Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.509.947
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
Strm kaže...

Mint dijeli patriciju s 8.1

Daj malo pojasni o čemu se radi.

Ovdje su ti neke mogućnosti upgrade-a.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan
turbojc kaže...

Imam jedno pitanje! Digao sam ponovno Ubuntu jer mi nije dao da si proširim particiju, ali nema veze. Na greškama se uči, neke stvari sam sad naučio, i biti će bolje sljedeći puta. Ali imam jedno pitanje, možda ja to nisam primjetio ili nešto. Ugl imam ubuntu instaliran, 12.04 verziju, i kada nešto prebacujem sa sticka na disk, ne piše mi koja je brzina. Piše mi koliko se prebacilo od koliko, ali ne i koja je brzina kao na windowsu. Mene zanima može li se to kako srediti u opcijama ili? Netko iskusniji da kaže riječ dvije o tome. 

Mozes staviti screen shot?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
Strm kaže...
..

Mint dijeli patriciju s 8.1

-wubi? ... pucaj si u nogu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
Linux - pitanja i odgovori

Tko šta gdje kako zašto??? xD Nego kada sam ga instaliravao stavio sam na onu opciju da ide s win 7 tj. sadašnjim win 8.1 dok XP ima svoju patriciju. Dali ja samo u mintu negokao ga uninstalirati i opet stavitti noviju verziju??

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Strm kaže...

Tko šta gdje kako zašto??? xD Nego kada sam ga instaliravao stavio sam na onu opciju da ide s win 7 tj. sadašnjim win 8.1 dok XP ima svoju patriciju. Dali ja samo u mintu negokao ga uninstalirati i opet stavitti noviju verziju??

Ako sam te dobro razumio, kod instalacije si odabrao opciju "Install Linux Mint alongside Windows". To ti konkretno znači da je tijekom instalacije automatski odrađeno smanjivanje particije s Windowsima i instalacija Minta. To što ne vidiš particiju s Mintom (iz Windowsa) je zbog toga jer Windowsi ne podržavaju ext file sisteme (tj. ne mogu ih čitati).

Moj savjet je:

1. Skinuti ISO s novim Mintom
  2. Nasnimiti ISO na DVD ili instalirati na USB
  3. Napraviti back-up svih podataka koji su ti bitni
  4. Bootati sustav s DVD-a ili USB-a (ovisno što si napravio s ISO-m)
  5. Nakon bootanja pokrenuti instalaciju
  6. Odabrati da ti novi Mint zamijeni stari (mislim da će ti ponuditi ovu opciju automatski) ako nema te opcije onda odi na custom instalaciju gdje samo trebš odabrati particiju na kojoj je Mint (lako ćeš ju prepoznati jer je u nekom od ext formata).

To bi bilo to. Imaš i mogućnost upgrade-a bez nove instalacije ali ne bih ti to preporučio jer, zbog nekih tvojih programa ili izmjena u postavkama, krajnji rezultat možda neće biti ono što si očekivao. I to se da riješiti ali je utrošak vremena i živaca preveliki u odnosu na čistu instalaciju.

16 godina
neaktivan

Ovdje je post s uputstvima kako nadograditi Linux Mint, iz pera Clementa Lefebvrea, vođe projekta Linux Mint. Post jest star 3 godine, ali (prema komentarima) izgleda da je još uvijek aktualan. Dodatno, na kraju posta je FAQ u kojem clem objašnjava zašto se Mint ne nadograđuje slično Ubuntuu i bi li bilo bolje da je Mint rolling distribucija.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
14 godina
hrx kaže...

Ovdje je post s uputstvima kako nadograditi Linux Mint, iz pera Clementa Lefebvrea, vođe projekta Linux Mint. Post jest star 3 godine, ali (prema komentarima) izgleda da je još uvijek aktualan. Dodatno, na kraju posta je FAQ u kojem clem objašnjava zašto se Mint ne nadograđuje slično Ubuntuu i bi li bilo bolje da je Mint rolling distribucija.

{#}{#} Dobar ti je link. (Hint: pogledaj drugi post na stranici.)

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.1.2014 9:51 (mario.L_hr).
16 godina
neaktivan

Eh, promakao mi je - a moguće i Strmu.

Budući da ne koristim Mint, nisam upoznat s takvom politikom nadogradnje cijele distribucije. Nedavno je bila bura u šalici čaja (kavu ne pijem :) ) oko sigurnosnih nadogradnji Linux Minta; iz osobnog iskustva, nije mi se dogodilo da neki update onesposobi sustav, a koristio sam različite distribucije od 1998. nadalje (Red Hat, Gentoo, PCLinuxOS, Fedora, *buntu, SUSE/openSUSE i niz manjih; trenutno su na računalu Fedora 20 (XFCE) i openSUSE Tumbleweed (KDE)), ali razumijem stav developera Minta koji žele imati dodatno osiguranje da neće doći do slučaja da računalo ne radi (budući da su desktop korisnici primarna publika).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.1.2014 10:39 (hrx).
14 godina

Pa ttrenutno na mintu nemam niš špecijalno-on mi uglavnom služi za gledanje filmovizije i surfanja netom da nebi pokupio kakav virus, svi podaci na njemu su chromium i to je to-znači mogu samo nadograditi?

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jedno pitanje za korisnike Minta 13 (Maya). Jel je update Cinnamona na 2.0 verziju siguran, nece se nista skrsiti i sl.?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Jedno pitanje za korisnike Minta 13 (Maya). Jel je update Cinnamona na 2.0 verziju siguran, nece se nista skrsiti i sl.?

13? riskiraj malo, živi na ivici, 16-ica je vani ;)

Einstein:Only 3 things are infinite - the Universe, human stupidity nad WinRar's trial period
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

To je za curin laptop, 13 je LTS, stavih joj to gore i miran sam do 2017.

16 godina
1domagoj1 kaže...
hrvooje kaže...

To je za curin laptop, 13 je LTS, stavih joj to gore i miran sam do 2017.

-govoriš o curi ili laptopu? Rok trajanja im je obično kraći, LTS je nešto drugo {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-govoriš o curi ili laptopu? Rok trajanja im je obično kraći, LTS je nešto drugo {#}

Ahahaha, dobar. {#}

14 godina
neaktivan

Jedno početničko pitanje, koji audio player koristite? Instalirao sam Ubuntu i Win7 dual boot, i fali mi AIMP u ubuntu-u. Mogu li ga instalirati sa Wine-om ili postoji neki drugi sličan? Trenutno koristim vlc, ali navikao sam se na aimp pa bih ga želio i ovdje imati

Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Ivan_hacker kaže...

Jedno početničko pitanje, koji audio player koristite? Instalirao sam Ubuntu i Win7 dual boot, i fali mi AIMP u ubuntu-u. Mogu li ga instalirati sa Wine-om ili postoji neki drugi sličan? Trenutno koristim vlc, ali navikao sam se na aimp pa bih ga želio i ovdje imati

Možeš upravo sad kod mene svira tak ali nemoj ocekivat cuda nije to ni blizu kao na windowsima

http://www.soundstream.com/
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.1.2014 21:09 (soundstream).
16 godina
neaktivan

Koristim Clementine. Ako ti je izgled važan - Audacious s AIMP Classic skinom. Audacious se nalazi u repozitoriju, a skin ovdje.

.wsz datoteku spremi u ~/.local/share/audacious/Skins (za trenutnog korisnika; ako direktorij ne postoji, stvori ga - pripazi na veliko slovo u Skins) ili u /usr/share/audacious/Skins (za sve korisnike). U Audaciousu, u meniju View -> Interface odaberi Winamp Classic Interface, zatim klikni desnom tipkom miša na player, odaberi View -> Interface Preferences... i u prozoru koji se otvori odaberi AIMP Classic skin, te podesi fontove koji se koriste u playlisti i playeru (po defaultu je postavljen checkbox Use bitmap fonts koji nema podršku za hrvatske dijakritike; ako su ti potrebni, isključi ga).

EDIT: Nevjerojatno je koliko je forum uništio sliku da uštedi 50 kB.

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.1.2014 22:14 (hrx).
17 godina
neaktivan
Ivan_hacker kaže...

DeaDBeeF - najvise nalik foobar2000

Clementine

Audacious - ima verzija nalik Winampu i verzija nalik foobar2000

Amarok

Banshee

Exaile

Gmusicbrowser

Rhytmbox

itd., postoji jos hrpa.

Osobno koristim DeaDBeeF, najvise zato sto mi je foobar2000 najdrazi svirac, a od preporuka bih ti dao DeaDBeeF ofc, Clementine, Audacious, eventualno Amarok, a ovo ostalo slobodno isprobas pa vidis sto ti pase. Tesko da ti se od tolike hrpe sviraca ne bi svidio niti jedan.

Onda, ako te zanimaju sviraci u terminalu, tj. komandnoj liniji, tu su:

cmus

moc

mpd (daemon) + ncmpcpp (klijent/sucelje)

itd.

12 godina
neaktivan
Ivan_hacker kaže...

Topla preporuka Amarok ili Clementine. Ta dva se nekako najviše ističu po svojim mogućnostima od ostalih playera.

Mada razumijem te, i meni nije lako bez Foobar-a.

Windows? B**ch my Arch can do anything.
13 godina
neaktivan

Kod mene je Linux Mint 13 Maya LTS i nesto me strah instalirati 16-tku jer ne znam da li mi je 1gb rama dovoljan za normalan rad

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
arius kaže...

Kod mene je Linux Mint 13 Maya LTS i nesto me strah instalirati 16-tku jer ne znam da li mi je 1gb rama dovoljan za normalan rad

Pravo pitanje je, treba li ti 16-ica?

Imaj na umu, 13-ica ima podrsku do 2017. (ihush, opet se sjetih tebe, haha) jer je LTS (long term support), a 16-ica ima podrsku do 7. mjeseca ove godine. Ako instaliras 16-icu, nakon 7. mjeseca ti preostaje ili instalacija buduce 17-ice ili vracanje na LTS (jer se vise nece pruzati updatei za 16-icu). Ako ti se da reinstalirati sustav svako malo, samo naprijed, isprobaj, u suprotnom, ostani na LTS-u.

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.1.2014 21:50 (1domagoj1).
12 godina
neaktivan
arius kaže...

17ka će biti LTS, strpi se do nje.

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
14 godina
arius kaže...

Kod mene sve piči na Mintu 15.

Say hello to my little friend
13 godina
neaktivan

Maya je vjerovatno najbolji sistem koji sam imao priliku koristiti,nikakvih errora,ledenja niti glupih virusa tako da cu je koristit do te 17 do tad cu se pojacati i sa ramom....novi sam u svijetu Linuxa ali cu vjerovatno biti dozivotni fan,probao sam i ubuntu dosta verzija ali nije nekako po mom ukusu tako da cu se drzati Minta Mate i jedva cekam tu 17 verziju i ako moze objasnjeno oko ovih radnih razlika između Mate i ostalih posto ostale nisam isprobao

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.1.2014 17:11 (arius).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
hrx kaže...

WN-370USB ima Realtekov RTL8187L čip koji je vrlo problematičan pod Linuxom - znam iz osobnog iskustva. Iako je (navodno) podržan open source driverom poodavno, sam čip je izgleda dovoljno različit od standardnog RTL8187 i RT8187B da ne radi dobro. Domet je upola manji nego pod Windowsima, a koliko se sjećam,  ponekad je bilo problema s prijavljivanjem na mrežu dok je uključena enkripcija. S ndiswrapperom se nisam igrao, tako da ne znam radi li preko njega bez problema.

Na kraju sam za 4 dolara (na akciji, inače je 6 dolara) iz Kine nabavio no name adapter s Ralink RT5370 čipom koji radi bez ikakvih problema. Također sam isprobao i jedan mini adapter kojeg sam naručio za prijatelja; u opisu na stranicama webshopa nije naveden čip, ali izgleda da se radi o Realtekovom RTL8192CU, budući da se učitava mikrokod (firmware) za taj čip. Adapter se normalno uključuje, pronalazi mreže, ali izgleda da ne radi s mrežom koja ima WPA2 enkripciju budući da se ne prihvaća uneseni password - nisam isprobavao radi li bez enkripcije ili s WEP enkripcijom.

alfa AWUS036H ima taj chipset a taj adapter glasi kao najbolji pa kako je onda problematičan? :)

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima
15 godina
neaktivan

Pozdrav, imam novi laptop Toshiba Satellite C855 i u njemu je grafička kartica AMD Radeon™ HD 7610M 1GB.

Instalirao sam drivere za ati grafičku sa njihovih službenih stranica, ali pod details mi piše Vesa:Thames(priložena slika)

lspci | grep VGA

01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Whistler LE [Radeon HD 6610M/7610M]

Programer,web developer
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2014 12:24 (Wedran Dev).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wedran Dev kaže...

Pozdrav, imam novi laptop Toshiba Satellite C855 i u njemu je grafička kartica AMD Radeon™ HD 7610M 1GB.

Instalirao sam drivere za ati grafičku sa njihovih službenih stranica, ali pod details mi piše Vesa:Thames(priložena slika)

lspci | grep VGA

01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Whistler LE [Radeon HD 6610M/7610M]

Nema to veze, bitno je sto daje lspci.

Kod mene je isto tako, pise VESA: PITCAIRN, ali znam da sam instalirao proprietary drivere, igrao sam nebrojeno puta, znaci da rade, a lspci daje:

01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Pitcairn PRO [Radeon HD 7850]

Pitcairn je inace kodno ime za 7800 seriju GPU-a. Pa je tako i Thames kodno ime za 7500M/7600M seriju.

Tako da je sve u redu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2014 13:06 (1domagoj1).
13 godina

Ima li netko iskustva sa instaliravanjem Realflow 2013 na Linuxu, konkretnije Mint.

Extractao sam .tar.gz datoteku ali neznam šta dalje..

Majke mi
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Cromaki kaže...

Ima li netko iskustva sa instaliravanjem Realflow 2013 na Linuxu, konkretnije Mint.

Extractao sam .tar.gz datoteku ali neznam šta dalje..

Otvoriti direktorij i procitati README?

13 godina
1domagoj1 kaže...

Instalirati ću na OS X ili Windows platformi da si olakšam i skratim vrijeme. 

Svejedno hvala

Majke mi
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2014 16:21 (Cromaki).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice