Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.524.035
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Linux - pitanja i odgovori

Ni ja nemam problema, priređujem materijale za idući sat informatike za dva školarca (OS independent).

Stručnjak za odmaganje...

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Pozdrav Linuksašima, 

Ima li netko od vas, ili je polagao/prisustvovao RHCSA certifikaciji?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja gledam wipeout s djecom :) 

I ne razmišljam o waylandu na KDE-u. Bit će problema heh

https://blog.martin-graesslin.com/blog/2016/09/kde-neon-devunstable-switching-to-wayland-by-default/

But how do it know

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
solaris kaže...

Pozdrav Linuksašima, 

Ne, ima li uopce toga u HR?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
10 godina

Koji je najbolji linux za instalirat ? I kako ga instalirati sa windowsom

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ziga_ST kaže...

Koji hoces, tj. koji ti odgovara, imas desetke razlicitih distribucija.

Instaliras u tzv. dual boot. Moras napraviti posebne particije za Linux.

16 godina
neaktivan

U vezi Hybrid color theme:

3 dana kasnije, ovo je uzas. Izgleda cool na prvi pogled, ali nakon 3 dana buljenja u code, imam dojam da cu ostat slijep. Nedostatak kontrasta cak i sa kontrastnijim bojama uopce ne pomaze.

Vracamo se na Solarized.

Ziga_ST kaže...

Preporucam VM za pocetak. Puno jednostavnije od dual-boota i ako nesto zeznes, puno jednostavnije za popravak.

Cygwin je takodjer dobar uvod (linux konzola i utilitiji u windowsima).

Are you looking at me? Why do you keep looking at me? Am I not merciful? Am I not - merciful...
10 godina
1domagoj1 kaže...
Ziga_ST kaže...

Koji hoces, tj. koji ti odgovara, imas desetke razlicitih distribucija.

Instaliras u tzv. dual boot. Moras napraviti posebne particije za Linux.

Deus ex machina kaže...

U vezi Hybrid color theme:

3 dana kasnije, ovo je uzas. Izgleda cool na prvi pogled, ali nakon 3 dana buljenja u code, imam dojam da cu ostat slijep. Nedostatak kontrasta cak i sa kontrastnijim bojama uopce ne pomaze.

Vracamo se na Solarized.

Ziga_ST kaže...

Preporucam VM za pocetak. Puno jednostavnije od dual-boota i ako nesto zeznes, puno jednostavnije za popravak.

Cygwin je takodjer dobar uvod (linux konzola i utilitiji u windowsima).

Hvala, onda cu prvo preko VM-a probat pa vidjet jel mi odgovara ili ne

17 godina
neaktivan

Nekako su najpopularniji Ubuntu i Mint, pa isprobaj njih. S tim da imas Mint MATE, Mint KDE, Mint Gnome (cini mi se) i Mint Xfce, to su sve razlicita graficka sucelja, pa koje ti se najvise svida uzmi. Ubuntu pak ima svoje graficko sucelje Unity.

9 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
solaris kaže...

Pozdrav Linuksašima, 

Ne, ima li uopce toga u HR?

Ima, dobra (ili loša) stvar je što je hands-on ispit za razliku od LPIC-a, no cijela priča košta dosta. Razmišljam si upisati RHCSA akademiju, što je odlično za ponoviti materiju prije ispita, pa me zanimaju iskustva iz prve ruke.

9 godina
neaktivan
Top Bugovac kaže...

Kako instalirati drivere za nVidia 930m i Intel Core i5-5200U, uz uvijet da sve radi

Prošli put kada sam instalirao nVidia drivere izbacivao mi je "Oh no! Something has gone wrong."

Koristim Debian,

Hvala!

Možeš li pokušati pokrenuti instalaciju preko terminala i copy pasteati nam ispis?

https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
17 godina
neaktivan
solaris kaže...

Ima, dobra (ili loša) stvar je što je hands-on ispit za razliku od LPIC-a, no cijela priča košta dosta. Razmišljam si upisati RHCSA akademiju, što je odlično za ponoviti materiju prije ispita, pa me zanimaju iskustva iz prve ruke.

Mislim da ti se akademija ne isplati, prekupa je za ono što dobiješ
Razlike između RH i Debian clonova nisu toliko velike

Instaliraj si CentOs, knjige za RH i vježbaj, a kad si spreman samo izađi na ispit koji košta cca 100US$ (mislim da je toliko)
U Algebri je RH akademija cca 40K kuna ako se ne varam i sad i je najnovija fora da ti nude to u on-line izdanju. Puno preskupo za format on-line

Ako ciljaš na neki specijalni posao, sam certifikat samo će ti pomoći da dođeš do intervjua.

Svi ozbiljni igrači će tražiti da demonstriraš znanje, tako da certifikat nije 100% nužan.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.9.2016 7:31 (Darky).
12 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A nije baš tako, a portali brže bolje traže senzaciju. Lenovo je izdao priopćenje, radi se samo o nepodrzanim RAID driverima. I krivac je, ako ga tražimo/zelimo Intel, s ne MS

http://www.omgubuntu.co.uk/2016/09/cant-install-linux-microsoft-signature-edition-laptop

But how do it know
16 godina

hm jes-no :))

naravno da je iza tog MS, kroz oem, interesi.. i kad se počačka lako kažnjivo, nadajmo se.. najmanji problem je raid-driver, što s BIOSom odnosno nepostoajnju opcija (a sjetimo se prije koje godine, pa flashanje koje fixa.. uz keč da se može flashati samo iz win (winflash.exe)..). Zlo mi je od 'sigurnosti' za dobrobit korisnika, koji služi isključivo MSu, čak ne toliko protiv linuxa, koliko protiv prethodnih win.ver, jednako kao CPU-w10 only pričom, koja je konkretnija, jer isključuje samo win prije 10, lin-bsd-osx radi. Valjd sa kad se EU komisija makne od roaminga i sl. fixaju i taj fičer nekom kaznicom... :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.9.2016 16:15 (ihush).
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

...Zlo mi je od 'sigurnosti' za dobrobit korisnika....

Nemoj nikad odselit' u sjevernu ameriku.

Za ostalo - bez brige, ovo je bedast potez koji steti PR-u obje kompanije.

Da se u slucaju ova praksa nekako prosiri i napreduje - nimalo mi ne smeta u buducnosti koristiti fringe hardware. U najgorem slucaju (legalna zabrana open hardwarea) - Verilog torrent i FPGA.

Prosjeci ne razumiju da im je u interesu drzati geekove dijelom svojeg environmenta. 

Kad te mainstream zaboravi, postane puno lakse provuci se kroz pukotine koje, takodjer, ostaju zaboravljene.

Are you looking at me? Why do you keep looking at me? Am I not merciful? Am I not - merciful...
17 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...

Nemoj nikad odselit' u sjevernu ameriku.

Heh, kaze covjek koji tamo zivi vec sto godina 

Freak Show Inc.
9 godina
neaktivan
Darky kaže...

Mislim da ti se akademija ne isplati, prekupa je za ono što dobiješ
Razlike između RH i Debian clonova nisu toliko velike

Instaliraj si CentOs, knjige za RH i vježbaj, a kad si spreman samo izađi na ispit koji košta cca 100US$ (mislim da je toliko)
U Algebri je RH akademija cca 40K kuna ako se ne varam i sad i je najnovija fora da ti nude to u on-line izdanju. Puno preskupo za format on-line

Ako ciljaš na neki specijalni posao, sam certifikat samo će ti pomoći da dođeš do intervjua.

Svi ozbiljni igrači će tražiti da demonstriraš znanje, tako da certifikat nije 100% nužan.

Trenutno je u Housingu cijena RHCSA akademije i izlazak na ispit 11k + PDV, dok Algebra samo ispit naplaćuje preko 7k koliko sam shvatio. Nisam vidio gdje mogu polagati RHCSA za 100$? Imaš link?

17 godina
neaktivan
solaris kaže...

Trenutno je u Housingu cijena RHCSA akademije i izlazak na ispit 11k + PDV, dok Algebra samo ispit naplaćuje preko 7k koliko sam shvatio. Nisam vidio gdje mogu polagati RHCSA za 100$? Imaš link?

vidio sam to negdje, ali stvarno nisam čuvao linkove (nije mi trebalo) a sad i naravno nemrem naći.

mislim da je polaganje bilo on-line, jer svugdje su cijene cca 400 eura

https://www.redhat.com/en/services/training/ex200-red-hat-certified-system-administrator-rhcsa-exam

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.9.2016 21:27 (Darky).
16 godina
neaktivan

Zanima me dali tu ima ko da se recimo dobro razumje u linux ... volio bih ponešto nova naučit. Jasno ako ima neko iz Splita i okolice da može odvojit malo svog vremena da malo demonstrira naprednije stvari ... čovjeku za trud platim cugu :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
lizard_ago kaže...

Zanima me dali tu ima ko da se recimo dobro razumje u linux ... volio bih ponešto nova naučit. Jasno ako ima neko iz Splita i okolice da može odvojit malo svog vremena da malo demonstrira naprednije stvari ... čovjeku za trud platim cugu :)

1domagoj1 je dobar. Moze te odmah nauciti i programirati...

Freak Show Inc.
16 godina
neaktivan

Pa nije mi neka sila da naučim programirat ... mada bih volio u šumi alata izdvojit ono što je korisnio i jasno naučit ponešto o konzori jer vidim što čovjek više i više ulazi u linux vidi da je konzola osnov svega

17 godina
odjavljen
lizard_ago kaže...

Pa nije mi neka sila da naučim programirat ... mada bih volio u šumi alata izdvojit ono što je korisnio i jasno naučit ponešto o konzori jer vidim što čovjek više i više ulazi u linux vidi da je konzola osnov svega

Ma ne budali, programiranje je buducnost 

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan
lizard_ago kaže...

evo par linkova za početak

prvo savladaš ovo

http://www.makeuseof.com/tag/ubuntu-an-absolute-beginners-guide/

a onda kao napredniji korisnik kreneš na ovo

https://help.ubuntu.com/lts/serverguide/

kad ti je sve jasno onda pogledaš nešto za "velike" dečke

https://www.centos.org/docs/5/

A nakon toga si guru za linux

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.9.2016 11:18 (Darky).
9 godina
neaktivan

I onda na kraju, samo da vidiš da možeš instaliraš gentoo:

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Konzola

Hmmm...Daaaa...

Kaj velite o opravdanosti i korisnosti konzole ?

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Konzola je kao droga, jednom kada se naučiš i privikneš raditi u njoj postepeno ćeš sve više ići u nju vlastitom voljom.

Uostalom vjeruj mi kao osobi koja je polagala 'Man-machine communication' na Njemačkom fakultetu da i GUI i CLI imaju svoje prednosti i mane jedan nad drugim.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.9.2016 14:35 (GNU+Linux).
Moj PC  
2 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Prednosti konzole su u tome da za korisnike koji ju stvarno znaju koristiti, broj koraka za izvršavanje mnogih zadataka se minimizira.

Korištenje grafičkih resursa računala ne postoji kod konzole. Imati GUI na serveru je ništa drugo nego bezvezni trošak resursa. Zato su većina servera tzv. no-X environmenti.
I na kraju krajeva GUI dodaje samo još jednu razinu kompleksnosti softvera pa je u biti jeftinije razvijati konzolne aplikacije, u slučajevima kada to ima smisla.

Sviđa mi se ovaj pristup nekih open source aplikacija gdje oni naprave samu aplikaciju kao konzolnu ali naprave i GUI kao odvojenu aplikaciju koja samo služi za komunikaciju GUI-a i konzolne aplikacije, dobar primjer za to su NMAP i ZeNMAP.

GUI ima pak jednu veliku prednost a to je da ima sposobnost korisnika 'voditi za ručicu do rješenja'.

Moj PC  
3 0 hvala 0
11 godina
bunkermax kaže...

Konzola

Hmmm...Daaaa...

Kaj velite o opravdanosti i korisnosti konzole ?

Wut?

Konzola iliti terminal je ultimativni način kontrole i komunikacije sa računalom za one koji žive od toga ili jednostavno posjeduju dubinsko znanje i vole računala.

Drugo, produktivnost je na višoj razini. Ako govorimo o sustavima koji nisu kućna računala i korisnici koji nisu fb/mail/internet.

Osobno bez terminala ne mogu zamisliti rad na svom računalu. Naravno na svojim računalima je uvijek Terminal + GUI aplikacije, ali server i ostalo samo i samo terminal. Nikakvi desktop environmenti ne dolaze u obzir.

Samomrzeći hrvat
16 godina
Entry Point kaže...
.. ali server i ostalo samo i samo terminal. Nikakvi desktop environmenti ne dolaze u obzir.

- uf, uf.. zaključak, desktop (korisničke-client potrebe) nisu kao server, izenađujuće :), dodao bi da se čak i client/server potrebe razlikuju, pa tako i optimalan način rada, kontrole, što već od nekog systema očekujemo. Jel to vešmašina ili datacentar, ariel čisti mrlje od nogometa jednako dobro ( u reklami).

Što sam htio reči..? potrebe, ne OS, pa čak i nevažno jel to linux, su ono što je kriterij. Zatim, ako postoji mogućnost/izbor pa čak i po kriteiju navike ili izbora boje. A što je tema ili pitanje? :))

s druge strane, gui ili frontendovi mogu pomoći i kod konzole, eliminiranjem greške (unos), najbanalnije, što je app kao calc, 7z, video enkoder.. tj ako pretpostavimo da gui može imati jednake opcije-funkcionalnost, tad 'klikanjem' eliminiramo banalne greške koje osoba (pa i admin) može natipkati, banalno path/file.. Inzistirati na terminalu je jednako mračnom srednjem vijeku.. tj mraku terminala ili geekovskom mraku/isključivosti. GUI eliminira takve greške, olakšava, istovremeno CLI dozvoljava pipanje-redirectanje, grepanje.. 'čudesa' u jednom kuckajućem redu. Enivej, taško da će me netko uvjeriti da je neka ultimativna potreba na prste računati korjen uz postojanje calculatora, jednako je s GUI appsima u odnosu na terminal. A sve je samo frontend iste stvari, skeendeep diference :) no opet dovoljno za rovovske ratove :)))

+ btw, u ovim temama/mišljenjima... mislim :) da je pogrešno uzimati kao kriterij 'server', tj treba gledati iz kuta korisnika-clienta/desktopa. Ono što radimo poslovno, serveri, ne bi trebalo utjecati na savjetovanje DE juzera ili biti kriterij, pa i do izbora distre ili appsa, jednako i CLI-terminal kriterij. Istovremeno, svaki howto npr apt-get je 'legitimno' dati upravo kao terminal odgovor, upravo zbog univerzalnosti (ne iz geekovskih razloga). A to juzeri ponekad ne vide, ne razumiju. Linux je jedan, terminal je na distrama 'identičan' (način rada), neovisno o GUI/DE opcijama npr instaliranje drivera/appsa iz soft.centra. Klikanje ili aptgetanje.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.9.2016 18:19 (ihush).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice