Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.503.956
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Linux - pitanja i odgovori

Root particiju moraš raditi jer na nju ide sustav (ja stavim 30 GB - vjerojatno previše, ali gigabajti su jeftini {#}), preporuka je imati i odvojenu /home particiju (grubi ekvivalent My Documents-u ili možda D:, E:, F:, itd. particijama u Winsima - u osnovi non-system particija) za podatke koju možeš sačuvati prilikom eventualnog novog dizanja sustava. Čak ju možeš i "dijeliti" sa drugim Linux instalacijama mada to nisam isprobao. Ukoliko ju ne odvojiš biti će generirana unutar root particije (u obliku najobičnijeg foldera, vjerojatno).

Swap je također opcionalan, ali itekako preporučljiv ako imaš manje RAM-a te ako misliš koristiti Hibernate. Slična (ako ne i ista) stvar kao pagefile kod Winsa - dakle, virtualna memorija. Oko veličine swap-a se lome koplja, ali ja ga stavim na veličinu jednaku RAM-u.

Mislim da ga installer svejedno kreira prilikom particioniranja ukoliko ti to ne učiniš manualno - samo ne znam koliko točno prostora alocira za njega (uvijek to sam radim).

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.10.2013 0:22 (pr0n_addict).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Ako znaš gdje se može pogledati za swap, mogu ti reći koliko on uzme pošto ja sebi nisam napravio swap particiju.
Optimizam je nedostatak iskustva.
13 godina
Jel mi možete objasniti kako kreiram tu root particiju jel ja kad pokrenem wubi imam samo svoje diskove za izabrati nigdje nemam kosu crtu ili tako nes..??
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
turbojc kaže...
Ako znaš gdje se može pogledati za swap, mogu ti reći koliko on uzme pošto ja sebi nisam napravio swap particiju.

-ne uzme ništa ili uzme koliko odrediš, to je particija.

-nekad davno su postojale formule (ili mišljenja-preporuke) u rasponu od 1-1.5 do 3 x količine RAMa. ali to je bilo u doba dinosaurusa tj prije gigabaytne ere. Na računalu s 2-4GB se može postaviti 1:1 vise je nepotrebno, s manje od 1GB se može postaviti 1-2.. recimo 4GB. Pa opet, sve to ovisi o računalu i potrebama, nema odgovora, tj ako ti sistem ne traži swap (ima dovoljno RAMa) tad je suvišan, ako ga pak nema dovoljno.. -treba ga dodati, swap je samo 'pomoćno' (sporo) rješenje.

tomislavivic kaže...
Jel mi možete objasniti kako kreiram tu root particiju jel ja kad pokrenem wubi imam samo svoje diskove za izabrati nigdje nemam kosu crtu ili tako nes..??

-ne korisit wubi.

-particije se kreiraju kao particije... kroz wubi nema kreiranja particija nego to radiš iz npr Windowsa, kao jedan file..

-korisit live medij, instaliraj ili samo upali. wubi je smeće (tj samo 'pomoćno sredstvo' da bi windoz juzer peeknuo u linux).

edit: wubi

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.10.2013 10:56 (ihush).
14 godina
neaktivan

imam jedan problemcic pa ako bi netko bio voljan pomoci bio bi stvarno zahvalan. Znaci neki dan sam si stavio xubuntu 13.04 i sve je u redu i stvarno sam zadovoljan zasad. Zelio sam se maknuti malo sa winsa i probati linux jer eto zelio bi malo vise naucit source kodove i programirat. No dobro to na stranu, problem se javlja kod instalacije tj pokretanja Steama. Zelio bih instalirati Steam jer mi je tamo vecina prijatelja s kojima redovito komuniciram pa bi ovo zelio srediti sto prije. Instalirao sam steam ali problem se javja prilikom pokretanja. Udem u steam ali se nista ne dogada. Jucer mi je izbacilo poruku da nedostaje sljedeci library: libc.so.6. Malo sam njuskao po netu ali nisam bas bio uspjesan. Pa evo ako mi netko na bilo koji nacin moze pomoci bio bi stvarno zahvalan. Hvala unaprijed :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Jel još tko ima problem sa youtube-om na chromiumu? Naime, kad pokušam pokrenuti neke filmiće, samo se okreće ono za load i niš se ne događa, taman da zauvijek čekao, neki rade normalno dok na firefoxu svi rade normalno...
Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Jedan mali tip na koji sam prekasno naletio koji "moram" podijeliti!

Ako necija maticna ima LucidLogix Virtu MVP, disable to njesra u BIOSu jer samo probleme ce vam stvarati (sto se tice drivera) !

Nakon citanja stranica i stranica tutoriala, naletim na ovo i postedi me par sati muke !

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Gam3r kaže...

Pa evo ako mi netko na bilo koji nacin moze pomoci bio bi stvarno zahvalan. Hvala unaprijed :)

Probaj upisati u terminal "sudo apt-get install libc.so.6" (naravno bez navodnika)

Ako to ne djeluje instaliraj synaptic package manager (ako ga vec nemas) i searchaj taj paket pa instaliraj

17 godina
zerocool12 kaže...
Jel još tko ima problem sa youtube-om na chromiumu? Naime, kad pokušam pokrenuti neke filmiće, samo se okreće ono za load i niš se ne događa, taman da zauvijek čekao, neki rade normalno dok na firefoxu svi rade normalno...

Možeš probati "pravi" chrome, otiđeš na google chrome web stranicu, odaberes paket ovisno o ditribuciji, skines i instaliras.

16 godina
lazy_punk kaže...

..Nakon citanja stranica i stranica tutoriala, naletim na ovo i postedi me par sati muke !

- naravno. Jer je smisao igre i dx-9-10-11.. za sad ni jedno od to nije povezano s linuxom.

i btw, osim poneke distre kao ubuntu, ni sec.boot-UEFI nije opcija. Možda i to nekome skrati muke.

14 godina
neaktivan
josipva kaže...
Gam3r kaže...

Pa evo ako mi netko na bilo koji nacin moze pomoci bio bi stvarno zahvalan. Hvala unaprijed :)

Probaj upisati u terminal "sudo apt-get install libc.so.6" (naravno bez navodnika)

Ako to ne djeluje instaliraj synaptic package manager (ako ga vec nemas) i searchaj taj paket pa instaliraj

hvala ali odustao sam od linuxa. Svida mi se i sve to ali nije on za mene trenutno. Mucio sam se pola dana sa driverima da bi skontao na kraju da nisu podrzani za moju grafulju. I onda jos druga polovica dana je osla na ponovo instaliranje winsa. No dobro drago mi je da sam probao linux. Naucio sam malo komande u terminalu i siguran sam da ako cu ikada imati laptop da ce na njemu biti linux :)

17 godina
neaktivan
Gam3r kaže...

hvala ali odustao sam od linuxa. Svida mi se i sve to ali nije on za mene trenutno. Mucio sam se pola dana sa driverima da bi skontao na kraju da nisu podrzani za moju grafulju. I onda jos druga polovica dana je osla na ponovo instaliranje winsa. No dobro drago mi je da sam probao linux. Naucio sam malo komande u terminalu i siguran sam da ako cu ikada imati laptop da ce na njemu biti linux :)

A jbm, zato prvo treba pogledati dokumentaciju na stranici proizvodaca da vidis da li je podrzana ili ne. Vjerojatno je u pitanju neka starija grafa. A zasto si uopce i isao instalirati proprietary drivere? Mislio si igrati ili? Jer ono, ako nisi mislio igrati, po defaultu su driveri vec instalirani (ali open source driveri), jer cim imas normalnu rezoluciju, znaci da sve stima i ne treba nista naknadno instalirati (osim ako, velim, zelis igrati).

A sad, da ti ne bi dalo da instaliras Steam ako nemas proprietary drivere, to sumnjam, ali moze biti.

Sto se tice libc.so.6, drugi link na Googleu.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan
pr0n_addict kaže...

Oko veličine swap-a se lome koplja, ali ja ga stavim na veličinu jednaku RAM-u.

Swap je više-manje stvar prošlosti danas, ne treba nam više ali ga svejedno svi ostavimo.

Parva Diplodocus
16 godina
neaktivan

Upgradeao Gnome danas... Nautilus je izgubio title bar i menu bar.

Na prvi tir sam pomislio da mi opet sizi sistem, no izgleda da je 'upgradean'...

Pre-cudno mi je vidjeti prozor bez titlebara!

So I ran faster, but it caught me here.... yes, my loyalties turned... like my ankle, in a seventh grade...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Prebaci se na Cinnamon. Nitko ne može nadmašiti Menij. ;)
Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Na prvi tir sam pomislio da mi opet sizi sistem, no izgleda da je 'upgradean'...

Koja je to verzija?!

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Koja je to verzija?!

Blage veze nemam, ali evo slike...

So I ran faster, but it caught me here.... yes, my loyalties turned... like my ankle, in a seventh grade...
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Strasno. Onda ja ne dam updateati svojega. :D

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Strasno. Onda ja ne dam updateati svojega. :D

Ne mogu se oteti dojmu da mi se UI transformirao u neki OSX-wannabe. Imam osjecaj kao da se Nautilus razodjenuo i sad nosi tange.

Sram me je klikati po njemu :-(

No salu na stranu - Gnome3 odavno vec drzi ideju da, poput OSX-a, drzi menubar u glavnom ribbonu na vrhu ekrana i switcha ga ovisno o tome koja aplikacija ima fokus, a da ga prozori nemaju.

Necu se buniti dok ne isprobam, jer mislim da je sve to stvar navike; trebalo se naviknuti i na gnomeshell ali sad ne mogu zamisliti rad bez njega.

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Ne mogu se oteti dojmu da mi se UI transformirao u neki OSX-wannabe. Imam osjecaj kao da se Nautilus razodjenuo i sad nosi tange.

Sram me je klikati po njemu :-(

No salu na stranu - Gnome3 odavno vec drzi ideju da, poput OSX-a, drzi menubar u glavnom ribbonu na vrhu ekrana i switcha ga ovisno o tome koja aplikacija ima fokus, a da ga prozori nemaju.

Necu se buniti dok ne isprobam, jer mislim da je sve to stvar navike; trebalo se naviknuti i na gnomeshell ali sad ne mogu zamisliti rad bez njega.

Gnome 3? Pa to ti opisujes Unity. Kod mene je jos uvijek lijevo gore Activities, do toga trenutno aktivni prozor, na sredini sat, a desno bezicna mreza i korisnicko ime za kliknuti.

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Gnome 3? Pa to ti opisujes Unity. Kod mene je jos uvijek lijevo gore Activities, do toga trenutno aktivni prozor, na sredini sat, a desno bezicna mreza i korisnicko ime za kliknuti.

Ne, Unity je specifican za Ubuntu - meni je instaliran gnomeshell, i bas kao i ti - imam taj raspored. Taj crni ribbon zauzima screen estate koji je neiskoristiv, ie. postoji dosta crnog prostora s obje strane sata (pod uvjetom da nisi nakalemio 101 rezidentni util).

Sat bi se trebao pomaknuti skroz u desno, i cijeli taj estate iskoristiti za app-context-sensitive menu.... citao sam planove za gnomeshell, samo je pitanje kad ce to implementirati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.10.2013 19:49 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Ne, Unity je specifican za Ubuntu - meni je instaliran gnomeshell, i bas kao i ti - imam taj raspored. Taj crni ribbon zauzima screen estate koji je neiskoristiv, ie. postoji dosta crnog prostora s obje strane sata (pod uvjetom da nisi nakalemio 101 rezidentni util).

Sat bi se trebao pomaknuti skroz u desno, i cijeli taj estate iskoristiti za app-context-sensitive menu.... citao sam planove za gnomeshell, samo je pitanje kad ce to implementirati.

Aha, to je TODO. Kuzim, kuzim. A dobro, vidjet cemo kako ce to izgledati. Sva sreca, pa imamo na biranje 6 drugih DE-ova, ako mi se nece svidati ovo. :D

15 godina
Deus ex machina kaže...
1domagoj1 kaže...

Koja je to verzija?!

I kod mene je tako, i to već dosta dugo vremena. U početku mi je bilo dosta čudno, no s vremenom sam se navikao.

1domagoj1 kaže...

Aha, to je TODO. Kuzim, kuzim. A dobro, vidjet cemo kako ce to izgledati. Sva sreca, pa imamo na biranje 6 drugih DE-ova, ako mi se nece svidati ovo. :D

{#}

13 godina

evo mene nazad sad imam pitanje da Li je normalno da mi U  VMware playeru instalirava Ubuntu 30 min I sad pise retrieving file 40 of 90 I to stoji vec dost dugo ili san ja nes krivo napravio I mogu Li zaustaviti ru pa nastaviti kasnije..??

Ps sry mob mi sve ispravlja..:O

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
tomislavivic kaže...

evo mene nazad sad imam pitanje da Li je normalno da mi U  VMware playeru instalirava Ubuntu 30 min I sad pise retrieving file 40 of 90 I to stoji vec dost dugo ili san ja nes krivo napravio I mogu Li zaustaviti ru pa nastaviti kasnije..??

Normalno je ako ima manje resursa.

Ad astra peronospora
13 godina
Bypass kaže...
tomislavivic kaže...

Normalno je ako ima manje resursa.

Ak nije problem definiraj manje ja sam stavio 1,6 gb rama jedino to moze bit problem..

16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Gnome 3.10, izašao je pred desetak dana. O novostima možeš pročitati na OMG Ubuntu i WebUpd8-u. Title bara više nema - sada je tu header bar.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
16 godina

rekao bi da ubuntu postaje novi windoz (8)... s identičnim razlozima, npr ''smal icons..'' koji rezultiraju tilesima od pola metra. Taman kad neki OS postane dovoljno user friendly za general pop. pretvori se u ono što bi (teoretski) trebao zamijeniti. Zar im povratak 'famoznog' start buttona i desktopa u novoj reinkarnaciji ne govore nešto? Naravno i njih (pre)više zanimaju obični useri i masovno tržište (mobilna platforma) nego želje onih koji bi nešto radili, klikali, tipkali... sve osim lajkanja na FB je postalo geek, možda se do gnome 3.2 to vrati na 'normalu'.

(istina, stvar navike, najsporednije od svih sporednih stvari).

14 godina
neaktivan
ihush kaže...

rekao bi da ubuntu postaje novi windoz (8)... s identičnim razlozima, npr ''smal icons..'' koji rezultiraju tilesima od pola metra. Taman kad neki OS postane dovoljno user friendly za general pop. pretvori se u ono što bi (teoretski) trebao zamijeniti. Zar im povratak 'famoznog' start buttona i desktopa u novoj reinkarnaciji ne govore nešto? Naravno i njih (pre)više zanimaju obični useri i masovno tržište (mobilna platforma) nego želje onih koji bi nešto radili, klikali, tipkali... sve osim lajkanja na FB je postalo geek, možda se do gnome 3.2 to vrati na 'normalu'.

(istina, stvar navike, najsporednije od svih sporednih stvari).

Možda, samo si zaboravio na jednu (ustvari više njih) činjenicu a to je da za taj isti ubuntu imaš omanju hrpicu DE-a, koji se vrlo lako implementiraju i koje nije potrebno platiti. Osim defaultnog Unity-a, kao vrlo ozbiljne opcije treba razmotriti GNOME, KDE, XFCE, LXDE, Cinnamon, MATE,... (ima ih još). Instalacija se svodi (u većini slučajeva) na sudo apt-get install neki_DE. Jednostavnije od ovoga ne ide.

BTW: Ubuntu kao defaultni DE ima Unity a ne Gnome.Smijeh

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Možda, samo si zaboravio na jednu (ustvari više njih) činjenicu a to je da za taj isti ubuntu imaš omanju hrpicu DE-a, koji se vrlo lako implementiraju i koje nije potrebno platiti. Osim defaultnog Unity-a, kao vrlo ozbiljne opcije treba razmotriti GNOME, KDE, XFCE, LXDE, Cinnamon, MATE,... (ima ih još). Instalacija se svodi (u većini slučajeva) na sudo apt-get install neki_DE. Jednostavnije od ovoga ne ide.

BTW: Ubuntu kao defaultni DE ima Unity a ne Gnome.Smijeh

I jos jedna stvar, Gnome i Unity su (radikalno) izmijenili desktop sucelje prije izlaska Osmice, tj. prije negoli je MS uveo svoju radikalnu promjenu sucelja. Tako da se prije moze reci da Windozi postaju (postali su?) novi Ubuntu/distra_po_zelji nego obrnuto. {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.10.2013 15:08 (1domagoj1).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice