mene zanima zašto mi fedora 21 nije fluidna ima neka trzanja , dok windows 8.1 radi super
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.509.428
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
mene zanima zašto mi fedora 21 nije fluidna ima neka trzanja , dok windows 8.1 radi super
Fedora je linux distribucija koja izlazi cca svakih 6 mjeseci i uvjek unutra pokrkaju ono kaj je trenutno najnovije od verzija softvera koje nabacaju u distru a i kernel uvjek utrpaju koji je tada najnoviji..
S obzirom da često izlaze nove verzije fedora, onda im se desi da npr neke bugove iz f21 nisu pokrpal a već su izbacili i f22 .
Tako da fedora nikako nebi bila ogledna za nekoga tko želi ful stabilnost, dorađenost, uglađenost, optimiziranost....
Odradio sam nedavno onak najgrublja testiranja f22 ( i gnome i kde i mate ) i bome neznaš koja ima više grešaka......
kakvo je stanje sa openSUSE-om , jel bi pomoglo šta prebacivanje na njega
Moja 4 favorita su Debian, Mint, openSUSE i Ubuntu (ne nužno ovim redom).
Nisam pratio što te muči ali openSUSE je kvalitetna distribucija.
Teško je to reći jer nisi pojasnio kaj ti točno trza , dal multimedia, dal neke sistemske radnje,
dal browseri pri surfanju....
Ako ti trza multimedia, možda je dovoljno samo pravilno podesiti tvoje plejere da koriste odgovarajuće
protokole i time iskoriste mogućnosti hardverske akceleracije ( http://www.radar365.info/2015/06/multimedija-i-hardverska-akceleracija.html )
Ako ti trza sistem, možda ti se pregrijava..ili je hdd možda načet ( nema veze kaj ti u win ne šteka ) ...
Manje više, linux je linux, ali rpm distre su ipak malo mušičavije ( što nije logično jer komercijalne distre su rpm based, ali eto, tak je...)
pa za mirniji rad možda ipak deb based distre.....
Opensuse je velika i kvalitetna distra , no zahtijeva daleko veće znanje nego kaj ga trebaš za ubuntu i mint.
Ako se odlučiš za opensuse , onda ti predlažem da se držiš verzije koja je već mjesecima u opticaju , npr 13.2 ,
a pri particioniranju odaberi btrfs za / i xfs za /home , pa ćeš pomoću alata snapper imati bar neku mogućnost za poništavanje
radnji koje su prouzročile neku grešku ( npr neuspješni update ).....
...............
Recimo da uce u settings treba mu sekunda dvije da ucita ,onda kad idem windows key za search isto ne otvara glatko ,mozzilu otvara sporo

@ihush
Mythbusting video ti nevalja baš, praktički cijeli dio s virusima je kompletno pogrešan, dio s UUIDOM je isto kriv ako se dobro sjećam i mislim da je bilo još nešto ali mi se neda ponovno gledat...
Uostalom, vjerojatno je upravo iz tih razloga i sam maknuo video sa svog kanala...
@ihush
Mythbusting video ti nevalja baš,..
-meni baš valja. Možemo reči različiti stavovi. Argument?
-meni baš valja. Možemo reči različiti stavovi. Argument?
Eto odmah glavni dio s virusima:
- navodi pronađene viruse, a virusi su za Windows što znači da su obični beskorisni binary blob na linuxu
- spominje da linux i sa, za sebe bezopasnim, windows virusom može u tom slučaju zaraziti ostale windows sustave u mreži što je također krivo
- da bi virus bio automatski replicirajući mora biti pisan za linux i raditi kao pozadinski proces u linuxu, što ovaj očito nije
- jedina preostala alternativa je da user ručno uzme bezopasni virus s linuxa, ručno ga prebaci na windows i ručno ga pokrene, u tom slučaju je više pitanje korisnika nego antivirusa no čak i da to uzmemo u obzir opet antivirus na windows sustavu pokriva situaciju što antivirus na linuxu čini beskorisnom redundancijom
-prvo se upoznaj s terminologijom, kolokvijalno (naš govor) virusi.. su nešto drugo i da, crvi su najopakija mrežna stvar, mrežom caruje nix. On govori o malwareu, konkretno exploit. Koristi konkretan AV soft koji (svaki drugačije naziva, ponekad i klasificira) pojedini malware. Ispravljaš što? nemam volje, sorry.. (loš dan). pa ako zvučim svadljivo.. ali ne kenjkaj nepotrebnim dokazivanjem. Konkretan video je pro-linux, ne kontra. Problem što svako nefanatično, netalibanarenje postaje protiv? .. užas.
-prvo se upoznaj s terminologijom, kolokvijalno (naš govor) virusi.. su nešto drugo i da, crvi su najopakija mrežna stvar, mrežom caruje nix. On govori o malwareu, konkretno exploit. Koristi konkretan AV soft koji (svaki drugačije naziva, ponekad i klasificira) pojedini malware. Ispravljaš što? nemam volje, sorry.. (loš dan). pa ako zvučim svadljivo.. ali ne kenjkaj nepotrebnim dokazivanjem. Konkretan video je pro-linux, ne kontra. Problem što svako nefanatično, netalibanarenje postaje protiv? .. užas.
Nisam išao u dubinu jeli malware, crv, virus ili kako ga već želiš zvati, nebitno je, ključni dio njegovog videa se odnosi na štetni software i pritom je kompletno "fulao" primjer/dokazivanje, poantu i objašnjenje. Tražiš argument a onda ga nazivaš nepotrebnim dokazivanjem...
Eto, bar je pozitivno što je relativno čitljiv post za promjenu
Josip je sve napisao točno, bez obzira o kojoj vrsti ili nazivu malware-a govorimo.
-očigledno ne gledamo isti video.. ili, .. ma ne.
myth, nema virusa. video, ima.
myth, frag. .. i što on kaže. Ja se slažem. Argument kontra tog je što? Da nema virusa, fragmentacije, boot uefi-uida itd? Ili što Josip piše.. što zapravo piše, jer ne piše da virusa nema, nego da eto to je samo za win itd.
Nije problem pojasniti. Nije argument da virusa nema, argument je da video nevalja, zašto? Zato jer u pokušaju da bude balansirano mythbustanje postaje upravo suprotno, blaga linux anti propaganda. Kad već želiš evo još detalja:
- Lik griješi u primjeru štetnog software-a, griješi u objašnjavanju opasnosti, štetni software postoji na linuxu, ali ne, niji u niti kakvom slučaju približna "opasnost" kao na Windowsu, niti bi bio jednako opasan da je jednak udjel na tržištu i popularnost
- Griješi sa UUID-om, njemu čudom ne radi primjer s UUID-om dok je to što on pokazuje praktički glavni smisao postojanja UUID-a. Nemoš bootati isti HDD na drugom kompu? Jedino ako neznaš. (Ili u svrhu neutralnosti imaš neki opskurni SATA kontroler gdje ne radi kako treba, vrlo mala šansa)
- Preuveličava fragmentiranje, fragmentiranje nije linux vs windows, već filesystem vs filesystem i da ext4 fragmentira ali, oooooooosjetno manje od NTFS-a, praktički moraš namjerno "fragmentirati" u test svrhe da bi osjetio potrebu za defragmentiranjem ext4 FS-a
- Update i reboot je opet preuveličan i daleko od toga da je isti kao u Windowsu. Istina da je kernel zahtijevao restart za update do 4.0 kernel-a ali praktički ništa drugo nije. To uspoređivati s užasnim update-om u Windowsu gdje imaš configure ciklus pri paljenju i gašenju, gdje kompletno gubiš kontrolu nad kompjuterom te update-ove u gigabytima veličine je teško nazvati balansiranim / jednakim
Na kraju se pitanje čak i više vrti na što valja u videu? Volio bi i ja vidjeti dobar mythbusting video za svaki OS ali, ovo nije to.
-očigledno ne gledamo isti video.. ili, .. ma ne.
myth, nema virusa. video, ima.
myth, frag. .. i što on kaže. Ja se slažem. Argument kontra tog je što? Da nema virusa, fragmentacije, boot uefi-uida itd? Ili što Josip piše.. što zapravo piše, jer ne piše da virusa nema, nego da eto to je samo za win itd.
LOL lik skenira direktorij, nađe .dll i exe file koji su označeni kao trojani i zaključi da je to linux malware.
Tko je tu lud?! Još eksplicitno kaže da ne koristi wine i slično. I on je kao sad jako pametan i svima je pokazao kako ima malware-a za linux a fulao cjeli fudbal. Ne kažem da nema, naravno, ali ovo je glupost.
Naravno disable-ao je komentare jer bi ga ekipa pojela za doručak.
E tu napustamo tvrdo tlo i idemo u mistiku...hehhhee...
Pa naravno da ima malwera i za linux , naravno ne u onom načinu rada kako se napadaju windowsi , vec u obliku pogodnom da iskoristi poznate a nepokrpane ranjivosti... Vecina onih napada na karticarske kuće je primjer za to jer su im i serveri i baze i cjelo poslovanje bili linux based. .. U hr je bilo pokradenih linux korisnika pri koristenju internet bankarstva. Kopao sam po tome i pripremio clanak u suradnji s bankama ali nemam jos suglasnost za objavu jer se provode istražne radnje nadleznih institucija. Objavicu kad dobim pismenu suglasnost jer nebi da i mene neko posle tuži da sam dao inspiraciju nekome....
Uglavnom, linux ima ranjivosti i one se tu i tamo zloupptrebe.... Halabuke nema zbog trznog udjela desktopa od 2 % a one karticarske kuce isto nevole medijsku pompu kak im je neko u par sati maznil par desetaka miliona dolara....
..
-intersantno, dakle ima ili nema?
+ video govori o tri mytha.
Jao taj KDE. Evo instalirao sam na 15.04 defaultnu plasmu koja je u repozitorijima i odmah hrpa problema. Prvo panel se zna smrznuti, titranje gornjeg dijela ekrana, pa onda instaliram widget ali ga ne prikazuje, search u add widget ne radi itd itd. Da i ne zapamti brightness settings. Gnome je za ovo pojam stabilnosti.
Edit - fontovi su i dalje ogavni, a input mi je svaki puta stavljen na engleski umjesto hrvatski.
Deinstall. Totalno gubljenje vremena.
Jao taj KDE. Evo instalirao sam na 15.04 defaultnu plasmu koja je u repozitorijima i odmah hrpa problema. Prvo panel se zna smrznuti, titranje gornjeg dijela ekrana, pa onda instaliram widget ali ga ne prikazuje, search u add widget ne radi itd itd. Da i ne zapamti brightness settings. Gnome je za ovo pojam stabilnosti.
Yep, nisu još potpuno stabilni, a i ta verzija u 15.04 je 5.2.2 ako se dobro sjećam, trenutna verzija je 5.3.2 koja je osjetno bolja ali je još ne bi nazvao potpuno stabilnom.
A što se fontova tiče bar to nije problem namjestit.
Yep, nisu još potpuno stabilni, a i ta verzija u 15.04 je 5.2.2 ako se dobro sjećam, trenutna verzija je 5.3.2 koja je osjetno bolja ali je još ne bi nazvao potpuno stabilnom.
A što se fontova tiče bar to nije problem namjestit.
Ma katastrofa, i gnome mi sje*ao sa svojim settingsima. Fontovi su ružniji nego na gnome-u. Koma.
A na koju distru si stavio taj kde..?
A na koju distru si stavio taj kde..?
Pa piše na koju, Ubuntu 15.04.
Uglavnom fontovi su mi shebani sad, čudni neki i ružni. Moram vidjeti što se dogodilo sa postavkama.
A oprosti... Čitao sa moba pa mi valjda promaklo...
I moji exprimenti sa mjesanjem kde i gnomea su uvjek tak završili...
Pogotovo sam imao problema sa gtk aplikacijama unutar kde distre... Bleachbit ili gparted su mi fino znali unakaziti kde opensuse ili kubuntu...
.. kubuntu i ubuntu. Nekad (do 9x) je to bila 'ista' šasija. Posljednjih par godina je razlika veća nego k-mint i sl. Politika Canonicala.
S Kubuntua to ide glatko, s Ubuntua čupavo.. kako je doživio Entry.
Ako netko ima želju swichati DE, može npr Debian, Suse.. nikako Ubuntu iza v.10x
Jel se jos kome smrzava ubuntu s nvidijinima proprietary driverima?

Meni radi ok , ubuntu 14.04 na prastarom p4, i prastara nvidia fx 5200 ....
Ukoliko ti išta pomaže informacija o modelu asus K75VJ navesti ću da nvidia proprietary driveri rade besprijekorno.
Eto meni na G210 kod verzije 331 i 340 drivera smrzava random, kad prebacim sa ctrl+alt+F# pa natrag na F7, onda dalje radi ok.
A verzija 304 baca artefakte.
Eto cinnamon 2.6 rastura, dok je kde fail.
na cinnamonu 2.6 sam dobio ono što sam htio na kde5. panel za multimonitor tako da se drugi monitor ponaša kao drugo računalo. koristim ga od RC.-a mjesec dana i niti jedno rušenje.