Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.514.299
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...
EnlightenedPhoenix kaže...
I meni je cak i Adobe Acrobat reader brzi na Linuxu nego na winsima...

SVJEZE INSTALIRANIM winsima...

{#} AR na Linuxu?!

Ne znam zašto ti je to čudno... glavno da, bolje radi na linuxu, i puno smoother...

In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Pa čudno mi je. Jedina proprietary stvar koju ja imam instaliranu je Flash.

Za pdf-ove imam evince koji mi je gro bolji nego AR. ;)

Q: "a kako se to linux ponasa kad crkne hdd?" A: "zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se"

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Trebalo mi je za neke stvari za koje nisam mogao rabiti išta drugo (hebeno printanje pdf dokumenata bez oslikane pozadine)...
14 godina
protjeran
M_dipl. kaže...

Pozdrav, namjeravam se vratiti na 10.4, jer mi je 10.10 malo prebugovit, a i ovo je LTS pa nemam brige par godina. Odlučio sam nanovo staviti 10.4 pa pitam dvije stvari. Može li se, i kako, instalirati 10.4 na istu tu particiju na kojoj mi je sada 10.10 a da mi pritom Windowsi na drugoj particiji (koji mi trebaju zbog igara) ostanu netaknuti. Jer stvarno bi me živciralo sada opet stavljati nove Winse pa na to novi Ubuntu...

Drugo pitanje, je li itko probao možda (za drugi laptop pitam), sa Ubuntu 10.04, staviti Xfce okruženje te potom maknuti Gnome (dakle Ubuntu pretvoriti u Xubuntu)? Kako to u praksi funkcionira. Toj drugi lap je_e malo godina proizvodnje pa bih ga volio malo olakšati...

Hvala!

Bez problema. Samo pokreni cd i instaliraj na istu particiju i nema problema.

Drugo nisam probao,.

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Pa čudno mi je. Jedina proprietary stvar koju ja imam instaliranu je Flash.

Za pdf-ove imam evince koji mi je gro bolji nego AR. ;)

Pored njega je dobar i Foxit reader(http://www.foxitsoftware.com/pdf/desklinux/download.html). Radi odlicno na Linuxu i Winsu. Adobe Reader je prespor cak i na Win Xp a za linux nisam uopce siguran da li je "prava" verzija.  

Ako koristim Windows, moj potpis je ovdje. Ako koristim Linux nemojte mi zamjerit.
17 godina
neaktivan
... ma o cem vi pricate???

Ja sam samo zbog jednog to morao skinuti :P

inače rabim evince...
15 godina
neaktivan

e ovako update-a sam kernel na verziju 2.6.32-26 ( 10.4 Ubuntu), prvo nestali su mi s prozora close, minimize... botuni, ali na chromiumu ili firefox ima dok na mplayeru nema itd, sad me zanima kako se vrati na verziju 2.6.32-25, pakete sam obrisa stare, ali imam u configuration files linux kernel image od 2.6.32-25. e da još ovo kažem znači kad sam updata kernel (to sam danas vidia) u ubuntu softwer center kad u tražilicu idem upisa li (L pa I ali malo) bloka smrzne prozor sve, jeli ima još ko takvih problema?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...
... ma o cem vi pricate???

Ja sam samo zbog jednog to morao skinuti :P

inače rabim evince...

Malo te {#} u mozak zbog AR-a na Linuxu. {#}

Q: "a kako se to linux ponasa kad crkne hdd?" A: "zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se"
16 godina
neaktivan
Octopus kaže...

e ovako update-a sam kernel na verziju 2.6.32-26 ( 10.4 Ubuntu), prvo nestali su mi s prozora close, minimize... botuni, ali na chromiumu ili firefox ima dok na mplayeru nema itd, sad me zanima kako se vrati na verziju 2.6.32-25, pakete sam obrisa stare, ali imam u configuration files linux kernel image od 2.6.32-25. e da još ovo kažem znači kad sam updata kernel (to sam danas vidia) u ubuntu softwer center kad u tražilicu idem upisa li (L pa I ali malo) bloka smrzne prozor sve, jeli ima još ko takvih problema?

smrdi mi na compiz. probaj deinstalirat.

I am awesome.
15 godina
neaktivan

ZADNJA STE MI SANSA

posalji ovu poruku svim prijateljima offline i lajkaj im profilnu..hahhhhha

zezam vas, ali jeste, zadnja ste mi sansa...

kako aktivirati wifi u slackwareu ???

imam asus eeepc 1000ha, atheros wirelles kartica nutra..

ako netko ima ideju za drajvere skinuti ili tako nesto, neka aplikacija za kde ili gnome(skidam ga upravo samo zbog toga, ima onaj network applet) ili nesto slicno?

bio bih vam uistinu zahvalan..

mjenjam sobnu lampu za dvosobnu..
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

/etc/init.d/networking start ili /etc/init.d/wicd start

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
neaktivan

ja sam stavio xfce i lxde al nisam micao gnome. pri logiranju mogu odabrati prvo, drugo ili treće. kad se vratim na gnome sad mi pokazuje malo više instaliranih programa poput thunar file managera itd dok pod xfce meniju ne pokazuje gnome programe. ono što mogu potvrdit da je i thunar file manager i pcmanfm puno brži od nautilusa.

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Što se stablinosti tiče ne. XFCE je vani nekih 13-14 godina te kao takav je stabilan DE. LXDE je nekih 4-5 godina vani, nisam ga isprobao, ali po feedbacku koji vidim na netu i on je stabilan.

E sad, što se tiče brzine, tu se pomak vidi itekako, a u slučaju LXDE-a ponešto i u čuvanju energije.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Dečki, pratim ovu temu i moram reći da sam ponovno odlučio pokušati sa Linuxom.

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Istražujem malo što da stavim na slabiji laptop (kad već moram nešto da malo vidim što se nudi) i naletim na Disclaimer CrunchBanga, haha:

...

:D

A kolko je jak (tj. slab :P) taj laptop? Realno gledajući laptop će biti sretniji i manje opterećen s nekom distrom nego s Winsima, e sad, malo daj informacija, pa da vidimo.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.12.2010 0:23 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Poštovanje!

Zna li netko neki minimalistički video player? Namjeravam ga staviti na netbook koji ima Arch + Awesome i ono, koristim moc player za audio pa me zanima da li postoji neki slicni video player?

Hvala!

I'm not your buddy, friend. I'm not your buddy, guy. I'm not your guy, pal.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Bok, upravo sam kupio laptop s instaliranim win7hp i sad bih želio instalirati ubuntu za dual boot. Pošto sam absolute beginner, možete li mi preporučiti neki link na stranicu gdje je cijeli proces (skidanje ubuntu-a, instalacija...) opisan jednostavno i za potpune neznalice? Dakle, doslovno abeceda. Hvala

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
potisni vektor kaže...
Bok, upravo sam kupio laptop s instaliranim win7hp i sad bih želio instalirati ubuntu za dual boot. Pošto sam absolute beginner, možete li mi preporučiti neki link na stranicu gdje je cijeli proces (skidanje ubuntu-a, instalacija...) opisan jednostavno i za potpune neznalice? Dakle, doslovno abeceda. Hvala

Sam proces instalacije Ubuntu-a je abeceda, ubaciš cd, postaviš particije, poklikčeš par puta na next i to je to, po meni jednostavnije od instalacije XP-a.

I am awesome.
15 godina
neaktivan
maountao sam disk image od ubuntua, sada kad pokrenem wubbi daje mi tri opcije, da ga snimim na disk i restartem komp dok je cd unutra, pa da onda instaliram ubuntu "kak spada", da ga instaliram ko aplikaciju, sto sam imao prije i nesviđa mi se (bugovito i sporo) i leran more...
i sada, dali da sve sto je u folderu sprzim ili samo direktorij boot
to do list: natjerat tnakira da vrati magare, saznat bufferovo ime, izvalit bolesniju foru od mentalista, dat ivi zuti karton (on je meni 4) skrsit dannya i pirata u bc2,natjerat logica da kupi iphone
16 godina
odjavljen
kajmak kaže...

Poštovanje!

Zna li netko neki minimalistički video player? Namjeravam ga staviti na netbook koji ima Arch + Awesome i ono, koristim moc player za audio pa me zanima da li postoji neki slicni video player?

Hvala!

GOM player. Najbolji je! Koristim ga još od kada je bio u verziji 0.8. (sada je 2.x.), znači jako dugo.

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
1domagoj1 kaže...

Ma single core na 1.7 i 1 gb RAM-a, treba mi nešto lightweight da se na njemu može ugodno surfati. Mislim da će taj CrunchBang sa Openboxom ili eventualno Xubuntu biti sasvim dovoljni...

Gle, ja sa Celeronom na 1.5 Ghz (single core ofc) i doduše, 2 GB RAM-a surfam bez problema na Ubuntuu, znači Gnome + brdo ostalih programa. Tako da će po mom mišljenju Xubuntu biti sasvim odličan za tu namjenu. CB s openboxom, pa imaj na umu da se openbox konfiguira preko tekstualnih datoteka (nije teško, ali svejedno zahtjeva adaptaciju). Također, možeš uzeti u obzir i Lubuntu, derivativ Ubuntua s LXDE-om. Ekipa cilja da postane službeni derivativ Ubuntua. Kao opet se kao WM koristi openbox.

vexx5555 kaže...
kajmak kaže...

Zna li netko neki minimalistički video player? Namjeravam ga staviti na netbook koji ima Arch + Awesome i ono, koristim

GOM player. Najbolji je! Koristim ga još od kada je bio u verziji 0.8. (sada je 2.x.), znači jako dugo.

Ne postoji port GP-a na Linux.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

0 0 hvala 1
16 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...
Ne postoji port GP-a na Linux.

A joj! Ja sam bio uvjeren da postoji. {#}

16 godina

info / link za bc-printer Zebra (ZM400) for linux (RH) ili ikakva iskustva, savjet ... (osim VM win).

-hvala.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
potisni vektor kaže...

Instalacija je kao što su ti rekli, ultra jednostavna. Sve se svodi na par klikova i odgovaranja laganih pitanja (time zone, username, password i sl.). No, jedini problem koji može nastati je kod particioniranja diska. Ubuntu installer će automatski prepoznati ostale sustave na disku i predložiti ti nacrt instalacije, obično da zauzme free space koji je ostao. Ako želiš sam particionirati disk i dodjeliti mjesta kolko ti želiš, onda trebaš znati kak postaviti particije.

Ubuntu koristi tri particije. Jedna imena "/" (bez navodnika). To je nešto kao C:\. Dakle tu je cijeli sustav, alati za taj sustav itd. Zatim jedna particija imena "/home" (bez navodnika). /home je particija gdje su pohranjeni tvoji dokumenti i fajlovi. Znači, ekvivalent My Documents folderu, ali na Linuxu se to obično stavlja kao posebna particija (tak da ti sustav i dokumenti budu odvojeni). Treća zadnja particija je "swap" (bez navodnika). Obično se swap particija stavlja da bude duplo veća od količine RAM-a, što u današnje vrijeme sve manje ljudi radi, jer je danas memorija jeftina i obično računala imaju veliku količinu memorije tako da danas dosta ljudi stavlja jednaku količinu (budimo realni, teško da će danas u normalnoj upotrebi računalo potrošiti 8 GB RAM-a). Ako nisi siguran, najbolje bi bilo, ako imaš 2 GB stavi duplo swap, ako imaš 4 GB stavi jednako tome, a više od toga mislim da je 4-8 GB swap sasvim dovoljan. Sve particije nek ti budu formatirane s ext4 filesystemom (osim swap particije, ona je sa swap FS-om formatirana). Ovo sve u slučaju ako poželiš manualno particionirati.

Ovdje imaš nešto o instalaciji i pripremi sa službenih stranica (ili community, nisam ziher):

https://help.ubuntu.com/8.04/switching/installing.html

Ovdje imaš lijepo sve step-by-step sa slikicama i objašnjenjima (moja preporuka):

http://news.softpedia.com/news/Installing-Ubuntu-9-10-126370.shtml

Ovo piše za Ubuntu 9.10, ali nije previše drugačije za novije Ubuntue, tj. mislim da uopće nije drugačije.

16 godina

- samo dodatak (1domagoj1-evog objašnjenja..)

- root (''\'') i \home nemoraju biti zasebne particije. Pošto početnig ugl. nema osjećaj koliko mu je GB potrebno za OS odnosno za podatke, to je možda praktičnije, pogotovo ako je manji disk u pitanju.

ali.. je dobra praksa imati to dvoje odvojeno. Pogotovo ako se sistem (često kod početnika..) mora srušiti.

-swap, .. iz vremena dok je količina RAMa standardno bila ispod 1GB, takvi su i omjeri 1:1-1:3 sredina, 1:2. To je sve (za 32bit OS) bilo do ukupne veličine ispod 4GB. Primjer 1GB RAM+2GB swap.

Pošto (teoretski) uz dovoljnu količinu RAMa swap nije potreban (samo dodatno usporava rad), s većom količinom RAMa ga se može 'ignorirati' ali ostala je praksa da se stavi recimo 1:1 jer (nisam siguran kako koja instalacija..) ga se nemože preskočiti za vrijeme instalacije tj. obavezan je. Zato bi pravilo za swap bilo jednak (ili drvostruko) količini RAMa.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Kako na Ubuntu-u otvoriti i izrezati neki dio videa u mkv formatu? Probao sam sa Avidemuxom ali se zablokira.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
davorsite kaže...

Kako na Ubuntu-u otvoriti i izrezati neki dio videa u mkv formatu? Probao sam sa Avidemuxom ali se zablokira.

imas vec instaliran pitivi (ako imas 10.10,ako ne instaliraj iz software centra)

ima ti hrpu formata i bas je tome namjenjen 

NekoChan
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.12.2010 22:55 (hrvatskafarkasevec).
17 godina
neaktivan

Pronao sam i snjim i KDEnlive i Open Shotom. Samo se zasivi ekran i onda ga moram zatvoriti.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
davorsite kaže...

Pronao sam i snjim i KDEnlive i Open Shotom. Samo se zasivi ekran i onda ga moram zatvoriti.

eh onda nesto ne valja jer meni pitivi radi odlicno 

pa cak i m2ts-om od 50gb niti ne ucitava predugo iako imam slab procesor 

NekoChan
16 godina
odjavljen

Imam pitanje za instalaciju Minta. Odabrao sam particiju gdje želim instalirati Mint i što da stavim pod Mount point? Opcije su: /,/boot,/home,/tmp,/usr,/var,/srv,/opt,/usr/local. Već sam odabrao particiju za swap, sad mi još fali ovo. Pod use as sam stavio EXT2 file system. Je li to dobro?

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice