Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.519.558
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

downloadirao sam driver,i nalazi se u folder Download-Step2 -tu mi nesto nije jasno?U folder download kako da extract command gunzip...?i Step3?

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.12.2014 16:52 (rexi).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
rexi kaže...

downloadirao sam driver,i nalazi se u folder Download-Step2 -tu mi nesto nije jasno?U folder download kako da extract command gunzip...?i Step3?

Ak ti je lakše file managerom odi u Download folder i klikni desnim klikom na to što želiš odzipati pa odaberi unzip.

--------------------------------------------------------------------------------------------
17 godina
neaktivan
rexi kaže...

Gdje si ga spremio? Ti si pozicioniran u svome homeu (to ti je ova tilda ~ sto ti pise pored imena u terminalu), a ako ti je zip spremljen u Downloads na primjer, ovo sto si napravio je ekvivalentno klikanju desnog klika u jednom folderu i klikanja Extract here, a zip koji zelis otpakirati je u drugom folderu. Ili se pozicioniraj u terminalu u direktorij gdje ti je zip spremljen naredbom cd (ako je zip u Downloads onda bi to bilo cd Downloads - pazi na velika/mala slova Linux je na to osjetljiv, Slovo nije isto sto i slovo) ili taj zip premjesti iz onog foldera gdje je trenutno u /home, pa onda pokreni gzip.

EDIT: Ili kao sto kolega kaze, jednostavno odi tamo gdje si ga spremio, desni klik i Extract here. :D

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.12.2014 18:28 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan

downloadirao se u folder Downloads.Desn klik Extract i eto na slici vidite kako je.Sta treba dalje da uradim.Uf pocetnik sam pa tesko mi ide.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
rexi kaže...

downloadirao se u folder Downloads.Desn klik Extract i eto na slici vidite kako je.Sta treba dalje da uradim.Uf pocetnik sam pa tesko mi ide.

E sada otvori terminal (ctrl +alt + t), upisi unutra cd Downloads/  (hint, mozes upisat samo cd Dow pa stisnut tab na tipkovnici, samo ce ti dovrsit downloads), sljedece upises sudo su pa lozinku i nakon toga ./nazivfilea (opet mozes prva 2 slova pa tab da ne moras sve pisat) i to je to. Ako slucajno ne radi,odi u folder desni klik na ovo lijevo,properties, i tamo u jednom tabu (mislim da permissions) imas za oznaciti da se pokrece (nezz napamet kak se to zove al bus vidio).

--------------------------------------------------------------------------------------------
15 godina
neaktivan

1. cd Downloads/cd Downloads
2.sudo su
3.lozinka
4.bash linux-brprinter-installer-2.0.0-1 Brother dcp 7057

mislim da je ovo redosled koji si napisao kako da stavim i terminal?ako nije molim te popravi kako bi trebalo bit jer nece.

0 0 hvala 0
11 godina
rexi kaže...

2.sudo su
3.lozinka

mislim da je ovo redosled koji si napisao kako da stavim i terminal?ako nije molim te popravi kako bi trebalo bit jer nece.

Umjest bash probaj sh ili ./linux-brprinter-installer-2.0.0-1

Samomrzeći hrvat
13 godina
neaktivan

Upiši ovo:

chmod +x ~/Downloads/linux-brprinter-installer-2.0.0-1 && ~/Downloads/linux-brprinter-installer-2.0.0-1

Ovo će označiti skriptu kao executable i pokrenuti je.

Trava raste tamo gdje je posadiš.
15 godina
neaktivan

ne bih hteo vise da gnjavim ovde, sve sam probao ali nece pa nece...zato sta sam pocetnik na ubuntu zamolio bih da kad treba da postavim neka komanda u terminal da onaj ko me savetuje kako bih resio problem sa brother printer - driver da napise step by step kako bi postavio istim redom u terminal.Hvala

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
rexi kaže...

2.sudo su
3.lozinka

Kad ides na properties za datoteku koja se raspakirala, tamo pod permissions označi execute (jedini box za označiti,vidim da ti nije označeno, ili alternativno možeš kao što je kolega gore napisao upisati u terminal), onda otvoriš terminal,nezz zašto si stavio 2 puta cd Downloads/ ,ide samo jednom znači

1. cd Downloads/

2. sudo su

3. lozinka

4. ./inux-brprinter-installer-2.0.0-1

5. dcp7057

6.y

I dalje ovisi što te pita,nisam išao dalje jer ne želim instaliravati drivere koje ne trebam.

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.12.2014 4:16 (zerocool12).
15 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...
rexi kaže...

2.sudo su
3.lozinka

Kad ides na properties za datoteku koja se raspakirala, tamo pod permissions označi execute (jedini box za označiti,vidim da ti nije označeno, ili alternativno možeš kao što je kolega gore napisao upisati u terminal), onda otvoriš terminal,nezz zašto si stavio 2 puta cd Downloads/ ,ide samo jednom znači

1. cd Downloads/

2. sudo su

3. lozinka

4. ./inux-brprinter-installer-2.0.0-1

5. dcp7057

6.y

I dalje ovisi što te pita,nisam išao dalje jer ne želim instaliravati drivere koje ne trebam.

konacno zavrseno.Kod step4 stavio sam - bash linux-brprinter-installer-2.0.0.1 pa upitao me za model - stavio dcp7057 i pokrenulo se.Gotovo.Hvala svima.

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.12.2014 12:03 (rexi).
17 godina
neaktivan
rexi kaže...

konacno zavrseno.Kod step4 stavio sam - bash linux-brprinter-installer-2.0.0.1 pa upitao me za model - stavio dcp7057 i pokrenulo se.Gotovo.Hvala svima.

Stvar je u tome sto se upisujuci dvaput cd Downloads nisi nigdje pomaknuo. Vidis da ti je izbacio error da direktorij Downloads/cd (tako je on interpretirao to sto si dvaput isto napisao) ne postoji, jer je to tocno, postoji samo direktorij Downloads (bez dodatka /cd). Kao da u grafickom prozoru dvaput kliknes pokraj foldera i cudis se zasto ti nece otvoriti. U grafickom prozoru foldere otvaras tako da kliknes na njih dvaput, a u terminalu tako da mu naredis (jer u terminalu izdajes naredbe) naredbom cd (skraceno od change directory) gdje da ide, ali moras tocno napisati jer ako fulas makar i slovo, racunalo nece znati sto ti hoces (jer su racunala u principu glupa).

15 godina
neaktivan

znam da je teze zaraziti ubuntu sa raznih virusa,no instalirao sam clamAv i firewall kao preventiva .Treba li sta dodatno podesiti - instalirati kako bi poboljsao security na ubuntu.Predlozite mi neki dobar rezac cd/dvd i moznost da ima i iso burn.Hvala

0 0 hvala 0
16 godina
rexi kaže...

znam da je teze zaraziti ubuntu sa raznih virusa,no instalirao sam clamAv i firewall kao preventiva .Treba li sta dodatno podesiti - instalirati kako bi poboljsao security na ubuntu.Predlozite mi neki dobar rezac cd/dvd i moznost da ima i iso burn.Hvala

-AV ima smisla ako služiš kao filter windowsima, + pojavljuju se novi (ali tad slabašni Clam vjerojatno nije koristan, ozbiljnije prijetnje su zapravo više linux fičer nego win).

-firewall ?? pa možeš i selotejp na USB port, da ni tamo nešto ne uđe.. (fw je već tu, najvažniji je u routeru, osim... ako nisi std. user nego je to neki mrežni 'car' kroz kojeg želiš kontrolirati ostatak mreže..).

... hipotetski, zašto baš 'pogrešne' stvari juzeri prvo naprave? AV još nekako, ali fw? Prije installa nekog sys.utilsa/app ipak treba malo o toj  temi pročitati/saznati. Osnovno, dali uopće treba, tj što je cilj.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
ihush kaže...
rexi kaže...

-AV ima smisla ako služiš kao filter windowsima, + pojavljuju se novi (ali tad slabašni Clam vjerojatno nije koristan, ozbiljnije prijetnje su zapravo više linux fičer nego win).

-firewall ?? pa možeš i selotejp na USB port, da ni tamo nešto ne uđe.. (fw je već tu, najvažniji je u routeru, osim... ako nisi std. user nego je to neki mrežni 'car' kroz kojeg želiš kontrolirati ostatak mreže..).

... hipotetski, zašto baš 'pogrešne' stvari juzeri prvo naprave? AV još nekako, ali fw? Prije installa nekog sys.utilsa/app ipak treba malo o toj  temi pročitati/saznati. Osnovno, dali uopće treba, tj što je cilj.

pa dobro,zelim bolje upoznati ubuntu iako sam dva-tri puta instalirao i deinstalirao u kraci period tako da nisam previse upoznat,vec nekoliko dana trazim na net-u vise informacije i tutorijala kako bih sebe upoznao vise sa ubuntu.Pa eto av+firewall je navika od windows-e mozda i ne treba na ubuntu.Bilo kakav savet u ovome momentu mi je veoma potreban.Hvala

da dopunim stavio sam adblock plus,bitdefender light  link scanner,i zenmate.

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.12.2014 13:52 (rexi).
16 godina
rexi kaže...
..Pa eto av+firewall je navika od windows-e mozda i ne treba na ubuntu.Bilo kakav savet u ovome momentu mi je veoma potreban.Hvala

-pogrešna navika (nije opravdanje..). Naučit ćeš, počni od mantre, linux nije windows. Sve je samo soft (osim malo hard-a).

-firewall (i sve mrežno) nemaju veze s konkretnim OSom, tj mreža je the-mreža (win-lin-osx-nix.. svugdje je identično).

-npr ako te zanima firewall google će ti dati bezbroj odgovora trenutno, dok u ovakvoj temi možda nikad (jer nisi ni postavio pitanje na koje se može dati odgovor). Provo pročitaj što je firewall, što je LAN-WAN, IP+port, router/modem i 'car' tih uređaja iz kategorije firewall-a (hardware). Sve to je zapravo mrežni software, OS je najsporedniji ali recimo da je linux tu ko riba u vodi (ima 10x više alata od win, ali zapravo svejdno).

wiki je dobar za generički info 'firewall', dok za npr ubuntu-podešavanje odeš na njihov site i vidiš konkretan howto. Oboje je nepotrebno ovdje ubacivati..

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.12.2014 13:58 (ihush).
11 godina
protjeran

@rexi

Firewall je defaultno već unutar ubunta. Kroz softver centar instaliraj gufw paket i dobiti ćeš gui sučelje za podešavanje fw,plava ikona sa štitom.  Antivirus iz softver centra imaš clamtk paket. Ali bolje skini comodo ili bitdefender ili eset, dvoklik na deb file i imaš antivirus sa real time komponentom.  Eset se plaća...  

Mnogi još nikako da prihvate činjenice da se pojavljuju polako i virusi koji napadaju linux.  Samo trpaj, instaliraj, uči, i onda kad pohvataš konce odradi novu čistu instalaciju i uzivaj.  Instalacija i prva nadogradnja su manje od sat vremena tak da samo rokaj...

0 0 hvala 1
14 godina
rexi kaže...

pa dobro,zelim bolje upoznati ubuntu iako sam dva-tri puta instalirao i deinstalirao u kraci period tako da nisam previse upoznat,vec nekoliko dana trazim na net-u vise informacije i tutorijala kako bih sebe upoznao vise sa ubuntu.Pa eto av+firewall je navika od windows-e mozda i ne treba na ubuntu.Bilo kakav savet u ovome momentu mi je veoma potreban.Hvala

da dopunim stavio sam adblock plus,bitdefender light  link scanner,i zenmate.

Pa barem je lako pogledati na relevantnim stranicama koje prate Linux koje se stvari preporučaju nakon instalacije Ubuntua (evo jedne, druge a ovdje su ostale). I kad pogledaš što se preporuča ne znači da trebaš sve aplicirati. Napravi samo ono što misliš da ti treba ili što bi ti moglo trebati. Pod prvu stvar bi ti preporučio da pokušaš upoznati sustav kakav si instalirao (bez da išta diraš), nakon upoznavanja kreni na slijedeći korak. Nemoj napraviti klasičnu grešku početnika. Instalirati hrpu toga odjedanput.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran

@mario

Ne zaboravi da skoro pa svi linux početnici dolaze iz windows svijeta, i logično da svi oni odmah žele pandane aplikacijama koje su dotad koristili, pa iz tog razloga krenu svašta instaliravati dok ne pronadju aplikaciju kojom su zadovoljni...    Nema tutorijal takvu snagu kao osobno iskustvo, a još kad u igru ubaciš specifičnosti svakog stroja, često nema druge nego hrpu toga probati dok se ne nadje dobitna kombinacija...   

0 0 hvala 0
14 godina
bunkermax kaže...

@mario

Ne zaboravi da skoro pa svi linux početnici dolaze iz windows svijeta, i logično da svi oni odmah žele pandane aplikacijama koje su dotad koristili, pa iz tog razloga krenu svašta instaliravati dok ne pronadju aplikaciju kojom su zadovoljni...    Nema tutorijal takvu snagu kao osobno iskustvo, a još kad u igru ubaciš specifičnosti svakog stroja, često nema druge nego hrpu toga probati dok se ne nadje dobitna kombinacija...   

Znam da dolaze iz Windows svijeta. Većinu aplikacija imaju već instalirane sa sustavom. Zar tebi nije logično prvo razgledati i vidjeti što imaš na stroju. Isprobati to što imaš i dati šansu tome što je po defaultu već gore (ne mora značiti da je to najbolji izbor pa i ja sam sam nakon jamranja na Unity istog prihvatio, što uopće znači najbolja aplikacija???). Bez veze mi je imati 5 različitih aplikacija za istu stvar, nije da ih ne možeš imati ali mi je to potpuno bez veze. Nakon što "upoznaš" novi sustav i njegove aplikacije krećeš korak naprijed. Lista željenih aplikacija je dobar put i onda ih instalirati kroz Software Centar. Ručni download i instalacija je nešto što početnik treba izbjegavati ako ikako može.

Nije problem u rušenju sustava i ponovnoj instalaciji istog već je problem u percepciji da nešto na Linuxu ne radi i da Linux ne valja a ne valja zato jer majstor nije napravio ono što treba ili je mislio da radi ono što treba a napravio je nešto što mu smrda sustav. Za to nije kriv Linux već onaj tko je to napravio. To ti je isto kao da dizelaša pokušavaš voziti na istom broju okretja kao benzinca i to zato što si prije imao benzinca (možeš pokušati ali će to trajati kratko vrijeme). Osobno iskustvo je prava stvar ali tek nakon što se spozna što se dobilo instalacijom Linux distribucije. Ako put nije takav onda završi na tome da Linux ne valja (pa i sam si svjedok koliki broj diskutanata, kad je tema Linux, nastupa s stavom probao sam i ne radi ili ne valja i to samo zato što su mu pristupali kao Windowsima).

Nije ovo kritika upućena tebi već samo moje doprinos diskusiji s nadom da će pomoći nekom tko isprobava Linux.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran

Ma nismo se skužili.  Naravno da bi bio apsurd instalirati brdo aplikacija za istu namjenu, a kako i sam kažeš,  onaj neki osnovni komplet vec dođe sa os-om.

Proučiti da, čačkati da, jer stečeno iskustvo je ipak jače od yt tutorijala.  Samo ljudi često budu nepravedni i traže linuxu dlaku u jajetu, a na windowsima glatko prešućuju svakodnevna natezanja sa os-om. A na kraju krajeva i windows i linux imaju neku krivulju učenja.

Vec sam umoran od klijenata koji zahtijevaju da im linux i prateće programe dovedem u točno onakvo stanje izvan kojeg oni neznaju raditi jer su tak navikli na windowsima...   

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Na linux.com je izašao članak u kojem stoji kako Canonical pošava sa 'Click-om' riješiti dependency hell Ubuntu za 'pametne telefone'.  Pokušaj je to 'unazad binarne kompatibilnosti' i pokušaj rješenja jednog od glavnih razloga zašto nema Linuxa na desktopu po Linusu Torvaldsu:

What’s holding desktop Linux back? There are many factors including marketing, pre-loaded Windows, support for hardware, and availability of applications. Linus, the creator of the Linux kernel, doesn't offer executables aka binaries of his own software Sub Surface for Linux desktop even though he does offer binaries for Mac OSX and Windows.

Why doesn't the creator himself support his own kernel? The answer is simple: packaging applications for Linux desktop is extremely painful for app developers. He said, "You don’t make binaries for Linux, you make binaries for Fedora 19, Fedora 20 maybe there is even RHEL 5 from 10 years ago.”

Jedan komentar na članak dobro kaže: 

The recent trend towards "solving" dependency issues by bundling everything in the application package pretty much undoes 30+ years of hard work. There's very little difference between a statically-linked application and an application which bundles private copies of all required libraries. It doesn't permit sharing of the libraries between applications, it makes it harder to apply security updates (and evaluate patched status), it hogs disk space, and it bloats the application package files.

*edit: Jedna neloša vijest jest da je Google konačno omogućio unošenje ODF dokumenata u Gdrive

Life is too short to remove USB safely
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.12.2014 10:37 (hrvooje).

2 0 hvala 2
16 godina

@ hrvooje, dodatak... (mišljenje koje ne utječe ni na što.. pa ni na snježne pahulje).

ovog se treba sjetiti svaki pljuckaš MSovog registryja, dependencyhell i 'linux' tj distre.. kao 'sloboda izbora'. Istovremeno, ne vidim to kao dovoljno dobro opravdanje Canonicalu, mogao je to odavno za svoju distru, ne za 'linuxe'.. ali vjerojatno postoji roadmap, vjerojatno se ne stiže sve-sad... pa je sad možda vrijeme i za to. ... i za ostale probleme koje će time doći. Stižu i virusi (ali maligniji nego oni dječji...).

16 godina
odjavljen

Dobro je, znači da će se linuxi pomaknuti na razinu Win98 i dll hella. Nakon što uvide da to ne ide, idući korak je WinME "feeling" i onda finally, možda, konačno ugledamo nešto upotrebljivo u rangu XPa. Kaskaju "samo" 10+ godina za Windowsima.

Namjerni pljuc-pljuc jer kao bivši linux user mogu sa punim opravdanjem reć da još uvijek nema tu sreće ni za casual usere (poput mojih roditelja).

My name is Legion... For we are many!
16 godina
Sum_of_all_fears kaže...

..

Namjerni pljuc-pljuc jer kao bivši linux user mogu sa punim opravdanjem reć da još uvijek nema tu sreće ni za casual usere (poput mojih roditelja).

-Androidizirani tabletići su ono što je OK, kutija koja radi (i dok je ono što/kako radi juzeru dovoljno). Više od tog je ipak 'praviji' OS + standard(izacija).

možda je povijesni problem to što nije bio namjenjen 'casualcima'. Ubuntu je prije 5g bio na klackalici... i krenuo obilaznicom (preko mobilne platforme). Da je tad ostao DE-OS, ... da je baba muško. Ali, (mada ga pljuckam istovremeno nekako perverzno i podržavam) Canonical zna što radi, ima plan-cilj. Samo je pitanje dali će to biti sutra ili za 5-10.. godina.

Koja druga distra nešto radi? Svi tapkaju na mjestu. Nema promjene (opet perverzno) zato su mi Debian-Suse OK, dok me na derivate kao mint samo sila može natjerati.. Zato ipak navijam za Canonicala.

11 godina
neaktivan

Pozdrav!

Molio bi pomoć. Pokušavam staviti dual boot win7 i mint17, win 7 je vec instaliran i ima svoju particiju. Imam jednu particiju gdje su mi podaci(glazba, slike itd) i ostavio sam malo neiskorištenog prostora(to sam naso savjet na yt kao da ostavim malo prostora i onda ce mi on prepoznat win i na ostavljeni prostor ce mi instalirat mint tj. ponuditi install mint alongside win) i prilikom instalacije minta mi uopce ne prepozanje win7, cak ne prepoznaje ni particije prethodno napravljene neg samo hard disk i nudi mi opciju da instaliram mint na hard disk, sto ne želim. Radi se o laptopu asus x550LB, pa ne znam da li grub ima kake veze s time.

0 0 hvala 0
16 godina

@Franciscus..

ajd ti prvo bootni samo, livemedij, vidi kako (ne)radi, što prepozna, vidiš li diskove itd..

pa kad nam daš prnscr npr geparted-a, možda pogodimo što dalje. Ili pažljivije gledaj YT filmiće.

btw, grub je boot manager, poželjan za multiboot (izbor).

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.12.2014 13:39 (ihush).
17 godina
neaktivan
Franciscus kaže...

Pozdrav!

Molio bi pomoć. Pokušavam staviti dual boot win7 i mint17, win 7 je vec instaliran i ima svoju particiju. Imam jednu particiju gdje su mi podaci(glazba, slike itd) i ostavio sam malo neiskorištenog prostora(to sam naso savjet na yt kao da ostavim malo prostora i onda ce mi on prepoznat win i na ostavljeni prostor ce mi instalirat mint tj. ponuditi install mint alongside win) i prilikom instalacije minta mi uopce ne prepozanje win7, cak ne prepoznaje ni particije prethodno napravljene neg samo hard disk i nudi mi opciju da instaliram mint na hard disk, sto ne želim. Radi se o laptopu asus x550LB, pa ne znam da li grub ima kake veze s time.

Uvijek backup prije takvog kemijanja da ne bi ostao bez muzike, slika i dokumenata.

17 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Dobro je, znači da će se linuxi pomaknuti na razinu Win98 i dll hella. Nakon što uvide da to ne ide, idući korak je WinME "feeling" i onda finally, možda, konačno ugledamo nešto upotrebljivo u rangu XPa. Kaskaju "samo" 10+ godina za Windowsima.

Pljuckaj ti slobodno, no osoba kojoj je problem koristiti bilo koji od 3 glavna os-a za casual use nažalost ima očitiji nerješivi problem... {#}

16 godina
odjavljen

Stvar je u "mušicama" zbog kojih te netko konstantno zivka i pita a dok na XPu te pita jednom u pola godine. To su ljudi od 40+ godina i služe se računalom 5 godina, max.

My name is Legion... For we are many!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice