Napokon, financijski jaka kompanija započinje razvoj OS-a temeljenog na linuxu. Microsoftu je odzvonilo. Najljepša stvar je u tome da je zapravo Google OS već gotov, oni samo moraju personalizirati izgled, pokrenut vlastitu podršku kodu i smjer razvoja prema svojim idejama, mrak.
stricek gates is going down ,going down..hihi
Danas je sve više potrebe za malim i brzim OS-om koji ne zahtijeva hardverčinu. Biti će to jako dobro ako se mnogo ljudi prihvati razvoja.
Komp za dnevnu se već veseli...
Jeste svi naivci :D Pa ne mislite valjda da ce Google preodgojiti milijune korisnika nekog drugog OSa tj. Windowsa da predju na ovaj os?! Kaj je vama.. pa to ce koristiti samo napredniji korisnici, a ne neka Katica iz racunovodstva koja radi na Office paketu jos od prve verzije npr. Nece se ljudi tako lako prebaciti... iskreno, meni to izgleda kao nemogocue.. osim ako M$ ne propadne :D
pa to ce koristiti samo napredniji korisnici
U svemu se slažem, osim u ovoj izjavi. Uvjeren sam, i ponavljam, da se radi o evolucijskom koraku Linuxa - ne podizanje ovih današnjih distribucija kakve znamo, natrpane svim i svačim, na viši stupanj, nego ispuhivanje balona i spuštanje na temeljnu Linux razinu i njegovu snagu, a sve to upakirano u jednostavan GUI, vjerojatno bez previše naprednih mogućnosti.
A od te točke nadalje - samo je nebo granica, ali ne tako brzo da se zabilježi povijesni pad M$ imperija...
pa to ce koristiti samo napredniji korisnici
U svemu se slažem, osim u ovoj izjavi. Uvjeren sam, i ponavljam, da se radi o evolucijskom koraku Linuxa - ne podizanje ovih današnjih distribucija kakve znamo, natrpane svim i svačim, na viši stupanj, nego ispuhivanje balona i spuštanje na temeljnu Linux razinu i njegovu snagu, a sve to upakirano u jednostavan GUI, vjerojatno bez previše naprednih mogućnosti.
A od te točke nadalje - samo je nebo granica, ali ne tako brzo da se zabilježi povijesni pad M$ imperija...
djelomično si u pravu - spuštanje na niske razine..... vračanje na bazičnu linux jezgru, ALI podizanje web aplikacija na tome -> time se max mogu iskoristiti brzi ssd diskovi (jer ne trebas puno prostora kada je sve on-line).
znaci imas goli google os na netbook-u (linux kernel + google gui), a sve aplikacije su zapravo web aplikacije (google talk, docs, calendar, mail,.... => google wave)...
jos da intel integrira wifi u atom platformu.... ili vec je?
Neće to koristiti samo napredniji korisnici, taj se OS razvija zbog svoje jednostavnosti i bit će prilagođen masama.
Svi smo znali da će ovaj dan doći...
Google OS je ogoljeni Linux koji će se brzo učitati i pokrenuti web preglednik (Chrome) - aplikacije će biti u "oblaku" (cloud computing), tj. na Internetu / webu, dostupne bilo kojim preglednikom. Pretpostavljam da će se koristiti u mobilnim / embedded uređajima (hint: x86 i ARM podrška), a ne kao zamjena za Win/OS X/neku distribuciju Linuxa.
Sa službenog bloga:
We're designing the OS to be fast and lightweight, to start up and get you onto the web in a few seconds. The user interface is minimal to stay out of your way, and most of the user experience takes place on the web.
...
The software architecture is simple — Google Chrome running within a new windowing system on top of a Linux kernel. For application developers, the web is the platform. All web-based applications will automatically work and new applications can be written using your favorite web technologies. And of course, these apps will run not only on Google Chrome OS, but on any standards-based browser on Windows, Mac and Linux thereby giving developers the largest user base of any platform.
svi govore o propasti MS-a, ali nitko ne razmišlja o tome kako si google u posljednje vrijeme stvara sve veći i veći monopol - što isto tako nije dobro =)
kad potuku svu konkurenciju bit će belaja
Pozitivno od svega toga je što je OS free i što Google stoji iza toga.
A sad koliko će to utjecati na pad Microsofta i koji će udio zauzeti, to će samo vrijeme pokazati. Neki pišu da je MS odzvonilo, kada bude bila hrpa profesionalnog alata/programa bila napisana za Chrome OS onda ćemo moći govoriti o tome, padu MS, do onda... MS je apsolutni vladar. Za sitne potrebe, web, Office,... Chrome OS će biti odličan.
svi govore o propasti MS-a, ali nitko ne razmišlja o tome kako si google u posljednje vrijeme stvara sve veći i veći monopol - što isto tako nije dobro =)
Nevjerujem,
Osim googlea, Intel radi na svome moblinu, tu su red hat, canonical novel , oni se nečeju lako predati , ionako je to opensource bit će konkurencije, a ne kao što je do sada bilo nepošteno sto microsoft nije imao konkurenciju i dizao je cijene do mile volje
Jeste svi naivci :D Pa ne mislite valjda da ce Google preodgojiti milijune korisnika nekog drugog OSa tj. Windowsa da predju na ovaj os?! Kaj je vama.. pa to ce koristiti samo napredniji korisnici, a ne neka Katica iz racunovodstva koja radi na Office paketu jos od prve verzije npr. Nece se ljudi tako lako prebaciti... iskreno, meni to izgleda kao nemogocue.. osim ako M$ ne propadne :D
da široke narodne mase će pohrliti na nešto malo, ogoljeno...cloud nešto... :palac gore
dečki...ne mjerite svijet prema svojim potrebama...
pitanje je...koliko vi uopće poznate...običnog malog vulgaris korisnika...i njegove potrebe (namjerno nisam napisao stvarne potrebe)...
a cloud computing...terminali na web sučelju...koliko je to pozitivno...vrlo je upitno...čim si da bi opće mogao išta raditi...vezan za net...(gdje će sve da pršti od besplatnih aplikacija...LOLčina )
Nevjerujem,
Osim googlea, Intel radi na svome moblinu, tu su red hat, canonical novel , oni se nečeju lako predati , ionako je to opensource bit će konkurencije, a ne kao što je do sada bilo nepošteno sto microsoft nije imao konkurenciju i dizao je cijene do mile volje
prije nego nastaviš baljezgati bez veze...proguglaj...pokazuješ elementarno nepoznavanje računalne povijesti...postojali su sistemi koji nisu imali veze sa MS-om...konkurencije je uvijek bilo i biti će...sasvim je druga priča zašto su odustali...i koliko im se sve to skupa isplatilo....kao što se proizvodžačima drivera isplati gnjaviti sa linux distribucijama, sučeljima...zato je potpora takva kakva je...
nije se problem popeti...problem je opstati na vrhu...a svi kad pređu kritičnu masu postotaka na tržištu...usporavaju...kasne...i često nestaju...
Google ne može utjecati na pad Microsofta. Mislim mogao bi, ali za to je potrebno vremena.
Sve u svemu, odlična idea Google-a koji si je priskribio dosta novaca i reputacije svojim aplikacijama i tražilicom. Mislim da će taj Chrome OS biti dosta dobar...
da široke narodne mase će pohrliti na nešto malo, ogoljeno...cloud nešto... :palac gore
dečki...ne mjerite svijet prema svojim potrebama...
pitanje je...koliko vi uopće poznate...običnog malog vulgaris korisnika...i njegove potrebe (namjerno nisam napisao stvarne potrebe)...
a cloud computing...terminali na web sučelju...koliko je to pozitivno...vrlo je upitno...čim si da bi opće mogao išta raditi...vezan za net...(gdje će sve da pršti od besplatnih aplikacija...LOLčina )
Radio sam u korisnickoj sluzbi :D Cega sam se ja sve naslusao... :D
sve u svemu, sama ova vijest bi mogla otrgnit ms-u kojeg korisnika. vidim ms dao obećanje da neće tužiti radi monoa .... slijedi izgleda žestoka borba iz koje samo korisnici mogu profitirati. dosta je bilo poluproizvoda iz redova ms-a, sad će se stvarno morat potrudit, a to je dobro i za one koji će ostati pri ms-u. što se prije prebacite na linux to će poslije biti lakše ;)
Svojevremeno su najavljivali da će Chrome browser potući konkuranciju, ali nisam baš primjetio toliku navalu na Chrome.
Sumnjam da će neš ekstra od tog os-a izaći.
Ovaj google sve veći monopolist. Samo se pitam kada će EU neš smislit protiv njih :D
Moje mišljenje je da če korisnici windowsa teško preći na bilo kakav novi os. Jer se u windowsima može raditi svašta i imaju dobru softwersku poršku za hardware. A linux je uvjek zaostajao sa softwerskom podršom od samih proizvođača hardware-a. Nakon toga proizvođači igara - rjetke su igre izdane za linux. Prvo se to mora promjeniti - e onda ima već neke šanse za to da netko prjeđe na Google OS ili neki Linux. A tko če lud koristiti OS za koji ti treba internet veza da bi nešto mogao napraviti.
...A tko če lud koristiti OS za koji ti treba internet veza da bi nešto mogao napraviti.
...istina, ali si mislim da će za koju godinu to biti normalno i jedino moguće. Da će sve biti net i jedino tako moguće nešto napraviti na računalu, a potom i mobitelu. Što znači da ćeš se na "svoju" bazu moću spojiti bili gdije sa bilo kojim računalom i preko neta pristupiti željenom programu sa tvojim definiranim postavkam i svime što danas imaš na svom disku.
...e to bi mogao biti Chrome OS i budući OS-evi.
Ma naravno, OS za koji ne postoje aplikacije koristit ce napredni korisnici, a napredni korisnik se postaje tako da se koristi OS koji nitko ne koristi.
Ma naravno, OS za koji ne postoje aplikacije koristit ce napredni korisnici, a napredni korisnik se postaje tako da se koristi OS koji nitko ne koristi.
ironično, ali istinito!
sta ti mislis kako je linux krenuo u zivot? zar mislis da ga neka zena u knjigovodstvu koristi???
naravno da ne! prije 12 ili 15 godina koritili su ga JAKO napšredni korisnici - vrsni developeri i/ili admini koji su si sami morali svakakve skripte pisati, kreirati aplikacije, kreirati sučelja i sl.
nisu sigurno krenuli tako da je penzić uzeo i kompajlirao kernel pa razvijao notepad++ u c++-u, pa pisao drivere za razne platforme, ....
ovaj google potez i nije bas tako los, ako se gleda netbook segment, ali mislim da nece daleko na desktop/notebook trzistu. osobno, nikada ne bih nesto tako za svakodnevni rad na desktopu pozelio.
uostalom, zar mislite da u ovom dijelu europe xdsl veze napreduju sa penetracijom dovoljno brzo da bi cloud computing zazivio??? naravno da ne!!!!
a oni korisnici koji imaju jako brze veze (najcesce tvrtke) niti ne pomisljaju na takvo nesto...
Ne samo to. Cloud computing je savrsen nacin distribucije softvera gdje je piratiziranje gotovo nemoguce. Vec danas google ima nekoliko svojih proizvoda koje dobro naplacuje (google earth pro, google sketchup pro, itd). U buducnosti, kad prosiri svoju platformu ponuda ce sigurno biti mnogo veca. Mozda ce i dalje postojati neke "lite" verzije koje ce biti besplatne, a mozda i nece...
Koji li ce browser koristiti za taj OS? Mozda ce se EU komisija zainteresirati oko toga.
Ipak, sve mi se cini da je to samo jos jedan "cloud".
BTW, entuzijasti, javite mi kad bude uspeo taj, takozvani, OS. Da slucajno ne propustim kroz more oblaka.
Evo dobrog i vrlo realnog komentara o ChromeOS-u - pročitajte! Znam da nije po svačijem ukusu i da će sad bit da je autor fanboy ovog ili onog OS-a ,ali j*** ga ,stvarno je dobro rekao - ChromeOS can’t beat anything.
Evo dobrog i vrlo realnog komentara o ChromeOS-u - pročitajte! Znam da nije po svačijem ukusu i da će sad bit da je autor fanboy ovog ili onog OS-a ,ali j*** ga ,stvarno je dobro rekao - ChromeOS can’t beat anything.
Dobar članak, odražava moje mišljenje o ChromeOS-u.
Vidim ga kao zamjenu za FreeDOS na jeftinim računalima (ponajviše zbog branda Google i činjenice da je moderniji od DOS-a; radije bih vidio punu distribuciju linuxa na jeftinim računalima) ili nešto kao Splashtop (da omogući surfanje i provjeru maila bez uključivanja punog OS-a, ali je ovo diskutabilno - zašto bootati u okljaštreni OS za 3-4 sekunde, kada za 10-tak sekundi više se može dobiti puni OS), ali ne i kao primarni OS na računalu.
Die-hard Linux users will stick with Linux and the average consumer, when presented with Chrome, will ask where the Start menu went.
Istina. To se događa kada nekome pokažem Fluxbox - "a gdje je Start?" :) - kod Gnomea ili KDE-a se još i snađu.
Cloud computing? Prema CCu sam *vrlo* skeptičan.
Ali čemu osjećaj protivljenja kad već par dana na tu temu natresamo kako će biti upravo tako kako je taj lik napisao? Do pravog rivalstva može doći mnogo, mnogo kasnije, kad Google i ekipa analizira ChromeOS "na terenu" i njegove učinke. Ali je odličan potez, IMO.
Ma ne ,pazi nikakvo protivljenje ,naprotiv. Samo sam malo spiceal. To je samo zbog prvih euforičnih komentara na početku teme.
Živi bili pa vidjeli. također smatram da je bespotrebna bilo kakva euforija oko ove vijesti ali bilo bi lijepo da se stvori neka adekvatna konkurencija Microsoftovim Windowsima koja ne mora biti besplatna ali bi trebala biti pouzdana i dostupna svima po prihvatljivim uvjetima!