Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.535.576
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Imam cudan problem sa skypom...znaci radio je uredno i nakon jednog od update-a se poceo rusiti, ispocetka rjedje da bi sad to bilo konstantno, znaci uloguje se i samo se srusi...e sad fazon je taj sto ja kad idem preko terminala da ga pokrenem i vidim sta se desava on se najnormalnije upali, naravno sve dok je terminal dignut, iskljucenjem terminala iskljuci se i skype...sto je i logicno. 

Tako da sam ja sad negdje izmedju...niti mogu vidjeti sta je problem niti mogu reci da mi skype ne radi...

ima li ko kakvih slicnih iskustava...

Ubuntu 10.10 je u pitanju...64bit

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

@underdog

Driveri koje pokušavaš instalirati koriste stari network driver api - podrška za kompatibilnost s njim izbačena je iz kernela 2.6.31 (izašao 09. 09.2009.) i novijih verzija. Na Realtekovim stranicama možeš naći noviji driver koji bi mogao raditi.

Inače, RTL8187 je podržan od strane rtl818x drivera koji se nalazi u kernelu - imam wlan usb stick s RTL8187B koji jedva radi (brzinu treba smanjiti na 11Mbit/s da bi veza bila stabilna, domet je smanjen u odnosu na domet s Win driverima), a prema izvještajima s neta, L verzija radi još i lošije, ako i uopće (nije navedena kao podržana). Nažalost za B verziju nema novijih drivera sa Realtekovih stranica.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.8.2011 20:59 (hrx).
15 godina
odjavljen

Našao na vreliću (Varaždinski Hrelić) Neki PDA iz 1999. Model Packard Bell Easy Pad 100. Ja bi na to bacio uClinux, ali on ima samo 1 mb EEPROM-a i 128 KB RAM-a, da li je to moguće? Unutra je Motorala DragonBall tak da to nije problem. I da ima možda neko software sa sync tog PDA? gledao sam na netu, ali ispada ko da ih je samo 5 napravljeno i baš ja jednog takvog dobijem. PDA je došel s seriskim kablom, i ako ga spojim na komp i stisnem SYNC u PuTTY-u dobijem samo UUUU, i sad vjerojatno PDA čeka odgovor. Ima i spajanje kao preko modema i kad to gledam iz puttya dobijem init string. I još me zanima koji software se na tom čudu može vrtjeti.

P.S. PDA izgleda jako slično PALM-u III.

Pinky je zakon I ♥ π ⇓ tu klikni :)
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.8.2011 21:10 (bobica257).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
bobica257 kaže...

Neki PDA iz 1999. Model Packard Bell Easy Pad 100. Ja bi na to bacio uClinux, ali on ima samo 1 mb EEPROM-a i 128 KB RAM-a, da li je to moguće? (...) I da ima možda neko software sa sync tog PDA? (...)

Heh, uređaj nije mnogo mlađi od tebe :) . Jest, moguće je da ima navedene specifikacije. Prema onome što sam našao u ovom postu, izgleda da se koristio program naziva CompanionLink za sinkronizaciju, a on još uvijek postoji; što se tiče dodatnog softvera, prema ostalim postovima u threadu izgleda da ga nije bilo (radi se o porukama tijekom šest mjeseci, godinu ili dvije nakon izbacivanja uređaja).

EasyPad je star i prilično opskuran uređaj, pa me ne bi čudilo da ga trenutni CompanionLink ne podržava. Navode se stariji i noviji Palmovi, Hanspringovi i Sonyjevi dlanovnici kao podržani uređaji za sinkronizaciju, te je nužno imati HotSync i/ili Pilot (za starije), odnosno Palm Desktop (za novije uređaje) na PC računalu.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
neaktivan

imam friško instaliran ubuntu na kompjuteru konfiguracije Pentium 4 2,4 Ghz, 512 MB RAM, HDD 80 GB, grafička 128 MB

mogu li ikako ubrzat sustav, nekako imam osjećaj da je prespor treba mu dosta da skuži da sam uopće nešto kliknio, taj komp koristim samo za internet

može pomoć

Neću žvaku oću kusur

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pretpostavljam da se radi o verziji 11.04. Koja je grafička kartica (čip na njoj), te koristiš li vlasničke drivere (instaliraju se kroz Additional drivers (ili Hardware drivers) applet) ili open source drivere? Koristiš li Unity ili Gnome Classic? Ako koristiš Unity, probaj Classic. Pokušaj isključiti grafičke efekte (System -> Preferences -> Appearance -> Desktop Effects),

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.8.2011 21:46 (hrx).
15 godina
neaktivan
hrx kaže...

Pretpostavljam da se radi o verziji 11.04. Koja je grafička kartica (čip na njoj), te koristiš li vlasničke drivere (instaliraju se kroz Additional drivers (ili Hardware drivers) applet) ili open source drivere? Koristiš li Unity ili Gnome Classic? Ako koristiš Unity, probaj Classic. Pokušaj isključiti grafičke efekte (System -> Preferences -> Appearance -> Desktop Effects),

grafička ATI radeon 9550 128 MB, driveri su se sami instalirali za grafiku, za zvuk i za sve ostalo

mislim da koristim gnome jer ima dosta procesa upravo sa tim imenom

sad ću probat ovo što si mi napisao hvala

EDIT neznam doć do ovoga, kod mene je na hrvatski, znači sistem/postavke/izgled/efekti zaslona

toga kod mene nema ili neznam naći može pomoć

Neću žvaku oću kusur
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.8.2011 21:54 (cola777).
15 godina
odjavljen
hrx kaže...
bobica257 kaže...

Neki PDA iz 1999. Model Packard Bell Easy Pad 100. Ja bi na to bacio uClinux, ali on ima samo 1 mb EEPROM-a i 128 KB RAM-a, da li je to moguće? (...) I da ima možda neko software sa sync tog PDA? (...)

Heh, uređaj nije mnogo mlađi od tebe :) . Jest, moguće je da ima navedene specifikacije. Prema onome što sam našao u ovom postu, izgleda da se koristio program naziva CompanionLink za sinkronizaciju, a on još uvijek postoji; što se tiče dodatnog softvera, prema ostalim postovima u threadu izgleda da ga nije bilo (radi se o porukama tijekom šest mjeseci, godinu ili dvije nakon izbacivanja uređaja).

EasyPad je star i prilično opskuran uređaj, pa me ne bi čudilo da ga trenutni CompanionLink ne podržava. Navode se stariji i noviji Palmovi, Hanspringovi i Sonyjevi dlanovnici kao podržani uređaji za sinkronizaciju, te je nužno imati HotSync i/ili Pilot (za starije), odnosno Palm Desktop (za novije uređaje) na PC računalu.

Jedan dio me nisi shvatio, uređaj IMA 1 MB EEPROM-a i 128 KB RAM-a. A mene zanima dali je to dosta za uclinux, koji podržava njegov procesor - Motorolu Dragonball.

Pinky je zakon I ♥ π ⇓ tu klikni :)
16 godina
neaktivan

Ne bi trebalo biti problema s tom karticom - koristi open source radeon driver koji je prilično dobar. Jedina zamjerka (imao sam Radeon X1650XT) je bila pregledavanje slika u lightboxu, pogotovo onih kojima je bilo potrebno promijeniti veličinu - prelazak između slika je bio užasno spor.

Unity i GNOME Classic su dva sučelja - ukratko, Unity ima traku na vrhu ekrana i launcher na lijevoj strani, dok GNOME Classic ima dva panela na vrhu i dnu ekrana. Unity je nov, u razvoju i prilično spor i  nestabilan na nekim konfiguracijama. GNOME Classic bi trebao raditi bez problema.

15 godina
neaktivan
cola777 kaže...

...

mislim da koristim gnome jer ima dosta procesa upravo sa tim imenom

...

unity --- imas traku na lijevoj strani sa ikonicama...

gnome --- imas traku gore i dolje...gore imas applications, places, system, dolje ti je trash...

al po defaultu imas unity ako je 11.04 verzija...

napravi log out, i tamo odaberi classic ili gnome...neznam sta tocno pise i ponovno se logiraj...

sorry, prespor sam :/

-=Every moment is another Chance=-
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.8.2011 22:01 (SeleS).
15 godina
neaktivan

zahvaljujem dečki sad linux leti jesam sretan ko malo dijete haha

Neću žvaku oću kusur

4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
bobica257 kaže...
(...)

Jedan dio me nisi shvatio, uređaj IMA 1 MB EEPROM-a i 128 KB RAM-a. A mene zanima dali je to dosta za uclinux, koji podržava njegov procesor - Motorolu Dragonball.

Moja greška, oprosti.

Ne, nije dovoljno za uCLinux - on zahtijeva minimalno 2 MB flash memorije (EEPROM) i 8 MB RAM memorije. XIP (execute in place) verzija zahtijeva 1 MB RAM-a i veću količinu flash memorije (4-8 MB). Ipak, moguće ga je natjerati da radi na 1 MB flasha + 1 MB RAM-a (custom kernel od cca 400 kb, za Ciscov router). Navedeno je samo za kernel - aplikacije nisu uračunate.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.8.2011 22:13 (hrx).
15 godina

@ hrx

Hvala za pojašnjenje.

Skinuo sam drivere koje si linkao, instalirao bez problema, restartao ubuntu i ništa se nije promijenilo

user@pc:~$ iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

ra0       Ralink STA  ESSID:""  Nickname:"RT2860STA"
          Mode:Auto  Frequency=2.462 GHz  Access Point: Not-Associated  
          Bit Rate:1 Mb/s  
          RTS thr:off   Fragment thr:off
          Link Quality=90/100  Signal level:-75 dBm  Noise level:-95 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

pan0      no wireless extensions.

Kao što vidiš, ostao mi je ra0 otprije (to je wifi na laptopu), a realteka nema.

Jel bi ja trebao nekako ručno napraviti interface za tu antenu, i ako da, kako?

Ili možda postoji kakav prečac preko kojeg bih ja mogo odlučivati koju wireless karticu želim koristiti?

And I assure you, I did not have sexual relations with that woman!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Uspio sam instalirati linux i formatirati disk.

Zapeo sam na .iso filovima(igre, filmovi...) neznam kako da ih otvorim. inatalirao sam "Furius ISO Mount", i montiramali mi u folderu ništa ne pokazuje, prazan je.

Kako još mogu da ga montam, nešto kao deamon tools na windowsu?

Hvala na savjetima{#}

S budalama se ne isplati svađati.Prvo te spuste na svoj nivo,a onda te dotuku s iskustvom ! ! !
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Probaj ovo:

sudo apt-get install acetoneiso

15 godina
neaktivan

gmount je isto jako dobar, probaj to...

sudo apt-get install gmountiso

zatim kad ga instaliras:

sudo mkdir /media/iso

i kad ides nesto mountati pomocu tog programa uvijek stavi da ti je mount point ili lokacija taj folder jer ces onda dobiti na desktop ikonicu sa imenom iso i u njoj ce ti biti ti tvoji fileovi iz .iso file.a...

bas kao da ubacis dvd, cd, usb itd...

ovo "iso" mozes nazvati kako hoces...

-=Every moment is another Chance=-
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.8.2011 12:54 (SeleS).
16 godina
neaktivan

@underdog

Jesi li probao uključiti interface - ifconfig wlan0 up ?

Pogledaj i Readme datoteku koja je isporučena s driverima - tamo su uputstva za uključivanje i konfiguraciju.

15 godina

Probao sam i tvoj prijedlog i sve iz readme fajla s driverima i još uvijek ne radi.

A ništa, koristit ću antenu samo na windowsima jer se nemam više živaca zayebavati s tim.

Ipak hvala svima na pomoći

16 godina
neaktivan

Sretan rođendan, Linux! {#}

3 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Dac kaže...

Sretan rođendan, Linux! {#}

{#}, koji rođendan? 

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
15 godina
neaktivan
Shody_1994 kaže...
Dac kaže...

Sretan rođendan, Linux!  {#}

{#}, koji rođendan?

20-ti.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
14 godina
protjeran
Shody_1994 kaže...

{#}, koji rođendan? 

{#} 

Oblik uvečanog iPhonea iz budućnosti.
16 godina
neaktivan
underdog kaže...

Pozdrav!

Imam hp probook 4520s i na njemu dual boot win7/ubuntu 10.04

Pošto mi je signal wifi kartice preslab (kačim se na gradsku wireless mrežu), kupio sam Airlive wl1600usb wireless dongle sa antenom.

Na win7 dongle radi, uredno je prepoznat i moguće se spajati na mrežu, ali ubuntu ga uopće ne registrira.

Dakle, ja uštekam dongle i ništa se ne događa.

Postoji kakav način da natjeram ubuntu da se slaže s dongleom?

btw taj dongle u sebi ima realtek8187 čip

Mozda ti pomogne ovaj link  http://www.janoweb.net/tutorials.html#axzz1W2EGNylw

14 godina
protjeran

frend je uzeo laptop HP620 sa instaliranim linuxom i vip mobilni internet...... problem se javlja kod instalacije sticka za internet pise erorr autoran software...... jel ima ko rijesenje??

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
NiđoVobra kaže...

frend je uzeo laptop HP620 sa instaliranim linuxom i vip mobilni internet...... problem se javlja kod instalacije sticka za internet pise erorr autoran software...... jel ima ko rijesenje??

Koji je stick, jel onaj HUAWEI-jev?

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
NiđoVobra kaže...

pise HSUPA MF190

14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
NiđoVobra kaže...

ma stavit cu ja win7 da me vise ne zezaju errori prilikom instalacija....

17 godina
neaktivan
NiđoVobra kaže...

ma stavit cu ja win7 da me vise ne zezaju errori prilikom instalacija....

Evo.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina
protjeran

Pa to govno imam i ja i radi out of the box. Barem na ubuntu.

Oblik uvečanog iPhonea iz budućnosti.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Skinuo maloprije Ubuntu 11.10 pa da vidim što je novo i da isprobam malo. Solidno. Evo slika. {#}

Slavonija u ♥ | http://crocraft.com - hrvatska Minecraft zajednica | http://www.soma.fm/
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice