Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.539.180
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Linux - pitanja i odgovori

Koristim wine no imam problema sa prostorom na /home particiji, pa zelim prebaciti cijelu mapu .wine iz moga home foldera, na neku drugu particiju ili disk. Pokusavao sam pronaci to u wine dokumentaciji no nisam se bas snasao. Postoji li nacin da to nekako napravim?

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.

0 0 hvala 0
17 godina

sličan problem kao kolega iznad - mogu li staviti virtualnu mašinu iz VirtualBoxa na neku NTFS particiju (koju recimo koristim kao storage za Win/Ubuntu)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
captain_soap_McTawish kaže...

Koristim wine no imam problema sa prostorom na /home particiji, pa zelim prebaciti cijelu mapu .wine iz moga home foldera, na neku drugu particiju ili disk. Pokusavao sam pronaci to u wine dokumentaciji no nisam se bas snasao. Postoji li nacin da to nekako napravim?

Premjesti .wine direktorij u npr. /media/Storage (Storage je druga particija). Zatim je potrebno kreirati simbolički link (symlink) koji će pokazivati na novu lokaciju. Podrazumijevajući da si u home direktoriju, unesi ln -s /media/Storage/.wine .wine (sintaksa je ln -s <datoteka na koju symlink pokazuje> <ime datoteke symlinka>). Ukoliko sada unesešls -la , trebao bi vidjeti da .wine pokazuje (->) na /media/Storage/.wine. Usput, možeš preimenovati .wine na Storage u wine (bez točke) nakon premještanja, tako da direktorij neće biti skriven radi kasnije lakše manipulacije - naredba za kreiranje symlinka sada je ln -s /media/Storage/wine .wine - važno je da u home direktoriju bude .wine .

Val kaže...

sličan problem kao kolega iznad - mogu li staviti virtualnu mašinu iz VirtualBoxa na neku NTFS particiju (koju recimo koristim kao storage za Win/Ubuntu)?

Mislim da možeš jednostavno kopirati datoteku s virtualnim diskom na drugu particiju i podesiti virtualni stroj da nađe datoteku na novoj lokaciji.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.4.2012 10:27 (hrx).
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
peroko kaže...

A čuj meni radi savršeno osim tog navedenog problema koji sam relativno lako riješio.  Meni zapravo u obzir dolaze samo ubuntu linuxi (mint, ubuntu, lubuntu....) zbog XBMC-a iako mi je najviše legao Mint debian (koji otpada jer nije ubuntu).

UBUNTU zapravo radi super ali je mi je ružan ko smrt.

Kako to misliš ružan je? Barem tema i pozadina imaš koliko ti srce želi. Ja trenutno imam gnomishDark temu s nuovegnome gray ikonama i nekom nightmare pozadinom i meni izgleda super. Još kad u jednadžbu dodaš conky.

A gle stabilan i funkcionalan je ali te zemljane boje su mi užasne a i onaj ljevi dock mi se nesviđa.

pero_HR
14 godina
peroko kaže...

A gle stabilan i funkcionalan je ali te zemljane boje su mi užasne a i onaj ljevi dock mi se nesviđa.

Pa promjeniš mu izgled. Ko kaže da Ubuntu ima samo Unity? Imaš na raspolaganju Gnome, Cinammon, Xfce, KDE, fluxbox, openbox,... Sve to možeš instalirati sa par redaka u terminalu.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...
peroko kaže...

Pa promjeniš mu izgled. Ko kaže da Ubuntu ima samo Unity? Imaš na raspolaganju Gnome, Cinammon, Xfce, KDE, fluxbox, openbox,... Sve to možeš instalirati sa par redaka u terminalu.

Ma ne treba ni terminal. Sve je to u software centru. {#}

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i &amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt; 255; i++) large_string[i] = 'A';function(l
16 godina
neaktivan

Kako da instaliram ove drajvere?

Imam Ubuntu 12.04 Beta 2.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
icecold kaže...

Kako da instaliram ove drajvere?

Imam Ubuntu 12.04 Beta 2.

Skini drivere, pročitaj readme (ili install ako ima) i tamo ti piše kako.

Većinom je to ./configure -> make -> sudo make install

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i &amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt; 255; i++) large_string[i] = 'A';function(l
16 godina
neaktivan

Driveri su već uključeni u Ubuntu 12.04, tako da nije potrebna instalacija. Ako želiš pokušati instalirati drivere (pod latest (stable) release, iz veljače 2012.), trebat ćeš kompajlirati kernel, Mesa i dodatne biblioteke koji se nalaze na tim stranicama.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.4.2012 13:47 (hrx).
16 godina
neaktivan

Pa Adobov fleš mi ima lošije performanse. Ne znam da li je to do drajvera.

Inače piše mi da imam nepoznatu grafičku.

Sa obzirom da sam prilično nov na Linuksu, ne bih znao kompajlirati kernel :D

Graphics Graphics

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
icecold kaže...

Inače piše mi da imam nepoznatu grafičku.

Sa obzirom da sam prilično nov na Linuksu, ne bih znao kompajlirati kernel :D

Koju grafičku imaš u računalu?

16 godina
neaktivan

Intel HD 3000.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
peroko kaže...

a gle Mint se bazira na Ubuntu, samo je puno ljepši odma po instalaciji. Zapravo mi je kao što sam rekao najljepši Mint Debian no za njega nema XBMC tako da on otpada.

pero_HR
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.4.2012 16:48 (peroko).
16 godina
neaktivan
icecold kaže...

Inače piše mi da imam nepoznatu grafičku. (...)

Problem je u Flashu - jednostavno ima loše performanse, neovisno o driverima (osim, možda, na Nvidijinim karticama (akceleracija dekodiranja videa putem VDPAU) i prijenosnicima s Broadcomovim Crystal HD čipom, za koje ima podršku). Adobe prestao razvijati Flash za Linux u dosadašnjem obliku (NPAPI - dobivat će samo sigurnosne nadogradnje slijedećih pet godina), a daljni razvoj će biti u obliku Pepper plugina kojeg trenutno podržava samo Chromium / Google Chrome; iz Mozille su izjavili da nisu zainteresirani podržati Pepper API (PPAPI) u svojim proizvodima u ovom trenutku.

Performanse na ne-Nvidia karticama možeš poboljšati isključivanjem hardverske akceleracije - desni klik na npr. youtube video, odaberi Settings... i isključi Enable hardware acceleration.

Što se tiče nepoznate grafičke, taj alat na većini računala (i na mojem) javlja da je grafička kartica nepoznata. Želiš li saznati što koristiš, u terminal upiši

lspci | grep VGA

i dobit ćeš nešto slično ovome (vjerojatno - ... Intel ...)

02:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV770 [Radeon HD 4850]

15 godina
protjeran
RaNzO kaže...

imam slj. problem, win mi je napravio 3 primarne particije (100MB skrivena, C i D), ja sam napravio extended i na nju /, swap i /home, ostavio sam praznog diska za naknadno instaliranje nove distribucije, ali sad ne mogu, jer je max br. 4 primarne.

ne da mi se sad cijeli disk backupirati, pa sve iznova instalirati i vraćati podatke. to mi je previše posla.

shema je sljedeća:

- 100MB (WIN primary)

- X GB (WIN primary)

- Y GB (WIN primary)

- extended

- /

- swap

- /home

- free space

problem je što mi je fre space ostao van extended particije. kako ga prebaciti unutar?

bilo tko? bilo kakva ideja? može li se promijeniti D disk iz primarne u logičku particiju nekim alatom?

15 godina
neaktivan

Stavio sam cinnamon, uvjerljivo najlepši dosad desktop

Evo i par linkova

INSTALIRANJE CINAMMONA NA UBUNTU LINUXE

REINSTALACIJA PROBLEMATIČNIH ATI DRIVERA

pero_HR
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
peroko kaže...

.... Meni zapravo u obzir dolaze samo ubuntu linuxi (mint, ubuntu, lubuntu....) zbog XBMC-a iako mi je najviše legao Mint debian (koji otpada jer nije ubuntu).

....

Koliko ja znam xbmc ne dolazi u ubuntu repozitorijima, il se to nest promijenilo o.O

Npr. OpenSUSE ima xbmc u svome repozitoriju...

-=Every moment is another Chance=-
15 godina
neaktivan

Integrirali su xbmc i buntu = XBMCbuntu (prilično okljaštrena verzija samog ubuntua +xbmc pa sam stavio na Mint)

From Ubuntu 9.10 (Karmic Koala) to 11.10 (Oneiric Ocelot), you can install from the team-xbmc PPA as follows:

sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc

sudo apt-get update

sudo apt-get install xbmc

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

pero_HR
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.4.2012 0:51 (peroko).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
peroko kaže...

.....

sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc

sudo apt-get update

sudo apt-get install xbmc

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

E pa to sam i mislio ;)

Xbmc ne dolazi odmah uz ubuntu u njegovom repozitoriju, tako da moras dodat taj gore navedeni ppa da bi ga mogao preuzeti i instalirati ...

Dok npr. OpenSUSE i jos neke distre imaju xbmc vec u svom standardnome repozitoriju tako da ga se moze lako instalirati bez dodatnih podesavanja i ubacivanja neceg, al opet ti dode na isto jer ces ga na ovaj il onaj nacin vec nekako instalirati tako da se nemoj zamarat takvim stvarima i uzmi si pravu distru koja ti pase i uzivaj ^^

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.4.2012 2:10 (SeleS).
16 godina

POzz, danas sam sestri skinia ubuntu 12.04, i sve je bilo ok

samo mi se wireless nije tia spojit, i onda sam se vrtia po networking properties

i ćevap stisa san off, pošto sam mi da je do toga i sda više ne mogu uaplit wireless

kaže da je isključen preko hardware button i da ga hebem ne ide, radi se o starom

laptopu hp compaq nc4200, hvala unaprijed

FJAKA =psihofizicko stanje prilikom teznje ni za cime. Ucestala je greska zamijeniti fjaku s lijenoscu. Za razliku od ove potonje, fjaka je uzviseno stanje uma i tijela kojem tezi cijelo covjecanstvo
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
icecold kaže...

Intel HD 3000.

http://askubuntu.com/questions/58376/how-do-i-install-the-intel-hd-3000-video-driver

Ili

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.4.2012 13:19 (Bypass).
15 godina
neaktivan
SeleS kaže...

E pa to sam i mislio ;)

Xbmc ne dolazi odmah uz ubuntu u njegovom repozitoriju, tako da moras dodat taj gore navedeni ppa da bi ga mogao preuzeti i instalirati ...

Dok npr. OpenSUSE i jos neke distre imaju xbmc vec u svom standardnome repozitoriju tako da ga se moze lako instalirati bez dodatnih podesavanja i ubacivanja neceg, al opet ti dode na isto jer ces ga na ovaj il onaj nacin vec nekako instalirati tako da se nemoj zamarat takvim stvarima i uzmi si pravu distru koja ti pase i uzivaj ^^

Čuj najbolje su mi legli Ubuntu i Mint. Ubuntu je fakat po defaultu ružaaan (bolje izgleda sa cinammonom)  ali mu je prednost što ga mogu drito iz winsa instalirat i onda ima fino dual boot i win kao primarni os.

Ali kod svuh ubintu linuxa sam imao problema nako instalacije amdovih drivera (napisao sam ranije slova postanu hijeroglifi). I zapravo sam svatio da je naj način za reinstalaciju ovaj, nakon toga nikakvih problema i pali svaki put.

EEDIT: Ovo pišem s linuxa {#}

sudo /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh # (if it exists)  

sudo apt-get remove --purge fglrx*  

sudo apt-get remove --purge xserver-xorg-video-ati xserver-xorg-video-radeon  

sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati sudo apt-get install --reinstall libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri xserver-xorg-core

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

pero_HR
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.4.2012 14:09 (peroko).
17 godina

Nakon podosta guglanja i copy paste-a u terminal uspio sam instalirati openSUSE 12.1 i kao totalni noob cak ga i prilicno dobro urediti za pocetak. Ali ipak moram i ovdje pitati par stvari.

1. Povremeno, a najcesce kada idem ugasiti (quit) neki program linux ode u log out. A jednom se to dogodilo i kada sam isao pokrenuti firefox. Da li je to bug ili se log out negdje moze podesiti?

2. VLC. Nakon muka sa postavljanjem repozitorija nekako sam ga instalirao. Ali kada sam ga pokusao asocirati sa videom (avi, mkv ..) preko "open with-other-remember...." vise se nije htio ni pokrenuti. Audio je uredno svirao ali filmove ne. Nakratko bi se pojavio i odmah nestao. Preko YaST-a sam ga uninstalirao (valjda) i ponovo instalirao ali isto. Onda sam instalirao SMPlayer2 koji dobro radi ali me ipak zanima sta se dogodilo sa VLC-om. I da li ima i neki bolji player za SUSE.

3. Repozitoriji. Kada idem na Package search-webpin (pretpostavljam da bi to trebala biti online pretraga repozitorija) javi gresku kao na slici 1. A VLC sam sam instalirao metodom guglanja i pokusaja i pogreske :) i ako se ne varam skinio sam repozitorije na hard slika 2. Pretpostavljam da se to moze i bolje i korektnije pa molim pojasnjenje.

4. openSUSE mi se puno vise svidja od Ubuntua 12.04 ali svejedno su mi boje nekako ispranije, manje kontrastne nego u windowsima. Moze li se to nekako dotjerati? A da ne diram postavke na samom monitoru.

Koliko sam citao ovdje SUSE se bas ne preporuca pocetnicima kao ja ali ga namjeravam ostaviti u dual bootu jer mi se, kako rekoh, vise svidja nego Ubuntu i puno bitnije jer mi prepoznaje TV karticu i mogu uredno gledati TV preko Kaffeinea. Takodjer da li postoji jos neki program za gledanje TV-a?

Jos da kazem da sam morao prvo instalirati SUSE 11.4 pa sam napravio upgrade na 12.1 jer nijedan noviji linux se ne da na moj komp bez trikova. Kazu zbog graficke kartice. A jos sam na 11.4 instalirao ATIjeve 12.3 drivere. Mozda je u toj nadogradnji problem sa VLC-om i log outom?

Thanx!

slika 1 slika 1
slika 2 slika 2
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.4.2012 18:13 (Eld).
15 godina
neaktivan
Eld kaže...

....

1. Povremeno, a najcesce kada idem ugasiti (quit) neki program linux ode u log out. A jednom se to dogodilo i kada sam isao pokrenuti firefox. Da li je to bug ili se log out negdje moze podesiti?

2. VLC. Nakon muka sa postavljanjem repozitorija nekako sam ga instalirao. Ali kada sam ga pokusao asocirati sa videom (avi, mkv ..) preko "open with-other-remember...." vise se nije htio ni pokrenuti. Audio je uredno svirao ali filmove ne. Nakratko bi se pojavio i odmah nestao. Preko YaST-a sam ga uninstalirao (valjda) i ponovo instalirao ali isto. Onda sam instalirao SMPlayer2 koji dobro radi ali me ipak zanima sta se dogodilo sa VLC-om. I da li ima i neki bolji player za SUSE.

3. Repozitoriji. Kada idem na Package search-webpin (pretpostavljam da bi to trebala biti online pretraga repozitorija) javi gresku kao na slici 1. A VLC sam sam instalirao metodom guglanja i pokusaja i pogreske :) i ako se ne varam skinio sam repozitorije na hard slika 2. Pretpostavljam da se to moze i bolje i korektnije pa molim pojasnjenje.

4. openSUSE mi se puno vise svidja od Ubuntua 12.04 ali svejedno su mi boje nekako ispranije, manje kontrastne nego u windowsima. Moze li se to nekako dotjerati? A da ne diram postavke na samom monitoru.

Koliko sam citao ovdje SUSE se bas ne preporuca pocetnicima kao ja ali ga namjeravam ostaviti u dual bootu jer mi se, kako rekoh, vise svidja nego Ubuntu i puno bitnije jer mi prepoznaje TV karticu i mogu uredno gledati TV preko Kaffeinea. Takodjer da li postoji jos neki program za gledanje TV-a?

Jos da kazem da sam morao prvo instalirati SUSE 11.4 pa sam napravio upgrade na 12.1 jer nijedan noviji linux se ne da na moj komp bez trikova. Kazu zbog graficke kartice. A jos sam na 11.4 instalirao ATIjeve 12.3 drivere. Mozda je u toj nadogradnji problem sa VLC-om i log outom?

Thanx!

1. Za ovo jos nisam cuo, a pogotovo dozivio, stvarno neznam sto moze bit tome uzrok tome, google sigurno zna :/

2. Za VLC nisi trebao dodavati nikakav poseban repozitorij jer se vec nalazi u standardnom repozitoriju, a za postavljanje vlc-a kao zadani program za otvaranje pojedinih file-ova ( KDE nacin ) idi na Personal Settings --- File Associations --- Video i tamo si namjesti prioritet za te playere

U terminal upisi 'zypper se vlc' i ako ispred vlc-a postoji 'i' onda je instaliran, a ako ga nema onda nije instaliran, a smplayer je odlican player ;)

3.YaST - Software Management ti je za trazenje programa, ovo tvoje nije dobro, a mozes i preko terminala koristeci zypper <se, in, rm, if> <program>, man zypper ili zypper --help ima sve potrebne, pa cak i vise informacija o svemu

Nije mi jasno sto si mislio pod tome da si repozitorije skinuo na hdd? Repozitorije dodas YaST --- Software Repositories --- Add ( dolje lijevi kut ) --- oznacis Community Repositories --- next --- i sad ih tu oznacis i stisnes OK ( oznaci si Packman, libdvdcss i KDE:Extras repozitorije), naravno KDE:Extras ako koristis KDE a koristis ga ;)

4. Kako mislis da su ti boje ispranije ?

Koju graficku imas? Najbolje napravi cisti, punokrvni install pa onda vidi kak rade sitnice ;)

17 godina
SeleS kaže...
Eld kaže...

1. Za ovo jos nisam cuo, a pogotovo dozivio, stvarno neznam sto moze bit tome uzrok tome, google sigurno zna :/

2. Za VLC nisi trebao dodavati nikakav poseban repozitorij jer se vec nalazi u standardnom repozitoriju, a za postavljanje vlc-a kao zadani program za otvaranje pojedinih file-ova ( KDE nacin ) idi na Personal Settings --- File Associations --- Video i tamo si namjesti prioritet za te playere

U terminal upisi 'zypper se vlc' i ako ispred vlc-a postoji 'i' onda je instaliran, a ako ga nema onda nije instaliran, a smplayer je odlican player ;)

3.YaST - Software Management ti je za trazenje programa, ovo tvoje nije dobro, a mozes i preko terminala koristeci zypper <se, in, rm, if> <program>, man zypper ili zypper --help ima sve potrebne, pa cak i vise informacija o svemu

Nije mi jasno sto si mislio pod tome da si repozitorije skinuo na hdd? Repozitorije dodas YaST --- Software Repositories --- Add ( dolje lijevi kut ) --- oznacis Community Repositories --- next --- i sad ih tu oznacis i stisnes OK ( oznaci si Packman, libdvdcss i KDE:Extras repozitorije), naravno KDE:Extras ako koristis KDE a koristis ga ;)

4. Kako mislis da su ti boje ispranije ?

Koju graficku imas? Najbolje napravi cisti, punokrvni install pa onda vidi kak rade sitnice ;)

Za sada se log out vise ne dogadja. To za repozitorije je islo ovako: Kaffeine ok radi ali mi je izgledao siromasan funkcijama pa sam se sjetio vlc-a i naravno guglajuci sam jednostavno koristeci copy-paste u terminal izvrsio komande za dodavanje repozitorija ali meni je to izgledalo kao da nesto skida sa neta na hard jer je jako jako dugo trajalo i u terminalu je pisalo "retreive" (ako se dobro sjecam) i skrolao je ispis sa postocima i brojem (npr 75% 27 of 510). Tko zna sta sam ja skinio {#}

File associations sam, naravno, nasao cim sam instalirao VLC ali ja tamo, ako nisam slijep, ne vidim AVI i MKV formate da ih pridruzim!

Kako naci programe u standadnom repozitoriju?

Za boje ne znam kako da opisem ali nekako mi je aero na windowsima jasniji, izrazeniji, ostriji...

Kartica je HD6790 (vidi moj PC) a install sam cisti i napravio na nacin kako sam vec opisao. Prvo 11.4 pa upgrade na 12.1 i to na posebni hard samo za linux a ako treba nije meni tesko to jos jednom ponoviti. A sto cu vjerojatno i napraviti jer sam maloprije isprobao gnome koji mi se ne svidja pa se vratio na KDE.

15 godina
neaktivan
Eld kaže...

1. ... copy-paste u terminal izvrsio komande za dodavanje repozitorija ali meni je to izgledalo kao da nesto skida sa neta na hard jer je jako jako dugo trajalo i u terminalu je pisalo "retreive" (ako se dobro sjecam) i skrolao je ispis sa postocima i brojem (npr 75% 27 of 510)...

2. File associations sam, naravno, nasao cim sam instalirao VLC ali ja tamo, ako nisam slijep, ne vidim AVI i MKV formate da ih pridruzim!

3. Kako naci programe u standadnom repozitoriju?

4. Za boje ne znam kako da opisem ali nekako mi je aero na windowsima jasniji, izrazeniji, ostriji...

Kartica je HD6790 (vidi moj PC) a install sam cisti i napravio na nacin kako sam vec opisao. Prvo 11.4 pa upgrade na 12.1 i to na posebni hard samo za linux a ako treba nije meni tesko to jos jednom ponoviti. A sto cu vjerojatno i napraviti jer sam maloprije isprobao gnome koji mi se ne svidja pa se vratio na KDE.

1. ako su te naredbe bile nesto tipa 'zypper ar <repozitorij> <ime_repozitorija>', 'zypper ref', 'zypper in vlc', onda si u tom slucaju dodao taj repozitorij, osvjezio kompletnu bazu i instalirao taj program, tj. vlc u tvom slucaju

2. x-matroska = .mkv a x-msvideo = .avi aka .divx, pise ti sve u opisu kad stisnes na taj format

3. programe/aplikacije na OpenSUSE 12.1 ili na bilo kojoj drugoj verziji mozes instalirati pomocu terminala ( CLI nacin ) ili pomocu YaST-a ( GUI nacin ) ...

Terminal ( CLI ) nacin :

zypper se <trazeni program ili kriterij za program>  # pretrazuje online repozitorije za tvoju kljucnu rijec tj. za predmet pretrazivanja

zypper if <program> # dobijes vise informacija o samome programu

su -

zypper in <program> # instalacija programa

zypper rm <program> # deinstalacija programa

YaST ( GUI ) nacin :

otvori YaST ( dolazi vec predinstaliran sa OpenSUSE-om ) i nalazi se na desktopu ili otvori System --- YaST

upisi pass --- Software Management --- ostatak je sam po sebi jasan ;)

*da bi dobio uvid u veci broj programa/aplikacija moras si omogucit ( enable ) Packman repositorij i libdvdcss repozitorij ...

*opcionalno ako koristis KDE mozes si jos omoguciti i KDE:Extra repozitorij ...

4. jesi li instalirao driver za graficku ?, probaj napravit odmah 12.1 instalaciju a ne upgrade sa 11.4, nista nije nemoguce ;)

Sretno ^^

17 godina

Evo upravo isprobavam. Vani je hladno i mrljavo pa nemam sta pametnije raditi {#} Znaci napravio sam ponovo clean install 12.1 i nakon restarta uspio uociti da javi gresku u vezi graficke kartice. Sa "nomodeset" sam dobio, kako velis, CLI pa cu sad proguglati kako da instaliram drivere za grafu. Sada sam vec nesto malo pametniji {#}

17 godina

Napravio cistu instalaciju openSUSE-a 12.1 i uz, manje probleme dotjerao da, evo, radi ko urica {#} Sad gledam da nadjem neku jasniju i citkiju kombinaciju fontova za Firefox. Da mi forum ne bude kao na slici. Ima li netko da mi preporuci svoje postavke da se ne patim?

13 godina
neaktivan
Eld kaže...

Napravio cistu instalaciju openSUSE-a 12.1 i uz, manje probleme dotjerao da, evo, radi ko urica {#} Sad gledam da nadjem neku jasniju i citkiju kombinaciju fontova za Firefox. Da mi forum ne bude kao na slici. Ima li netko da mi preporuci svoje postavke da se ne patim?

Kopiraj sve fontove sa Windowsa u .font folder koji se nalazi u Home folderu (ako ga nema, napravi ga)

Isn't it a remarkable coincidence almost everyone has the same religion as their parents? Religions run in families. How does this come about? Trough childhood indoctrination. -Richard Dawkins
17 godina
Unix kaže...
Eld kaže...

Kopiraj sve fontove sa Windowsa u .font folder koji se nalazi u Home folderu (ako ga nema, napravi ga)

Ma nije to u pitanju, vec sam to napravio ali fontova ima mali milion pa je zamorno mijenjati font po font i gledati kako izgleda. I btw koliko sam vidio ne mora se ni kopirati nego se moze u windows/font folderu desni klik na font-action-install.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.4.2012 17:42 (Eld).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice