Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.539.361
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

Ma to kaj im piše da nepodržava rufus bi mogao biti danak premaloj razvojnoj ekipi pa se onda drze core job-a i nemaju vremena niti volje raditi bilo kaj van toga.

Nije rufus oduvjek imao u opcijama dd metodu. Cini mi se da se ta opcija pojavila tam negde sa hibridnim iso-ima. A to upozorenje na kaos webu mozda datira iz tog starijeg perioda ( prije uvodjenja dd u rufus ) , no jednostavno ili neznaju da sad to rufus može ili nemaju volje-vremena-kadrova to detaljno istestirati pa azurirati info...

Kaos ima vrlo usku i centraliziranu filozofiju i koncept pa se time i smanjuje mogućnost bugova, gresaka i sl :

Focus on one DE (KDE Plasma), one toolkit (Qt), one architecture (x86_64) plus a focus on evaluating and selecting the most suitable tools and applications.

All work is geared toward packaging, not developing new tools or applications. There is no goal to make the most possible software available, KaOS will stay limited in size of the repositories, and will work on quality instead of quantity. That goal makes it clear, a large user base is not what is intended or expected.

KaOS has limited repositories, for many users the options available will be plenty. When that is not the case, one of the reasons why Pacman was chosen for package manager comes into play. It offers about the easiest solution available to build your own packages. KaOS Community Packages (KCP) was created so everyone can share the PKGBUILDs they created or adjusted for KaOS.

0 0 hvala 0
8 godina

Nisam bas ljubitelj ikona na desktopu. Obicno si najcesce potrebne programe sortiram u favorite start menija .

https://blogs.kde.org/2018/01/24/and-again-story-kde-plasmas-desktop-icons-512-improvements

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Propustismo obilježiti, no bolje sad nego nikad:
SRETAN VAM TUX!

https://www.boredpanda.com/penguin-awareness-day-photography/

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ne vidim logičniji način prečaca od ikona na radnoj površini na desktopu/workstationu. 'Jedna touch aplikacija koja zauzima cijeli ekran' nema što radit na sustavu s malim pointerom od 1px i gumbima 50x50px. Prsti, veliki gumbi i aplikacije preko cijelog ekrana pripadaju mobilnim uređajima, a ne onima s ekranom od 30". Ne znam zašto izmišljaju tople vode

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!

3 0 hvala 0
8 godina

Cjena pokusaja objedinjavanja desktop i mobile platformi u jednu...
16 godina
hrvooje kaže...

.... Ne znam zašto izmišljaju tople vode

-da.

bunker kaže...

Cjena pokusaja objedinjavanja desktop i mobile platformi u jednu...

-ili obični kretenizam, hype, promašaj.. MS kaska koji mjesec za ubunuom, pa ipak su s win8-10 odustali od metro menija tj silovanja načina rada na desktop PCju, .. dok sama želja i poslovni plan MS&Canonicala nije bila dovoljna za ostvarivanje cilja, tj preuzimanja ''uređaja'' (devices) tržišta, dominacije kao na desktopu. To su uspjeli Android&iOS, zapravo isti ali drugi par natjecatelja, jer jedan je baziran na linuxu (drugi na bsd/unix opet sličan linux) dok je drugi zatvoren (ali ne samo OS-soft, nego platforma kao Mac-ipohone..).

Zašto jedni usipju, drugi ne.. slično kao rezultat rukmetnog prvenstva, tako je to.. ali i PR-manageri koji hypsterski predvide nešto i mada pogrešno, tad se to forsira kao roadmap..

da, desktop bez ikona/shortcutova.. besmislica. Jedina veća besmislica je ideja da windowsi izgube windowse (form-prozori) .. tj na mobilnim je normalno zbog dimenzija ekrana i načina unosa/kontrole skoro nemoguće iskoristiti više prozora i logičan je fullscreen način. To isto na desktopu je samo za lobotomiju-silovanje.. izmišljanje tople vode koja se prolije. Besmislica ali tako je to u bizu..

edit: ispuštena 'bit'..

-na linuxu je bar izbor GUIja flexibilan.. ali istovremeno i problem 'nekompatibilnosti'.. ying-yang.. sve ima dvije strane/kriteija istovremeno. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.1.2018 22:33 (ihush).
11 godina
neaktivan

Bok kolege, dugo se nismo čuli.

Zadovoljan sam sa ubuntuom, sve super radi (osim par sitnica koje sam zanemario i presao preko njih).

Kako nisam vec preko 2 mjeseca pokrenuo Win koji mi je ostao na ssd-u, odlucio sam sad staviti Manjaro na ssd dok ce mi ubuntu ostati na hdd-u.

bunker Koliko se sjećam, ti si mi preporučio Manjaro, tad je bila verzija xfce 17.0.6. 

Da ostanem pri toj verziji ili da skinem ovu noviju 17.1.3 također xfce edition?

0 0 hvala 0
8 godina
Uvjek ti je bolje skinuti najnoviji iso jer ćeš tako nakon instalacije imati manje nadogradnji.

Tamo imaš tri sluzbene verzije: Kde, xfce i gnome. Ja osobno preferiram kde, no za sticanje iskustva je xfce podobniji jer je znatno sporiji razvoj pa je manje mogućnosti nekih bugova. Vidi slikice pa odaberi po svom ćefu. Kde je najprilagodljiviji i ima dobro zaokruzen ekosistem i prateće aplikacije su odlicne ( dolphin, partitionmanager, ksys, krita, kolourpaint,.... ) i vizuelno je vrlo prilagodljiv ..... Xfce je onako pomalo konzervativan...

Manjaro ima valjajuću filozofiju pa se instalira jednom i uvjek imas sve najnovije kroz redovne nadogradnje.

Većinu paketa imas u redovnim repoima, no neke pakete ( chrome, timeshift, ms fontove...) instaliras iz aur-a ..... Malo će trebati koji dan dok pohvatas manjaro ustroj i nacin rada, nadogradnji i tak to...

😊
11 godina
neaktivan

Da, razumijem.

Već sam instalirao najnoviji xfce, i za sada super radi i zadovoljan sam.

8 godina

Fino. Izvrsi nadogradnje, instaliraj svakako i ms fontove ( da izbjegnes probleme u libreofficu ako ti neko posalje takav dokument ), i uzivaj...

😊
8 godina

0 0 hvala 1
11 godina

Pa kad je wayland komedija nakon toliko godina razvoja.

Samomrzeći hrvat
12 godina
neaktivan
Jeli bolji wayland (open ili closed source)
11 godina
Killua kaže...
Jeli bolji wayland (open ili closed source)

Još uvijek ne može parirati Xorgu, čak ni nakon 9 godina od prvog release-a. Neupitno je da ima bolju sigurnost i da bi budućnost display servera trebao biti upravo wayland, ali je isto tako ćemo još vjerojatno čekat 9 godina dok ne bude u potpunosti zamjena za Xorg, što je u najmanju ruku smješno.

Samomrzeći hrvat
11 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

bunker Znaš možda kako da mi terminal ostane upaljen kada promijenim prozor, dakle palim terminal na ctrl+alt+T, ako se prebacim na neki drugi prozor sa alt+tab, prozor terminala mi nestane iz mogućih prozora, mogu ga maximizirat jedino mišem iz system icon traya ? A želio bih ponovno doći do njega preko alt+tab 

0 0 hvala 0
8 godina

Pojma nemam druze.... 😊 Nekoristim to na taj nacin. Ako sam shvatio, tebe muci to kaj se aktivni prozor aplikacije minimizira kada prebacis na drugi virtualni desktop ? Nemam obicaj koristiti vise desktopa, pa neznam kakvo bi trebalo biti defaultno ponasanje pri prebacivanju izmedju desktopa. Mozda kolege ovdje imaju vise iskustva sa time pa ti vise pomognu...

😊
11 godina
neaktivan
Basically yes, zapravo, kroz sve prozore se mogu prebacivati dok mi se terminal cak niti ne minimizira (nema ga na alatnoj traci dolje lijevo) iako nije zatvoren
8 godina

Hmmmm.... Ajmo razjasniti :

A) da li govorimo o vise desktopa,

B) ili govorimo o jednom desktopu ( radnoj povrsini ) na kojoj ti se minimizira aktivni prozor aplikacije nakon kaj se prebacis u prozor druge aplikacije ( a sve na istoj radnoj povrsini )

??
11 godina
neaktivan

B

Jedan desktop, dakle sve radim na istoj radnoj površini. npr. na slici otvorena mi je opera, qpdfview, thunar i terminal. Samo sto mi se terminal niti vidi na alatnoj traci niti kad mijenjam prozore (također kao na slici, alt+tab)

8 godina
ivan72478 kaže...

......Samo sto mi se terminal niti vidi na alatnoj traci niti kad mijenjam prozore (također kao na slici, alt+tab)

Probao sam , i kod mene je situacija da prozor terminala ne nestaje sa desktopa nakon kaj tipkovničkom kraticom ( ili mišem ) se prebacim u prozor druge aplikacije.

Razlika je samo u tome kaj je na kde aktivni prozor označen plavom crtom u sistemskom panelu a na xfce je trenutno neaktivni prozor zasivljen na sistemskom panelu , a u oba slučaja svi prozori pokrenutih aplikacija ostaju vidljivi na desktopu i u alatnoj traci  bez obzira koji trenutno bio aktivni.

11 godina
neaktivan

Da, vidim.

Uspio sam djelomično riješiti problem. Ako terminal pokrenem iz start menu-a, onda je sve u redu, vidljiv je i na alatnoj traci i u mijenjanju prozora.

Pokrenem li ga s ctrl+alt+T onda nestaje. Čudnovato, ali mogu živjeti s tim 

11 godina
ivan72478 kaže...

Da, vidim.

Uspio sam djelomično riješiti problem. Ako terminal pokrenem iz start menu-a, onda je sve u redu, vidljiv je i na alatnoj traci i u mijenjanju prozora.

Pokrenem li ga s ctrl+alt+T onda nestaje. Čudnovato, ali mogu živjeti s tim 

#KDEfails 

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.2.2018 13:46 (Entry Point).
15 godina

Može pomoć... Ovako, već sam se tu javljao ali nisam bio baš aktivan. Imam stari laptop Hp Compaq 6735 i na njega sam pokušao staviti clean install linux Ubuntua, Minta i neznam više koje distre. Prošlo je možda dva mjeseca od tada. 

Prije neki dan sam prijatelju na novom laptopu aceru nekom, instalirao novu win desetku, a imao je Linux Endless. Zatim sam probao i taj Linux ali opet ista stvar. 

Stvar je u tome da napravim bootabilni usb stick i krene instalacija ili proba linuxa i onda zapne i ostane ekran na tom dijelu instalcije. Probao sam pustiti instalaciju/probu , cijelu noć i ništa. Ista stvar se događa. Neznam što bi moglo biti, možda da naoravim update biosa. Iako vidim da nema neki službeni update (postoji samo neki modan od korisnika).

Pomagajte ako znate.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
bodija kaže...

Može pomoć... Ovako, već sam se tu javljao ali nisam bio baš aktivan. Imam stari laptop Hp Compaq 6735 i na njega sam pokušao staviti clean install linux Ubuntua, Minta i neznam više koje distre. Prošlo je možda dva mjeseca od tada. 

Prije neki dan sam prijatelju na novom laptopu aceru nekom, instalirao novu win desetku, a imao je Linux Endless. Zatim sam probao i taj Linux ali opet ista stvar. 

Stvar je u tome da napravim bootabilni usb stick i krene instalacija ili proba linuxa i onda zapne i ostane ekran na tom dijelu instalcije. Probao sam pustiti instalaciju/probu , cijelu noć i ništa. Ista stvar se događa. Neznam što bi moglo biti, možda da naoravim update biosa. Iako vidim da nema neki službeni update (postoji samo neki modan od korisnika).

Pomagajte ako znate.

Daj neke slike ili više informacija od "ostane ekran na tom dijelu instalacije". Nažalost nismo vidoviti 

Samomrzeći hrvat
15 godina
Entry Point kaže...
bodija kaže...

Daj neke slike ili više informacija od "ostane ekran na tom dijelu instalacije". Nažalost nismo vidoviti 

Nema se tu što slikati. Neki puta zapne u meniju, neki puta bude ekran u boji linuxa. Rcimo ubuntu bude nekako ljubičast , ovaj zadnji je bio plavi. Inače na laptopu je instaliran Windows 10.

8 godina
bodija kaže...

Nema se tu što slikati. Neki puta zapne u meniju, neki puta bude ekran u boji linuxa. Rcimo ubuntu bude nekako ljubičast , ovaj zadnji je bio plavi. Inače na laptopu je instaliran Windows 10.

Ako si siguran da je hardver posve ispravan , onda bi bile moguće samo dvije stvari : ili nisi pravilno kreirao instalacijski medij ili nisi svoj pc pripremio na odgovarajući način ( bios, uefi, gpt, onemogućio fastboot ili secureboot ili nekaj takvoga.... ).

8 godina
Entry Point kaže...

Pa čovjek ima xfce.... a i tebe čekamo na kde...došel buš ti prije ili posle sa tog svog gnoma....hehehhehehehee

11 godina
bunker kaže...

Pa čovjek ima xfce.... a i tebe čekamo na kde...došel buš ti prije ili posle sa tog svog gnoma....hehehhehehehee

#XFCE FTW

Probal sam jedno 100 puta, super mi je, ali nekako, mmmm, ne leži da ga je*eš. Uvijek su mi fontovi tanki i ružni, i ne znam. Ne sjeda mi. Mada je DE vrhunski, i smatram ga najzaokruženijim od svih DE-a. Savršen za početnike i profesionalce.

Samomrzeći hrvat
16 godina

biraj:

-HW (kvar)

-postavke (BIOS/kompatibilnost + OS requirementsi).

-SW .. način kako je kreiran medij-installer, sam medij tj FS- npr fat32 ili ext ili .. za linux distre imaš konkretne howto + npr dd opciju važno je i s kojeg OSa kreiraš kao target, za win10 imaš mctool koji kreira medij s gpt/mbr bootom i ovisno o BIOSu biraš koji mod kod bootanja (F-nešto.. npr F10 tipka za QBM/ExpperssBoot ili sličan naziv).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.2.2018 18:33 (ihush).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice