Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.526.299
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori mp3 ne radi

Molim vas pomoć...kupila sam acer aspire 5349 i nikako da mi očita filmove niti mp3 pjesme. S njim je došao ovaj ludi cd koji sam instalirala i sad imam taj meezo i niš ne kužim{#}.  Please ako netko može pomoći kod instalacije nekog programa koji bi mi očitao sve to jer me ovo izluđuje{#}

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Evo ukratko...Do sada sam probao većinu sistema ali sam i dalje na Win XP pro SP 3 (koji je gotovo muzejski) pa se pitam koliko je stvarno isplativo preci na linux...i koje su pogodnosti... thx

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

koji to sistema si ti isprobao ako nisu windowsi?

za sta inace koristis windowse i sto zapravo ocekujes od linuxa?

umjesto da mi tebi tu odgovaramo, trebao si stavit malo vise detalja i svega ostalog, ovako izgleda ni ti sam neznas sta bi ;)

16 godina
neaktivan

JEl iko od vas ima problema sa grijanjem Atijevih grafickih sa open source driverima...

Naime sa open source na ubuntu 11.10 gnome shell mi sve ide kao podmazano ali se grafa grije malo vise dok sa atijevim driverima je sve u banani, puca slika ali se ne grije...u pitanju je ati 5670

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
malina22 kaže...

JEl iko od vas ima problema sa grijanjem Atijevih grafickih sa open source driverima...

Naime sa open source na ubuntu 11.10 gnome shell mi sve ide kao podmazano ali se grafa grije malo vise dok sa atijevim driverima je sve u banani, puca slika ali se ne grije...u pitanju je ati 5670

Naravno, meni se redovito pregrijavao i gasio prije update ovog kernela. Sad to više ne radi. Ali ne koristim ati drivere jer mi fallback-aju u užas od gnome-shell-a.

p.s. Flash mi grafičku ubije bez problema. Odnosno prije je to radio.

Q.E.D.
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.12.2011 15:59 (Bypass).
16 godina
neaktivan

Radeon driver podržava različite power profile, odnosno podešavanje taktova GPU-a i memorije. Za više informacija pogledaj http://www.x.org/wiki/RadeonFeature#KMS_Power_Management_Options i https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI#With_KMS_enabled

Korištenje je lagano:

• dinamički power management (ekran zatrepće pri promjeni taktova, što nekima smeta budući da su promjene česte, tako da ovo nije defaultna postavka; uz to, ne radi ako je spojeno više monitora na jednu karticu): sudo echo profile > /sys/class/drm/cart0/device_power_method
  • power management putem profila (defaultna postavka): sudo echo profile > /sys/class/drm/cart0/device_power_method
  • uključivanje low profila (upozorenje - ovaj profil može uzrokovati probleme s određenim modelima laptopa): sudo echo low > /sys/class/drm/card0/device/power_profile
  • ostali profili su default (defaultni taktovi), med (nije podržan na svim serijama Radeona), high (maksimalni taktovi) i auto (izmjenjuje taktove između med i high)

Svi profili osim default postavljaju taktove na low vrijednost kada monitor prijeđe u DPMS off stanje (tj. sleep mod). Default uvijek drži defaultne taktove koji su specificirani BIOSom grafičke kartice. 

Svoju karticu (HD4850) uvijek držim na low profilu, tako da je vrlo tiha, a performanse su dovoljne za (gotovo) sve moje potrebe.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.12.2011 16:04 (hrx).
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori mp3 ne radi
dea3011 kaže...

Molim vas pomoć...kupila sam acer aspire 5349 i nikako da mi očita filmove niti mp3 pjesme. S njim je došao ovaj ludi cd koji sam instalirala i sad imam taj meezo i niš ne kužim{#}.  Please ako netko može pomoći kod instalacije nekog programa koji bi mi očitao sve to jer me ovo izluđuje{#}

Ukoliko želiš prikazivati filmove i slušati glazbu u Meegou, trebaš dodati community repozitorij paketa (programa) - uputstva su ovdje: http://wiki.meego.com/Community_Repo#Adding_the_community_repository_to_your_system

Zatim je potrebno instalirati dekodere i multimedijalne svirače (ne moraš instalirati sva tri playera - jedan od njih će ti biti dovoljan; Totem je najjednostavniji za upotrebu, dok je VLC najmoćniji): http://wiki.meego.com/Community_Repo#Installing_the_software

Moj je savjet da umjesto Meegoa instaliraš Ubuntu - osim prilagođenosti desktop korisnicima, on ima najveću zajednicu korisnika (web site hrvatske udruge korisnika - http://www.ubuntu-hr.org/), te će se za moguće probleme koje možda budeš imala brzo naći rješenje.

Osim Ubuntua, možeš instalirati Linux Mint, koji je baziran na Ubuntuu i čije DVD izdanje dolazi sa svime potrebnim za gledanje filmova i slušanje glazbe (kod Ubuntua je dekodere potrebno instalirati naknadno ili označiti odgovarajuću opciju pri instalaciji na disk, te će instalacijski program skinuti potrebne pakete s Interneta).

Sa Meegoom rijetki imaju iskustva, a službeni razvoj Meegoa je napušten; razvijatelji Meegoa su većinom prešli na projekt imena Tizen. Neslužbeni nastavak razvoja Meegoa je Mer / Nemo Mobile projekt.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.12.2011 16:39 (hrx).
13 godina
neaktivan
The Acacia Strain kaže...

umjesto da mi tebi tu odgovaramo, trebao si stavit malo vise detalja i svega ostalog, ovako izgleda ni ti sam neznas sta bi ;)

Mislio sam na vistu, win7 i to... 

Najcesce koristim MS office, photoshop i standardne softvere za multimediju....

Jednostavno zelim nesto novo jer mi je windows dosadio, to je sve...

17 godina
neaktivan
i50 kaže...
The Acacia Strain kaže...

Mislio sam na vistu, win7 i to... 

Najcesce koristim MS office, photoshop i standardne softvere za multimediju....

Jednostavno zelim nesto novo jer mi je windows dosadio, to je sve...

ok, sve to sto si naveo je zamjenjivo, eventualno ako si bas maher za photoshop pa ti trebaju posebni plug-inovi, onda bi moglo bit problema, al gimp sasvim dobro radi svoj posao.. dakle bilo koja distra te po tom pitanju moze zadovoljit ;)

ja koristim debian godinama vec, tako da ako uzmes to ili kakvu debian related distru neces pogrijesit, ima ok podrsku, razni forumi, wikipedije itd..

16 godina
neaktivan
hrx kaže...

Radeon driver podržava različite power profile, odnosno podešavanje taktova GPU-a i memorije. Za više informacija pogledaj http://www.x.org/wiki/RadeonFeature#KMS_Power_Management_Options i https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI#With_KMS_enabled

Korištenje je lagano:

• dinamički power management (ekran zatrepće pri promjeni taktova, što nekima smeta budući da su promjene česte, tako da ovo nije defaultna postavka; uz to, ne radi ako je spojeno više monitora na jednu karticu): sudo echo profile > /sys/class/drm/cart0/device_power_method
  • power management putem profila (defaultna postavka): sudo echo profile > /sys/class/drm/cart0/device_power_method
  • uključivanje low profila (upozorenje - ovaj profil može uzrokovati probleme s određenim modelima laptopa): sudo echo low > /sys/class/drm/card0/device/power_profile
  • ostali profili su default (defaultni taktovi), med (nije podržan na svim serijama Radeona), high (maksimalni taktovi) i auto (izmjenjuje taktove između med i high)

Svi profili osim default postavljaju taktove na low vrijednost kada monitor prijeđe u DPMS off stanje (tj. sleep mod). Default uvijek drži defaultne taktove koji su specificirani BIOSom grafičke kartice. 

Svoju karticu (HD4850) uvijek držim na low profilu, tako da je vrlo tiha, a performanse su dovoljne za (gotovo) sve moje potrebe.

pokusao sam promijeniti profil ali prije toga sam vidio da mi graficka radi na max taktovima zbog cega se grije ali kad ukucam komandu u terminal dobijem samo ovo...

malina@malina-desktop:~$ sudo echo low > /sys/class/drm/card0/device/power_profile
bash: /sys/class/drm/card0/device/power_profile: Permission denied
malina@malina-desktop:~$
Ako moze neko da mi pomogne u cemu grijesim bio bih mu zahvalan.

14 godina
neaktivan
Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.12.2011 21:18 (sumski).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Upotrijebi:

sudo sh -c 'echo low > /sys/class/drm/card0/device/power_profile'

ili

sudo -i
<unos lozinke>
echo low > /sys/class/drm/card0/device/power_profile

U Fedori, umjesto  sudo -i  koristiti  su -  .

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.12.2011 21:36 (hrx).
17 godina
neaktivan

dedoimedo hvali novi linux mint s forkom gnome2, tzv. mate

link

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!

0 0 hvala 1
14 godina
protjeran

Eto, nakon zadnjeg update-a, opet ne mogu promjeniti brightness na ubuntu 11.10. Cijelo vrijeme je na max i već par dana tražim rješenje.

p.s. grub jest podešen na : GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor splash"

Vjerojatno su open nešto s kernelom izvodili.

Q.E.D.

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

jeli itko ima iskustva sa blackbuntom,jel ima ikakvog napretka u odnosu na backtrack?Dali te neprovjerene distre mogu i same sadrzit security flaws,il nedaj boze imati namjesten backdoor koji moze kompromitirati korisnike,kolko je uopce sigurno koristiti neprovjerene distre ?

I moze li mi netko reci koje su benefiti koristenja CentOS-a u odnosu na druge distre ako uopce postoje...

Zahvaljujem

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Nitro233 kaže...

jeli itko ima iskustva sa blackbuntom,jel ima ikakvog napretka u odnosu na backtrack?Dali te neprovjerene distre mogu i same sadrzit security flaws,il nedaj boze imati namjesten backdoor koji moze kompromitirati korisnike,kolko je uopce sigurno koristiti neprovjerene distre ?

I moze li mi netko reci koje su benefiti koristenja CentOS-a u odnosu na druge distre ako uopce postoje...

Zahvaljujem

Prvo, one nisu neprovjerene, imaju community, developere, sve što jednu distribuciju krasi. Drugo većina ih je bazirqna na ubuntu-u i razlikuje ih samo koliko je u biti ubuntu-a u njima. Primjerice backtrack ubuntu core sa minimalnim gnome-om. Druge imaju više toga u sebi. Treće backdoor i takve stvari nećeš naći u blackbuntu-u, jer bi to bila apsolutna glupost koja bi se brzo otkrila s obzirom kome je najmjenjena distribucija. Uglavnom sve su one iste u suštini, samo je na korisniku odabir koja mu više odgovara. Alati su poprilično isti u svim sigurnosnim distribucijama.

Ne vidim nikakve benificije korištenja centOS-a naspram drugih distribucija, osim što je poprilično stabilan.

Q.E.D.
17 godina
neaktivan
Nitro233 kaže...

Zahvaljujem

jesi koristio i prije backtrack? blackbuntu je samo jedna nova newbie friendly distra, tako da ako planiras za nesto ozbiljniji rad onoga za sto inace BT sluzi, onda radije instaliraj BackTrack, nisam ga dugo pratio, al kako vidim, vec ima i peta serija te distre koja se ukupno pokazala jako dobro.

centos je malo naprednija distra, al opet neznam za sto ti to planiras sve koristit, pa je i odgovor malo teze dat..

14 godina
odjavljen

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

konačno riješio grafiku na novom lenovo Z570 koji dolazi s hibridnom grafikom integriranom intel i odvojenom nvidia gt520m te nvidijinom tehnologijom optimus. optimus radi na win7, tj. računalo samo određuje kad mu treba 3D akceleracija.

na kubuntu 11.10 radila je samo intelova grafika. prva greška je instaliranje nvidia drivera preko ubuntuovog 'additional drivers' sistema instaliranja grafičkih drivera. to ste možda napravili i pri instalaciji ako odaberete 'install 3rd party software'. to maknete klikom na 'remove' i napravite reset. zatim slijedite ove upute za instaliranje bumblebee

http://askubuntu.com/questions/36930/how-well-do-laptops-with-nvidia-optimus-work

nakon toga nvidia settings pokrećete ovako optirun nvidia-settings -c :8  , ako pokrenete naredbom nvidia-xconfig samo onda će on modificirati xorg.conf i neće vamm raditi kako treba, jer kartica nije podržana out-of-box. brisanje xorg.conf može pomoći

za svaki program koji želite da rabi nvidia grafiku morate pokrenuti naredbom npr. optirun sauerbraten , dakle optirun se doda ispred programa. i za kraj dokaz, a ne obećanje

*i još nešto, upogonio sam google sketchup8 na kubuntu 11.10. preko winea. malo mi je pomogao dedoimedo s winetricksom, a nakon toga i jedan edit regedita 

wine regedit

Navigate to HKEY_CURRENT_USER → Software → Google → SketchUp8 → GLConfig → Display

Change the value of HW_OK to 1(so that it shows up as 0x00000001 (1))

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!

3 0 hvala 3
13 godina
neaktivan

Hvala ti puno na pomoći. Čak sam ja i sama bila prije instalirala neke programe koji mi trebaju za film i muziku ali najveći problem mi je instalirati nešto. Kada otvorim nešto što sam skinula nije kao u windowsima jednostavno klikaš dalje dok ne instaliraš.Ovdje nešto skinem i otvorim i onda se pojavi sto fileova i nemam pojma kako da instaliram!!! {#} I s ove stranice sam player skinula koju si mi ti preporučio ali ne mogu instalirati,ko debil sam otkad taj linux imam. Windowsi su mi bili super, možda bolje da si instaliram,ovo me frustrira. Hvala ti puno na trudu{#}

16 godina
neaktivan

Meego, iako je zadnja verzija 1.2 je bio (podosta) u razvoju i ne baš prilagođen početnicima. Instalacija programa u Ubuntuu (koji jest prilagođen početnicima) svodi se na pokretanje Software Centrea i klikanja na botun Install aplikacije koju želiš - ne može jednostavnije od toga :) - ovdje možeš pogledati kako to radi.

15 godina
neaktivan
dea3011 kaže...

Hvala ti puno na pomoći. Čak sam ja i sama bila prije instalirala neke programe koji mi trebaju za film i muziku ali najveći problem mi je instalirati nešto. Kada otvorim nešto što sam skinula nije kao u windowsima jednostavno klikaš dalje dok ne instaliraš.Ovdje nešto skinem i otvorim i onda se pojavi sto fileova i nemam pojma kako da instaliram!!! {#} I s ove stranice sam player skinula koju si mi ti preporučio ali ne mogu instalirati,ko debil sam otkad taj linux imam. Windowsi su mi bili super, možda bolje da si instaliram,ovo me frustrira. Hvala ti puno na trudu{#}

na linuxu se isto može puno toga lagano instalirati - pretpostavimo da imaš ubuntu - odeš u software centar i pretražiš po imenu programa i uglavnom su tamo svi koji ti trebaju i samo lupiš install.

možeš i na netu naći neki .deb paket (kao .exe na winsima) i samo klikneš na njega, i upali se software centar za instalaciju i dalje je isto kao i na winsima - next i install.

A čak i da nemaš .deb pakete obično u toj arhivi koju si skinula, imaš i fajl koji se zove readme i pročitaj ga, i tamo ti uglavnom piše da tu arhivu moraš raspakirati u njoj imaš neki fajl koji se zove install, i onda u terminalu navigiraš do njega upisivanjem putanje gdje je i samo pokreneš taj install file kao skriptu - uđeš u folder (terminalom) i upišeš./install.sh

btw, ovdje imaš zgodan tut http://www.psychocats.net/ubuntu/installingsoftware 

EDIT - pretekli su me :)

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.12.2011 15:11 (kakapo).
14 godina
odjavljen

imam ubuntu 10.04 LTS i htjeo bi upgredat na 11.10 ,probao sam preko update manager step by step i nije uspjelo nakon sta sam resetirao kompjuter trebalo se upgreadat ali nije.Sada bih se htjeo rjesiti 10.04 izbrisati sa kompa potpuno i sve ispocetka staviti 11.10.Koji je najbolji nacin da se rjesim ubuntua da mi ne ostaje i grub poslje jer zna raditi probleme?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Nitro233 kaže...

imam ubuntu 10.04 LTS i htjeo bi upgredat na 11.10 ,probao sam preko update manager step by step i nije uspjelo nakon sta sam resetirao kompjuter trebalo se upgreadat ali nije.Sada bih se htjeo rjesiti 10.04 izbrisati sa kompa potpuno i sve ispocetka staviti 11.10.Koji je najbolji nacin da se rjesim ubuntua da mi ne ostaje i grub poslje jer zna raditi probleme?

Format diska...

&amp;lt;a href=&amp;quot;http://www.erepublik.com/en/referrer/Zerocool12&amp;quot; target=&amp;quot;_blank&amp;quot;&amp;gt; &amp;lt;img src=&amp;quot;http://erepublik.com/images/badges/erepublik-badg
14 godina
odjavljen

napravio sam format diska na kojem mi je bio ubuntu i sada ne mogu uci ni u windowse i kad pokrenem racunalo javi mi se "error: no such partition grub rescue" {#}{#}

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nitro233 kaže...

napravio sam format diska na kojem mi je bio ubuntu i sada ne mogu uci ni u windowse i kad pokrenem racunalo javi mi se "error: no such partition grub rescue" {#}{#}

14 godina
odjavljen

presao sam sa lucid lynxa na natty narhwal.I prezalio sto sam presao.Unity sucelje u natty narhwalu je toliko bugovito i puno glitcheva da je to za ne povjerovati.Kad sam jos ukljucio compiz efekte cijeli os mi je se crashao i sad kad god ga bootam dobijem bijeli snjeg ko na telki kad nema signala.Morat cu brisati natty narhwal,po meni najbugovitija verzija ubuntua do sad.Cijelo sucelje je prilagodjeno za tablet racunala i ne svidja mi se.Bi li biste mi mogli preporuciti neku stabilnu distru linuxa samo da ima bogat repozitorij kao ubuntu?

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2011 14:46 (Nitro233).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nitro233 kaže...

presao sam sa lucid lynxa na natty narhwal.I prezalio sto sam presao.Unity sucelje u natty narhwalu je toliko bugovito i puno glitcheva da je to za ne povjerovati.Kad sam jos ukljucio compiz efekte cijeli os mi je se crashao i sad kad god ga bootam dobijem bijeli snjeg ko na telki kad nema signala.Morat cu brisati natty narhwal,po meni najbugovitija verzija ubuntua do sad.Cijelo sucelje je prilagodjeno za tablet racunala i ne svidja mi se.Bi li biste mi mogli preporuciti neku stabilnu distru linuxa samo da ima bogat repozitorij kao ubuntu?

Mint.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
14 godina
Nitro233 kaže...

openSuSE 12.1 (Gnome ili KDE)

Linux Mint Lisa (imaš mod MATE).

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice