Evo, iako je prošlo oko mjesec dana otkad sam ga nabavio, odlučio sam napisat ponešto o njemu. Čisto da ljudima, koji nemaju previše novaca, možda pomognem u odabiru. A vidim da je česta pojava, uzimanje jeftinijih/kvalitetnijih kučišta.
Odmah na početku ću napomenut, slike praznog kučišta sam preuzeo s druge stranice. Jednostavno mi se nije dalo vadit kompletan hardver iz kučišta, da bi mogao uslikat prazno kučište (jbg, nisam slikao prilikom ugradnje). Ali svejedno stavim i slike sa hardverom unutra. Da se vidi kako to otprilike sve izgleda. Također, nadodao sam još jednu frišku sliku, na kojoj je kabel od stražnjeg ventilatora, fino postavljen iz njega (dakle, ne strši više preko ploče, kao što je na jednoj (starijoj) od slika).
Počet čemo od pakiranja. Obično da ne može bit običnije. Kučište dolazi omotano u prozirnu vrečicu. Sve skupa je dodatno zaštičeno s dva stiropora (gornja i doljnja strana). I za kraj, sve je skupa spakirano u najobičniju kutiju. Dakle, relativno jednostavno, da jednostavnije ne može bit. Bez nekih đinđi i dekoracija.
Sadržaj kutije je sljedeći (dakle, sve što dolazi uz samo kučište).
Uz sam priručnik/manual, dolaze nam ljepljive hvataljke (da tako nazovem), koje će poslužit u smještaju kablova (ako zatreba). Zalijepe se negdje unutar kučišta i u njih se umetnu kablovi. Uglavnom, za one koji ne znaju kako to izgleda, imat će priliku vidjet na slici. Uz standardne šaravčiće/nosače, dolaze nam i vezice. Koje će također dobro doć za smještaj kablova. Dobijete i jedan modni/reklamni detaljčić. Radi se o znakiću, koji se nalijepi negdje na kučište. Standardni materijal koji dolazi uz hardver. Samo, što se ovdje više radi o nekakvom znaku, a ne naljepnici. Mada se svejedno nalijepi na kučište. To bi bilo najbitnije od opreme.
Radi se o midi tower kučištu, sljedečih dimenzija:
185(W) x 475(D) x 408(H) mm
Samo kučište, koje dolazi bez napajanja, izgleda vrlo lijepo. Izvana crne, a iznutra također crne boje, ali s malo narančastog dodatka. Naime, narančaste su kopće/plastikice koje služe za stezanje optike/diskova/PCI/Express-a. Dakle, kao što je vidljivo, iznutra se sve spaja bez alata. Dakle, sam izgled (unutarnji/vanjski) je sasvim zadovoljavajuć.
Prednja stranica kučišta također izgleda vrlo lijepo. Rupičasti/mrežasti kombinacijski sistem, ispod kojeg se nalazi filter za prašinu. Naravno, prednju stranicu je moguće vrlo lako skinuti, radi lakšeg čiščenja filtera i ventilatora koji dolazi uz samo kučište. Rubovi prednje stranice su crno/sjajni, što također malo uljepšava cijeli slučaj.
Napajanje se nalazi na vrhu. Valja napomenut da ne postoje otvori za zrak na vrhu ili na dnu kučišta. Dakle, postoje samo na prednjoj i stražnjoj strani, te na bočnoj stranici kučišta. Samo kučište dolazi sa jednim 120mm ventilatorom, koji je smješten na prednjoj strani i služi za usis. Ventilator je prilično bučan, i to je po meni jedina dosad viđena mana navedenog kučišta. Također, moguće je ugradit još dodatna tri ventilatora. Jedan na stražnjoj strani, te dva na bočnoj stranici kučišta. Radi se o 120mm ventilatorima. Iako je, po želji, moguće stavit i manje, 90mm/80mm ventilatore.
U kučište je moguće stavit četiri 5,25'' uređaja, te šest 3,25'' uređaja.
Također je i cable management fino izveden, s obzirom na cijenu kučišta. Uz navedene ljepljive hvataljkice, kučište nam nudi i rupe za smještaj kablova. Nije nešto ekstra, ali za cijenu (koju čemo navest na kraju), i više nego odlično. A prosudit čete i sami, na slici gdje sam sve montirao.
Što se tiče same buke, tu sam također jako zadovoljan. Da nije tog nešto bučnijeg prednjeg ventilatora (ali lako se zamijeni), razina buke bi bila itekako zadovoljavajuča.
Cijena samog kučišta je bila samo299kn u linksu. Koliko vidim, trenutno ga nema. Ali, za jako male novce xigmatek nudi prilično dobro kučište. Imaju još utgard i midgard u ponudi (links). Također, vrlo povoljna, a meni, zanimljiva kučišta.
Dakle, vrlo sam zadovoljan i nadam se da će ovo nekome pomoć u odabiru .
P.S. pisano je u žurbi, pa ako ima kakvih nedostataka ili grešaka, unaprijed sorry.