U repozitoriju se nalaze starije verzije pa je to mogući razlog zašto se skidaju instalacijski paketi sa službenih stranica. :) Ja sam napravio nedavno instalaciju Debiana pa moram sve skidati sa službenih stranica. Et...
Linux - Općenito
- poruka: 329
- |
- čitano: 131.477
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
U repozitoriju se nalaze starije verzije pa je to mogući razlog zašto se skidaju instalacijski paketi sa službenih stranica. :) Ja sam napravio nedavno instalaciju Debiana pa moram sve skidati sa službenih stranica. Et...
Kužim. Samo ne znam da li je onda bolje raditi to ili jednostavno instalirati Debian sid. Koja je poanta Debian-a ako ne koristiš repozitorij?
Opet, koja svrha je novije verzije u ovom slučaju ako ona ne radi? (doduše Filip se ne sjeća zašto je točno odlučio instalirati mimo repozitorija)
U njegovom slučaju sumnjam u nedostatak codeca.
Ne treba provjeravati neke druge filmove u VLC-u jer možda za neke druge ne trebaju codeci kao i za Jackass, a ako je ista stvar u drugom playeru onda je svakako do codeca. U svakom slučaju, mislim da bi se na Linuxu obavezno trebali instalirati codeci odmah nakon instalacije bilo koje Linux distre.
Ja ukucam "sudo zypper install mplayer" i kaže da je instalirano. Tražim i nema nigdje. Dafuq? A kada ukucam "mplayer lokacija/do/filma.avi" pokrene taj mplayer ali sve neke kockice bezveze boje neke a terminal neke gluposti očitava,veze s vezom nema...
Zna li neko kako da na openSUSE-u instaliram codece? Preko repozitorija il?
EDIT: Instalirao codece sa službene openSUSE stranice,still nothing. Baš ću vidjet,možda je stvarno oštećen film.
Pitanje: Znate li neku dobru .pdf knjigu za učenje terminala (po mogučnosti na Hrvatskom,iako znam dobro Engleski uvijek je lakše sa svog jezika učit)
P.S. Već imam od Lutherusa sa LinuxZaSve portala knjigu,tako da nešto drugo osim toga. Hvala :)
Ja ukucam "sudo zypper install mplayer" i kaže da je instalirano. Tražim i nema nigdje. Dafuq? A kada ukucam "mplayer lokacija/do/filma.avi" pokrene taj mplayer ali sve neke kockice bezveze boje neke a terminal neke gluposti očitava,veze s vezom nema...
mplayer ti je CLI alat, GUI za njega moraš posebno instalirati, ima ih raznih (tipa smplayer). Ako si pokrenuo mplayer, očito ti je instaliran a te kockice su vjerojatno taj tvoj film. Da ga ne može pokrenuti, ne bi ništa vidio. No, terminal ne očitava gluposti i ako hoćeš znati što se dešava, morat ćeš se potruditi pročitati bar tih nekolicinu linija teksta. Nije teško. A ako opet ne razumiješ što piše, možeš paste-ati ovdje ili na recimo pastebin da te netko drugi za početak usmjeri.
Za instalirati codece u VLC koji nije iz repozitorija, ne znam - mislio sam da ih u takvoj instalaciji automatski dobiješ sve koje VLC podržava. A prema svemu što si napisao, još uvijek sumnjam na neispravnu datoteku. Daj output "mplayer lokacija/do/filma.avi" u konzoli da se (raz)uvjerim.
Za učenje terminala ti je najbolje korak po korak, kroz korištenje terminala jer ćeš tako najbolje zapamtiti za razliku od čitanja knjige, iako terminal nije kompliciran tako da ćeš sigurno nešto naučit i ovako, recimo iz ovoga. Na hrvatskom nemam pojma ima li takvih materijala (eventualno ako netko na nekom blogu nešto sitno pokrio), ali ako imaš volje možeš krenuti previditi ovaj FLOSS manual. Svakako preporučam da se navikneš ugodno koristiti engleskim jer to je realnost u ovom svijetu: informatička literatura na hrvatskom? još "dobra"? - zaboravi.
Eo slika. Dakle ukuco sam mplayer "/home/filip/jackass.avi" i izbacilo mi to u terminalu + pokrenuo taj mplayer.
P.S. Evo 2 slike,1. je ovo gore što sam napiso šta sam napravio,i dok sam piso post tu je i druga slika šta je bilo.
I da,hvala za link onaj :)
Ma znam ja engleski,spavam pod satom a imam 5 (zasluženo,piso sam godišnji ispit riješio sam ga 98%)...
Engleski nije problem,al opet je lakše učit kad je nešto na Hrvatskom :D
Eo slika. Dakle ukuco sam mplayer "/home/filip/jackass.avi" i izbacilo mi to u terminalu + pokrenuo taj mplayer.
P.S. Evo 2 slike,1. je ovo gore što sam napiso šta sam napravio,i dok sam piso post tu je i druga slika šta je bilo.
Ajoj... :) Ajde da je kvalitetna slika ali ovo se stvarno čovjek treba namučit da iščita i onda opet nije siguran jel je to to... :) Pa nije valjda problem selektirati i paste-ati ovdje kao tekst? ;) (znači, pokreneš video, pustiš ga par sekundi, prekineš i onda selektiraš sve od "mplayer /home/filip/jackass.avi" nadalje. Bit će toga dosta pa možeš jednostavno na pastebin.com staviti, da ovdje ne zauzme pola stranice)
Inače, po ovome što zasad vidim, zanima me koju grafičku karticu imaš. I prikazuje li druge filmove koje pokrećeš normalno?
A jednostavnom pretragom sam došao do ovoga - prođi i to kako bi bio siguran da si opskrbljen svim potrebnim.
kao drugo, potrebna mi je pomoc sa omogucavanjem laptopa: imao sam problema s grubom, unistio sam particije s linuxom, sad mi je dostupan samo grub rescue, ne mogu bootat live usb, nemam inst. Cd od win7, samo win7 je na hd-u ali ne mogu do njega preko grubrescua, pomoc!
Kao trece, ako odgovor pocne s 'idiote' osoba koja odg ima potpuno pravo!
Ajoj... :) Ajde da je kvalitetna slika ali ovo se stvarno čovjek treba namučit da iščita i onda opet nije siguran jel je to to... :) Pa nije valjda problem selektirati i paste-ati ovdje kao tekst? ;) (znači, pokreneš video, pustiš ga par sekundi, prekineš i onda selektiraš sve od "mplayer /home/filip/jackass.avi" nadalje. Bit će toga dosta pa možeš jednostavno na pastebin.com staviti, da ovdje ne zauzme pola stranice)
Inače, po ovome što zasad vidim, zanima me koju grafičku karticu imaš. I prikazuje li druge filmove koje pokrećeš normalno?
A jednostavnom pretragom sam došao do ovoga - prođi i to kako bi bio siguran da si opskrbljen svim potrebnim.
Da,taj link što si dao,odatle sam i ja instalirao codece.
Evo što je izbacilo http://pastebin.com/dMVhB1m0
P.S. mislim da idemo u offtopic,jer ovdje je opća rasprava,pa se možemo prebacit na Linux P&O?
EDIT: Eo baš gledam kalendar i vidim da je 15. rujna dan slobodnog softvera.
Pozdrav svima, pošto sam totalni neznalac u Linux, a probao bi malo nekaj naučiti itd...
Naime, može li mi netko odgovoriti kako ista instalirati na Ubuntu 12.04, recimo driver za grafičku karticu ili bilo kojeg programa?
Možete mi dati link ako vam se neda pisati...
Na lijevoj strani ekrana na launcheru hoveraj na ikonu koja se zove ubuntu software centar,klikni na nju i otvorit će t se cijeli novi svijet programa.
To naravno samo ako imaš unity sučelje.
Pozdrav svima, pošto sam totalni neznalac u Linux, a probao bi malo nekaj naučiti itd...
Naime, može li mi netko odgovoriti kako ista instalirati na Ubuntu 12.04, recimo driver za grafičku karticu ili bilo kojeg programa?
Evo par stvari koje možeš napraviti nakon instalacije...
http://www.omgubuntu.co.uk/2012/04/10-things-to-do-after-installing-ubuntu-12-04
Pomoću aplikacije MyUnity možeš malo više prilagoditi sučelje sebi a pomoću compiz-config-settingsmanagera možeš dodati razne efekte (probaj wobly windows) ali nemoj pretjerat da ne poremetiš unity(ako se to dogodi samo upiši unity --resetu terminal).
Drivere možeš instalirat ipreko additional drivers aplikacije, a ako imaš ati karticu ovo je bolji način:
otvoriš terminal i upišeš
sudo apt-get install fglrx-updates fglrx-amdcccle-updates [stisneš enter]
sudo aticonfig --initial --input=/etc/X11/xorg.conf [stisneš enter]
Dalje sam istražuj, nemoj olako odustati, probaj koristiti ubuntu dulje vrijeme. Kod mene je proces bio takav da sam prvo imao dual-boot sa windowsom, pa sam potpuno obrisao windows shvativši koliko je ubuntu brži, jednostavniji, nemam briga sa virusima. No, posebno me je povukla linux open-source filozofija - jednostavno logičnije mi je pomagati open-source zajednici nego davati svoje novce korporaciji. :)
BTW aplikacije sa windowsa koje su ti baš potrebne možeš instalirati sa PlayOnLinux aplikacijom. I ako želiš efikasnije koristiti unity stisni windows tipku nekoliko sekundi pa će ti se otkriti prečaci tipkovnice pomoću kojih možeš bolje navigirati, recimo windows key + W itd...
Instalacija je jako jednostavna. Jednostavnija nego na Windowsu (7). Ako nikad nisi prije instaliro preporučujem ti da zoveš il nekog iskusnijeg ili da preko wubi-a (Windows Ubuntu Installer) instaliraš Ubuntu,preko njega češ instalirati (pokrečeš ga kao .exe file) Ubuntu na drugu particiju,ali Ubuntu radi dosta sporije,tako da bolje pogledaš koji video na youtube-u kako instalirati Ubuntu ili da pozoveš nekog iskusnijeg (ko se razumije u kompjutere). Drivere ti odma prepozna,a ako ne prepozna to večinom bude driver za wireless ili grafu,ali imaš program,hjoj neznam kako se zove,Driver bla-bla,tako nešto,uglavnom,njega pokreneš i on ti skine i instalira drivere. Pošto si početnik,preporučujem ti da instalira Linux Mint,jer,Ubuntu je jako jednostavan,a Mint još jednostavniji. Instalacija programa ide preko softver centra,pokreneš njega (predinstaliran) i imaš listu (po kategorijama) sve programe,i ti samo odabereš željeni program (dostupan je i opis) i samo klikneš Install,ukucaš šifru i instalacija kreće. I to je to...
Ako imaš još kakvih pitanja tu pitaj,ili na Linux Pitanja i Odgovori,odgovor dobijaš jako brzo,jer su svi željni pomoći ;)
Ovako,imam pitanje za sve vas. Koliko ste igara dosad instalirali na Linux? Ako jeste koliko ih često igrate i koje su (naziv). Odakle skidate igrice? Ovo pitam zato jer u repozitoriju ima jako malo igrica,a i nisu kvalitetne baš,ima puno boljih na internetu,al treba tražit :/
Ovako,imam pitanje za sve vas. Koliko ste igara dosad instalirali na Linux? Ako jeste koliko ih često igrate i koje su (naziv). Odakle skidate igrice? Ovo pitam zato jer u repozitoriju ima jako malo igrica,a i nisu kvalitetne baš,ima puno boljih na internetu,al treba tražit :/
Linux i igranje...
Shvaćaš li da nativnih linux igara nema baš puno, imaš šačicu opensource igara koje su vrijedne spomena, nešto malo portova, i šačicu igara koje imaju out of the box podršku za linux.
Od onoga s čime se ja redovno susrećem imaš:
zdaemon
Warsow
SavageXR
FreeCiv
Quake Live
Doom3
A imaš još i (što mi ovako padaju na pamet):
Alien Arena/Open arena
Quake 1/2/3
Unreal Tournament 99/2k3/2k4
Postal
Overgrowth
Minecraft
OilRush
0 A.D.
I još ponešto što mi sada ne pada na pamet. Za ostalo tu ti je WINE
Linux i igranje...
Shvaćaš li da nativnih linux igara nema baš puno, imaš šačicu opensource igara koje su vrijedne spomena, nešto malo portova, i šačicu igara koje imaju out of the box podršku za linux.
Od onoga s čime se ja redovno susrećem imaš:
zdaemon
Warsow
SavageXR
FreeCiv
Quake Live
Doom3
A imaš još i (što mi ovako padaju na pamet):
Alien Arena/Open arena
Quake 1/2/3
Unreal Tournament 99/2k3/2k4
Postal
Overgrowth
Minecraft
OilRush
0 A.D.
I još ponešto što mi sada ne pada na pamet. Za ostalo tu ti je WINE
Ma znam da nema,zato i pitam,znam da ih ima jako malo pa da vidim koje igrate od tih par igrica što imamo :)
Hvala ti što si mi reko par ovih igrica,možda isprobam koju :)
-______________________________
jedina koja je meni bila OK igra je World of Goo (demo) i Hobo Wars...ništa više...
-upitaj se zašto? ... -jer proizvođač ugl. želi zaradu i ne dozvoljava (kao Open-Free/GNU) neka prava nad kodom) u igri je engine ono što je bitno. GNU (kvalitetnih) nikad čuo da postoje...
- Quake, FreeCiv, WorldOfGoo.. i još par naslova.
- praktičan LiveLinuxGamers ili SuperGamer DVD..
Također Fedora Games Spin, igre iz Humble Indie Bundleova (World of Goo, Frozen Synapse, Spacechem, Trine, Machinarium i Botanicula, Defcon i Darwinia, Bastion, ...) , a OpenTTD obavezno moram spomenuti (tu je i Simutrans kao kompleksnija varijanta simulacije transporta). Scorched3D je zabavno igrati u društvu (i izvlači sjećanja na hot-seat igranje Schorched Eartha u srednjoj školi). Ljubitelji simulacije leta mogu nabaviti X-Plane, a open source alternativa je FlightGear. Stariji igrači se vjerojatno sjećaju Stuntsa - Tile Racer je vjeran remake. Speed Dreams (fork TORCS-a s novim stazama, automobilima, ...), VDrift, Rigs of Rods i Stunt Rally mogu biti interesantne ljubiteljima utrka.
Za igrače na Ubuntuu, PlayDeb je nezaobilazni repozitorij. Desura ima Linux klijent putem kojeg se mogu kupovati igre na Linuxu - putem klijenta mogu se skinuti i besplatne / open source igre koje su prisutne na Desuri, npr. Stunt Rally, Urban Terror, ... - a do kraja godine dolazi Steam.
EDIT: Usput, Nokia zatvara urede u Australiji koji su razvijali Qt, te (navodno, iako dolazi iz pouzdanog izvora) namjerava prodati Qt.
Izašla je nova verzija KDE-a. Više pročitajte ovdje: http://www.linuxzasve.com/objavljen-kde-4-9-naglasak-je-na-stabilnosti-i-peformansama
Ja upravo update-ujem na novu verziju,kažu trebalo bi radit brže,pa ajde da i to vidim...
pozdrav svima koji su tu, ali i svima onima koji će tek doći.:) ako bi mi mogao netko pomoći. uvijek ka da upalim svoj laptop na linux mint 9, traži me da upišem lozinku za DEFAULT KEYRING kojim se otključava pristup mreži. probao jesam neke načine, ali bezuspješno. zna li tko kako to isključiti, te da se lap sam spaja na net bez te lozinke na početku? bio bih zahvalan..
Applications->Accessories->Passwords And Encryption Keys
desni klik na Passwords
odaberi Change Password
i stavi da ti keyring pass bude isti kao login..
-interesantno, ali netočno... (tumačenje). i btw, već obrađeno u temema.
jedan CP za objašnjenje:
''... Razlike u performansama pripisuju korištenju OpenGL API-ja, odnosno za slabije performanse na Windowsima upiru prst u Direct3D API. Kada su Windows verziju pokrenuli na istom OpenGL API-ju sa Linuxa, dobili su očekivano ubrzanje. ...''
pa sad, nije brže zbog OSa nego APIja, OpenGL. Jednako kao da igru uspoređujemo na dx-10 i dx-9 (i starijim) gdje bi neke funkcije bile 'preskočene-izbačene' npr teselacija... harwdare je taj koji 'vrti' igru, API i driveri to omogućuju dok je OS samo OS (host) koji to omogućuje. Jednako postoji i linux RT kernel, kad je to potrebno, ili defaultna razlika win-user-vs-server OSa na userskom je prioritet izvršavanja app, dok na serverskom servisa. To se kao opcija može promijeniti ali bi u ovoj usporedbi dalo prednost desktop OSu vs server OSu bez ikakvog razloga (jer su isti). ... jednako kao da uspoređujemo becheve na različitim postavkama i tad niža kvaliteta (rezolucije, teksture) pobjeđuje...
-Pravo pitanje, dali je OpenGL API bolji-brži. To pak previše ovisi o developerima, opet je win platforma u prednosti jer rade obje verzije, dok devovi mogu i sad ako žele izbacivati igre na OGLu.
-kao i distra koja bi bila namjenjena (optimizirana) upravo igrama, tj ako se izbace 'nepotrebni' servisi, svaki OS je 'brži' jer ima manje posla, može se usporediti s Starterom ili 'striped to the bones' windosima. To je već ozbiljnija prijetnja (GameOnLinux..) MSu. ... Distra koja bi bila za nOObove (na kvadrat) tj djecu, koji bi radio i kao liveCD i vrtio igre na (skupo plaćenom) hardwareu kojeg su upravo zato i kupili. Do tad je i dalje MS glavni 'igrač' za igrače.
.. naravno to je samo (moje) mišljenje-tumačenje, ... vjeojatno sam u krivu.
Na Linuxu (Ubuntu 12.04 32 bit) OpenGL L4D radi s 315 FPS; na Windowsima 7 (64 bit) u Direct3D-u s 270,6 FPS, a u OpenGL-u s 303,4 FPS. Linux OpenGL verzija je 4% brža od Windows OpenGL verzije, a 15% brža od Windows Direct3D verzije. Dakle, nije samo API u pitanju, nego i OS i driveri (u manjoj mjeri - preko 90% koda u Nvidijinim driverima za Win i Linux je indentično). Usput, 32 bitna verzija za Linux je privremena (tijekom razvoja), ciljaju na 64 bita i očekuju nešto veće performanse (par postotaka).
Direct3D verzija radi sporije zbog nekoliko mikrosekundi overheada po batchu (nisu naveli čega), a tog overheada nema kod OpenGL-a u Windowsima. Naveli su da će pokušati riješiti taj problem, budući da sada vide da hardver može dati više.
OpenGL verzija radi putem dinamičkog D3D->OGL translation layera koji pretvara pozive D3D funkcija u odgovarajuće OGL funkcije - praktički se radi o implementaciji D3D9 na OpenGl bazi. I s tim layerom (i overheadom koji je s njim povezan) OGL verzija je brža od D3D verzije. Valveovci su naveli da dodatnom optimizacijom i smanjivanjem overheada translation layera u OpenGL verziji mogu dobiti još oko 5% performansi (dakle cca 15 FPS više) na obje platforme.
Mislim da OpenGL ima i dodatne prednosti - razvoj igre se može vršiti na Windowsima, Linuxu ili Macu, mogu se ciljati navedene platforme, PS3 (putem wrappera koji prevodi OpenGL na LibGCM) i PS4 koji će, prema glasinama, imati nativno podržan OpenGL. Dio koda može se iskoristiti za OpenGL ES verziju koja radi na smartphoneima, tabletima i Ouya konzoli (ako bude uspješna ...), što smanjuje vrijeme potrebno za razvoj enginea.
Hvala Bogu, izgleda da se polako vracamo OpenGL-u, koji je ionako industrijski standard i prije je bio bog i batina, cak i dok je MS poceo gurati svoj DX (tj. Direct3D).
Sama cinjenica da je OpenGL cross-platform API ga stavlja debelo, debelo ispred Direct3D-a.
OpenGL nikad nije skroz napušten,čak i danas ima aa naslova na njemu ali problem kod njega je taj da nije dovoljno medijski eksponiran.
Unreal Engine, CryEngine, Serious Engine, Unigine, Unity, Source Engine - svi imaju OpenGL renderer koji se može koristiti umjesto Direct3D renderera. O id Techu ne treba ni govoriti.
Koji Linux da stavim na Pentium III + 256MB RAM-a?