav. Kompleksnost sustava nije problem, dosta brzo učim, a i gdje je tu izazov, ako nije teško  Cool.

Već sam jednom isprobavao Kubuntu 8.10 na ovoj "pili". Je li uopće potrebno govoriti o tome kako je se vukao? Smijeh. Iz tog razloga sam ovdje postavio pitanje, jer nisam znao koja je distra dobra za sporo računalo, a da u isto vrijeme i lijepo izgleda i da je funkcionalna.

Hvala, na prijedlozima, a sutra poslije škole ću početi isprobavati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Kubuntu koristi kde4 koji traži jače računalo nego gnome, no gledaj, probaj sa zenwalk ili pupy no arch nije za tebe.  Kada naučiš osnove linuxai raditi s njime onda prodaj s nečim težim kao Arch ili Gentoo.

17 godina
neaktivan

da nisi početnik, rekao bih ti wolvix  (stvarno je brz) ili dsl, al ovako možda stvarno da probaš ovaj laki ubuntu crunchbang

ja sam se zaljubio ... http://www.elivecd.org/

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Celeron 3,2GHZ

448MB ram memorije

iGPU 64MB

WD 80GB

Vasa preporuka?Imajte na umu da mi treba kao privremeni OS i volio bih kada bi racunalo na njemu bolje radilo nego na XP-u.

clock2much

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Preporuka - koju Linux distribuciju instalirat

Ako ne želiš puno komplicirati probaj sa Puppy-em ili nekom od rugih minimalističkih distribucija), probaj i s Xubuntu ili Lubuntu.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice