Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.538.245
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
bunker kaže...
Zechina kaže...
 ...imaš za Caju itd stotine skripti s istom funkcionalnošću. I složiš si sam što ti treba a fali ti ...

E tu je ključna razlika : ono kaj sam ti fotkao je defaultno stanje bez ikakve potrebe da si ja sam nekaj slažem ili istražujem kako do čega, i ta karakteristika se zove user-friendly te je itekako očekivana i podrazumijevana za jedan moderni operativni sistem.

Srry ali meni je ovo smiješno. Ono što treba 99+% korisnika imaš defaultno bilo gdje, kao i u Winsima, Macu itd. Sve ovo dalje su ekstra mogućnosti.

Zar ti doista misliš da je nekom prosječnom juzeru 500 dodataka na izbor "user-friendly"?

I da je to fićr, što je netko imao okp sindrom i potrpao sve te moguće skripte kojih 90+% nikad nećeš upotrijebiti?

Ako ti to doista i često treba, uzmeš DC (kao i TC na Windowsima) i prekopiraš si stotine TC (Total Commander) pluginova. DC radi svugdje.

Ako to baš potrebuješ u default file manageru ( > istražuješ, slažeš... !!!!) - jbg u XXI st smo. Googlaš, dl, copy paste i to je to.

Bez mistifikacije, evo i za Kolindu:

1.) u Google upišeš "Mate Caja Scripts". Odabereš prvo što će ti izaći.

2.) klikneš na linku (Gdrive) gore na "Caja-Scripts" mapu i "download". Ili samo onaj koji ti treba, po želji.

3.) otpakiraš zip u .config/caja/scripts

4.) ako je potrebno, promijeniš permissions (file/properties ili chmod +x)

Ja ne znam kako bi to bilo jednostavnije, a da nemaš sve moguće skripte predinstalirane.

I inače, ne bolujem od skriptitisa, ali napisati ili promijeniti neku skriptu za fm je stvarno bezvezarija.

evo npr copy to desktop skripta:

#!/bin/bash
FILE=`echo -n $CAJA_SCRIPT_SELECTED_FILE_PATHS`
DESTINATION=$HOME/Desktop
cp -i "$@" "$DESTINATION"
exit

a evo npr moja musaka od kontekst menija:

bunker kaže...

Evo nisam bio lijen, pa sam na istom hardveru ( multiboot ) isprobao usage na manjaro kde, manjaro xfce i mint cinnamon, na način da su uvjek bile istovremeno pokrenuti defaultni file manager, firefox ( učitan isti yt sadržaj ), defaultni dvd snimač te apk za očitanje usagea. Evo na osnovu tih brojki ( možeš i ti odraditi iste testove na tvom hardveru ) možemo lamentirati o "laganoći" pojedinih distri, DE , i kvaliteti implementacije istih apk u različite distre i DE...

Doista vjeruješ da ti jedan DE uzima 8% a drugi 100% cpu za potpuno istu stvar? :-D

8 godina
@zechina

Pa lako kaj ja vjerujem, brojke su tako pokazale. Vidis da je test radjen na slabom hardveru ( 2 jezgreni jadni cpu, integrirana grafa, 4 gb rama ) i ocigledno mint sa cinnamonom se teze nosi sa tih 4 pokrenutih apk. Vidio sam i ja tih 100 %, restartao, pricekao malo, ali brojke uvjek iste. Razlika je i u tome kaj je na manjaru dosta noviji kernel.

I naravno da brojke koje sam ja dobio nista neznace. Bar nas desetak na raznovrsnim hardverskim kombinacijama bi trebali odraditi identicni test ( isti os, isti de, iste pokrenute apk ) i tada bi imali mozda pravilniji uzorak....

16 godina
Zechina kaže...
..

Doista vjeruješ da ti jedan DE uzima 8% a drugi 100% cpu za potpuno istu stvar? :-D

-zar su sad vjerski razlozi postali argument? :))

ili, možda iskustvo umjesto funboyizma, možda surove brojke taskmanagera i obćutak (malo slovenštine) o radu OSa/DE (ili predenju motora ispod haube), o tome kako ekšli radi nešto pod KDE vs dogmi koje caruju od mračnog doba srednjeg vijeka (u PC kronologiji, prije desetljeća..).

Pri tome ti skripte nisu neki argument za/protiv nekog DE (o čemu lamentiramo poslejdnjih stranica..) ili zazivanje starih NCova reinkarniranih u totalc.. Bunker je konkretno prikazao, task, cpu-ram, yt-klipić. Brojke, ne 'vjerovanja' i dogme ili dojmovi koji nisu mjerljivi-usporedivi ili relevantni (nisu argument). Dodatno, Bunker pošteno kaže, nije njegov slučaj relevantan ili referentna točka, nego to treba više juzera na različitom HWu i tad možemo primijetiti pravila-patterne, pa tad zaključiti nešto korisno (svima?) ili se i dalje razdragano možemo svađati.. (dobro nam ide, zar ne?) :)) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
neaktivan

Ne znam, mene ovo fura na "moj tata je jači, moj pimpek je veći".

Ne da mi se čak ni testirati. Ali probat ću ovo isto kod sebe (stari Mint/stari komp), samo zato jer si se potrudio.

Windowse reinstaliraš pa ti iz treće odjednom bolje i brže rade (ili suprotno), gdje ne bi sa Linuxom di svako malo neki kernel patch digne ili sruši performanse.

Igrao sam se dosta sa različitim Linux konfama, to je iza mene.

Mogu samo kao osoban izbor reći da bi sad uzeo samo MATE ili KDE. K za jači / noviji hardware, za slabiji Xfce.

Cimet me ne zanima jer mi ništa ne nudi osim "eye candy". Unity je skoro pa prošlost.

Ako ću nešto eksperimentirati, sigurno je prvi sl. korak Manjaro + KDE. Navikao sam na .deb no danas to nije više greda.

Mint/MATE Software manager me malo razmazio, ali mislim da je Octopi sasvim ok. Valjda ima i softa dovoljno.

A tu su i flatpak, appimage i snap pa sve radi.

16 godina
Zechina kaže...

..

Mogu samo kao osoban izbor reći da bi sad uzeo samo MATE ili KDE. K za jači / noviji hardware, za slabiji Xfce.

..

ostalo OK, ali vidi problem s ovom rečenicom, tumačenjem.. i kako će je pročitati netko tko naiđe na temu, danas, prije x-godina ili za toliko kasnije..

-što je slabiji HW? neki koji je stariji od 10g? .. neki koji nema 2-4GB ili GPU? A što bi tad s tim HWom juzer trebao očekivati npr na chrome-ytbu..?

kad se kaže jači hw, prosječan internaut (ili foruimaš u temi) pomisli na neki gaming PC, 8-32gb, ssd, gpu ranga 1050ti .. ili se to odnosi na VGA-S3Trio s 1MB VRAMa na AGPu s početka stoljeća, (dodaj na 1995 nešto do 3d generacije) a tad govorimo o računalima-HWu koji je star +20 godina (ili stoljeće pa +18 godina). Jasno ti je koliko je neka vga jača i koliko više resursa je na raspolaganju, ako 18godina prepolovimo.. i dalje je to slabo po današnjim kriterijima koje višestruko prešiša smartphone/tablet.. ako suzimo generacijski na (nasljednik AGPa) PCIex.. i prve vga-gpu koje zadovoljavaju neke već podrazumijevane kriterije, tad je to generacija .. od nv fx5500 nadalje, vidi spec. kao dx9.0 i OGL, shaderi, za linux x32, driveri iz 2008me, posljednji iz 2013, s time da je verzijski noviji iz 2008me.. (gluparija-greška?).. beta. ugl to su driveri stari 5-10 godina pa je moguće i problemi .. no zadovoljavaju kriterije-requirementse, tako da skoro da je nemoguće pronaći neki stariji funkcionalan HW a da je xfce zbog toga kao light optimalan-jedini izbor vs KDEa. Upravo suprotno, desetak godina staro računalo, će uz pomoć HWa koji napokon na KDEu radi (tad ne baš.. dok se nije sve ispeglalo-posložilio) je upotrebljivije, dok bunkerove slikice to i dokazuju-objašnjavaju taskmanagerom i tad je KDE ''jači'' od xfcea. Treća (nvidia-ati) VGA je intelica, od serije HD (ili Core CPUa u CPUu..) je dovoljno moćna, osim prve generacije koja nema OGL-2.0/1.2 (pa mi ne radi minecraft.. ali KDE veselo-glatko ide.. na lapu starim 9 godina). Tako da praktički nema VGA (GPU ili 3D) koja bi bila starosti do 10 godina a da nije iskoristiva za KDE (a time i 'benefiti' koji s time idu, podsjetnik bunkerov taskmanager, nije dokaz, ali su ipak neke brojke vs naših mišljenja-dojmova ili navijanja..)

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.2.2018 20:17 (ihush).
9 godina
neaktivan
ihush kaže...
Zechina kaže...

..

..

ostalo OK, ali vidi problem s ovom rečenicom, tumačenjem.. i kako će je pročitati netko tko naiđe na temu, danas, prije x-godina ili za toliko kasnije..

Kao moj osoban izbor na 4.2.2018.

16 godina

-tad je rečenica ''pogrešna''.. jer danas nema tako slabog HWa (unazad par godina ako nađeš na lageru neki tablet za recimo 299kn..) koji nebi zadovoljio bilo koji krieterij bilo kojeg OSa/DEa. Jednostavno, najslabije što možeš izgooglati je danas dovoljno za KDE i time xfce i sl gubi smisao postojanja, bar dok nekim 'dokazima' ne pobijemo bunkerov rezultat taskmanagera. Za KDE je primarni kriterij VGA-GPU i odgovarajući (stabilni) driver, recimo da je drugi kriterij količina RAMa, danas od 2-4GB univerzalna za min.req bilo čega, browsera npr.. pa nije bitno kad govorimo o samom KDE DEu vs drugih DE (jednako kao što ne spominjemo npr HDD/SSD, kapacitet i sl.)

edit: ili kao empirijski dokaz, Android.. kad spominjem najslabiji mogući HW i tablet.. pa defaultno će biti na nekom Andoridu.. a to je opet linux, služi browsanju i igrama, radi dovoljno glatko i playa yt klipiće. Kupiš na kiosku za šaku kuna, slabijeg nema..

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.2.2018 20:37 (ihush).
9 godina
neaktivan
bunker kaže...
@zechina

Pa lako kaj ja vjerujem, brojke su tako pokazale. Vidis da je test radjen na slabom hardveru ( 2 jezgreni jadni cpu, integrirana grafa, 4 gb rama ) i ocigledno mint sa cinnamonom se teze nosi sa tih 4 pokrenutih apk. Vidio sam i ja tih 100 %, restartao, pricekao malo, ali brojke uvjek iste. Razlika je i u tome kaj je na manjaru dosta noviji kernel.

I naravno da brojke koje sam ja dobio nista neznace. Bar nas desetak na raznovrsnim hardverskim kombinacijama bi trebali odraditi identicni test ( isti os, isti de, iste pokrenute apk ) i tada bi imali mozda pravilniji uzorak....

ihush kaže...

dok bunkerove slikice to i dokazuju-objašnjavaju taskmanagerom i tad je KDE ''jači'' od xfcea.

OK, po ovome je moj Mint MATE duplo "jači" od Manjaro KDE/XFCE, odnosno 25x jači od Mint Cinnamon. 

Nebu išlo.

Istine radi, nije mi CPU stalno na 4% već skače sa 3-12, par peakova i više.

Komp mi je također krama za današnje standarde, isti drek kao bunkerov + 4gb rama. Sumljam da je u praksi više od 5% brži od KDE.

8 godina

@zechina

Ti si napravio test mint-mate na svom hardveru i brojke koje si dobio usporedjujes sa brojkama koje sam ja dobio na mom hardveru s time da uopće niti nisam testirao mint mate.

Realno i nepristrano bi bilo da na istom ( tvom ) hardveru istestiras vise distri u kombinaciji sa vise de, i onda bi brojke koje dobijes na istom hardveru bile relevantne za usporedbu usagea raznih apk na raznim de na raznim distrama ( osnovni preduvjet za relevantnost je da su sve distre i de testirani bas na istom hardveru , i onda da brojke i medjusobne odnose distri i de koje si tako dobio usporedimo sa medjusobnim odnosom distri i de koje su ispale u mom testiću ). U mom slucaju je ispalo da je kde najmanje gladan, xfce je mrvicu gladniji resursa a cinnamon podivlja sa 4 pokrenute apk na tom jadnom hardveru...

Kde je sam po sebi već ok, no razvijatelji distre mogu ga sa manje ili vise uspjesnosti implementirati u svoju distru. Na istom onom testom hardveru imam i kde tumbleweed ( skroz zaboravio i njega ukljuciti u test,,,,,mozda sutra ak bu vremena ) , no fluidnost i usage sistema nije ni blizu manjaru kde, tumbleweed se vleče, tu i tam štucne, a nisu mu strani ni erori iz kojih se mogu izvući jedino xkillom....
8 godina

Da probam pojasniti tehnologiju testiranja koja bi bila relevantna :

Na svom sam hardveru istestirao i utvrdio da je ( bubaću brojke da sad neracunam postotke na mobu ) da manjaro xfce trosi 17% vise rama i 9% vise cpu nego manjaro kde, a da mint cinnamon trosi 88% vise cpu i 19 % vise ram nego manjaro kde pri identicnim okolnostima i na istom hardveru.

Zechina bi mozda dobio neke druge brojke na svom hardveru, ihush neke treće brojke na njegovom hardveru, ali zbrajanjem tih brojki i dijeljenjem tih zbrojeva sa brojem sudionika u testu bi dosli do nekih srednjih brojki koje bi pokazale medjusobni odnos distri+de u identicnim okolnostima na raznovrsnom hardveru pa bi tada imali precizniju brojku koliko je kde % bolji ili losiji u usageu u odnosu na xfce, mate, gnome...

1 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Sad sam probao isto sa Chrome umj FF. Nema bitne razlike. Zanimljivo mi je jedino to da bug forum više pere po CPU od Youtube? (3-5% za yt vs 2-8%). Da nije to ono što je Miru zanimalo glede rudarenja kriplo-valuta? 

(samo provokacija, joke, nhf)

Ako nekog zanima, neke specifikacije moje krame:

Mint 17.3 Rosa == Ubuntu Trusty Tahr 14.04.5 LTS

description: Notebook
product: Aspire E1-531 (Type1Sku0), Acer, V1.09

description: System Memory *-bank:1, 2 (8gb)
description: DIMM DDR3 Synchronous 666 MHz (1,5 ns)

Intel(R) Celeron(R) CPU B820 @ 1.70GHz

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0649
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 24
Memory at c0000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4M]
Memory at b0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
I/O ports at 2000 [size=64]
Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
Capabilities: [90] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit-
Capabilities: [d0] Power Management version 2
Capabilities: [a4] PCI Advanced Features
Kernel driver in use: i915

9 godina
neaktivan
bunker kaže...

Da probam pojasniti tehnologiju testiranja koja bi bila relevantna :

Samo načelno si u pravu.

Previše je faktora, a vrag je u detaljima: dosta je da je samo 1 program različita verzija u istoj distri / de i svi rezultati mogu biti drugačiji (= sve postaje nerelevantno).

Neka srednja vrijednost svega bi bila samo smjernica, ništa više.

Ne znam koji bi i smisao bio kad je očekivana razlika <5%. Ono što odudara jesu anomalije: ako nemaš za nešto dobar graf. driver (distra, de ili oboje), može prikazati anomaliju samo za specifičnu aplikaciju. To vrijedi npr i za Xfce i za Cinnamon.

Nadalje, Brasero i K3b npr su kruške i jabuke.

I opet, ovisi o broju otvorenih appsa: i Gnome/GTK i KDE povlače gui/libs od sistema. KDE je tu oku ljepši/fleksibilniji i u startu nešto zahtjevniji. Više otvorenih appsa - veća razlika.

Veća je razlika (imho bitnija) u stabilnosti sustava. Ali to opet ovisi od milijardu faktora.

Nek je predrasuda, ali moje mišljenje je da je ispravno složen Arch (ali i Manjaro) nešto brži / responzivniji od Minta (Ubuntu...). Otprilike obrnuto proporcionalno za KDE / MATE.

Tako da (u teoriji) kombinacija Mint+MATE ili Manjaro+KDE optimalno kompenzira distru+DE.

Ali opet, to je cherry-picking - gomile faktora igraju ulogu (nekima npr Kubuntu leti, drugima se teli; nekima je Manjaro super stabilan, drugima se ruši).  

17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ako sam dobro shvatio, KDE-ov grijeh je što se Windowsi furaju na njega :) Pa to je odlična stvar. Win10 je odličan OS koji drži većinu desktop tržišta. Ako te jedan takav komercijalni proizvod oponaša, znači da si na pravom putu.

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!

5 0 hvala 0
16 godina
Zechina kaže...
..

Ne znam koji bi i smisao bio kad je očekivana razlika <5%. ..

Veća je razlika (imho bitnija) u stabilnosti sustava. Ali to opet ovisi od milijardu faktora.

..

-smisao? .. početne 'tvrdnje' za DE, kao, light 'troši' manje, radi glađe.. ove brojke to demantiraju (ne zato jer tako kažem ja ili bunker.. što ne mora biti objektivan dojam). Dogme dok predlažemo juzerima neku distru.. i umjesto današnjeg stanja tvrdimo nešto iz prošlog stoljeća (a to je također moguć uzrok razočarenja juzera linuxom.. kad skuže da to nije windows).

-ne distra koju iskusan (powerjuzer) posloži, prisjećam se npr cowboya i spešl kernela.. :) nego recimo default-oobox ili live.

-dodatno, mada cinammon pokazuje neurotične brojke.. ''šta nas briga'' ako radi dobro-glatko.. ako je približno/isti rezultat s KDE.. tad je izbor, dok xfce nije izbor, nego samo za slučaj da ništa drugo ne radi na nekom (preslabom) HWu, za nuždu i pri tome (logično, jer ..) zapravo 'troši' više resursa, pa za npr slučaj da je hw-gpu zadovoljavajući, s nešto manje RAMa, neće biti optimalan, dok KDE hoće. Paraox? Ne nego evolucija i korištenje HWa za GUI umjesto da vga sjedi besposleno.. danas to radi OK, prije desetljeća je bilo više izuzetak. Fahidioti ne updejtaju status-stvarnost-evoluciju.. i .. bla-bla  :)))

-kad eliminiraš varijable.. svaki OS je dovoljno dobar/stabilan.. dok je varijabla juzer češći uzrok (ne)stabilnosti. Sporedno koi OS/DE ili HW jer je to u ''sarmi'' zapravo ''isto''. (zakon velikih brojeva, pravilo-izuzetak kao neka bugovita komponenta i sl.).

+ dodao bi kao 'pravilo', početnicima treba predlagati stabilnu distru, ne najnoviju (tipa fedore koja je testbed..) zbog raznih mogućih problema od same instalacije nadalje. Iskusan juzer će sve u hodu fixati, pronaći ppa, podesiti BIOS.. početnik će samo biti nezadovoljan 'lošim' linuxom i prvim dojmom.

hrvooje kaže...

Ako sam dobro shvatio, KDE-ov grijeh je što se Windowsi furaju na njega :) Pa to je odlična stvar. Win10 je odličan OS koji drži većinu desktop tržišta. Ako te jedan takav komercijalni proizvod oponaša, znači da si na pravom putu.

-da.

12 godina
neaktivan

mint silvija 18.3 nepusta drugi net video osim na youtube, ima tko jos takav problem

koji plugin treba na firefox stavit?

na wins je:

OpenH264 Video Codec provided by Cisco Systems

Widevine Content Decryption Module provided by Google Inc.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Skoro na dnevnoj bazi ovakve vijesti. Pa pogledajte tu ljepotu, funkcionalnost, koji fm to ima. Okomit terminal, zgodno. Ok, ponekad zajebe kopiranje preko smb protokola. Još samo da core funkcije popravi i to je to ;) 

I jedna sa FOSDEM2018

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.2.2018 14:22 (hrvooje).

2 0 hvala 1
9 godina
neaktivan
ihush kaže...
Zechina kaže...

Ne znam koji bi i smisao bio kad je očekivana razlika <5%. ..

..

-smisao? .. početne 'tvrdnje' za DE, kao, light 'troši' manje, radi glađe.. ove brojke to demantiraju

(snip)

i umjesto današnjeg stanja tvrdimo nešto iz prošlog stoljeća 

(snip)

dok xfce nije izbor, nego samo za slučaj da ništa drugo ne radi na nekom (preslabom) HWu, za nuždu i pri tome (logično, jer ..) zapravo 'troši' više resursa,

-smisao? .. početne 'tvrdnje' za DE, kao, light 'troši' manje, radi glađe.. ove brojke to demantiraju

NE, ne demantiraju jer:

1.) ...postoji previše faktora da bi to bilo iole objektivno ("ove brojke");
- npr: problem je ako isključiš (ili ne upališ) GPU hardware support, ali koristiš grafičke efekte.

1.a) ...u vezi faktora i tvojih KRIVIH tvrdnji da "light DE" Xfce (ili LXDE) ne podržava GPU akceleraciju:
ovo je od 12. mj. 2015., znači preko 2 godine: (ali nije tvoje "prošlo stoljeće")

ZA POČETAK:
Desktop Enviroment, Window Manager i Compositor su međuovisne stvari ali nisu jednoznačnice (osim na Windows, OS X, KDE... ).
Compositor (wiki) može biti soft, ali i hardware (GPU accelerated).

Mint MATE, Xfce help:

Pros and cons of compositing
Advantages

- Better look & feel: Window animations, shadows and transparency.

- Better support for modern applications: Client-side decorations in GTK3 are better supported by composited window managers.

Disadvantages

- GPU rendering: Depending on your graphics card and your drivers, rendering with the GPU (as opposed to the CPU) can result in visual artefacts or screen tearing.

- Resource usage: Compositing requires more resources. This can result in slower performance or reduced battery autonomy on laptop computers.

KWin je window manager I COMPOSITOR.
Xfce vulgaris ima po defaultu Xfwm (loš software compositor imho). LXDE ima Openbox (no compositing).
Ako uz Xfce postaviš  Compton (u osnovnim, standardnim postavkama Mint Xfce, MATE),

rezultati će biti skroz drugačiji. Vrijedi i za Arch. I za Xfce. I LXDE itd.
https://github.com/chjj/compton#compton

Vidi opis i sliku pod "Screen-tearing and window managers": (Mint v17.3 od 4.12.2015.)
https://www.linuxmint.com/rel_rosa_xfce_whatsnew.php
https://www.linuxmint.com/rel_rosa_mate_whatsnew.php

Compton je, kao i Compiz, ili KWin, GPU compositor (ako je hardverski podržano; ako je stari hardware onda je samo soft).

CPU resursi zahtjevi će se smanjiti, sistem će sa korištenjem GPU biti responzivniji (ali ne i za GPU heavy aplikacije), ali s dovoljno upaljenih "eye candy" postavki (što mu je i smisao) će se memorija ili uk. performanse degradirati.
Ovako to u default postavkama kod mene izgleda, slika pored kod nekog drugog; ako šaram po ovim postavkama, mjerene performanse / "ljepota" će se mijenjati.

1.b) ...jer ako netko Compton (ne)optimizira po ovim postavkama, dobit će drugačije rezultate:
https://github.com/chjj/compton/wiki/perf-guide

Pojma nemate za Compton, ali sve znate o Plasmi, Waylandu koji eto samo što nije (ovo ili slijedeće desetljeće) i nedobog da netko spomene KDE.

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.2.2018 19:26 (Zechina).
9 godina
neaktivan

Pokazao sam na vlastitom starom hardveru da MATE guta ponešto manje CPU/memorije od KDE/Cinnamon. I od Xfce vulgaris bez GPU hw podrške.
Istestirat ću si Marco vs Marco+Compton kad ulovim vremena, pa šerat. Da potvrdim / osporim tvrdnju sa GPU ubrzanjem u praksi (npr dok koristim GIMP).
Neka bitnija mana Comptona u odnosu na Compiz jest da "ručno" fino namještaš postavke (compton.conf file), dok to u Compizu radiš mišem u Control Centru (bar u MATEu).
No za fino podešavanje to može biti i prednost.

Ne pada mi na pamet na isti hardware instalirati KDE da bi nekome dokazivao suprotno. Čak i da to napravim, tvrdoglave osobe bi našle argument zašto "to nije to".
Mogu ja i na MATEu bla-bla-bla eye-candy - no za to postoji Cinnamon (i zato ga ne želim). A da to postavim, sustav bi, logično, bio tromiji. Koliko god imao super-duper hardware (jer i na njemu bi sustav radio brže bez tih "fićra").
Većinu tih eye candy imam na par klika mišem, ako to upalim na Compton / Compiz. Oba mi fino rade, ali mi to - ne treba.
Moram li doista screenshotove davati?

Sjećate li se ovog? Sve se svodi na to:

Ali sad bi svi sve.
"Moj DE je najljepšiji, s najviše opcija, ali je i najbrži"
= "Moj tata je najveći ali je i najjači i najbrži, a ima i najljepšu frizuru."
@ihush (tm): KDE je 'jači'

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.2.2018 18:44 (Zechina).

1 0 hvala 2
8 godina
Zechina kaže...

......

Ne pada mi na pamet na isti hardware instalirati KDE da bi nekome dokazivao suprotno. ....

Ehhh družeeee.....  Nažalost, da bi brojke imale neku težinu i validnost, nema drugog načina nego da na istom ( baš tom, ne neki slični ili blizanac ) imaš instalirano više distri sa više različitih DE , i onda bi tek mogao dovesti te različite distre sa različitim DE u identično testno okružje i počupati brojke koje bi ti tada pokazale koliko više ili manje tvoj mint-mate koristi ram-cpu naspram mint-cinnamon ( ili mint-kde, ili manjaro kde, ili kubuntu i sl..... ).  Nije identično ako ti sada na mint-mate instaliraš dolphina pa čupaš brojke ili ako je taj dolphin već predinstaliran u mint-kde pa tada čupaš brojke....

Evo i brojkica za tumbleweed kde na istom hardveru gdje su testirani i manjaro kde, manjaro xfce i mint cinnamon... Znači, uvjek su u pozadini pokrenuti defaultni file manager ( dolphin, caja, nemo, ovisno o de ) , firefox sa učitanim istim yt klipićem koji se izvodi u pozadini, defaultni dvd snimač ( brasero, k3b..ovisno o de ) i defaultni nadzorni softver od tog DE iz kojeg počupamo brojke ...

Jbg, ak hoćeš relevantne brojke, nema druge nego odvojiti dio diska i instalirati još par distri ( plus  DE ) koje želiš usporediti....

12 godina
neaktivan

najbolje na svojem probati jer svatko ima svoj razliciti spec

sad meni pomoci mint cinamon problem

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.2.2018 19:39 (Killua).

1 0 hvala 0
8 godina
Killua kaže...

...

sad meni pomoci mint cinamon problem...

Skoči kakav popup sa opisom greške ili nazivom kodeka kojeg zahtijeva taj video ??

Imaš link na taj video ( ako je to neki online sadržaj ) ??

Jesi probao u drugom browseru-playeru..??   ( chrome defaultno ima dosta toga implementirano pa probaj prvo to...al baš chrome a ne chromium i sl...)

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.2.2018 19:44 (bunker).
9 godina
neaktivan

Jesi li probao Chrome, Chromium? Da li radi?

Nisam siguran da je do FF, meni sve radi odavno; koju verziju imaš (meni je FF Quantum, v58)?

11 godina

S čim se vi zamarate.

Dominacija:

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

FF58 citao na FF stranici da je mozda do zvucnog kodeka stavio pulse audio pa nije

dali je moguce jer sam stavio probao live iso hm provjerim sutra kad stavim sve novije updates,

stranice za gledati s prijevodom dosadilo mi torentiranje i trazenje prijevoda nece cak ni html5 pusta na njima

nebi smio reklamirati stranice

0 0 hvala 0
8 godina

Jbg Kille, pa to si trebao prvo reći ( da je u pitanju live iso a ne instalirani i podeseni sistem sa svim kodecima, drajverima, hard akceleracijom..... )...

@entry, jos ima mjesta u vlaku za kdeland... Za Zechinu nisu ziher dal bi ga pustili u taj vlak....hhhhh

😊 😊
9 godina
neaktivan

@bunker

De pliz, ako ti nije tlaka, kad uloviš vremena, probaj na Xfce dignuti Compton (umjesto Xfwm). Pa ponoviti rezultate.

Nisam dugo koristio Xfce, ali mislim da je Compton neko neslužbeno standardno (odnosno, full standardno na Mintu) riješenje za... prave juzere .

Po deafultu mislim da je i u Mintu Xfwm umjesto Comptona, to valjda da se xfwm dev ekipa ne bi naljutila kad već Clem gura Cimet di može...

Dok, recimo, Compiz u Mintu defaultno ima upaljene iritantne "wobbly windows" (???), tu si je dao truda, veli: "da svakom demonstrira kak to lepe radi"...

edit: evo baš sam naletio na službeno

Wobbly windows are activated by default (the reason Compiz was added was for the "wow" factor, so it may as well use with the most noticeable plugin of them all).

Mislim da je install vrlo dobro dokumentiran i da ne bi trebalo biti zahtjevno.

Jbg, KDE je monolitan, ostali su mahom modularni. To sa kompozitorom po želji neimaš i neš imat na K fićrima. Što ne znači da nije dobro navčiti.

btw, danas sam digao marco+compton i čini mi se da je sistem življi (što znači da sam do sad bio glup jer ga nisam imao upaljenog).

Odokativno, malo manje kolje cpu i malo više memorije uzima.

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.2.2018 20:46 (Zechina).
8 godina

Aj vjerovaćemo tvom "odokativnom" alatu ( al daj zamisli da pankerici velis da ti se cini da tvoj ima 24 cm a kad se skines metar pokaze nekaj drugo........ hhhhhh )

Za danas pogasio makine, pa ću to sutra, nadam se da comona ima kroz default manjaro repo ili aur ...

😊

17 godina
neaktivan

Nađem danas neki stari disk iz laptopa, pokrenem, kad ono ubuntuMate. Leti na ivy bridgeu sa 6gb RAM-a. U caji odaberem pet-šest fileova po par GB i delete. Ode sve iste sekunde. U kde-u to traje par sekundi, to priznajem. Sve u svemu, nostalgija iz 2014. Zašto smo ono nagrađivali?!

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.2.2018 23:13 (hrvooje).

2 0 hvala 0
8 godina
Zechina kaže...

@bunker

De pliz, ako ti nije tlaka, kad uloviš vremena, probaj na Xfce dignuti Compton (umjesto Xfwm). Pa ponoviti rezultate.

Evo druže, opet nisam bio lijen, no sad su prve dve runde tvoje za platiti   .

Na jednoj fotki su očitanja manjara xfce sa defaultnim postavkama i managerom , a na drugoj su očitanja nakon kaj je doinstaliran i aktiviran compton . Nisu baš neke razlike....

15 godina
hrvooje kaže...

Nađem danas neki stari disk iz laptopa, pokrenem, kad ono ubuntuMate. Leti na ivy bridgeu sa 6gb RAM-a. U caji odaberem pet-šest fileova po par GB i delete. Ode sve iste sekunde. U kde-u to traje par sekundi, to priznajem. Sve u svemu, nostalgija iz 2014. Zašto smo ono nagrađivali?!

Da možemo reći da nam je sistem up2date :D

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice