Na koji način bi radio dualboot jel mi mozes objasnit i koji linux bi bio najbolji za mene . Laptop koristim za glazbu, filmove internet ,te 1 igricu na facebooku.
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.505.053
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Na koji način bi radio dualboot jel mi mozes objasnit i koji linux bi bio najbolji za mene . Laptop koristim za glazbu, filmove internet ,te 1 igricu na facebooku.
Ako samo za to koristiš, ne treba ti dualboot, stavi si Ubuntu.
Po meni najjednostavniji i s najvecom zajednicom Ubuntu, mozda iako je bugovito bi mogao probati sa http://www.ubuntu.com/download/desktop/windows-installer
Pa da instaliras s windowsa direktno. Najmanje zahebancije ti je, e sad kolko je to sigurno nezz,jer nisam probao jos, mozda ti netko s vise iskustva tu moze vise pomoci.
Sljedeci na listi bi bio Mint, al to ce ti objasnit neko ko ga koristi...
Ali želim zadržati windows zbog škole . Kod dualboota ću morat svaki put kod pokretanja birat koji ću OS ili kako već ?
Ali želim zadržati windows zbog škole . Kod dualboota ću morat svaki put kod pokretanja birat koji ću OS ili kako već ?
Da, odaberes dal hoces winze ili linux
Znaci ja sada samo skinem instaliram ubuntu kao aplikaciju i onda mi onda bude sve samo podešeno te onda mogu birat kad god hoću koji OS trebam . Jesam dobro skonto ako ne de malo pojasni .
Znaci ja sada samo skinem instaliram ubuntu kao aplikaciju i onda mi onda bude sve samo podešeno te onda mogu birat kad god hoću koji OS trebam . Jesam dobro skonto ako ne de malo pojasni .
Skines s onog linka koji sam ti poslao, instaliras iz windowsa, sve ce ti pisati na ekranu oko toga.
Nakon toga pri svakom paljenju racunala biras dal hoces winze ili linux...
Jel može Windows 7 i Ubuntu 12.04 biti na istoj particiji diska ???
-umjesto da netko odlučije za tebe, skini npr ubuntu 12.04, snimi na medij (CD-USB..) i pokreni kao live, pa vidi kako ti se sviša, kako radi, dali je sve podržano... nakon tog odlučiš dali je to OS za tebe. Popularne distre Ubuntu, OpenSuse, Debian, mint.. ipak za navedene potrebe je outofbox praktičan ArtistX. Sve možeš pronači na distrowatchu...
Jel može Windows 7 i Ubuntu 12.04 biti na istoj particiji diska ???
-neovisno koji OS, svaki treba biti na svojoj particiji. Seven kreira boot i sys (dvije ili više), prosječna distra kreira od dvije (root, swap.. ) naviše ali može i samo jedna.
-to je zapravo jedini problem, jer ovisi kako su kreirane postojeće particije tj. standardi. Dozvoljeno je do 4 primarne particije. Potrebno je kreirati jednu extended da bi mogao u njoj kreirati ostale po potrebi. To sve možeš vidjeti i podesiti s live medija, gpartedom (bit če lakše-sigurnije nego u installu).
-drugi problem, ako imaš UEFI-sec.boot ograničen si na izbor distri, ako su win originalni predisntalirani OEM, tad vjerojatno postoje i skrivene posebne particije (obično dvije) itd.. zato prvo provjeri jer se lako desi situacija da možeš bootati win ili linux (ne oboje bez izmjena postavki BIOSa) ili da obrišeš install windowsa i sl..
Ja sam bio instaliro Ubuntu 12.10 preko Wubi-ja . Ali je sve bilo na istoj particija , pa me sada zanima kako da napravim još jednu pariticju na drisku bez da rušim sistem ??? I kako to preko CD da instaliram ? Jel može umjestoCD-a da preko USB-a?
Evo uspio sam napraviti novu pariticiju . Sada me zanima dal da stavim da je pasrticija NTFS ili FAT32
Evo uspio sam napraviti novu pariticiju . Sada me zanima dal da stavim da je pasrticija NTFS ili FAT32
Za Linux?! Ext4 je jedina opcija
Ne jedina,ali najbolja.
@ 1domagoj1, nemoj miješati open s free. Open nema veze s licencom za korištenje.
Nisam te bas skuzio sto si s ovim htio reci. Pa GPL ti upravo daje za pravo da koristis open source softver kako god zelis sto ukljucuje kopiranje, redistribuciju te modificiranje softvera, pod GPL uvjetima naravno.
Imam Lenovo n500 laptop sa 2.0 ghz celeron procesorom . Sada me zanima jel bi mogao nekako instalirat linux ali da i dalje imam windowse ???
Mozes. Kako su ti vec predlozili skini ih par pa isprobaj koji ti se najvise svida. Jedino tako mozes odluciti. E sad, postoje neki "visi" kriteriji, ajmo ih tako nazvati, koji odreduju sto bi bilo bolje, a to je hardver. Ako imas jak hardver, mozes bilo sto imati. Ako imas slabiji hardver, ipak bih preporucio neku distru s laksim radnim okruzenjem, kao sto je Xfce, LXDE i sl. Izgooglaj pa vidi kako koji izgleda (vec sam unazad stranicu, dvije nekome istu stvar pisao pa mi se neda opet traziti slike).
Druga stvar, ne mijesaj Winse i Linux, to su potpuno dva razlicita svijeta: Win != Linux. Tako da kad instaliras Linux ne ocekuj kopiju Winsa. Sad kad smo to rascistili, ne, ne mozes Linux staviti niti na FAT32 niti na NTFS, to su MS-ovi prahistorijski datotecni sustavi koje likovi jos uvijek koriste u 2013. Linux se najcesce stavlja na ext dat. sustave, kao sto ti je kizo linkao. Postoji vise inacica ext dat. sustava, najnovija je ext4 i preporuka je da u nju formatiras particiju (iz Linux installera i uvijek napravi backup, tko nema backup, podaci mu ocito nisu vazni).
Nevezano, kako je ovaj lik jucer iskocio, rekoh ajde idem bas izmjeriti koliko treba vremena za bootanje od GRUB-a do login screena. Ispada da nekad treba 15-ak sekundi, a ponekad 22-23 sekunde. S obzirom da Ubuntu (12.04 je u pitanju) ima onaj splash screen, ne mogu vidjeti gdje je tocno ta razlika, ima netko nekakvu ideju?
A da se napravi poseban topic sa uputamo kako odabrati i instalirati linux za početnike, da se ne ponavljamo stalno?
Lijepo linkovi, slike, video-i i zdravo.
A da se napravi poseban topic sa uputamo kako odabrati i instalirati linux za početnike, da se ne ponavljamo stalno?
Možeš ga dopuniti još i onim što napraviti nakon instalacije, gdje se što nalazi, kako pokrenuti aplikaciju i linkove na neke sitnice (conky i slično).

@ 1domagoj1, nemoj miješati open s free. Open nema veze s licencom za korištenje.
Nisam te bas skuzio sto si s ovim htio reci. Pa GPL ti upravo daje za pravo da koristis open source softver kako god zelis sto ukljucuje kopiranje, redistribuciju te modificiranje softvera, pod GPL uvjetima naravno.
Imam Lenovo n500 laptop sa 2.0 ghz celeron procesorom . Sada me zanima jel bi mogao nekako instalirat linux ali da i dalje imam windowse ???
Mozes. Kako su ti vec predlozili skini ih par pa isprobaj koji ti se najvise svida. Jedino tako mozes odluciti. E sad, postoje neki "visi" kriteriji, ajmo ih tako nazvati, koji odreduju sto bi bilo bolje, a to je hardver. Ako imas jak hardver, mozes bilo sto imati. Ako imas slabiji hardver, ipak bih preporucio neku distru s laksim radnim okruzenjem, kao sto je Xfce, LXDE i sl. Izgooglaj pa vidi kako koji izgleda (vec sam unazad stranicu, dvije nekome istu stvar pisao pa mi se neda opet traziti slike).
Druga stvar, ne mijesaj Winse i Linux, to su potpuno dva razlicita svijeta: Win != Linux. Tako da kad instaliras Linux ne ocekuj kopiju Winsa. Sad kad smo to rascistili, ne, ne mozes Linux staviti niti na FAT32 niti na NTFS, to su MS-ovi prahistorijski datotecni sustavi koje likovi jos uvijek koriste u 2013. Linux se najcesce stavlja na ext dat. sustave, kao sto ti je kizo linkao. Postoji vise inacica ext dat. sustava, najnovija je ext4 i preporuka je da u nju formatiras particiju (iz Linux installera i uvijek napravi backup, tko nema backup, podaci mu ocito nisu vazni).
Nevezano, kako je ovaj lik jucer iskocio, rekoh ajde idem bas izmjeriti koliko treba vremena za bootanje od GRUB-a do login screena. Ispada da nekad treba 15-ak sekundi, a ponekad 22-23 sekunde. S obzirom da Ubuntu (12.04 je u pitanju) ima onaj splash screen, ne mogu vidjeti gdje je tocno ta razlika, ima netko nekakvu ideju?
Vezano za ovo zadnje instaliras bootchart onda ti u /var/log/bootchart napravi sliku pa možeš usporediti brzinu
- Licenca nema veze s Open. Open se odnosi na otvorenost koda, licenca je korisničko pravo na korištenje (u skladu s licencom, ima ili nema pravo), jednako tako closed soft može biti free i to piše u licenci. Za početni post, legalni soft, licenca je ta koja je potrebna (uvijek), Open, FOSS, GPL, CopyRight-CopyLeft.. su sporedni (samo varijacije na temu), tj to su razni modeli licenciranja, po Stallmanu ili po Gatesu...
Open može biti komercijalan, free ne mora biti open, može biti free za nekog juzera, ne mora za nekog drugog, ni jedno od tog ne uključuje i pravo na distribuciju (to je isključivo pravo vlasnika Copyrighta, koje on mora dozvoliti) itd, naravno ako je pod FOSSom tad je oboje preduvijet, ali to nije licenca, nego .. bla-bla.. (samo preciznost, ne neka velika razlika).
baci pogled na link 7Za.. bit će jasnije (jer je uključen i Rar..).
Možeš ga dopuniti još i onim što napraviti nakon instalacije, gdje se što nalazi, kako pokrenuti aplikaciju i linkove na neke sitnice (conky i slično).
-uzaludno, jer svaki početnik bubne post prije searchanja.. ali barem bi bilo na jednom mjestu i skratilo bi buduće odgovore. Naravno, ako se ne pretvori u rat distri, ukusa i mišljenja..
- s druge strane, čemu, postoji distrowatch...
Podržavam,ali onda ima da se potrudi napravit tako dobar post da bude jedan od pet najboljih postova na ovom forumu,sa puno slika,linkova i tutoriajal.
- Licenca nema veze s Open. Open se odnosi na otvorenost koda, licenca je korisničko pravo na korištenje (u skladu s licencom, ima ili nema pravo), jednako tako closed soft može biti free i to piše u licenci. Za početni post, legalni soft, licenca je ta koja je potrebna (uvijek), Open, FOSS, GPL, CopyRight-CopyLeft.. su sporedni (samo varijacije na temu), tj to su razni modeli licenciranja, po Stallmanu ili po Gatesu...
Open može biti komercijalan, free ne mora biti open, može biti free za nekog juzera, ne mora za nekog drugog, ni jedno od tog ne uključuje i pravo na distribuciju (to je isključivo pravo vlasnika Copyrighta, koje on mora dozvoliti) itd, naravno ako je pod FOSSom tad je oboje preduvijet, ali to nije licenca, nego .. bla-bla.. (samo preciznost, ne neka velika razlika).
baci pogled na link 7Za.. bit će jasnije (jer je uključen i Rar..).
Hm, sry, ali ili se i dalje ne kuzimo ili se ne slazem s tobom.
Open source i GPL licenca su medusobno neiskljucivi. Kad kazem/kazes da je nesto open source, automatski podrazumijevam da je pod GPL licencom ili nekom srodnom, malo labavijom (LGPL) ili mozda nekom vlastitom licencom kao npr. wxWidgetsi.
Hm, sry, ali ili se i dalje ne kuzimo ili se ne slazem s tobom.
Open source i GPL licenca su medusobno neiskljucivi. Kad kazem/kazes da je nesto open source, automatski podrazumijevam da je pod GPL licencom ili nekom srodnom, malo labavijom (LGPL) ili mozda nekom vlastitom licencom kao npr. wxWidgetsi.
- Korištenje nekog soft (pitanje za kafić) je samo u skladu s licencom, dok da je programer koji nešto želi raditi s sourceom, dodavati, distribuirati itd. tad bi ga zanimao Open i GPL, itd. korisnika samo zanima free odnosno dali mu licenca dozvoljava korištenje, ne zanima ga source itd što uključuje GPL.
Možeš npr ti napraviti svoj soft, closed, i dati ga npr free za kafić. To napišeš u licenci i on taj soft smije koristiti bez pokazivanja računa da ga je nabavio. Možeš napraviti adaware, možeš napraviti open, bla-bla..., ali samo licenca i ono što u njoj piše u vezi (prava, ograničenja, uvijeta) korištenja je bitno za korisnika. OK?
- extended verzija, ti napraviš neki soft, ali nisi napisao licencu, korisnik bez licence koristi soft, dođe inspektor, traži licencu... i korisnik plaća kaznu jer nema licencu. OK? Jednako kao da voziš auto bez dozvole, to nije pitanje dali posjeduješ auto, nego dozvolu, koju i ako zaboraviš, plaćaš kaznu..
Drugi primjer, kupiš u trgovini MS-Offce, Home&Student verziju... licenca ti dozvoljava što? Dali to pokriva korištenje u poslovne svrhe, u kafiću? NE.
-dali je sad jasnije što govorim?
Ponovo, pročitaj 7z licencu, pročitaj da tamo piše besplatan pod ''Note:'' .. on any PC, commercial itd.'' kao i dodatak za unRar, kao i to da je djelomično pod GPLom, kao što za tvoj primjer piše 'sličan' GPLu .. to zapravo ne znači ništa za pravo na korištenje. Štoviše, tvoj primjer licence:
to uopće nije soft za kranjeg korisnika nego za devove... i btw nije pod GPLom, nego pod svojom wxWidgets koja je u osnovi L-GPL...
..
wxWidgets is currently licensed under the "wxWindows Licence" pending approval of the "wxWidgets Licence" which will be identical apart from the name.
The wxWindows Licence is essentially the L-GPL (Library General Public Licence), with an exception stating that derived works in binary form may be distributed on the user's own terms. This is a solution that satisfies those who wish to produce GPL'ed software using wxWidgets, and also those producing proprietary software.
Participants in the discussion that led to this decision include the folk from Abisource, Robert Roebling, Julian Smart, Markus Fleck, Karsten Ballueder, and some advice from Richard Stallman. Richard has confirmed that the new licence is compatible with GPL'ed applications. However, there are no significant restrictions on proprietary applications.
The wxWindows Licence has been approved by the Open Source Initiative, and you can find the licence on their site here.
In August 2005, an ambiguity in Clause 2 was removed (replaced "the user's" with "your") and the version bumped to 3.1.
-naravno da kao programer primarno gledaš open, zbog korištenja, zbog prava distribucije libova i tebi je zato važna GPL, međutim, korisnik mora gledati licencu. Samo korištenje u skladu s licencom je dozvoljeno (nije kažnjivo), sve ostale kombinacije su kažnjive, tj korištenje bez valjane licence ili ne sukladno licenci. Svaki Soft mora imati licencu u kojoj navodi uvijete.. dali se tamo spomene npr GPL ili neka verzija je sporedno.
- ili FOSS kaže, soft koji je FREE i OPEN. Ono i u sredini je implicitni uvijet, iz kojeg je valjda jasno da može biti i neka druga kombinacija ako nije pod FOSS licencom koja uključuje oba kriterija. Za kafić/kranjeg korisnika je pak važno samo free-korištenje.
(sorry na tupljenju, za većinu nevažna semantika.. ali ako bi netko platio kaznu ili imao neprilika zbog 'semantike' tad ovaj post možda pomogne..)
Cekaj, koliko ja tebe shvacam ti zelis reci da je GPL za nekoga tko koristi softver nebitan (tj. da je bitan samo dev-ovima) ili...?!
Btw., sto se podjele na deva/krajnjeg korisnika tice, ona nije tako striktna, jer kad koristim wxWidgets i ja sam krajnji korisnik (wx-a). Izraz 'krajnji korisnik' ne oznacava samo onoga "Stefeka" koji klika po gumbicima, vec je to siri pojam. Sys admin je isto krajnji korisnik (cega? admin alata), itd.
Evo ljudi nakon 2 dana truda sam uspio napokon napraviti dualboot Windows 7-ice i Linux Mint 14 Nadia . Šta mislite o tom linuxu ? Jel dobar ?
Evo ljudi nakon 2 dana truda sam uspio napokon napraviti dualboot Windows 7-ice i Linux Mint 14 Nadia . Šta mislite o tom linuxutoj distri ? Jel dobra ?
Pa ako je tebi dobra, onda je dobra .
Meni je dizajn 100 puta bolji nego kod ubuntua :)
Open source i GPL licenca su medusobno neiskljucivi. Kad kazem/kazes da je nesto open source, automatski podrazumijevam da je pod GPL licencom ili nekom srodnom...
Ummm, zašto bi bili neisključivi? A BSD licenca?
Meni je dizajn 100 puta bolji nego kod ubuntua :)
Nije tu pitanje dizajna nego stvar navike, a navika je zajebana stvar :) glavno je je da to najslicnije windowsima ;)
Nije tu pitanje dizajna nego stvar navike, a navika je zajebana stvar :) glavno je je da to najslicnije windowsima ;)
Kao nadopuna tvom postu, evo malog pitanja.
BSD licenca je originalno bila closed source licenca, vjerojatno bi to i ostala da se nije pojavila GPL licenca 1989. (BSD se pojavila 1977.). Kasnije, kroz godine, od 1991. pa nadalje je postupno otvorena.
BSD licenca je originalno bila closed source licenca, vjerojatno bi to i ostala da se nije pojavila GPL licenca 1989. (BSD se pojavila 1977.). Kasnije, kroz godine, od 1991. pa nadalje je postupno otvorena.
Sve pet, samo opensource i GPL nisu jednoznačnice.
No, ono što je najbitnije je ono što je rekao ihush - licenca je jedno, otvorenost koda drugo. Da, svjestan sam toga da sam picajzla :)