Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.524.821
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

ima li tko intelov procesor s integriranom grafikom intel gma hd u kombinaciji s ati karticom? ova stranica se bavi time, čini se još u ekperimentalnoj fazi.  uglavnom, kažu da kod open source drivera zvanih 'radeon' ova stvar radi, dok za zatvorene fglrx ne radi, iako je ati predstavio tenologiju PowerXpress još tamo od catalysta 11.4 koja upravo omogućuje preklapanje između integrirane i 'dedicated' grafike. imam fglrx driver, catalyst 11.8, instaliran preko kubuntuovog 'additionals drivers' ponude i pod amd control centar ne mogu naći ovu opciju. iako pod 'additionals drivers' ispod ovog aktiviranog drivera stoji 'ati grapshics driver - post release update' , kad to pokušam instalirat prekine mi nakon jedno 70%. probao i sa instaliranim (aktiviranim) ovim gornjim fgrlx i sa deinstaliranim. treba li pričekati da ubuntu ubaci nove drivere u repozitorij, što ide sporo ili možda probati ovaj novi 11.9 driver.  

poronix je pisao o ovome u ožujku. ovaj lik piše o vgaswitcheroo koji radi s open source driverima, na koje se ja ne bih vraćao na kubuntu stroju, jer je šteta da ovakav stroj ima problema sa skrolanjem web stranica s flashom (ja to testiram na monitor.hr).  s fglrx driverima to radi dosta fluidno i moram priznati da mi je ovo do sada najbolje grafičko iskustvo s linuxom (i3-380M, ATI HD6370) . također, svi koji žele pomoći razvoju mogu svoju konfiguraciju prijaviti na launcpadu ovdje i slijediti upute. za praćenje ovog 'buga' kliknite na launchpadu join a team ili čitajte http://linux-hybrid-graphics.blogspot.com/

*pronašao sam ovo što kažu na phoronixu. izgleda da za sada samo radi prebacivanje ati integrirana - ati descrete .  kažu ovdje za 11.7 catalyst:

The only proper new "feature" is support for PowerXpress GPU switching when using an AMD IGP and an AMD discrete graphics card. This is just dealing with switching between integrated and discrete graphics when both of them are being controlled by the Catalyst / fglrx driver. This unfortunately is no good if you're hoping to switch between Catalyst and the open-source Radeon KMS driver or with discrete/integrated graphics from other vendors. 

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.11.2011 9:02 (hrvooje).

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

opensuse 12.1 najavljuje snapper:

One of the coolest things about openSuse 12.1 is Snapper, a btrfs-based tool which allows you to view the differences between current and previous versions of files on your system and lets you roll back the changes, bringing back lost files or undoing damaging overwrites.

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
hrvooje kaže...

.. do sada najbolje grafičko iskustvo s linuxom (i3-380M, ATI HD6370) ..

-pics or it didn't happen. {#}

-nevjerojatno. Nakon x6 pokušaja instalavije rade-drivera pod ubuntuom (svaki put sam rekao 'nikad više'), pa unazad 1.5god. intelovog (ne)supporta za nove VGA (H55.., nema drivera) nešto ovakvog?

Koliko 'čitam' u tvom postu, još nema intel drivera? Jer se odnosi na integrirani-diskretni ATI...

Mislim da ću još jednom reči 'nikad više' ... a možda Rade proRadi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
-pics or it didn't happen. {#}

-nevjerojatno. Nakon x6 pokušaja instalavije rade-drivera pod ubuntuom (svaki put sam rekao 'nikad više'), pa unazad 1.5god. intelovog (ne)supporta za nove VGA (H55.., nema drivera) nešto ovakvog?

Koliko 'čitam' u tvom postu, još nema intel drivera? Jer se odnosi na integrirani-diskretni ATI...

Mislim da ću još jednom reči 'nikad više' ... a možda Rade proRadi.

nemam šta slikat, nije jedan događaj nego cijelo iskustvo. sve radi fluidno. otvorim npr. par stranica sa flashom i skrolanje radi glatko ( to mi ranije nije bio slučaj na linuxu, jer se linux u flash ne vole, da ne pričamo da su tek neki dan dodali službenu 64 bitnu verziju) uz ful kompozit na kde4.7 , uz otvoren kdenlive, 20 tabova browsera i gimp. glxgears mi daje oko 1150 fps-a, prezadovoljan novim kubuntuom, odlično za jednog bivšeg gnome2 korisnika. 

ma ima intel drivera, al nema mogućnost promjene grafike u letu. ono, treba mi 6 sati baterije, bez jakog grafičkog rada, prebaciš na integriranu grafiku u procesoru i baterija traje i traje. intelovi driveri rade, ako imaš recimo samo intelovu grafiku ili kombinaciju nvidia/intel, tu je situacija malo bolja. laptop je došao sa sled-om. kako je samo sled odlično podržavao clickpad, možda ima i ovu opciju bolje podržanu. morat ću pronaći cd i probati.

rekao sam idući linux laptop mora biti s nvidiom i opet ja ne kupi .... :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.11.2011 23:59 (hrvooje).
15 godina
neaktivan

Inače,skinuo sam si linux 0.01 source(onaj sa 10239 linija ''awesomesauce'' koda) pa ću to malo proučit.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Inače,skinuo sam si linux 0.01 source(onaj sa 10239 linija ''awesomesauce'' koda) pa ću to malo proučit.

Link?

http://adfoc.us/94491129371 <--- jedan klik i nekoliko sekundi pomaže puno ^^
15 godina
neaktivan
Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
14 godina

Pozdrav,

evo kupio sam ovaj lap i stavio na njega ubuntu 10.11 x64 i skoro pa nista ne znam o OS-u ali mi se svida i voljan sam poceti raditi u njemu.

prvo pitanje je.. mislim da mi ne prepoznaje graficku, nvidiju.. kad odem na system info pise mi "Nepoznato", probao sam instalirati ali nakon instalacije opet isto..

drugo pitanje je.. instalirao sam wine i vidio sam da se moze igrat cod 4 pa me zanima kako to instalirati..

Hvala!!

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
antagonist kaže...

Pozdrav,

evo kupio sam ovaj lap i stavio na njega ubuntu 10.11 x64 i skoro pa nista ne znam o OS-u ali mi se svida i voljan sam poceti raditi u njemu.

prvo pitanje je.. mislim da mi ne prepoznaje graficku, nvidiju.. kad odem na system info pise mi "Nepoznato", probao sam instalirati ali nakon instalacije opet isto..

drugo pitanje je.. instalirao sam wine i vidio sam da se moze igrat cod 4 pa me zanima kako to instalirati..

Hvala!!

Trebaš instalirati Nvidia-current drivere.

Instaliranje u wine je jednostavno. Dakle desni klik mišem (na setup.exe ili što već) i open with wine. Dalje je sve isto kao i kod win. Prije toga moraš postaviti setup.exe kao izvršnu datoteku, dakle opet desni klik -> properties-> permissions-> allow executing file as program.

hacktivist
14 godina

hvala za igru.. to sam uspio tj vidim da mi sad radi ali za grafu i ne bas :)

16 godina
hrvooje kaže...

opa, puno mnogo stvari. mint gnome shell extensions aka mgse i mate aka fork gnome2. kad dodamo i izlazak opensuse 12.1 potkraj mjeseca, možemo reći uzbuljiv će biti studeni u svijetu linuxa

A evo softpedija kaže da je izašla i fedora 16 prije par sati, službeno još ništa nije objavljeno ali tu je naznačen današnji datum

http://av-gurus.blogspot.com/
16 godina
neaktivan

@antagonist

Ne brini se za System Info - prilično je nepouzdan pri određivanju komponenti (podosta ljudi javlja da ne prepoznaje komponente, pogotovo Geforce kartice).

Možeš upotrijebiti hwinfo (dostupan u repozitorijima - sudo apt-get hwinfo za instalaciju):

hwinfo --gfxcard

za dobivanje informacija o graf. kartici.

Uz to,

sudo lspci | grep VGA

daje informacije o graf. karticama u računalu, dok

glxinfo | grep renderer

i

glxinfo | grep vendor

daju informacije o driveru koji se koristi za pokretanje graf. kartice.

@brixy

Fedora izlazi danas, ali službeno još nije izašla (trebala bi izaći oko 10 sati EST, odnosno kod nas (CET) oko 16 sati) . Ako ti se žuri, npr. ovaj mirror i mirrors.kernel.org primili su ISO image datoteke pred par dana (svi mirrori još nisu primili datoteke).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.11.2011 14:02 (hrx).
14 godina

ne uspjevam vidit to za grafu.. a valjda je ok kad mogu gledat 1080p film bez opterecenja

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.11.2011 14:17 (antagonist).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pozdrav..

sto trebam napraviti da mi proradi zvuk u ubuntu 11.10? Radi onaj zvuk kad upalim ubuntu ali ne radi zvuk kod mp3-ja i s neta(youtube)? instalirao sam codece s http://www.bug.hr/forum/topic/linux/tutorial-sto-uciniti-nakon-instalacije-ubuntua/91210.aspx ali ne pomaze.

edit: radi zvuk kad upalim ubuntu samo kad ga pokrecem s live USB-a. s diska opce nece

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.11.2011 16:05 (nerevar20).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
nerevar20 kaže...

Pozdrav..

sto trebam napraviti da mi proradi zvuk u ubuntu 11.10? Radi onaj zvuk kad upalim ubuntu ali ne radi zvuk kod mp3-ja i s neta(youtube)? instalirao sam codece s http://www.bug.hr/forum/topic/linux/tutorial-sto-uciniti-nakon-instalacije-ubuntua/91210.aspx ali ne pomaze.

edit: radi zvuk kad upalim ubuntu samo kad ga pokrecem s live USB-a. s diska opce nece

iako bi trebalo raditi, po defaultu, nekada alsa pravi probleme:

ugl, upali terminali - alt+ctrl+T  i upiši ovo 

sudo apt-get install alsa

i onda bi ti se trebalo instalirati zvuk. treba provjeriti i u synapticu da li imaš instalirano alsamixer i alsasound, oni su ti potrebni za zvuk. (nisam dugo na Ubuntuu, ali mislim da je tako)

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source freak, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
15 godina
neaktivan

Imam alsu instaliranu ali svejedno ne radi. Moze li mi jos netko dati kakav savjet?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
nerevar20 kaže...

Imam alsu instaliranu ali svejedno ne radi. Moze li mi jos netko dati kakav savjet?

sudo apt-get install ubuntu-restricted extras

hacktivist
16 godina
neaktivan
nerevar20 kaže...

Pozdrav..

Znaci zvuk ti radi. Pogledaj dali ti je sve pojačano u postavkama zvuka.

14 godina
neaktivan

Vidim da nitko ništa ne piše pa eto da obavijestim one koji nisu čuli/vidjeli, Fedora 16 došla.

Ovdje može biti VAŠA reklama!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Oj samo da javim rijesio sam problem s zvukom. Trebalo je pod sound settings promijeniti internal audio u analog stereo output..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

kako da instaliram programe iz repozitorija? gdje je taj rpozitorij i kako mogu vidjet sto je unutra? htio bih slozit conky

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

nasao sam na netu neki conky file i kad ga pastam mi se javljau slova "A" i "B" kad pritisnem bilo koju tipku i nestane mi zadnja linija teksta. nakon toga neznam kak to sve zbrisat ili popravit ili ponovno otvorit. pomozite 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ma zanemarite sve. {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Zašto kada počnem skidati neki torrent, nakon što restartiran računalo piše mi da nemože nači datoteke, tj greška da te datoteke ne postoje, ali nalaze se na disku, i mogu ih nači.

Probao sam vuze, onaj što dođe sa linuxon i Ktorrent.

Hvala na pomoči{#}

S budalama se ne isplati svađati.Prvo te spuste na svoj nivo,a onda te dotuku s iskustvom ! ! !
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ivan262 kaže...

Zašto kada počnem skidati neki torrent, nakon što restartiran računalo piše mi da nemože nači datoteke, tj greška da te datoteke ne postoje, ali nalaze se na disku, i mogu ih nači.

Probao sam vuze, onaj što dođe sa linuxon i Ktorrent.

Hvala na pomoči{#}

A spremaš na NTFS ili linux particiju?

16 godina
neaktivan
BenjamiX kaže...

Na NTFS, jer je linux particija premala{#}

S budalama se ne isplati svađati.Prvo te spuste na svoj nivo,a onda te dotuku s iskustvom ! ! !
15 godina
neaktivan
ivan262 kaže...
BenjamiX kaže...

Na NTFS, jer je linux particija premala{#}

BenjamiX ti želi reći da moraš mountati iliti podignuti NTFS particiju da torrenti se mogu na nju skidati.{#}

I pitanje je odgovor. Sporo tipkam i znam da kasnim na odgovor radi toga
14 godina
nerevar20 kaže...

kako da instaliram programe iz repozitorija? gdje je taj rpozitorij i kako mogu vidjet sto je unutra? htio bih slozit conky

Za Conky ti možda ovo pomogne.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
neaktivan
TONYA_ kaže...

BenjamiX ti želi reći da moraš mountati iliti podignuti NTFS particiju da torrenti se mogu na nju skidati.{#}

Upravo to :)

14 godina
protjeran

Interview sa Linus Torvaldsom na LinuxCon 2011 konferenciji.

Linus govori o Secure boot-u, Steve Jobsu, Androidu, Oracle i google-u, patentnom teroru, tužbama i slično. Svakako vrijedi pogledati:

hacktivist

1 0 hvala 8
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice