Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.510.113
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

To za font cu pokusat,hvala.

Sto se tice drivera,nisam  bas najbolje razumio,Nalazio sam neke upute na netu.Kao da odem u Software Sources pa u Additional Drivers i tamo strikliram valjda nesto....Uglavnom ja kad odem u Additional Drivers tamo nema nista,jednostavno prazna kartica (slika)

Edit: Mislim da on meni i nije instalirao drivere,MOZDA (slika)

Sadmir K
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2014 0:33 (Sadmir01).

0 0 hvala 0
12 godina

instalirao ubuntu, nikakvih problema sa grubom (odmah je izlistao windows 7 instalaciju)

sve 5

tnx na pomoci oko troubleshootinga debiana ali jednostavno nije islo..

btw unity je odvratan ^^

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
Fanu kaže...

instalirao ubuntu, nikakvih problema sa grubom (odmah je izlistao windows 7 instalaciju)

sve 5

btw unity je odvratan ^^

Probaj gnome ;)

Samomrzeći hrvat
16 godina
neaktivan
Sadmir01 kaže...
(...) Sad me zanima kako mogu doc do nekih opcija,naprimjer kako mogu pronac ono sto se u windowsima zove "devices manager" kako bi vidjeo koji mi driveri fale,kako mogu updejtovat drivere?Kako mogu podesit font slova,nekako su mi slova mutna,nemaju onu ostrinu kao u windowsima,moram bas gledat tacno u onaj dio monitora gdje stoji text kako bi jasno vidjeo slova?Kako da dodem do panela od moje graficke kartice?Jel se ubuntu sam updejtuje ili ja moram rucno? I zasto mi sjecka sistem dok ulazim u display opcije i ponekad kad mijenjam wallpaper?

Malo sam pretjerao sa tim "Kako" al to mi je prvi susret sa ubuntuom :))

Ekvivalent "Device Managera" ne postoji, ali ako te zanimaju informacije o sistemu, potraži System Information ili nešto slično, odnosno istaliraj npr. hardinfo. Update drivera i svih aplikacija je jednostavno i odgovoreno u prijašnjim postovima.

Mutna slova? Instaliraj GNOME Tweak Tool i na kartici Fonts potraži Hinting; postavi na Medium ili Full; fontovi će izgledati slično onima u Windowsima XP. Linije fontova će biti poravnate s LCD matricom i vrlo oštre; doduše, pravi oblik fontova se može izgubiti, stoga preporučam korištenje postavke Slight (obično je to defaultna postavka). Na slikama ispod možeš vidjeti kako font URW Gothic, kojeg koristim, izgleda sa postavkom Slight, a kako s postavkom Medium (Full izgleda isto kao i Medium). Kod Medium hintinga, slova su malo oštrija i lagano izobličena, a efekt je još uočljiviji kod nekih drugih fontova. Osobno mi se više sviđa Slight hinting zato što ne izobličuje slova, a dovoljno su oštra na ekranima standardne rezolucije (oko 96 PPI); ako imaš visokorezolucijski ekran (120-150 PPI i više), preporuka je isključivanje hintinga. Dodatno, uključi Subpixel rendering (pretpostavljam da koristiš LCD ekran), odnosno u GNOME Tweak Toolu, postavi Antialiasing na RGBA.

Panel grafičke kartice sličan onome u Windowsima ne postoji, budući da Intel ima isključivo open source driver - dakle, instaliran je i koristi se bez potrebe za intervencijom korisnika, te se nadograđuje s nadogradnjom kernela, Mese i X.org servera. Ako želiš instalirati noviju verziju drivera, možeš ručno dodati odgovarajuće repozitorije ili upotrijebiti Intelov Graphics Installer koji će to odraditi sam; pripazi da instaliraš IGI za odgovarajuću verziju Ubuntua. Za promjenu nekih 3D postavki, možeš upotrijebiti driconf program.

Pod sjeckanjem, pretpostavljam da misliš na tearing - rješenje je ovdje. Usput, oni koji koriste XFCE, LXDE, Fluxbox ili neki drugi WM, mogu upotrijebiti Compton umjesto xcompmgr-a, koji omogućuje tear-free compositioning - uputstva su ovdje.

Za kraj, dobro je da pitaš, nego da jednostavno odustaneš s zaključkom da Linux ne valja.

Hinting - Slight Hinting - Slight
Hinting - Medium Hinting - Medium
Postavke u XFCE-u; nazivi postavki su slični u GNOME-u i KDE-u Postavke u XFCE-u; nazivi postavki su slični u GNOME-u i KDE-u
Konfiguracija 3D postavki open source grafičkog drivera putem programa driconf Konfiguracija 3D postavki open source grafičkog drivera putem programa driconf
The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2014 14:15 (hrx).
13 godina
neaktivan

Hvala drug na objasnjenju,font sam namjestio,mislim da sam sredio i ovo sa trzanjem,sistem je odlican,brzi je dosta od windowsa i manje resursa trosi,al nikako se ne mogu se naviknut, slika mi je nekako mutna ,nakon par minuta oci pocnu da me bole,il je to samo navika na onaj izgled windowsa 7 :/ Nekako mi sve udara previse u oci i nema onu jasnocu slike.Kad nesto citam ili evo sad trenutno dok ovo kucam i gledam malo duze u ekran pocne da mi se manta,kao da gledam u upaljenu lampu :) Eto samo mi to smeta,da je i to OK definitivno bi oborio windowse i instalirao ubuntu,cak mi je i zao sto je tako,vec par dana se pokusajem navic na ovakvo osvjetljenje :/ stvarno sam iznenaden brzim pokretanjem samog sistema,mozile,chroma i ostalih aplikacija al eto,navika je navika...

Sadmir K

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
turbojc kaže...

Imam jedan mali problem. Prilikom instalacije sam napravio par particija, ali se ne sjećam što, gdje, koliko i sl.

I sada, kad odem u File System imam 100 GB slobodnog prostora, ali tamo ne mogu ništa staviti i kopirati.

A kada odem u Documents i sl, ne znam ni sam koliko imam. Jedno 5GB sigurno. E sad, što napraviti?
I trebam li ubuduće za File System stavljati manje particije jer se na njih ne može ništa staviti?  

Možda netko nije vidio, pa da opet pitam. {#}

Optimizam je nedostatak iskustva.
16 godina
neaktivan
Sadmir01 kaže...

(...), slika mi je nekako mutna ,nakon par minuta oci pocnu da me bole,il je to samo navika na onaj izgled windowsa 7 :/ Nekako mi sve udara previse u oci i nema onu jasnocu slike. (...)

Spajaš li monitor putem VGA kabela? U tom slučaju pogledaj jesu li postavke ispravne - je li postavljena nativna rezolucija, probaj promijeniti frekvenciju osvježavanja monitora (50, 60, 75 Hz). Moguće je da je automatski postavljena previsoka ili preniska rezolucija, pa monitor pribjegava skaliranju; zamućenje također može doći kod pogrešne sinkronizacije zbog frekvencije osvježavanja koju monitor ne očekuje (a u gotovo svim slučajevima, očekivana vrijednost je 60 Hz). Ako spajaš digitalnom vezom (DVI, HDMI), moguće je da je problem u Compizu - probaj ga srušiti u Task Manageru (nađi proces compiz i 'ubij' ga slanjem signala TERM (terminate, SIGTERM) ili KILL (kill, SIGKILL). Budući da je Unity plugin za Compiz, sučelje bi moglo nestati (trake iznad i sa strane), pa ostavi otvorenim Terminal da možeš ponovno restartati računalo i Files s otvorenim direktorijem da vidiš hoće li se što promijeniti. Inače, kada me pitaju koju distribuciju da probaju, od kada je uveden Unity, Ubuntu ne preporučam zato što često dolazi do problema sa sučeljem - obično preporučam Xubuntu i Linux Mint jer se kod njih nisam susreo s problemima, a sučelje je klasično, za razliku od Unityja i Gnome Shella.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
16 godina
Sadmir01 kaže...

To za font cu ..

- uobičajeno je staviti font s windoza... arial, verdana...

sve to je samo stvar licenci, nema ih na standardnom canonicalovom installu, kao i driveri.

Fanu kaže...

sve 5

btw unity je odvratan ^^

- zato postoji ArtistX ili KDE kao i stariji ubuntu ili gnome... itd. No za početak je (naj)važnije da radi, jer linux je jedan ostalo su sitnice skin deep.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
protjeran
turbojc kaže...
turbojc kaže...

Imam jedan mali problem. Prilikom instalacije sam napravio par particija, ali se ne sjećam što, gdje, koliko i sl.

I sada, kad odem u File System imam 100 GB slobodnog prostora, ali tamo ne mogu ništa staviti i kopirati.

A kada odem u Documents i sl, ne znam ni sam koliko imam. Jedno 5GB sigurno. E sad, što napraviti?
I trebam li ubuduće za File System stavljati manje particije jer se na njih ne može ništa staviti?  

Ako si napravio zasebu /home i "/" (root) particiju, onda si trebao staviti za root negdje najviše 15 GB. Ostali prostor ti je nepotreban, jer se na root ne može pisati (kao user, i nije preporučljivo) zato što to tako funkcionira kod Linuxa. Nisu to penđeri da ti treba 50 GB-a samo da instaliraš OS. {#}

15 godina
neaktivan
A ništa. Čovjek uđi na greškama!

Ahaha, dobra ti je ova Penđeri. :D
11 godina
protjeran

A sad, ako ti se ne ide na reformatiranje, možda bi ti bilo od pomoći da ovu root particiju shrinkaš (smanjiš), i da napraviš još jednu particiju za podatke.(Može ili NTFS ili ext4, nema veze)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ne spajam monitor sa VGA kablom,na laptopu sam.Sad cu da skinem neki mint i da probam.Probao bi ovo "Cinnamon" graficko okruzenje...

Sadmir K
15 godina
neaktivan
Je li znaš možda kako to? Da ne moram tražiti i rješavati sa kojekakvim particijskim alatima i sl.
14 godina
Sadmir01 kaže...

Ne spajam monitor sa VGA kablom,na laptopu sam.Sad cu da skinem neki mint i da probam.Probao bi ovo "Cinnamon" graficko okruzenje...

Ne moraš reinstalirati distribuciju da bi imao izbor između različitih DE-a.

Evo ti cinnamon pod Ubuntuom:

sudo add-apt-repository ppa:gwendal-lebihan-dev/cinnamon-nightly
sudo apt-get update
sudo apt-get install cinnamon nemo

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran
turbojc kaže...
Je li znaš možda kako to? Da ne moram tražiti i rješavati sa kojekakvim particijskim alatima i sl.

Pa,moraš koristiti particijski alat, ali imaš ga sigurno već instaliranog, Gparted. Tamo deni klik na root particiju i izaberi resize.

evo jednog videa: 

13 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Ne moraš reinstalirati distribuciju da bi imao izbor između različitih DE-a.

Evo ti cinnamon pod Ubuntuom:

sudo add-apt-repository ppa:gwendal-lebihan-dev/cinnamon-nightly
sudo apt-get update
sudo apt-get install cinnamon nemo

Hvala,ali htjeo sam isprobat mint :)

Mint mi vise odgovara,ipak cu se prije navic na mint nego na ubuntu,jos da pitam,jel ima neka linux distribucija koja je slicna windowsu po izgledu,oni sivi prozori ce me izludit :D

Sadmir K
14 godina
Sadmir01 kaže...

Mint mi vise odgovara,ipak cu se prije navic na mint nego na ubuntu,jos da pitam,jel ima neka linux distribucija koja je slicna windowsu po izgledu,oni sivi prozori ce me izludit :D

Nemoj prebrzo skakati s jedne na drugu distribuciju. Na kraju ti se neće svidjeti niti jedna. Prvo provedi neko vrijeme na nekoj distri pa vidi da li ti paše ili ne.

Muči te izgled, probaj s ovim (pogledaj i ovo).

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
Sadmir01 kaže...

Probaj elementary os. Malo vuče na OS X s Maca, ali ipak ima neke stvari koje su must have za windows korisnike. Recimo, ja se na unity sučelju nikako nisam mogao naviknuti na izbornik aplikacije na vrhu zaslona. Ono što će možda windows korisnike malo zasmetati na elementaryu je nepostojanje klasične trake sa aplikacijama. Ovdje postoji samo dock koji prikazuje pokrenute i zakvačene programe, i to je to. Osobno mi je eos jedna od ljepših distribucija. Pogodnost je i to što se temelji na ubuntu pa nema problema oko podrške.

11 godina
neaktivan

Instaliranmi je Ubuntu 13.10 radi ali ubibože sporo. Izgleda da ta inače najnovija inačica zahtijeva i brži procesor i više radne memorije. Ukratko, ide mi na živce pa ga hoću skinuti. Kako se skida jer svi ti nude informacije kako se instalira, a nitko kako se skida. Ja bih opet vratio Windowsw XP home edition za koje negdje imam i legalan instalacijski CD. Kako?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pogledaj u temi koju si otvorio.

17 godina
neaktivan
Zezac kaže...

Instaliranmi je Ubuntu 13.10 radi ali ubibože sporo. Izgleda da ta inače najnovija inačica zahtijeva i brži procesor i više radne memorije. Ukratko, ide mi na živce pa ga hoću skinuti. Kako se skida jer svi ti nude informacije kako se instalira, a nitko kako se skida. Ja bih opet vratio Windowsw XP home edition za koje negdje imam i legalan instalacijski CD. Kako?

Pogledaj ovu dolje tablicu. Zasto instalirati nesto sto je najnovije (pa i najnestabilnije) i sto ima podrsku samo do 7. mjeseca ove godine, a ne ono sto ima podrsku do 4. mjeseca 2017. godine i sto je vec utabano i stabilno (hint: akronim LTS znaci long term support)? Mislim da je cak i na stranici za skidanje Ubuntua prvo ponudena LTS verzija (12.04), a tek onda 13.10.

Naravno, moze biti da ti nije samo zadnja verzija prezahtjevna za racunalo, vec i ove prije, imaj na umu da je XP sustav koji je izasao pred 10-ak godina, a Ubuntu 12.04 je izasao 2012. u 4. mjesecu, nije to tako davno bilo.

Kako da izbrises? Vrlo jednostavno, operacijski sustav nije kao klasicni program, dakle, da izbrises OS formatiraj cijelu particiju na kojoj je OS instaliran. Isto kako iz instalacije Ubuntua mozes formatirati particije (ili cijeli disk), tako mozes i iz instalacije XP-a (bootas ga s CD-a).

Verzije Ubuntua Verzije Ubuntua
Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.1.2014 22:14 (1domagoj1).
13 godina
neaktivan
Mogu li kako otvoriti bash skripte bez terminala?
Some muckety-muck architecture magazine was interviewing Will Wright about SimCity, and they asked him a question something like "which ontological urban paridigm most influenced your design of t
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pogledaj ovdje: Ubuntu Forums - Run a bash script without Terminal

Sadrži postavljanje execute flaga i načine kako pokrenuti skriptu bez Terminala (Alt+F2 i unos imena skripte) i bez tipkanja (preko launchera).

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.1.2014 14:11 (hrx).
15 godina
neaktivan

Imam jedno pitanje! Digao sam ponovno Ubuntu jer mi nije dao da si proširim particiju, ali nema veze. Na greškama se uči, neke stvari sam sad naučio, i biti će bolje sljedeći puta. Ali imam jedno pitanje, možda ja to nisam primjetio ili nešto. Ugl imam ubuntu instaliran, 12.04 verziju, i kada nešto prebacujem sa sticka na disk, ne piše mi koja je brzina. Piše mi koliko se prebacilo od koliko, ali ne i koja je brzina kao na windowsu. Mene zanima može li se to kako srediti u opcijama ili? Netko iskusniji da kaže riječ dvije o tome. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Probaj nekakav file manager koji prikazuje brzinu. Recimo, meni jedan od boljih je Double Commander.

sudo add-apt-repository ppa:alexx2000/doublecmd
sudo apt-get update
sudo apt-get install doublecmd-gtk
15 godina
neaktivan

Možeš li mi samo reći gdje to upisujem? ne mogu nigdje pronaći.

Edit : našao. Ako se upisuje u terminal, ako ne, onda nisam. Haha.

Edit : Upisao to u terminal, instalirao, resetirao, and stil nothing. Možda sam nešto pogriješio?

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.1.2014 19:38 (turbojc).
14 godina
turbojc kaže...

Možeš li mi samo reći gdje to upisujem? ne mogu nigdje pronaći.

Edit : našao. Ako se upisuje u terminal, ako ne, onda nisam. Haha.

Edit : Upisao to u terminal, instalirao, resetirao, and stil nothing. Možda sam nešto pogriješio?

Pokreni ga preko dasha (u tražilicu upiši naziv tog manangera).

Say hello to my little friend
14 godina

Napravio sam triple boot s Win XP,8.1 i Mintom-kako nadograditi mint?

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Strm kaže...

Re-instaliraj Mint na particiju s Mintom

14 godina
war1ock kaže...
Strm kaže...

Re-instaliraj Mint na particiju s Mintom

Mint dijeli patriciju s 8.1

Strm
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice