Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.538.538
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Još nešto samo, skinuo sam ubuntu 12.04 alternate install cd, intelx86, i kad stavim cd u cd rom, pokrenem komp, neće bi bootat s cd, da mi pokrene instalaciju, a kad stavim linux mint njega oće bootat s cd, i pokrene mi instalaciju.(ubuntu sam pržio na cd, a mint na dvd, smješno pitanje, ali jel možda to greška?)
*u biosima mi je već first boot cd rom ;)
ako neko zna rješenje, nek javi.

EDIT:
Rješio sam problem.

Marac
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.4.2012 19:41 (Marac15).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
the_rover kaže...

Radi se o Ubuntu 12.04. beta.

Daklem, slijedim uputstva odavde i napravim ovo:

(sudo) echo ON > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch

Dobijem ovo:

bash: /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch: Permission denied

Ima netko kakav savjet, ideju?

Hvala

Probaj sudo su tak da postanes root i onda izvrši tu naredbu ovaj put bez sudo (jer si root).

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
17 godina

Evo me opet da izbistrim jednu stvar koju ne mogu proguglati. Nakon dvije instalacije openSUSE-a u dual boot sa Win7 nakon prvih dojmova odlucio sam se i malo vise zadrzavati na linuxu pa sam odlucio prebaciti tj. ponovo instalirati SUSE na ssd umjesto na hdd koji sam prvobitno odredio posebno za linux. U tu svrhu sam na ssd-u odvojio 15 GB za njega.

E sad, sto me malo pati. Prilikom instalacije odredio sam da na ssd particiji bude samo root misleci da cu kasnije moci odrediti da /home bude onaj posebni 320GB hdd koji bi bio samo za linux. A to sa namjerom da sto vise smanjim citanje i pisanje po ssd-u kao sto sam tweakao i windowse. Kada sam instalirao SUSE iz njega sam formatirao hdd za linux u ext4 ali nikako ne mogu skuziti kako ga postaviti za /home. Guglanje mi je naslo samo da se moze postaviti root na jedan disk a /home na drugi ali nigdje nisam nasao kako. Ako sam ja to uopce dobro shvatio.

Dakle kod mene je ovakva situacija, tj. kako sam ja zamislio da bude:

SSD - Win7 i root SUSE-a

HDD Seagate 1TB - ntfs skriven u linuxu

HDD WD 1TB - ntfs, "prolazni", omoguceno zapisivanje u linuxu za eventualno transferiranje stvari koje bi skinio u linuxu na hdd za winse

HDD 320 GB - ext4, /home "radni" u linuxu

Ako sam to trebao napraviti prilikom instalacije SUSE-a onda cu morati ponovo to odraditi.

Ako sam ja tu nesto pogresno shvatio i ako netko misli da bi to mogao bolje organizirati otvoren sam za prijedloge {#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.4.2012 20:06 (Eld).
13 godina
neaktivan

Nvidia go 6600 driveri za ubuntu? Kako to ide?

Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Na laptopu je nvidia go 6600 za ubuntu ne nađem drivere, znate kako to riješit?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
PC - stručnjak kaže...

Pa ne trebaju ti, vec su unutra. Imas sliku? Ako da, nemas brige.

Jedino ako bas zelis instalirati proprietary drivere (one od Nvidie), ali ako sve radi ja nebi, iako Nvidia ima bolje drivere od ATI-ja ciji su katastrofa.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
14 godina
1domagoj1 kaže..

Jedino ako bas zelis instalirati proprietary drivere (one od Nvidie), ali ako sve radi ja nebi, iako Nvidia ima bolje drivere od ATI-ja ciji su katastrofa.

Izgleda da se i tu napredovalo. Imam ATI drivere ma Ubuntu 12.04 i Radeon HD 4670, sve radi tip top. Isti driveri na Mintu i istoj kartici su radili dar mar.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
PC - stručnjak kaže...

Ima slike i rezolucija je ok, no kad odem na info sistema piše grafička nepoznata ??? Pa reko da instaliram, al ak ne treba neču... Jer nigdje ni nemogu pronač za to drivere

15 godina
neaktivan
PC - stručnjak kaže...
1domagoj1 kaže...

Ima slike i rezolucija je ok, no kad odem na info sistema piše grafička nepoznata ??? Pa reko da instaliram, al ak ne treba neču... Jer nigdje ni nemogu pronač za to drivere

Trenutno koristis Nouveau, open-source nvidia drivere zato ti i pise unknown za graficku, a ako instaliras one vlasnicke ( proprietary ) drivere pisat ce tamo nvidia

-=Every moment is another Chance=-
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.4.2012 22:04 (SeleS).
13 godina
neaktivan
SeleS kaže...

Trenutno koristis Nouveau, open-source nvidia drivere zato ti i pise unknown za graficku, a ako instaliras one vlasnicke ( proprietary ) drivere pisat ce tamo nvidia

E od kud da instaliram nvidia? Jer mi ne nudi, samo je ponudio za modem.

14 godina
PC - stručnjak kaže...
SeleS kaže...

Možda će ti koristiti ovo. Nemam nvidiu pa uzmi s rezervom.

13 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
PC - stručnjak kaže...
SeleS kaže...

Možda će ti koristiti ovo. Nemam nvidiu pa uzmi s rezervom.

Hoče to meni što pomoč spram sadašnjeg?

14 godina
PC - stručnjak kaže...

Hoče to meni što pomoč spram sadašnjeg?

Akko ti sve dobro radi ja bi ih isprobao u live okružju, da nebi bilo čupanja kose i hrpe linija u terminalu.

13 godina
neaktivan

Pa radi rezolucija je ok, instaliro sam ja to već..xD

15 godina
neaktivan

Distra je Ubuntu 12.04.

Koji mp3 playeri se mogu integrirati u notifikacije, tamo gdje je sad po defaultu Rythmbox (u 11.10 Banshee)?

Ova dva su mi malo previše iTunesirana, preglomazna i previše.

Može li se Rhytmbox deinstalirati bez ikakvih posljedica?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Instalirao sam "noćno" (Nightly) izdanje fajerfoksa na ubuntu 12.04 i ne dobijam dogradnje (update) svaki dan.
Negde sam čitao da ima veze sa time gde je on instaliran (root, home ... ) , pa me zanima kako ja to da uradim da mi se on dograđuje svaki dan?

Takođe me zanima da li postoje neka dodatna podešavanja za SSD kako bi još bolje funkcionisao?

0 0 hvala 0
14 godina
the_rover kaže...

Distra je Ubuntu 12.04.

Koji mp3 playeri se mogu integrirati u notifikacije, tamo gdje je sad po defaultu Rythmbox (u 11.10 Banshee)?

Ova dva su mi malo previše iTunesirana, preglomazna i previše.

Može li se Rhytmbox deinstalirati bez ikakvih posljedica?

Koliko ja znam, a ne znam puno, manje više se svi integriraju. Osobno imam Clementine i notifikacije rade. Samo sam za default player postavio Clementine.

Ne vidim razlog zašto bi bilo nekih posljedica ukoliko deinstaliraš Rhytmbox.

icecold kaže...

Instalirao sam "noćno" (Nightly) izdanje fajerfoksa na ubuntu 12.04 i ne dobijam dogradnje (update) svaki dan.
Negde sam čitao da ima veze sa time gde je on instaliran (root, home ... ) , pa me zanima kako ja to da uradim da mi se on dograđuje svaki dan?

Takođe me zanima da li postoje neka dodatna podešavanja za SSD kako bi još bolje funkcionisao?

Ako želiš update, moraš srediti repozitorije. Pogledaj ovo i probaj instalirati Firefox putem dodavanja repozitorija.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.4.2012 12:58 (mario.L_hr).
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Zato što se na jednoj starijoj verziji nije moglo deinstalirati defaultni program za mail, mislim da se o 11.04 radilo. Ukoliko bi ga čovjek nasilu deinstalirao, otišlo bi sve k predsjedniku pakla. Odonda pitam.

16 godina
neaktivan
the_rover kaže...
mario.L_hr kaže...

Zato što se na jednoj starijoj verziji nije moglo deinstalirati defaultni program za mail, mislim da se o 11.04 radilo. Ukoliko bi ga čovjek nasilu deinstalirao, otišlo bi sve k predsjedniku pakla. Odonda pitam.

u 12.04 verziji rhythmbox se može deinstalirati bez posljedica prije se nije mogao jer je vukao za sobom ubuntu-desktop pakete za sobom sad to više ne radi 

14 godina
Ako te je frka ostavi nemoj ga deinstalirati. Jednostavno za defaultni program postavi neki drugi a Rythmbox ne diraj.
15 godina
neaktivan

Vidiš, teško je odoliti. Ako u nečemu postoji barem 1% mogućnost da će nešto poći po krivu, ja to moram napraviti. {#}

Zbog te sklonosti moram raditi dnevni back-up...

2 0 hvala 0
15 godina

Postam samo da lakše pratim temu {#}

And I assure you, I did not have sexual relations with that woman!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nakon toliko pokusaja, uspio sam staviti Linux gore :)

Problem je bio u USB-u, na drugom usb-u sve radi, zasto na mom nece ne znam..

Uglavnom, imam problem s touchpadom radi mis, ali klikom na touch pad nista se ne desava, znaci jedino mogu slektirat koristeci lijevu i desnu tipku uspod touchpada, pritiskom na touchpad nista se ne desava.

Full HD Addict :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Ljudi problem!

Instalirao sam Ubuntu 11.10 prije kojih tjedan dana i vec dva dana pokusavam osposobiti grafičku da mi prikazuje animacije iz Compiza.

Probao sam instalirati official driver za moju grafičku, probao sam ATI/AMD proprietary FGLRX driver i jednostavno nece, šta god da probam uvijek mi pod system info/ graphics pise pod driver: VESA (to je valjda default driver koji ne nudi 3D podršku).

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet {http://megayoutubeviews.com/register-form.php?r=15961}
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Jesi pokusao ici samo na RESTRICTED DRIVERS ?

A koja je graficka tocno ?

ja
15 godina
protjeran

Probao sam

Grafička je HD 4670 1Gb, ova konfiguracija koja je pod Moj PC

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet {http://megayoutubeviews.com/register-form.php?r=15961}
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

glxinfo | grep direct

ima, nema ?

https://help.ubuntu.com/community/RadeonDriver

takodjer i ovo prvo

ja
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.4.2012 14:53 (bender_007).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Imam jedano staro računalo i htio bih straviti linux na njega pošto je free i odma da ga probam ;)
Zamolio bih nekog ako mu nije problem da mi objasni kako se instalira linux, gdje se skine, kako bootat s biosa, što nakon instalacije i tako..
hvala ;D 

Now you see me, now you don't :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

1. Koliko staro? Koliko RAM-a?

2. Gdje se skine Linux - ovisi o distribuciji. Najpoznatije su Mint, Ubuntu, Fedora, Debian, OpenSUSE, Arch... (ne nužno tim redom i vjerojatno su neke izostavljene. Popis imaš na distro watch). Međutim, ako je računalo pretpotopno, onda možda Puppy Linux. Upišeš u google ime distribucije koju želiš, odeš na stranicu te distre i skineš. Zapržiš na CD ili napraviš bootabilni USB (obično imaju upute na stranicama).

3. Instalacija - izuzev Archa, sve gore navedene se instaliraju tako da bootaš s CD-a ili USB-a i zatim slijediš upute na ekranu. Jedino Debian je znao propitati 2-3 pitanja koja bi apsolutnom početniku u Linuxu izazvala upitnike iznad glave, svi drugi su vrlo jednostavni.

(napomena: jedino malo "kompliciranije" jest particioniranje, ali ako je staro računalo na kojem nećeš dual-bootati Windowse i Linux, odaberi defaultne postavke. Ili prouči temu ovdje na forumu vezanu uz particioniranje).

4. Boot - pri paljenju računala (ovisno o računalu) stisni DEL, F8 i sl (pisati će ti na ekranu) i zatim (isto ovisno o BIOSU) trebaš pronaći "boot options" kako bi mogao odabrati boot s CD-a.

5. Što nakon instalacije? Što ti srce poželi... Ovisi što ćeš raditi na tom računalu, koju distru si odabrao i sl. Ja obično prvo promijenim pozadinsku sliku i testiram mp3 player {#}

16 godina
xXxBartmanxXx kaže...

Imam jedano staro računalo i htio bih straviti linux na njega pošto je free i odma da ga probam ;)
Zamolio bih nekog ako mu nije problem da mi objasni kako se instalira linux, gdje se skine, kako bootat s biosa, što nakon instalacije i tako..
hvala ;D 

-na distrowatchu provjeri (po opisu) koja distra ti odgovara (zapravo je svejedno, ispod haube nema većih razlika).

-preporučljive su :mint, ubuntu, suse, debian.. (ubuntu.hr jer je domaći forum, 12.04-LTS izlazi za koji tjedan.., starije distre stanu na CD, nova na DVD..).

-ako je slabije računalo, tad može puppy, knoppix.. (neki lakši DE kao xfce-Xubuntu)

-svaka novija distribucija zahtjeva 256-512MB (internet, flash.. RAM ne treba samom OSu nego je potreban aplikacijama..), npr za pokretanje s liveCDa je uobičajeni minimum 256-384MB. Svakako skini liveCD kao ubuntu-suse.. recimo za probu ili servisne potrebe, 32bit, dok za install može alternate i sl. npr ubuntu-10.04.4-desktop-i386.iso.torrent

-Debian ne skidaj sve (nema potrebe, osim kad imaš točno takvu potrebu).

-CD-DVD snimaj na najnižoj brzini, USB disk (vidi par postova gore) može i ne mora raditi.

-64bitni OS koristi kad imaš konkretan razlog, za sve ostalo je preporučljiv 32bit.

btw, nikad (baš nikad) ne instaliraj ATI drivere... ako ipak to poželiš, ... provjeri za svoju VGA i pogooglaj ovisno o distri kako se ponaša, pa opet razmisli.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.4.2012 13:47 (ihush).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice