Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.506.995
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...
mario.L_hr kaže...

Kako hoćeš. Ja sam ih isprobao dosta i na kraju koristim Unity, ostatak ukućana više voli Cinnamon.

Što se tiče ovoga što ti nedostaje reći ću samo jedno conky (kad se zakvačiš ne pušta te lako). Možeš probati sam ili uz pomoć managera.

Meni je ovako nesto, njam njam.

Nikako da se krenem igrati s conkyem, a dalo bi se lijepih stvari napraviti.

Moze li se takav setup napravit na mintu i jel i za to treba taj conky?

edit

Pogledao sam na yt neki spectro conky i izgleda dosta fino. Svidja mi se i ta druga slika volio bih da napravim nesto tako.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.1.2014 13:25 (six_paths_of_pain).
16 godina
neaktivan
antimon95 kaže...

Evo jedno pitanje. Kako da promijenim u linuxu audio sample rate i frequency, tj. u linuxu mint 16 mi je zadan 16 bit 44140 hz a to mi je premalo i zvuk je prelos dok u win7/8 mogu jednostavno prebacit na najvisi i zvuk je kristalno čist. slika u prilog da znate o cemu je rijec.

Budući da Linux Mint (kao i većina distribucija) koristi Pulseaudio sound server - otvori datoteku /etc/pulse/daemon.conf uređivačem teksta pod root računom i dodaj na kraj default-sample-rate = 96000 (odnosno, koliko želiš) i nakon toga restartaj Pulseaudio (killall pulseaudio će ga ugasiti, a pulseaudio -D ponovno pokrenuti). Ovo će promijeniti podrazumijevanu stopu uzorkovanja za sve korisnike. Usput, resampling se vrši softverski (ako je ulazna stopa različita od izlazne), na glavnom procesoru. Za detalje, pogledaj ovdje.

Više stope uzorkovanja ne poboljšavaju kvalitetu zvuka, nego ju smanjuju, osim ako nemaš zvučnike/slušalice koji mogu reproducirati frekvencije više od 22 kHz (javljaju se intermodulacija i nelinearna izobličenja) i audio datoteke koje su kodirane s višom stopom uzorkovanja. Danas se relativno povoljno mogu kupiti slušalice koje idu do 25/28 kHz, tako da kod njih ima smisla koristiti stopu uzorkovanja od 48 kHz, ali (s fiziološkog gledišta) uho ne čuje te frekvencije (djeca čuju do oko 20,5-21,5 kHz, a što smo stariji, granica pada), nego poboljšanje zvuka dolazi zbog toga što frekvencijska krivulja ne opada na 20-22 kHz nego na nešto viših 25-28 kHz. Stope uzorkovanja više od 48 kHz su u domeni audiofila sa skupom opremom i tonskih studija, gdje se korištenjem viših stopa smanjuje gubitak kvalitete pri procesiranju signala. Ako slušaš MP3 datoteke, i 44100 je sasvim dovoljno - MP3 enkoderi koriste lowpass filter na oko 19 kHz (stopa uzorkovanja od 38 kHz), tako da više frekvencije do 22 kHz (s.u. 44 kHz) uopće nisu prisutne (zvuk na CD-ima je kodiran sa stopom od 44,1 kHz).

Zanimljivo je kako mnogi misle da će dobiti bolji zvuk ako im kartica reproducira i frekvencije koje ne čuju, a nitko ne misli (ili zahtijeva) da će slika na monitoru biti bolja kada bi on reproducirao i ultraljubičaste zrake; kad smo već kod monitora, ne reproduciraju niti sve boje (spektar) koje ljudsko oko može vidjeti, pa se nitko ne žali, dok zvučne kartice reproduciraju cijeli zvučni spektar koji uho može čuti (tipično od 20-25 Hz do 16-18 kHz za odraslu osobu), a ljudi traže da kartice i zvučnici reproduciraju i još više frekvencije.

Ako čuješ krčanje pri reprodukciji, provjeri postavke glasnoće - pokreni alsamixer u terminalu i podesi glasnoću izlaznih kanala na 80-85. Neke distribucije po defaultu dolaze s glasnoćom postavljenom na 100, pa dolazi do clippinga (krčanja). Ako to ne pomogne, lako je moguće da je problem u driverima - Creative Labs ima jako lošu reputaciju u Linux svijetu. Driver za X-Fi XtremeMusic i skuplje kartice bi trebao raditi više-manje bez problema (X-Fi XtremeAudio je zasnovan na zvučnom čipu iz Audigyja); ne znam jesu li riješili probleme koji su bili prisutni 2009. godine kada je Creative Labs izbacio open source driver bez da pruže podršku za daljnji razvoj (nema 5.1/7.1 zvuka, front panel nije bio podržan, ...). Dodatno, EAX-a, Crystalizera i ostalih kerefeka nema jer se izvode pomoću CL-ovog zatvorenog Windows drivera. Kako je vrijeme pokazalo, korištenje CL-ovih kartica pod Linuxom je pomalo lutrija - na nekoj konfiguraciji može raditi bez problema, dok na drugoj stvara probleme.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.1.2014 10:46 (hrx).
13 godina

Svaka cast super si se raspiso mislim da cu se jos vraćati na ovaj post dok ne rijesim taj problem. Evo specifikacije zvucne kopirano sa Asus p8z77-m-pro:

Realtek® ALC892 8-Channel High Definition Audio CODEC
- Supports : Jack-detection, Multi-streaming, Front Panel Jack-retasking
Audio Feature :
- Absolute Pitch 192kHz/ 24-bit True BD Lossless Sound
- Optical S/PDIF out port(s) at back panel

Da definitivno se osjeti razlika sa prijelaza na 16 bit 44410 na 24 bit 192000 u nekom krčenju prij pojačavanju tona. U subotu probam to riješiti pa javim.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.1.2014 22:44 (antimon95).
16 godina
neaktivan
antimon95 kaže...
(...) Realtek® ALC892 8-Channel High Definition Audio CODEC

Aha, koristiš Realtekov čip na matičnoj ploči. Onda se vjerojatno koristi snd_hda_intel driver (kojeg se može nazvati 'generičkim'), kao s većinom zvučnih čipova koji su integrirani na mat. ploči. U tom slučaju je vrlo vjerojatna pojava krčanja uslijed clippinga uzrokovanog postavljanjem previsoke glasnoće u ALSA-i. Taj sam problem imao s VIA-inim čipom na ploči - smanjivanje glasnoće na 90 je riješilo problem jer je defaultna glasnoća bila na 100.

P.S. Molim te, obriši citat posta; nije potrebno da se isti tekst prikazuje dvaput, jedan ispod drugog. Ako se referenciraš na nešto u postu, ostavi samo taj dio (kao iznad) - time se pridonosi čitljivosti i urednosti teme.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.1.2014 21:48 (hrx).
14 godina
six_paths_of_pain kaže...

Moze li se takav setup napravit na mintu i jel i za to treba taj conky?

Naravno da može.

Pogledaj ovo, ima puno stranica ali ne moraš sve prolistati počni od zadnje. Zatim malo prostudiraj ovo, ovo i ovo.

Nezaobilazan je i Deviantart s Conky uratcima.

Kad se jednom zakvačiš.....

@1domagoj1: dobri, ja imam jedan conky u glavi i nikako uhvatiti vremena da ga složim{#}. Problem je što takve stvari uvijek prije moram vizualizirati na papiru (čiste skice) i već ih se nakupilo nekolicina ali sam nekako neodlučan (bolje rečeno nisam u potpunosti zadovoljan s rezultatom).

Stručnjak za odmaganje...
12 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

@Mario

Hvala ti za linkove protabiricu ih detaljno malo kasnije. Ja sam inace poprilican noob sto se linuxa tice ( nije da nije ocigledno {#} ). Linux mi se sve vise svidja i u doglednom periodu volio bih da dodjem na nivo da mogu sam da instaliram arch linux. S obzirom da nisam od talentovanih sto se programiranja tice to bi moglo potrajati. Prije par stranica preporucene su knjige oko linuxa za pocetnike pa sam te zbavio i prolistacu ih kad mi ispiti prodju i odatle nastavit polako.

0 0 hvala 0
11 godina

Sampling rate ima veliku važnost kod digitalnog snimanja glazbe, te se danas koriste rate-ovi od 96kHz kao neki standard. Što veći sampling rate to bolja kvaliteta snimke (nema veze sa rasponom ljudkog uha). Najzorniji primjer je uzmanje sampleova kod snisunog signala. Što više samplova napraviš u sekundi, tvoja snimana sinusoida će biti vjernija originalu. Naravno veći sampling rate donosi i veći file size, pa se to sad još uvijek drži oko 96kHz, ponekad i više. Ima još tu dosta stvari koje utječu na kvalitetu poput raspona u db-ima itd, ali to je offtopic.

Kod reprodukcije sampling rate nema nikakvog utjecaja ako se stavlja na više od onog u kojem je napravljen mp3 jer neće poboljšati kvalitetu, štoviše smanjit će je jer će biti više grešaka.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

ok

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.1.2014 22:20 (vaske una).
12 godina

trebam pomoc oko slijedeceg problema:

- imam instalirane windows 7 na samsung SSDu

- instalirao debian na intel ssd

- nakon instalacije debiana, grub mi nudi boot samo u debian, nemogu mountati windows disk (preostala 2 diska rade bez problema)

- ntfsfix opcija mi javi slijedece:

Mounting volume... NTFS signature is missing.

FAILED

Attempting to correct errors... NTFS signature is missing.

FAILED

Failed to startup volume: Invalid argument

NTFS signature is missing.

Trying the alternate boot sector

Unrecoverable error

Volume is corrupt. You should run chkdsk.

bfumic@debian:~$ sudo ntfsfix /dev/sdb

Mounting volume... NTFS signature is missing.

FAILED

Attempting to correct errors... NTFS signature is missing.

FAILED

Failed to startup volume: Invalid argument

NTFS signature is missing.

Trying the alternate boot sector

Unrecoverable error

Volume is corrupt. You should run chkdsk.

zatim sam ubacio windows 7 dvd i bootao s njega te odabrao repair, nakon provjere javi da je nasao probleme ali ih ne moze fixati (u tom stilu)
sto napraviti?
btw fascinantno koliko je linux kao operativni sustav nepotrebno zakompliciran sto je najocitije iz procedure instalacije grafickih drivera..
EDIT*
ok uspio sam bootati u windowse 7 biranjem boot uredjaja iz biosa (odaberem disk na kojem se nalaze windowsi)
ali i dalje ostaje problem mountanja diska u debianu i dodavanja windowsa kao boot opcije u grub
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2014 0:05 (Fanu).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Fanu kaže...
...
btw fascinantno koliko je linux kao operativni sustav nepotrebno zakompliciran sto je najocitije iz procedure instalacije grafickih drivera..
...

Znaci ja kao programer ne napravim instalacijski wizard za Windowse (jer mi se eto, ne da) nego ti dam gole programske datoteke pa si ih sam pakiraj i/ili buildaj i tvojom logikom dolazimo do zakljucka su Windowsi nepotrebno zakompliciran sustav?

EDIT: Sto se tice GRUB-a postoji nekakav programcic s kojim ga podesavas/dodajes/mices OS-ove s liste, ne mogu se sjetiti kako se zove, ali netko ce ovdje vec znati.

EDIT2: Ne znam za Debian, ali na Ubuntuu i njegovim derivatima dodatni proprietary (zatvoreni) driveri (ukoliko postoje za Linux) se veoma lako instaliraju, ne moze lakse od toga:

Nade se Additional drivers aplikacija, postupak ovisi o radnom sucelju, ovo je Unity u pitanju. Nade se Additional drivers aplikacija, postupak ovisi o radnom sucelju, ovo je Unity u pitanju.
Ovo je ta aplikacija, desno dolje klikne se na Activate (sad je to Remove). Ovo je ta aplikacija, desno dolje klikne se na Activate (sad je to Remove).
Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2014 0:20 (1domagoj1).
14 godina
1domagoj1 kaže...

Znaci ja kao programer ne napravim instalacijski wizard za Windowse (jer mi se eto, ne da) nego ti dam gole programske datoteke pa si ih sam pakiraj i/ili buildaj i tvojom logikom dolazimo do zakljucka su Windowsi nepotrebno zakompliciran sustav?

BTW pa grafički driveri dođu sa samom instalacijom Linuxa. Velika većina distribucija nudi i potpuno automatizirano aktiviranje vlasničkih drivera, instalacija kojih nije uopće komplicirana (klikni i zaboravi, nema čak ni onaj Next).

Vjerojatno ga je ispi_zdio problem sa SSD-ovima. Ponekad me fasciniraju ovi što skaču na glavu bez provjere dubine vode, ja to radim na testnom (čitaj kućnom) laptopu pa ako ne ide lagano ga restoram na staro.

16 godina
Fanu kaže...

..

- nakon instalacije debiana, grub mi nudi boot samo u debian, nemogu mountati windows disk (preostala 2 diska rade bez problema)

..

ok uspio sam bootati u windowse 7 biranjem boot uredjaja iz biosa (odaberem disk na kojem se nalaze windowsi)
ali i dalje ostaje problem mountanja diska u debianu i dodavanja windowsa kao boot opcije u grub

-loš početak u linux okružju... očekuj linč.

-podesi BIOS-UEFI, MBR+sec. (btw, Canonical plaća MSu licencu za boot, probaj Ubuntu ili... (moram) ArtistX).

-ne diraj boot diskove u BIOSu ako žeilš imati multiboot.

-popravak NTFSa chkdsk uvjek radi s MS medija.

mario.L_hr kaže...
.. skaču na glavu bez provjere dubine vode..

-al' je zabavno gledati ih. (talibani i skokovi u vodu, olimpijska disciplina...)

1domagoj1 kaže...
..

...proprietary (zatvoreni) driveri (ukoliko postoje za Linux) se veoma lako instaliraju, ne moze lakse od toga:

-može, kompletan prop. (vga, flash..) jednim klikom (tweak+ArtistX).

edit- way-OT.

---

mario.L_hr kaže...
..

@ihush: ma zabavno je neko vrijeme ali poslije baš i ne. Mene čudi to da se ljudi ne informiraju prije nego krenu raditi neke stvari. Pa do informacije je, barem danas, doći lako.

-misliš facebook ( 'oču internet!) generacija? LOL. Još uvjek si optimist umjesto realpesimist.

Pogledaj državu (npr lex.perx, uskok..) ili stečaj imunološkog, samo zato jer nitko nije mislio na vrijeme, 'nije moj job', 'ja nisam ništa, samo se je..' naravno, ja uvjek okrivim DjedMrazaTM (jer on je poznat kao osoba koja dimnjakom dolazi u naš dom i tad švrlja PCjem i skuplja pol.viruse). Internet je krivac (a i mi, jer ih ne lupamo kuhačom po glavi za svaku provalu).

---

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2014 0:38 (ihush).
14 godina
1domagoj1 kaže...

EDIT: Sto se tice GRUB-a postoji nekakav programcic s kojim ga podesavas/dodajes/mices OS-ove s liste, ne mogu se sjetiti kako se zove, ali netko ce ovdje vec znati.

GRUB Customizer.

@ihush: ma zabavno je neko vrijeme ali poslije baš i ne. Mene čudi to da se ljudi ne informiraju prije nego krenu raditi neke stvari. Pa do informacije je, barem danas, doći lako.

12 godina
1domagoj1 kaže...
Fanu kaže...
...
...

EDIT2: Ne znam za Debian, ali na Ubuntuu i njegovim derivatima dodatni proprietary (zatvoreni) driveri (ukoliko postoje za Linux) se veoma lako instaliraju, ne moze lakse od toga:

kontam da linux kao operativni sustav nudi totalnu kontrolu korisnicima nad svakim aspektom, ali kad ti se instalacija jednog drivera sastoji od 5-6 komandnih linija koje moras izvrsiti (izmedju ostaloga enejblanja da uopce mozes instalirati non-free pakete, edita sistemskih datoteka te disejblanja postojeceg grafickog enginea) onda se covjek zapita zasto dosad nije implementirana neka jednostavnija metoda (i da, postoji packet manager - ali sta mi vrijedi kad upisem "nvidia" u search mi izlista kojih 100 drivera, kernela, aplikacija i ostaloga vezanog uz nvidia - s tim da su mnogi od izlistanih itema varijacija na jednu te istu temu sto dodatno zbunjuje)

na kraju sam skinuo skriptu nekog lika koja automatizira cijeli proces..

mario.L_hr kaže...
1domagoj1 kaže...

BTW pa grafički driveri dođu sa samom instalacijom Linuxa. Velika većina distribucija nudi i potpuno automatizirano aktiviranje vlasničkih drivera, instalacija kojih nije uopće komplicirana (klikni i zaboravi, nema čak ni onaj Next).

Vjerojatno ga je ispi_zdio problem sa SSD-ovima. Ponekad me fasciniraju ovi što skaču na glavu bez provjere dubine vode, ja to radim na testnom (čitaj kućnom) laptopu pa ako ne ide lagano ga restoram na staro.

nemam pri ruci testni laptop (pogotovo ne sa SSDom) - mislim da si takvu komociju rijetko tko moze priustiti

i sumnjam da je problem do SSDa, tj ne vidim kakvu ulogu u ovom slucaju igra SSD (kontam si da je problem iskljucivo do ntfs particije)

prethodno sam procitao par manuala kako instalirati debian dual boot sa windowsima i nisam ocekivao nikakve probleme

uredno sam instalirao debian i grub

nakon instalacije grub nudi samo debian kao boot opciju i unutar samog debiana ne mogu mountati windows particiju zbog gore navedenog problema kojeg sam opisao

ihush kaže...
Fanu kaže...

..

..

-loš početak u linux okružju... očekuj linč.

-podesi BIOS-UEFI, MBR+sec. (btw, Canonical plaća MSu licencu za boot, probaj Ubuntu ili... (moram) ArtistX).

-ne diraj boot diskove u BIOSu ako žeilš imati multiboot.

-popravak NTFSa chkdsk uvjek radi s MS medija.

mario.L_hr kaže...
.. skaču na glavu bez provjere dubine vode..

-al' je zabavno gledati ih. (talibani i skokovi u vodu, olimpijska disciplina...)

1domagoj1 kaže...
..

...proprietary (zatvoreni) driveri (ukoliko postoje za Linux) se veoma lako instaliraju, ne moze lakse od toga:

-može, kompletan prop. (vga, flash..) jednim klikom (tweak+ArtistX).

- ne diram direkt u biosu boot order vec prilikom bootanja pritiskom na tipku F11 mogu u tom trenutku odabrati neki drugi medij za boot (odaberem disk na kojem su windowsi i onda uredno udje u njih)

- chkdsk sam i radio sa windows boot diska i onda naknadno sam ga schedulirao iz samih windowsa - niti jedna opcija nije rijesila moj problem sto me dovodi do zakljucka da je problem u samoj debian instalaciji

- pokusao sam se sto vise informirati prije same instalacije debiana, no eto, sa dual bootom uvijek problema..

sto ti tocno znaci "podesi BIOS-UEFI, MBR+sec", gdje tocno bih to trebao podesiti ?

i sad kad sam vec instalirao debian zelim podesiti da radi kako zapovjeda (uostalom ne vidim kako bih prosao bolje sa ubuntuom posto se bazira na debianu)

tnx na pomoci

14 godina

Probaj s Grub Customizerom dodati Windowse. GC je dobar tool ali budi oprezan kod korištenja.

Ono što se meni čini kao problem je da tebi Linux ne čita NTFS particiju/disk.

Dobro mjesto za potražiti pomoć, kad je u pitanju Debian, je ovdje.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2014 0:53 (mario.L_hr).
17 godina
neaktivan
Fanu kaže...

kontam da linux kao operativni sustav nudi totalnu kontrolu korisnicima nad svakim aspektom, ali kad ti se instalacija jednog drivera sastoji od 5-6 komandnih linija koje moras izvrsiti (izmedju ostaloga enejblanja da uopce mozes instalirati non-free pakete, edita sistemskih datoteka te disejblanja postojeceg grafickog enginea) onda se covjek zapita zasto dosad nije implementirana neka jednostavnija metoda (i da, postoji packet manager - ali sta mi vrijedi kad upisem "nvidia" u search mi izlista kojih 100 drivera, kernela, aplikacija i ostaloga vezanog uz nvidia - s tim da su mnogi od izlistanih itema varijacija na jednu te istu temu sto dodatno zbunjuje)

na kraju sam skinuo skriptu nekog lika koja automatizira cijeli proces..

...

Sve to stoji, ali kao sto rekoh, sve se svodi na dobru volju programera hoce li ti olaksati instalaciju s nekakvim "next, next" wizardom ili nece, a ne na OS. Ja to kao programer mogu jos i vise zagorcati instalaciju najtrivijalnijeg programa na Windowsima, jesu to krivi Windowsi ili programer? Dakle, nije stvar u Linuxu, vec je stvar u ljudima iz AMD-a koji nisu napravili neki jednostavniji proces instalacije. Njima salji mailove i kudi ih. Jer OS nema veze s njima i njihovim driverima.

Sto se tice jednostavnije metode, pogledaj moj EDIT2 u gornjem postu. Uglavnom sve moderne distre, kao sto rece mario.L_hr, nude takvu metodu instalacije dodatnih drivera. Da li moze lakse od jednog jedinog klika na Activate? Moze, ali onda vec zalazimo u domenu citanja misli pa da program radi ono sto si ti zamislis.

Sto se GRUB-a tice, mario.L_hr ti je rekao, probaj GRUB Customizer.

12 godina
neaktivan

@Fanu

Ovako, imam neke dvije komande koje omogućavaju GRUB-u da detektuje sam druge sisteme. Nemam pojma šta i kako rade da budem iskren i kako su mi pomogle, ali možda tebi pomognu. Ovako glase za Arch:

pacman -S os-prober

grub -mk config -o /boot/grub/grub.cfg

Prva je instalacija nekog programa, nisam siguran radi li druga komanda bez prve, pa sam obje postovao.

Imao sam sličan problem. GRUB mi je detektovao Arch, a nije Windows. Dvije komande kasnije, dual boot savršeno radi.

Windows? B**ch my Arch can do anything.
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2014 1:57 (r3bl).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
r3bl kaže...

@Fanu

Ovako, imam neke dvije komande koje omogućavaju GRUB-u da detektuje sam druge sisteme. Nemam pojma šta i kako rade da budem iskren i kako su mi pomogle, ali možda tebi pomognu. Ovako glase za Arch:

pacman -S os-prober

Prva je instalacija nekog programa, nisam siguran radi li druga komanda bez prve, pa sam obje postovao.

Imao sam sličan problem. GRUB mi je detektovao Arch, a nije Windows. Dvije komande kasnije, dual boot savršeno radi.

S obzirom da je on na Debianu ako sam dobro skuzio, onda bi prva glasila:

sudo apt-get install os-proberA druga glasi ako se ne varam:

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Moze i bez sudo, ali onda mora biti logiran kao root.

13 godina
neaktivan

Pozz,evo odluci se malo posvetit linuxu,da naucim nesto novo :)

Pokrenuo sam Ubuntu sa USB-a,cisto da vidim kakav je to OS.Prije sam nesto malo pokusavao pa se nisam bas najbolje snasao :)

Meni verzija 12.10 na c2d 2.4GHZ i 4GB rama radi skoro pa odlicno,osjetim sjeckanje kad ulazim u display opcije (ne znam zasto?).Sistem je odlican,nije komplikovan kao ostali linuxi koje sam probao.

Sad me zanima kako mogu doc do nekih opcija,naprimjer kako mogu pronac ono sto se u windowsima zove "devices manager" kako bi vidjeo koji mi driveri fale,kako mogu updejtovat drivere?Kako mogu podesit font slova,nekako su mi slova mutna,nemaju onu ostrinu kao u windowsima,moram bas gledat tacno u onaj dio monitora gdje stoji text kako bi jasno vidjeo slova?Kako da dodem do panela od moje graficke kartice?Jel se ubuntu sam updejtuje ili ja moram rucno? I zasto mi sjecka sistem dok ulazim u display opcije i ponekad kad mijenjam wallpaper?

Malo sam pretjerao sa tim "Kako" al to mi je prvi susret sa ubuntuom :))

Sadmir K
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2014 2:49 (Sadmir01).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Sadmir01 kaže...

Pozz,evo odluci se malo posvetit linuxu,da naucim nesto novo :)

Pokrenuo sam Ubuntu sa USB-a,cisto da vidim kakav je to OS.Prije sam nesto malo pokusavao pa se nisam bas najbolje snasao :)

Meni verzija 12.10 na c2d 2.4GHZ i 4GB rama radi skoro pa odlicno,osjetim sjeckanje kad ulazim u display opcije (ne znam zasto?).Sistem je odlican,nije komplikovan kao ostali linuxi koje sam probao.

Sad me zanima kako mogu doc do nekih opcija,naprimjer kako mogu pronac ono sto se u windowsima zove "devices manager" kako bi vidjeo koji mi driveri fale,kako mogu updejtovat drivere?Kako mogu podesit font slova,nekako su mi slova mutna,nemaju onu ostrinu kao u windowsima,moram bas gledat tacno u onaj dio monitora gdje stoji text kako bi jasno vidjeo slova?Kako da dodem do panela od moje graficke kartice?Jel se ubuntu sam updejtuje ili ja moram rucno? I zasto mi sjecka sistem dok ulazim u display opcije i ponekad kad mijenjam wallpaper?

Malo sam pretjerao sa tim "Kako" al to mi je prvi susret sa ubuntuom :))

Ovako, Linux distribucije uopšteno se update-uju na isti način: pisanjem jedne ili dvije komande u terminalu ili pronalaženjem te opcije u grafičkom interfejsu. Ne znam za grafički interfejs, ali komanda koju bi trebao da izvršiš je:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Ovo update-uje sve od drajvera i instaliranih programa pa do sistema. Restart nije obavezan nakon toga, ali je način da budeš siguran da su sve promjene aktivne.

Što se tiče drajvera na Linux distribucijama, većinom ne bi trebao imati problema. Nije kao sa starijim verzijama Windows-a da ih sve moraš ručno tražiti. Instalacija sistema to obavi za tebe. Jedino što bi možda mogao da odradiš je da omogućiš vlasnički drajver za grafičku karticu. 1domagoj1 je objasnio kako to da odradiš u Ubuntu-u prije par postova.

Što se izmjene fontova tiče, tu ti ne mogu pomoći. Tu ćeš morati da čekaš nekoga ko koristi Unity.

Windows? B**ch my Arch can do anything.
12 godina
1domagoj1 kaže...
r3bl kaže...

@Fanu

pacman -S os-prober

S obzirom da je on na Debianu ako sam dobro skuzio, onda bi prva glasila:

sudo apt-get install os-proberA druga glasi ako se ne varam:

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Moze i bez sudo, ali onda mora biti logiran kao root.

probao sam i tu metodu ali detektira samo debian:

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Generating grub.cfg ...

Found background image: /usr/share/images/desktop-base/desktop-grub.png

Found linux image: /boot/vmlinuz-3.2.0-4-amd64

Found initrd image: /boot/initrd.img-3.2.0-4-amd64

done

probat cu jos i grub customizer ali sumnjam i da cu s njim imati srece
tj pretpostatvljam da prvo moram rijesiti problem mountanja windows diska prije dodavanja samih windowsa kao boot opcije..
11 godina

Ovo ti treba:

https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair

(Boot repair). Odličan programčić koji stvarno napravi svoj posao.

Boot-Repair is a simple tool to repair frequent boot issues you may encounter in Ubuntu like when you can't boot Ubuntu after installing Windows or another Linux distribution, or when you can't boot Windows after installing Ubuntu, or when GRUB is not displayed anymore, some upgrade breaks GRUB, etc.

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2014 8:24 (Entry Point).
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Fanu kaže...
tj pretpostatvljam da prvo moram rijesiti problem mountanja windows diska prije dodavanja samih windowsa kao boot opcije..

Naravno da disk s Win prethodno mora biti montiran. Ako nije, to je kao da pokusavas presnimiti podatke na USB stick, a nisi ga upiknuo u kompjuter.

12 godina
1domagoj1 kaže...
Fanu kaže...

Naravno da disk s Win prethodno mora biti montiran. Ako nije, to je kao da pokusavas presnimiti podatke na USB stick, a nisi ga upiknuo u kompjuter.

ne znam da li si me shvatio dobro

disk mi je spojen cijelo vrijeme na maticnu

s diska mogu bootati windowse ako preko biosa odaberem taj disk kao boot opciju

ako u biosu ostavim defaultnu boot opciju ili disk na kojem je debian pokrene mi se grub koji izlista samo debian instalaciju

u samom debianu ne mogu pristupiti disku na kojem su mi windowsi s porukom da je NTFS particija u qrcu (iako mogu pokrenuti windowse s nje..)

sva rjesenja ovog problema koje sam nasao na netu nisu bila od pomoci, jos mi preostaje taj program za fixanje boota sto mi je netko predlozio pa cemo vidjeti

17 godina
neaktivan
Fanu kaže...

ako u biosu ostavim defaultnu boot opciju ili disk na kojem je debian pokrene mi se grub koji izlista samo debian instalaciju

u samom debianu ne mogu pristupiti disku na kojem su mi windowsi s porukom da je NTFS particija u qrcu (iako mogu pokrenuti windowse s nje..)

sva rjesenja ovog problema koje sam nasao na netu nisu bila od pomoci, jos mi preostaje taj program za fixanje boota sto mi je netko predlozio pa cemo vidjeti

Razumijem sad. Ako ni jedna od predlozenih opcija nece raditi probaj kao sto ti kaze ntfsfix, u Win napraviti chkdisk.

I oprez! Prtljas s MBR-om da ne bi bilo da na kraju ne mozes bootati niti jedno niti drugo.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2014 15:05 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan
Fanu kaže...
1domagoj1 kaže...
Fanu kaže...

Jesi li pokušao pogledati taj disk u nekom menageru za particije? 

12 godina
Entry Point kaže...

Ovo ti treba:

https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair

(Boot repair). Odličan programčić koji stvarno napravi svoj posao.

Boot-Repair is a simple tool to repair frequent boot issues you may encounter in Ubuntu like when you can't boot Ubuntu after installing Windows or another Linux distribution, or when you can't boot Windows after installing Ubuntu, or when GRUB is not displayed anymore, some upgrade breaks GRUB, etc.

probao sam s tim toolom, skinuo bootabilan image, pokrenuo, pratio upute

nakon restarta vise ni grub nije radio (samo command line) a bogami ni boot u windowse

morao ubaciti windows instalacijski disk, pokrenuo repair, nakon restarta odabrao u biosu boot sa windows diska

napravit cu format diska na kojem se nalazi debian i pokusati s nekim drugim distrom (tipa ubuntu ili mint - mozda budem imao vise srece sa dual bootom)

13 godina
neaktivan
r3bl kaže...

Ovako, Linux distribucije uopšteno se update-uju na isti način: pisanjem jedne ili dvije komande u terminalu ili pronalaženjem te opcije u grafičkom interfejsu. Ne znam za grafički interfejs, ali komanda koju bi trebao da izvršiš je:

Ovo update-uje sve od drajvera i instaliranih programa pa do sistema. Restart nije obavezan nakon toga, ali je način da budeš siguran da su sve promjene aktivne.

Što se tiče drajvera na Linux distribucijama, većinom ne bi trebao imati problema. Nije kao sa starijim verzijama Windows-a da ih sve moraš ručno tražiti. Instalacija sistema to obavi za tebe. Jedino što bi možda mogao da odradiš je da omogućiš vlasnički drajver za grafičku karticu. 1domagoj1 je objasnio kako to da odradiš u Ubuntu-u prije par postova.

Što se izmjene fontova tiče, tu ti ne mogu pomoći. Tu ćeš morati da čekaš nekoga ko koristi Unity.

Ok,hvala ti,ako neko jos zna kako da sredim font (slika je nekako mutna,slova nemaju onu ostrinu kao na windowsima) i zasto mi sjecka sistem povremeno (kad ulazim u display opcije,mijenjam wallpaper...) neka me malo uputi kako da sredim to :) 

Sadmir K
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2014 21:38 (Sadmir01).
15 godina
neaktivan

Imam jedan mali problem. Prilikom instalacije sam napravio par particija, ali se ne sjećam što, gdje, koliko i sl.

I sada, kad odem u File System imam 100 GB slobodnog prostora, ali tamo ne mogu ništa staviti i kopirati.

A kada odem u Documents i sl, ne znam ni sam koliko imam. Jedno 5GB sigurno. E sad, što napraviti?
I trebam li ubuduće za File System stavljati manje particije jer se na njih ne može ništa staviti?  

Optimizam je nedostatak iskustva.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Sadmir01 kaže...
r3bl kaže...

Ok,hvala ti,ako neko jos zna kako da sredim font (slika je nekako mutna,slova nemaju onu ostrinu kao na windowsima) i zasto mi sjecka sistem povremeno (kad ulazim u display opcije,mijenjam wallpaper...) neka me malo uputi kako da sredim to :) 

jel ovo?

E sad što trokira, možda nisi grafičke drivere dobre odabrao?

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice