Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.531
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
moderator
Re: Linux - pitanja i odgovori
ESET_5 kaže...

E sad koji da instaliram od njih? :))

Gledam ovaj Puppy linux on mi izgleda dobro ali kako vidim ima ga vise vrsta ( (Lucid Puppy,Precise puppy 5.4.3,Slacko puppy),koji bi najbolje pasao mom kompjuteru?

Slacko 5.5

http://distro.ibiblio.org/puppylinux/puppy-5.5/slacko-5.5-PAE.iso

Koristim Puppy već dugo i jedino Slacko (i stariji Lucid) mi rade kako treba na raznim konfiguracijama...Precise mi je uvijek radio probleme.

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
12 godina
neaktivan

Hvala care skidam slacku :)

Ako ima jos neko neki predlog neka kaze pa cu ja jedan po jedan da probam.... 

14 godina
ESET_5 kaže...

Hvala care skidam slacku :)

Ako ima jos neko neki predlog neka kaze pa cu ja jedan po jedan da probam.... 

Možda sam malo dosadan ali meni je još uvijek ostal dobar filing od isprobavanja Zorin os lite, prošlo ljeto, i sa Lxde- je prilično brz na starijim kompovima, aovaj tvoj uopće nije stariji za za Zorin Os lite, ma čak i Zorin core tj puna verzija bi radila dobro sa onim fancy efektima. Evo par scrshotova, ali to kak linux izgleda ne znači da tak super i radi, ali probaj.

Zorin os 6lite Zorin os 6lite
Zorin Zorin
Zorin Zorin
Puppy linux Puppy linux
Puppy linux Puppy linux
Puppy linux Puppy linux
http://d-u-d.deviantart.com
12 godina
neaktivan

Skinuo sam Slacku 5.5 i pokrenuo sa usb-a cisto da vidim kako radi na mom racunaru ali pola stvari nije bilo,kad kliknem desni klik na desktop vide se samo 2,3 prve opcije,ili kad kliknem na start on se otvori ali bude prazan,jel zna neko u cemu je problem?

12 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Početnik sam s linuxom i ucim se.

Zanima me, pokrenio sam live XiaopanOS preko usba. I sad me zanima kako da kad pokrenem, dodjem do neke datoteke koja mi je na hdd?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ffs, krenem instalirati Xfce Mint 14 na jednom stroju i tokom instalacije kad dode do copying files i onaj slideshow sto pokazuje mint funkcije prozor sa instalacijom jednostavno nestane i instalacija stane, pokusano par puta uvijek isto..
TD za glupost

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Laxarus kaže...
ffs, krenem instalirati Xfce Mint 14 na jednom stroju i tokom instalacije kad dode do copying files i onaj slideshow sto pokazuje mint funkcije prozor sa instalacijom jednostavno nestane i instalacija stane, pokusano par puta uvijek isto..

Sa starijim verzijama minta sam imao problema kod instalacije kad sam postavljao hrvatsku verziju.

Čisto usput, username je s malim slovima?

Stručnjak za odmaganje...
14 godina
neaktivan

da username je malim slovima, jedino moje ime ima prvo veliko slovo

skida se ubuntu pa bumo vidili

TD za glupost

0 0 hvala 0
14 godina

Evo već se par dana mučim ko budala da instaliram najobičniji driver za svoju grafičku.

Radim na Lubuntu 12.10

Kad pokušam otvorit instalacijski pogon za grafičku izbaci mi ovaj error:

mihael@ubuntu:~$ sudo sh ./atidriver.run
[sudo] password for mihael:
sh: 0: Can't open ./atidriver.run
mihael@ubuntu:~$ sh /home/mihael/Desktop/atidriver.run
sh: 0: Can't open /home/mihael/Desktop/atidriver.run

Hvala.

Say hello to my little friend
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
najgora instalacija linuxa u životu, nema šta ne ide po zlu...
odjednom onaj windows dvd na dnu ladice više ne izgleda tako loše
TD za glupost
14 godina
neaktivan
Krunoo7 kaže...

Evo već se par dana mučim ko budala da instaliram najobičniji driver za svoju grafičku.

Radim na Lubuntu 12.10

Hvala.

Ovo bi trebalo raditi.

15 godina
neaktivan
Krunoo7 kaže...

Radim na Lubuntu 12.10

Hvala.

Muke si riješiš sa dvije naredbe : http://tech.deepumohan.com/2012/04/ati-radeon-hd-6600m-graphics-card-on.html. :)

Wake up, Neo. Let me show you how deep the rabitt hole goes.
14 godina
wanderer kaže...
Krunoo7 kaže...

Radim na Lubuntu 12.10

Hvala.

Muke si riješiš sa dvije naredbe : http://tech.deepumohan.com/2012/04/ati-radeon-hd-6600m-graphics-card-on.html. :)

Hvala, probat ću, ako mi proradi stisnut ću "Hvala" botun.

Čini mi se da se momak zeznuo kad je upisivao naredbu za jockey, napisao je

sudo jokey-gtk
14 godina

Ništa, ne želi. Izbaci mi error No supported adapters detected.

AMD je jednostavno odbacio kartice starije od x1600 (i nju) i driver uopće neće raditi na linux distribuciji novijoj od verzije 9.3.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Krunoo7 kaže...

Ništa, ne želi. Izbaci mi error No supported adapters detected.

AMD je jednostavno odbacio kartice starije od x1600 (i nju) i driver uopće neće raditi na linux distribuciji novijoj od verzije 9.3.

Ako nisi provjerio na onom linku koji sam ti dao evo koje kartice podržavaju:

ATI Radeon 9500-9800, Xpress200-1250, 690G, 740G, X300-X2500, Mobility RadeonHD 2300 If your card is on that list, you are limited to open-source drivers on Ubuntu Lucid/10.04 (and later). If you really need the proprietary Catalyst/fglrx driver, you will have to use an older Linux distribution, such as Debian Lenny/5.0.x or Ubuntu Hardy/8.04.x. NOTE: If you enter your card information on AMD/ATI's driver page, it will offer you the Catalyst 9-3 driver to download. However, the Catalyst 9-3 driver doesn't support X servers past 1.5, and it will not work with Precise (or anything later than Lucid/10,04)! !!!SO BE CAREFUL!!! If you tried to install Catalyst on a system with one of these cards, see the 'Removing the Driver' section to restore the default/pre-installed drivers.

ATI RadeonHD 2x00 - 4xx0 cards If you have one of these cards, you do have the option of using the Catalyst Legacy driver, but only if you downgrade your Xserver version (the Catalyst Legacy driver does not support the kernel version (3.5) or the Xserver version (1.13) that Ubuntu Quantal/12.10 uses). This can be done really easily by following the instructions given at [[1]]. This PPA downgrades the Xserver and install a patched version of fglrx that supports kernel version 3.5 of Ubuntu Quantal.

17 godina
neaktivan

po meni, za početnika i ako je u igri slabiji stroj nema boljeg izbora od Linux Mint MATE, DE koji je nastavio gdje je GNOME2 stao. za ostale početnike preporučio bih ili Mint KDE ili Kubuntu.

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Laxarus kaže...
najgora instalacija linuxa u životu, nema šta ne ide po zlu...
odjednom onaj windows dvd na dnu ladice više ne izgleda tako loše

{#}

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina

Dali ima neka jednostavna naredba za reset mrežne kartice. Naime zna mi se desit da mi se driver jednostavno sruši i  nestane gore ikonica sa status bara. Problem rješavam log outom i odmah sam od sebe proradi. Pa ako ima neka naredba spasila bi me da ne moram sve zatvarat.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.4.2013 1:18 (plavi08).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Napravi skriptu

#!/bin/bash

ifconfig wlan0 down

/etc/init.d/networking stop

ifconfig wlan0 up

/etc/init.d/networking start

naravno, promijeni wlan0 u naziv svog ifacea (u terminalu upiši ifconfig i vidi kako ti se zove interface) i chmodaj skriptu da se može izvršavati (775).

http://nighthawk-software.blogspot.com/
14 godina
neaktivan

pronadeno je privremeno rijesenje za one kojima se instalacija minta prekida bez nekog ocitog razloga

http://www.linuxzasve.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=10270

TD za glupost

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Kako nadograditi sa Ubuntu 13.04 Daily na Beta izdanje?

I da li neko zna neko dobru zamenu za Jupiter, pošto ne radi na 13.04? :(

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
icecold kaže...

Kako nadograditi sa Ubuntu 13.04 Daily na Beta izdanje?

I da li neko zna neko dobru zamenu za Jupiter, pošto ne radi na 13.04? :(

Kaj je Jupiter??

I jesi ustanovio zašto ne radi? 

16 godina
neaktivan

Power managment tool: http://handytutorial.com/install-jupiter-applet-in-ubuntu-12-10-12-04-11-10-using-ppa/

Navodno 13.04 više nije podržan i prestali su sa daljim razvojem aplikacije.

Meni je Jupiter bio odličan.

Edit: rešeno instaliranjem .deb paketa za 12.10.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.4.2013 11:54 (icecold).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jel ima ovdje koga tko koristi 13.04 sa gnome 3.8 na radeon kartici?

Animacije su spore i isprekidane, našao sam i drugih koji imaju takve probleme na amd-u. Umanjivanje prozora kada se otvori overview je sporo, a najviše upada u oči sidebar sa workspaceima - tako je isprekidano i lagga da mi je mučno... Probao sam proprietary drivere, ali samo se je malko poboljšalo...

Kada sam koristio gnome 3.6 animacije su bile fluidne da ne mogu biti fluidnije...

Wake up, Neo. Let me show you how deep the rabitt hole goes.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

mislim instalirati ubuntu na malo stariji komp jel mi se to isplati. jel mi ubunta nudi slicno kao windows da li je lagana za koristenje i lagana za instalirati. hvala unaprijed.

0 0 hvala 0
16 godina
buterino kaže...

mislim instalirati ubuntu na malo stariji komp jel mi se to isplati. jel mi ubunta nudi slicno kao windows da li je lagana za koristenje i lagana za instalirati. hvala unaprijed.

- ovosi o podžanom hardwareu. Isplativost? ...

- ako PC zadovoljava današnje minimume, svejedno koji OS ili distra, naravno aplikacije su one koje određuju potreban hardware-resurse. Internet, flash.. prevedeno VGA, RAM, CPU..

Linux može raditi na fritezi, naravno na fitezi ne očekuješ igranje krize i lock na 500FPSa, friteza može ispeći pomfrit. Jednako treba prilagoditi očekivanja PCu. (jer postoje urbane legende kako je linux nešto kao Asterixov elexir za stari HW. Nije).

-lagagan za korištenje? Svaki današnji OS je GUIevski, distre se razlikuju i po tom detalju, sve ostalo je isto. koliko teško je korištenje nekog mobitela ili TVa.. (99% je tamo neka inkarnacija linuxa).

-lagan za instaliranje? Klik-next.. bez drugih kriterija nema konkretnijeg odgovora. Jedna od prednosti, ako je HW podržan od distre-verzije kernela, tad outofbox radi sve.

- Umjesto instalacije, skini livedistru, snimi na DVD (USB može biti problem ovisno o potrebnom znanju i HWu..), upališ-bootaš i vidiš (bez instalacije). Možeš ga koristiti bilo gdje bilo kad, nije obavezna instalacija. To je najbolji način za provjeriti koliko ti neka distra odgovara (tuđa mišljenja su ipak tuđa.. pa tako je i ovo moje, to ne znači da je za tebe bolje-lošije).

-Osnovne podatke možeš pronaći na Distrowatchu (da ne gubiš vrijeme na skidanje distre i snimanje).

-CD-DVD snimati na najnižoj brzini.

- veće ne znači bolje, samo veće (pa možda teže za stari HW). Preporuka npr ubuntu 12.04LTS-Desktop-i386-x86-x32, CD verzija. Ako radi. Ako ne uzmo neku stariju kao 10.4, 9.. jer je u novijim izbačen support za stariji HW (pa bi morao ručno odraditi), distra kao ArtistX uključuje daleko više sitnica koje su početnicima bitne, prednost za Live ili početnički install. To je zapravo moja preporuka za isprobavanje linuxa.

- i (najvažnije?) linux nije windows.

- mala i velika slova nisu ista stvar, root, user, terminologija i terminal su stvari na koje se moraš navići. npr isntalacija drivera kroz CLI-terminal, jer se distre previše razlikuju da bi univerzalni odgovori postojali za neku GUI-aplikaciju tj sam GUI kao X, One, Gnome, K.., dok kroz terminal većina stvari radi jednako na većini distri. Zato je za početak važno imati distru koja radi out of box, dok iskusniji početnik može od svake distre napraviti što želi. (mint, Artistx, kiwi.. su na osnovi ubuntua odnosno Debiana, lubuntu, xbuntu su light verzije GUIa, Debian i Suse su 'ozbiljne' distre itd..).

- npr ako se odlučiš na Debian, nije potrebno skidati sve medije, pročitaj...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan

Kad izlazi konačna verzija Linux Ubuntu 13.04 LTS?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Master11 kaže...

Kad izlazi konačna verzija Linux Ubuntu 13.04 LTS?

-nikad.

-vezija=datum, u tekućem mjesecu.

LTS = parni. 14.04

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!

0 0 hvala 5
17 godina
neaktivan

Izgleda da su dosta radili oko RandR podrške, nadam se da će konfiguracija dodatnih monitora preko njega 

sada raditi kako treba. Još samo fali KMS i da bar najave Wayland podršku.

Rootanje mobitela doprinosi globalnom zagrijavanju.
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice