pozzz forumaši.Download Ubuntu je jednostavan;oficielna stranica-download i skidaj.Htio bih da isprobam i Linux Mint 12 al na zvaničnoj stranici je izbor između 32 i 64-bitnih sa ili bez codeka,CD ili DVD varijanta i dosta nekih servera pa bih pitao iskusnije forumaše za preporuku sa kojeg od ovih silnih severa skinuti Mint?Imam 4 gb RAM-a pa bih usput upitao jesu li 64-bitni stabilni?Do sada sam koristio Ubuntu 32-bita i radili su super.unaprijed zahvaljujem...
Linux Mint download
- poruka: 22
- |
- čitano: 5.388
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

Hvala na odgovoru na"drugi dio pitanja".Po preporuci sa kojeg servera skinuti(koliko sam vidio za Evropu ih ima dosta) ili je bolje ići preko torrenta?
Ja sam skidao s njemačkog servera, i išlo mi je max brzinom. Kako god želiš, skini, bilo koji server, nema neke velike razlike u brzinama. A ako želiš i pomoći, pa ostaviti da seeda, možeš odabrati torrent.
Skidanjem sa servera druge države nećeš dobiti "lokaliziranu" verziju distribucije. To je samo napravljeno kako se server na kojem se radi download ne bi preopteretio.
Upravo zbog toga da li ću dobiti lokaliziranu verziju(da podržava hrvatski ili bosanski)i pitam sa kojeg servera skidati.Kažu da je ubuntu+codeci=MINT, zato bih i probao,što bi rekli instaliraj i uživaj(bez recimo ubuntu-restricted-extras,mediaubuntu i sl) a sve bi(barem trebalo)da radi kao i na Ubnutu,zar ne?

Jao. Skini 32bit-nu DVD verziju,32bit-nu jer ti je pretpostavljam kompjuter 32bit-ni,tj. ako si koristio dosad 32bit onda i sada skini,a DVD zato što dolazi sa svim codecima itd...skini sa BILO KOJEG mirrora ili kako to već ide,ja sam skido iz afrike neki,lol,skini i to će biti na engleskom,pa pri instalaciji staviš hrvatski/bosanski...
Skidao i preko torrenta i servera i 32- i 64-bitni(imam 4 gb RAM-a).Proba preko live CD prođe u redu,instalacija isto tako sve dok ne instaliram drivere za ATI gr.karticu.Onda krenu problemi;na Gnome 3 slova se izgube,Cinnamon isto tako,Mate šljaka i Gnome classic.Ovakve probleme nikad nisam imao na Ubuntu 10.4 LTS a ni na 11.10.Ništa,sačekati 12.4 LTS i vratiti se dobrom,starom Ubuntu.Vama hvala na odvojenom vremenu,savjetima i pomoći...
Skidao i preko torrenta i servera i 32- i 64-bitni(imam 4 gb RAM-a).Proba preko live CD prođe u redu,instalacija isto tako sve dok ne instaliram drivere za ATI gr.karticu.Onda krenu problemi;na Gnome 3 slova se izgube,Cinnamon isto tako,Mate šljaka i Gnome classic.Ovakve probleme nikad nisam imao na Ubuntu 10.4 LTS a ni na 11.10.Ništa,sačekati 12.4 LTS i vratiti se dobrom,starom Ubuntu.Vama hvala na odovjenom vremeni,savjetima i pomoći...
Napatio sam se poprilično da ga dotjeram na ono što sam želio? Mate sam pokrenuo (da funkcionira) tek nakon cca mjesec ili dva, bio nekakav veliki update. inače kad bi napravio log out slijedio je i hardverski reset (s moje strane). Mint je dobar ali ne na mom računalu.
Trenutno koristim openSUSE 12.1 i (Gnome) i mogu ga toplo preporučiti. Isprobavam i Ubuntu 12.4 i mislim da su ga dobro popeglali.
E ajd mi reci jedan razlog zasto si isao instaliravat propierarty drivere za grafu?Zbog cega?Ja ih nisam nikad instalirao niti na Mintu niti na Kubuntu i sve radi savrseno,od igara,compiz efekata,3d akceleracija sve radi savrseno.Jednostavno ih nemoj instaliravat jel to toliko tesko?I ja sam ih skidao i meni su se isti problemi javljali i u Mintu i u Ubuntu.Odonda ih vise ne instaliravam i sve radi kako ocekujem.
Navika sa Ubuntu i Windowsa,eto zašto!Nikad mi nije pravilo problem kao na Mintu.Onako,što bi rekli iz očaja deinstalirao drivere i evo sve radi.
Ja ih nikad vise necu stavljat iz razloga jer nisu u potpunosti prilagodeni Linux platformi.AMD ocito nije ulozio puno truda i vremena u drivere za Linux te se takoder ne mogu ispravljati bugovi na njima.Open source drivery rade puno bolje te su odrzavani od strane Linux zajednice(barem u mojem iskustvu).

Za tu odredenu karticu ne znam morat ces probat ali kao sto sam rekao u mom iskustvu open source je bolji.Imao sam losa iskustva na HD 5770 i opcenito na ATI karticama sa fglrx driverima te se zato drzim foss drivera.
Sjecam se da sam sa 8800GT drivere s ugasenim X-om morao instalirat.

Da li mogu instalirati neki program u Live verziji (gdje se instalira i kaj se desi snjim kad izvadim cd?) i u vezi drivera za graficku, treba mi catalyst control centar, odnosno neki vrag da podesavam ventilator na grafickoj.
Skidam upravo Mint 12
Mozes. On se instalira na RAM i onda se nakon gasenja racunala, svi tvoji programi i podaci koje si naknadno stavio, izgube. Iako postoje neke distribucije koje ti ako instaliras sa live cd, sacuvaju tvoje postavke/programe na novoj instalaciji.
Mozes. On se instalira na RAM i onda se nakon gasenja racunala, svi tvoji programi i podaci koje si naknadno stavio, izgube. Iako postoje neke distribucije koje ti ako instaliras sa live cd, sacuvaju tvoje postavke/programe na novoj instalaciji.
A ovo za drivere tacnije za podesavanje ventilatora na grafickoj? Totalni sam pocetnik, probao sam u par navrat i malkice koristio Ubuntu, malo sam citao i sad me zainteresovala distribucija Mint, nekako mi najljepse izgleda i cini se najjednostavnijom, radi out of the box.
Imas li kakav savjet? Planirao sam par puta ovako koristiti Live, pa ga tek onda instalirati na hdd. Da li mogu s ove Live verzije pristupiti podacima sa HDD koji su kreirani u windowsima?
Koju od opcija koristit za przenje bootbilnog Minta ? Nisam dugo dugo pravio bootabilni CD a imam samo jedan prazan dvd tak da
Imaš li slobodan USB? Ako imaš onda ti niti ne treba prženje CD-a. Skini unetbootin ili Lili i instaliraj ga na USB. Ako nemaš USB onda jednostavno sprži sliku, samo ograniči brzinu snimanja.

Sprzio, pokrenuo Live konekcija na net super ali ono kaj me *ebe, graficka kartica odnosno ventilator na njoj puse strasno jako nekontrolisano, ono malo kaj sam pogledao nisam vidio da mogu promjenuti to niti naci kakve driveri niti.....tako da sam proveo svega 20ak minuta.
Ono kaj mogu reci na prvu je divno graficko sucelje, jednostavnost za nalazenje aplikacija/programa, dokumenata, djeluje mi veoma brzo (mozda kaj je na RAMu), market za aplikacije....
Imam osjecaj da bi se volio upoznati s ovom distribucijom i malo dublje je istrazit ali sa ovolikom bukom koju stvara ventilator nema sanse.
Ako netko zna kako rijesti problem sa XFX HD4870 bio bi mu veoma zahvalan