Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.514.338
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Kod bootanja u GRUB-u bi trebao imati opciju Memory Test (ubuntu memtest86+). Ili na Live CD-u.

ICARUS HAS FOUND YOU!!! RUN WHILE YOU CAN!

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Problem je što iz nekog no name razloga nema grub nego direktan upad iz BIOS-a u Ubuntu.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.12.2010 23:37 (Shody_1994).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
Shody_1994 kaže...

Problem je što iz nekog no name razloga nema grub nego direktan upad iz BIOS-a u Ubuntu.

pokreni preko liveCD-a ili liveUSB-a i imati ces da biraš (između ostalog) i memory test... etc

42
17 godina
neaktivan
Shody_1994 kaže...

Vjerojatno jer nemaš instaliran niti jedan OS uz Ubuntu, mislim da je kod GRUB2-a da trebaš držati Shift da se pokaže meni...

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
potisni vektor kaže...
Bok, upravo sam kupio laptop s instaliranim win7hp i sad bih želio instalirati ubuntu za dual boot. Pošto sam absolute beginner, možete li mi preporučiti neki link na stranicu gdje je cijeli proces (skidanje ubuntu-a, instalacija...) opisan jednostavno i za potpune neznalice? Dakle, doslovno abeceda. Hvala

Instalacija je kao što su ti rekli, ultra jednostavna. Sve se svodi na par klikova i odgovaranja laganih pitanja (time zone, username, password i sl.). No, jedini problem koji može nastati je kod particioniranja diska. Ubuntu installer će automatski prepoznati ostale sustave na disku i predložiti ti nacrt instalacije, obično da zauzme free space koji je ostao. Ako želiš sam particionirati disk i dodjeliti mjesta kolko ti želiš, onda trebaš znati kak postaviti particije.

Ubuntu koristi tri particije. Jedna imena "/" (bez navodnika). To je nešto kao C:\. Dakle tu je cijeli sustav, alati za taj sustav itd. Zatim jedna particija imena "/home" (bez navodnika). /home je particija gdje su pohranjeni tvoji dokumenti i fajlovi. Znači, ekvivalent My Documents folderu, ali na Linuxu se to obično stavlja kao posebna particija (tak da ti sustav i dokumenti budu odvojeni). Treća zadnja particija je "swap" (bez navodnika). Obično se swap particija stavlja da bude duplo veća od količine RAM-a, što u današnje vrijeme sve manje ljudi radi, jer je danas memorija jeftina i obično računala imaju veliku količinu memorije tako da danas dosta ljudi stavlja jednaku količinu (budimo realni, teško da će danas u normalnoj upotrebi računalo potrošiti 8 GB RAM-a). Ako nisi siguran, najbolje bi bilo, ako imaš 2 GB stavi duplo swap, ako imaš 4 GB stavi jednako tome, a više od toga mislim da je 4-8 GB swap sasvim dovoljan. Sve particije nek ti budu formatirane s ext4 filesystemom (osim swap particije, ona je sa swap FS-om formatirana). Ovo sve u slučaju ako poželiš manualno particionirati.

Ovdje imaš nešto o instalaciji i pripremi sa službenih stranica (ili community, nisam ziher):

https://help.ubuntu.com/8.04/switching/installing.html

Ovdje imaš lijepo sve step-by-step sa slikicama i objašnjenjima (moja preporuka):

http://news.softpedia.com/news/Installing-Ubuntu-9-10-126370.shtml

Ovo piše za Ubuntu 9.10, ali nije previše drugačije za novije Ubuntue, tj. mislim da uopće nije drugačije.

Pronašao sam probleme sa sadržajem iz drugog linka; kod hard disc partitioninga piše:

---------------

You have four options here:

1. If you have another operating system (e.g. Windows XP) and you want a dual boot system, select the first option: "Install them side by side, choosing between them at each startup."

Editor's Note: This option will ONLY appear if you have another operating system installed, such as Microsoft Windows. Remember that, after the installation, the Windows boot loader will be overwritten by the Ubuntu boot loader!

2. If you want to delete your existing operating system, or the hard drive is already empty and you want to let the installer automatically partition the hard drive for you, select the second option, "Use the entire disk."

3. The third choice is "Use the largest continuous free space" and it will install Ubuntu 9.10 in the unpartitioned space on the selected hard drive.

4. The fourth choice is "Specify partitions manually" and it is recommended ONLY for advanced users, to create special partitions or format the hard drive with other filesystems than the default one. But it can also be used to create a /home partition, which is very useful in case of reinstalling the whole system.

WARNING: Be aware that all the data on the selected hard drive or partition will be ERASED and IRRECOVERABLE.

-----------------------

Opcija 1: ovdje mi je problem što će windows boot loader biti zamijenjen GRUB-om. Ja želim da mi i dalje windows bude defaultni OS pa ne želim da dođe do prepisivanja loadera.

Opcija 2: ovo neću ni razmatrati pošto već imam instalirani originalni win7.

Opcija 3: Koja je razlika između ove i prve opcije? Da li ću i ovdje imati dual boot i prepisivanje windows boot loadera GRUB-om?

Opcija 4: Naravno, ja bih rado manualno specificirao particije (prije svega jer želim napraviti odvojenu home particiju), ali me je strah da ne izbrišem windowse. Meni su na laptopu 2 hard disc drivea: local disc (C:) i lenovo (D:); na oba diska su mi smješteni sistemski fileovi, tj. na C: su mi windowsi, program files, users...., a na D: su mi Application i Drivers. Ne znam gdje mi je skrivena back-up particija za windowse.

Da li ovo znači da ne smijem ni pomišljati na opciju 4? Što da radim ako ne želim formatirati hard disc driveove, a želim dual boot s originalnim windows boot loaderom?

Hvala.

15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Shody_1994 kaže...

Vjerojatno jer nemaš instaliran niti jedan OS uz Ubuntu, mislim da je kod GRUB2-a da trebaš držati Shift da se pokaže meni...

Bilo kako bilo, digao sam Arch i pokrenuo Mem Test... nakon 20 minuta, nijedan error, nijedna greška.

{#}

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.12.2010 0:31 (Shody_1994).
17 godina
neaktivan
O cem ti... windows boot loader ne moze bootati linux...

Znaci MORA se zamjeniti grub-om...

a onda namjestiš u grubu da ti je windows defaultni... mislim to je 5 klikova posla... ako i toliko...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
17 godina
neaktivan

Što se tiče toga da će ti GRUB overwriteati NTLDR (Win boot loader) nemaš brige, to ustvari i želiš napraviti. GRUB je po mom mišljenju najnapredniji bootloader od svih, nećeš imati uopće problema kad instaliraš Linux, GRUB će te proslijediti dalje na NTLDR i Windowsi se normalno bootaju. Male neugodnosti nastaju kad poželiš izbrisati Linux, onda moraš bootati CD od Windowsa i ući u CMD i pokrenuti fixmbr (mislim da se tak zove program) da ti ponovno instalira Win bootloader. Inače nemaš brige. Ako želiš da te NTLDR dalje vodi na GRUB, može i to, ali moral bi izgooglati jer ne znam napamet kak točno izvesti. Moj prijedlog ti je da napraviš po defaultu, GRUB te ubaci na Windowse i to je to.

Što se tiče particija, kod manulanog particioniranja sve će ti one biti prikazane (također i skrivena ako ju imaš). Nisam siguran, mislim da postoji opcija resize, pa možeš uredno i to napraviti bez posljedica, ali ipak bih ti savjetovao da particiju koju resizeaš backupiraš za svaki slučaj. Možeš, ako se osjećaš sigurnije (a tak sam i ja napravio za prvu instalaciju Linuxa) i u Windowsima reparticionirati disk onak kak ti želiš i onda kod instalacije samo formatirati te particije u ext4/swap i nastaviti instalaciju.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

3 0 hvala 1
16 godina
odjavljen

NTLDR - Windows NT, 2000, XP

BCD (Boot configuration data) - Windows Vista, 7

Ako bude bilo potrage za rješenjem problema ;)

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Što se tiče toga da će ti GRUB overwriteati NTLDR (Win boot loader) nemaš brige, to ustvari i želiš napraviti. GRUB je po mom mišljenju najnapredniji bootloader od svih, nećeš imati uopće problema kad instaliraš Linux, GRUB će te proslijediti dalje na NTLDR i Windowsi se normalno bootaju. Male neugodnosti nastaju kad poželiš izbrisati Linux, onda moraš bootati CD od Windowsa i ući u CMD i pokrenuti fixmbr (mislim da se tak zove program) da ti ponovno instalira Win bootloader. Inače nemaš brige. Ako želiš da te NTLDR dalje vodi na GRUB, može i to, ali moral bi izgooglati jer ne znam napamet kak točno izvesti. Moj prijedlog ti je da napraviš po defaultu, GRUB te ubaci na Windowse i to je to.

Što se tiče particija, kod manulanog particioniranja sve će ti one biti prikazane (također i skrivena ako ju imaš). Nisam siguran, mislim da postoji opcija resize, pa možeš uredno i to napraviti bez posljedica, ali ipak bih ti savjetovao da particiju koju resizeaš backupiraš za svaki slučaj. Možeš, ako se osjećaš sigurnije (a tak sam i ja napravio za prvu instalaciju Linuxa) i u Windowsima reparticionirati disk onak kak ti želiš i onda kod instalacije samo formatirati te particije u ext4/swap i nastaviti instalaciju.

Kako se disk može reparticionirati u windowsima? Što preporučuješ u mom slučaju, kako da reparticioniram diskove?

14 godina
neaktivan

Koju mi opciju onda preporučujete?

I može li mi netko odgovoriti koja je razlika između opcija 1 i 3?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

U principu, opcija 1 i opcija 3 su ista opcija. Samo što je kod opcije 1 sve automatizirano, dok kod opcije 3 se očekuje da sam obaviš particioniranje diska.

ICARUS HAS FOUND YOU!!! RUN WHILE YOU CAN!
16 godina
ihush kaže...

info / link za bc-printer Zebra (ZM400) for linux (RH) ili ikakva iskustva, savjet ... (osim VM win).

-hvala.

... možda netko?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
potisni vektor kaže...
1domagoj1 kaže...

Kako se disk može reparticionirati u windowsima? Što preporučuješ u mom slučaju, kako da reparticioniram diskove?

Gle, imaš partition magic, ili paragon partition manager ali moras imati punu verziju da bi mogao to koristiti, postoje besplatne ali nečeju bez aktiviranja raditi. U ovom slučaju je najbolje da se držis linuxovog tj gparted partition manager, dignes neki linux uglavom ubuntu /mint itd i na popisu programa ti se nalazi gparted, i pokreni ga i smanji , obriši, stvori neku particiju. Program moras koristiti dok je dignut kao live jer diskovi moraju biti odmontirani. 

Gparted podržava razne vrste particije tako da nebi smio imati s njime problema osim toga neče te gnaviti sa onim licencama da moras aktivirati . 

početnici ili napredni posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com i naučit čete više o linuxu
14 godina
linuxuser kaže...
potisni vektor kaže...
1domagoj1 kaže...

Gle, imaš partition magic, ili paragon partition manager ali moras imati punu verziju da bi mogao to koristiti, postoje besplatne ali nečeju bez aktiviranja raditi. U ovom slučaju je najbolje da se držis linuxovog tj gparted partition manager, dignes neki linux uglavom ubuntu /mint itd i na popisu programa ti se nalazi gparted, i pokreni ga i smanji , obriši, stvori neku particiju. Program moras koristiti dok je dignut kao live jer diskovi moraju biti odmontirani. 

Gparted podržava razne vrste particije tako da nebi smio imati s njime problema osim toga neče te gnaviti sa onim licencama da moras aktivirati . 

Jučer sam se malo gombao ovim problemom. Instalacija Ubuntu 10.10 (planiram još i LinuxMint) na master HDD s MBR-om (stara kanta s puno diskova). Pod winsima sam se iz{#}ao ali ništa nisam postigao.

Dignuo sam live distribuciju Ubuntua, pokrenuo Gparted, odmontirao disk, particionirao u dvije particije ext4 i instalirao Ubuntu. Grub je prederao BCD i sve funkcionira ko beba.

15 godina
protjeran

poludjeti ću više s ovim linuxom, toliko dječjih bolesti za ne povjerovati.

ubuntu/xubuntu/lubuntu/debian - baca neku poruku kod boota "cannot reserve MMIO region", na forumima kažu da je bezazlena poruka...

ubuntu/xubuntu/lubuntu - prestanak reagiranja miša nakon nekog vremena iz nepoznatog razloga, ponekad pomaže alt+f4 do shut down opcije, pa onda log out i log in, a nekad niti to, već samo restart, a treći slučaj je da niti tipkovnica ne reagira, pa je potreban hard restart

sabayon - stavim kod instalacije stavim eng jezik, a hrvatsku tipkovnicu, ali jednostavno nema hrv tipkovnice, čak niti kod odabira prije logina, iako sam stavio da instalira ostale jezike.

debian - poludio sam nakon nekog vremena i izbrisao sve linux instalacije i instalirao debian, kao, on je ekstra stabilan, bez bugova. prva stvar koja mi se dogodila nakon instalacije je da ne mogu ništa instalirati jer se ne mogu logirati kao root. ne prihvaća mi root lozinku i javlja neku grešku. ne vjerujem da krivom lozinkom isprobavam. također mi kaže da ne može mountati win particije. prikazuje ih u "places", ali kad kliknem kaže da ih ne može mountati.

ima li itko kakav prijedlog/ideju što pokušati kod debiana?

inače, sabayon mi se čini najdotjeraniji sustav koji sam isprobao, iako ga nisam puno koristio, ali očito treba probati KDE, ili gnome, nadam se da problem s tipkovnicom potječe od lxde-a, kojeg sam na sabayonu instalirao.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Vjerojatno ti ne da radi dopuštenja, pokreni mount komandu kao root.

:D
17 godina
neaktivan

Kolko mi je poznato ako si definirao samo password od usera, s naredbom su root ili su - teško da ćeš se logirati kao root. Ne znam dali je na Debianu po defaultu instaliran sudo, ali probaj sa sudo su. Ako sudo nije instaliran, a pretpostavljam da nije, probaj resetirati root password. Za to moraš bootat sustav u single user mod, ovdje je lijepi HOWTO. A možda jednostavo kad te pita za password lupi enter, možda prođe (iako sumnjam).

1 0 hvala 0
14 godina

+Vjerojatno bad luck s nekom od komponenti. Nakon malo igranja s BT 4.1 odlučio sam malo eksperimentirati s Distribucijama. Instalirao sam Ubuntu 10.10, nakon toga OpenSUSE i još planiram gore dignuti Mint. Ubuntu mi je osnovna distra s koju koristim, ove ostale dvije su onako usput da ih ispipam i mislim ih mjenjati i isprobati još PCLinux i Fedoru.

Vizualno najatraktivniji mi je Mint.

Imam kantu staru nekih 5 godina (dvojezgreni Arhlon, grafička je malo novija cca 3 godine) i jedan PATA kontroler. Inače sam se s tim kontrolerom u winsima borio dok ga ne natjeram da proradi, svaka od distribucija ga je prepoznala još u dizanju sustava. Sav hardware je podržan od početka (tastatura i miš su bežični spojeni preko USB-a, čitač kartica, integrirana i diskretna mrežna kartica). Jedino što nisam upogonio je analogna TV kartica (Powercolor Theatre 550) koja je BTW jedino radila pod Vistom i 7-com, XP je nije volio. Nekako mi to trenutno nije problem, međutim budući na proljeće prelazim na B.Net morati ću to riješiti. Imao sam mali problem s ATI driverima (instalacija dodatnih upravljačkih programa) koji očito ne podržavaju moju karticu Radeon 3670.

Moj problem (ajmo reći da nije problem već nešto što bih htio da urednije izgleda) je da je nakon instalacije SUSE smrdao GRUB. Uspio sam ga povratiti i osposobiti međutim poslije cijele te priče imam nekoliko izbora koje bi htio maknuti. Kopao sam po netu i ništa pametno nisam našao (ili bolje rečeno ništa što bi ja mogao iskoristiti). Ubuntu je instalirao GNU GRUB 1.98+20100804-5ubuntu3. Htio bih izbaciti iz izbora veruzije Ubuntua s kernelom 2.6.35-22 i 23 (običnu i recovery verziju) kao i neko smeće koje je Vista ostavila za sobom. Ima netko savjet ili da nastavim dalje kopati?

EDIT: Na Ubuntu forumu imaš topic kako resetirati pasword za root usera.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.12.2010 18:36 (mario.L_hr).
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Kolko mi je poznato ako si definirao samo password od usera, s naredbom su root ili su - teško da ćeš se logirati kao root. Ne znam dali je na Debianu po defaultu instaliran sudo, ali probaj sa sudo su. Ako sudo nije instaliran, a pretpostavljam da nije, probaj resetirati root password. Za to moraš bootat sustav u single user mod, ovdje je lijepi HOWTO. A možda jednostavo kad te pita za password lupi enter, možda prođe (iako sumnjam).

definirao sam pass za usera i za roota, različiti...inače stavim isti, ali sam ovaj put različiti

17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

...

1) Vizualno najatraktivniji mi je Mint.

...

Moj problem (ajmo reći da nije problem već nešto što bih htio da urednije izgleda) je da je nakon instalacije SUSE smrdao GRUB. Uspio sam ga povratiti i osposobiti međutim poslije cijele te priče imam nekoliko izbora koje bi htio maknuti. Kopao sam po netu i ništa pametno nisam našao (ili bolje rečeno ništa što bi ja mogao iskoristiti). 2) Ubuntu je instalirao GNU GRUB 1.98+20100804-5ubuntu3. Htio bih izbaciti iz izbora veruzije Ubuntua s kernelom 2.6.35-22 i 23 (običnu i recovery verziju) kao i neko smeće koje je Vista ostavila za sobom. Ima netko savjet ili da nastavim dalje kopati?

1) Ako imaš volje za eksperimentiranjem probaj staviti umjesto Gnomea, Enlightenment 17 (e17). Stvar je prekrasna.

2) Ovdje imaš prilično intuitivan i detaljan HOWTO za ovo što ti želiš. Moja preporuka je da ostaviš zadnji i predzadnji kernel (u slučaju da kod updatea kernela nešto ne šljaka kak spada, da možeš napraviti fallback na stariji kernel), a dobro je ostaviti i rescue, al opet, kak hoćeš. Imaj na umu da kod Ubuntua (ne znam za ostale distre) možeš maknuti samo entry u GRUB-u, a možeš i preko synaptica/apta potpuno ukloniti linux-image da ti ne zauzima mjesto na disku. Znam, ovo s GRUB-om 2 je puno kompliciranije nego kod Legacya, al šta je tu je (u GRUB Legacyu bi samo menu.lst editiral i spremil, ovdje kod dvojke nije tak...).

14 godina
M_dipl. kaže...
RaNzO kaže...

(...)

Dvije najstabilnije distre, koju su istovremeno i najpristupačnije novijim korisnicima su, po meni, Ubutnu i Mint, posebno Mint. Ja ti preporučam da staviš Mint, ako Ubuntu već jesi, jer s njim sigurno nećeš imati nikakvih problema.

EDIT:

Mislio sam ovo staviti u jednu drugu temu (gdje je kolega iz Farkaševca i stavio link), ali znam da bi bilo namrgođenih :), pa eto da stavim tu.

Postoji paket igrica po imenu Humble Indie Bundle, ove godine je ta inicijativa pokrenuta po drugi put (prošle godine su bile Penumbre, World of Goo, itd.) i to sa par poznatih igara, poput Braida i Machinariuma.

Cijeli paket je igriv na Linuxu, Macu i Windowsima. Sad, fora je u tome da kupac sam bira koliko će za igre platiti (može kupiti cijeli paket za 1$ primjerice), još k tome, dio novaca ide u dobrotvorne svrhe, što znači da developeri praktički ne dobiju skoro ništa.

I sad pogledajte prosječnu svotu uplaćenu od strane kupaca na sve tri platforme:

Average Windows: 5.71$

Average Mac: 7.70$

Average Linux: 14.21$

Što dalje reći?

Mislim da brojke govore više od 1000 riječi (postova).{#}

3 0 hvala 0
14 godina
1domagoj1 kaže...
mario.L_hr kaže...

...

1) Vizualno najatraktivniji mi je Mint.

...

Moj problem (ajmo reći da nije problem već nešto što bih htio da urednije izgleda) je da je nakon instalacije SUSE smrdao GRUB. Uspio sam ga povratiti i osposobiti međutim poslije cijele te priče imam nekoliko izbora koje bi htio maknuti. Kopao sam po netu i ništa pametno nisam našao (ili bolje rečeno ništa što bi ja mogao iskoristiti). 2) Ubuntu je instalirao GNU GRUB 1.98+20100804-5ubuntu3. Htio bih izbaciti iz izbora veruzije Ubuntua s kernelom 2.6.35-22 i 23 (običnu i recovery verziju) kao i neko smeće koje je Vista ostavila za sobom. Ima netko savjet ili da nastavim dalje kopati?

1) Ako imaš volje za eksperimentiranjem probaj staviti umjesto Gnomea, Enlightenment 17 (e17). Stvar je prekrasna.

2) Ovdje imaš prilično intuitivan i detaljan HOWTO za ovo što ti želiš. Moja preporuka je da ostaviš zadnji i predzadnji kernel (u slučaju da kod updatea kernela nešto ne šljaka kak spada, da možeš napraviti fallback na stariji kernel), a dobro je ostaviti i rescue, al opet, kak hoćeš. Imaj na umu da kod Ubuntua (ne znam za ostale distre) možeš maknuti samo entry u GRUB-u, a možeš i preko synaptica/apta potpuno ukloniti linux-image da ti ne zauzima mjesto na disku. Znam, ovo s GRUB-om 2 je puno kompliciranije nego kod Legacya, al šta je tu je (u GRUB Legacyu bi samo menu.lst editiral i spremil, ovdje kod dvojke nije tak...).

Našao sam ovo i nešto pokušavao ali kod mene nije GRUB 2 već 1.98. Ili negdje griješim ili procedura nije ista?{#}

17 godina
neaktivan

GRUB verzije 1.98 i JEST GRUB2.

EDIT: GRUB (>= 1.90) == GRUB2

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.12.2010 22:39 (1domagoj1).

3 0 hvala 1
14 godina
1domagoj1 kaže...

GRUB verzije 1.98 i JEST GRUB2.

EDIT: GRUB (>= 1.90) == GRUB2

Mea culpa, ipak sam ja Noob u najboljim godinama. {#}

14 godina
1domagoj1 kaže...
mario.L_hr kaže...

Da li trebam skinuti sve ove pakete pa instalirati jednog po jednog ili ima negdje cijeli paket?

14 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...
1domagoj1 kaže...
mario.L_hr kaže...

Da li trebam skinuti sve ove pakete pa instalirati jednog po jednog ili ima negdje cijeli paket?

http://www.bug.hr/forum/topic/linux/ubuntu-meets-enlightenment/74490.aspx

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
17 godina
neaktivan

Kolko mi je pametno napraviti apt-get remove gnomovi-paketi i staviti samo e17? Mislim, kolko je pametno na Ubuntuu (standardna instalacija) brisati cijeli Gnome?

14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Kolko mi je pametno napraviti apt-get remove gnomovi-paketi i staviti samo e17? Mislim, kolko je pametno na Ubuntuu (standardna instalacija) brisati cijeli Gnome?

Nimalo, jer ćeš se namučiti. Idi ispočetka.

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
16 godina
neaktivan

Mozda bi radilo, mene je jednom gadno zahebalo to, Ubuntu je jako ovisan o Gnomeu.

:D
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice